Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Kara Kaplumbağası ( genel bilgiler )

Türkiye de bulunan kara kaplumbağaları çoğunlukla Testudo Graeca Ibera cinsidir (Akdeniz cinsi). Bunların beslenmesi %99 yeşilliktir. Hayvansal gıda, et, tuz ve yağ vermeyin.

Karahindiba yapraklarını ve marulu sürekli verebilirsiniz. Karahindiba dediğim bitkiyi çimenlerin arasında görebilirsiniz. Sarı çiçekleri olan bir bitkidir. ( dandelion yazıp google da ararsanız karahindiba bitkisinin resmini görebilirsiniz )

Kaplumbağanıza iceberg ve ıspanak vermeyin.

Karahindiba yaprakları ve marulun dışında kaplumbağanıza roka , su teresi , gül yaprağı ve çiçeği , çilek , brokoli , kabak , karnabahar , havuç , asma yaprağı , yonca verebilirsiniz.

Kalsiyum ihtiyaçları için petshoplarda kalsiyum tabakaları satılır onlardan alıp toz haline getirin ve yiteceklerinin üzerine serpin.

Ayrıca kara kaplumbağaları için üretilen yemlerden alıp hafta da birkaç gün kullanabilirsiniz. Bu ürünlerle kaplumbağanız için gerekli olan tüm vitamin ve minaralleri karşılamış olursunuz.

Bir kaç markanın kara kaplumbağası için ürettiği ürünler var bunlardan bazıları

  • Sera Raffy Vital ( kara kaplumbağası ve ot obur sürüngenler için bitkisel bir yem )
  • Sera Reptimineral H ( tüm otçul sürüngenler için vitamin ve minaraller içeren yem takviyesi )
  • Vitakraft ( ot obur sürüngenler için bitkisel yem )

Kaplumbağanızı her gün güneşlendirmeye çalışın bu onlar için çok önemli.

Kaplumbağanız için ultraviyole florasan (uvb) alın ve her gün iki saat yakın. Kaplumbağanızın kabuğunun sert olması gerekir kabuğunda yumuşama varsa bol bol güneşlendirin.

Kaplumbağanızı ayda bir ılık su ile yıkayıp kabuğunu fırçalayın ve vazelin sürün. Kaplumbağanızı 5 - 6 yaşından önce kış uykusuna yatırmayın. Küçük kaplumbağaların beslenmeye ihtiyacı vardır.

TERARYUM

Kaplumbağanız için hazırlayacağınız yada alacağınız teraryum ne kadar büyük olursa o kadar iyi. Size önerebileceğim teraryum ölçüsü 50 x 100 cm yükseklik 20 cm yada 100 x 100 cm yükseklikte 25-30 cm .

Yuvanın içinde bir su kabı bulunmalı (derin olmayacak). Su kabında devamlı su bulunsun ve temiz olsun. Teraryum da bulunması gereken bir başka şeyde mağaradır. Kaplumbağalar mağarada uyumayı seviyorlar. Mağarayı bir saksıyı yatay şekilde yuvaya koyarak yapabilirsiniz. Teraryumun zeminine talaş yada toprak koyun. Değişik büyüklükte dal parçaları ve taşlar koyun.

Teraryuma monte edeceğiniz 60 W spot lamba ile kaplumbağanızın ısınmasını sağlayabilirsiniz. Kaplumbağanızın bulunduğu ortamın ısısı 25 - 28 derece olmalıdır. Teraryuma asacağınız bir derece ile devamlı kontrol edebilirsiniz. Isı 25 derecenin altına düştüğünde kaplumbağanız hareketsizleşir ve az yer.

Bir saksı tabağına keten, darı ve marul gibi tohumlar ekip yetiştirdikten sonra yuvasına koyabilirsiniz. Bunları hem yiyecektir hem de yuvası daha hoş görünecektir.

img

hülya999

19 yıl 7 ay 12 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Akdeniz cinsi kara kaplumbağaları 1 yaşında serçe parmağı kadar 2 yaşında yüzük parmağı kadar 3 yaşında orta parmak kadar 5 yaşında avuç içi kadar 10 yaşında el kadar oluyorlar ve daha da fazla büyümüyorlar.

img

hülya999

19 yıl 7 ay 12 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Küçük kaplumbağalarda cinsiyet ayrımı yapılamaz. Genel olarak erkeklerle dişileri ayıran en önemli özellikler; Erkeklerde kuyruk dişilere oranla daha uzun ve kalındır. Karın altı kabuğu erkeklerde daha kuvvetli ve içbükeydir. Erkeklerde ön bacak tırnaklarından bir tanesi dişiyi çiftleşme anında kavrayabilmek için daha uzundur. Hayvanat bahçesi gibi yerlerde erken dönemlerde cinsiyet tayini, kandaki Östrojen ve Testesteron hormonları seviyelerine bakılarak yapılır. Yumurtayla üreyen bu hayvanların yumurta şekil ve sayıları, yumurtadan yavrunun çıkma süreleri değişikliler göstermektedir. Yumurtadan yavru çıkma süreleri 2-3 ay sürmektedir. Çiftleşme zamanları iklim koşullarına göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca dış ortam koşullarıda bu olayı etkilemektedir. Genelde kaplumbağalar nisan ayının başından, mayıs ayının sonuna kadar çiftleşirler. Bu dönemde günlerin uzun olması ve güneş ışığının fazlalığı önemli rol oynamaktadır. Dişiler çiftleştikten sonra spermi 4 yıl gibi bir süre saklayabilirler. Kaplumbağaların yaşamında ısınında çok önemli etkileri vardır. Poikilotermik(vücut ısıları çevre sıcaklığı ile değişir) hayvanlardır. Vücut sıcaklıkları çevre sıcaklığının 0.1-0.2 derece altındadır. Kaplumbağaların sindirim enzimlerinin aktiviteleri 20 - 22 derecenin altında azalmaktadır. Sindirim işlemi yüksek ısıda hızlanmaktadır. Solunum sırasında akciğerlere hava alınması, omuz kaslarının gerilmesi ile göğüs içi hacim genişler daha sonra iç organların basıncı ile hava dışarı atılır .Kaplumbağaların yürümedikleri zaman omuz ve ayaklarının oynaması soluk alma işlemi ile ilgilidir. Kaplumbağaların çenelerinde diş yoktur, dillerini dışarı çıkaramazlar. Gözler parlak ve göz kapakları gelişmiştir. Kulak kepçeleri bulunmamaktadır. Kara kaplumbağalarının ayaklarında beş parmak bulunmaktadır.

img

hülya999

19 yıl 7 ay 12 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

yuva örnekleri

 

 

 

 

 

img

hülya999

19 yıl 7 ay 12 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

 

 

 

 

img

hülya999

19 yıl 7 ay 12 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

kara kaplumbağası tür dağılımı

 

img

hülya999

19 yıl 7 ay 12 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Bilgiler çok güzel hülya999 bu arada benim kara kapluşu artık yemek yiyo :)))

img

cenk80

18 yıl 5 ay 28 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

çok güzel.

img

hülya999

19 yıl 7 ay 12 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

selam yuvaların resimlerini aldığım sitenin adresi www.hermann-tortoise.co.uk tür dağılımının bulunduğu sitenin adresi de www.fam-rentschler.de

img

hülya999

19 yıl 7 ay 12 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Kara Kaplumbağası beslenmesinde kalsiyum ve protein

(lütfen yukarıdaki linki tıklayınız)

img

beppomomo

18 yıl 9 ay üyedir.

ÖZEL MESAJ