Hepsievcil
 
 

Kuş Forumları > Muhabbet Kuşları

Mesaj Ekle

SELAM ARKADAŞLAR KUŞLARIN KISACA ANATOMİSİ

Bir Muhabbet Kuşunun Anatomisi

Dış organlarımız

Dış Organlarımız



İç organlarımız




Bakteriyel Enfeksiyonlar

Bünyesinde bakteriyel bir enfeksiyonu olan kuş ilk bakışta keyifsiz görünür ve ishal şeklinde açık sarı ve yeşil renkte dışkısı vardır. Burnundan ve gagasında cerahat gelmektedir,tedavi edilmezse kısa sürede ölür. Ancak bütün bakteriler zararlı değildir,tıpkı insanlar ve diğer canlılar gibi kuşlarda vücutlarında sindirime yardımcı bakteriler barındırırlar ve bu bakterilerden yoksun kuşlar çabucak ölür. Sağlıklı kuşlar zararlı bakteriler ile baş edebilmektedirler ancak zayıf düşmüş stres altında üreme ile meşgul,ortam değiştiren kuşlar çabuk hastalığa yakalanma riski taşımaktadırlar. Bütün bakteriyel enfeksiyonlar bulaşıcıdır,hasta gözüken bir kuş mutlaka ortamdan alınmalıdır,üreme zamanlarda bakteriler çok can alırlar ve kuşu zamanında ortamdan alamazsanız bütün sürü ve çıkan yavrularda da hastalık meydana gelecektir.

Mutlaka veterinerinize danışın, ve elinizi çabuk tutun

Enfeksiyon 48 saat içinde tedavi edilmezse öldürücüdür.

Çoğu zaman geniş spektrumlu antibiyotikler enfeksiyonun üstesinden gelebilmektedir ancak bütün bakterileri öldürdüğü için probiyotik tedavisi mutlaka gerekmektedir.

Antibiyotikler mutlaka düzenli şekilde verilmelidir.



Kokodiyoz Enfeksiyonları

Kokodiyoz enfeksiyonları protozoal gruptaki bir grup parazitin neden olduğu hastalıklardır. Bu parazitler bağırsakları meydana getiren hücre duvarlarında yıkıma neden olurlar. 

                                                                        

  



Ustte (iltihaplı tavuk sindirim organı)

Bu parazitler çoğaldıkça bağırsakta kanamalar ve bağırsakların şişmesine neden olur. Tabiki buda kuşun hızlı şeklide sıvı kaybetmesi ve besinlerden yararlanamaması anlamına gelir . kokodiyoz enfeksiyonları megabacteria enfeksiyonlarına benzer gösterilmektedir. Bu protozoal parazitlerin 4 büyüme evresi olduğu yazılmıştır. Bu parazitlerin aktif devreleri kuşları hasta ederken yumurta evresindeki parazitler kuş dışkıları ile ortama saçılır ve diğer sağlıklı kuşlara bulaşırlar ve bağırsak içinde gelişmeye başlarlar. Bu tür enfeksiyonlar dış kuşhanelerin ve yeteri kadar temizlenmeyen salma kafes gibi ortamlarda çok görülmektedir. Kalabalık ortamlarda protozoal parazitler çok çabuk gelişir ve bulaşıcı hale gelirler ve büyük sayılarda ölümlere yol açarlar.En tehlikeli zamanlar yağmurlu günler ve ıslak ortamlardır.

Belirtileri:Kayıtsız görünen kuşlar,kilo kaybı,uyuşukluk,ishal ve su kaybı en belirgin semptomlarıdır. Bir diğer sinyaller ise kuşların popolarının ıslak ve kirli olması ve üreme zamanında çok miktarda yavru kaybı bu enfeksiyon ihtimalini düşündürebilir.

Ancak vücutlarında bu enfeksiyonu bulunduran kuşlar stres zamanlarında belirtileri ortaya çıkarmaktadırlar ve hastalanmaktadırlar ayrıca yumurta evresindeki parazitleri bulundururken pek hasta görünmezler. Bu hastalıktan şüphelenildiğinde veterinere danışılmalı ve bu hastalıkla savaşan antibiyotik dışında ilaçlar ile tedavi edilmelidir.



Protozoon Enfeksiyonları

Protozoon grubundaki organizmaların meydana getirdiği bu hastalık kuşta kendini ishalli,sarı yeşil renkli sıvı,hareketsizlik durgunluk,kilo kaybı ve tüy kaybı olarak kendini belli eder. Protozoon enfeksiyonun en belirgin semptomu farklı renkte dışkılar ve tüy kaybıdır. Ayrıca veterineriniz de kuştan dışkı kültürü alarak enfeksiyonun kaynağını teşhis edebilecektir .

Protozoonlar kuştan kuşa çok kolayca bulaşabilmektedir. Gaga teması,dışkılara temas,hatta anne babadan yavruya beslerken geçmesi şeklinde olabilir. Eğer kuşunuz hasta gibi görünüyorsa mümkün olduğu kadar kısa sürede kuşu diğer sürüden ayırmanız gerekmektedir. Çünkü hastalığın belirtileri kuşta kendini çok zor belli etmektedir ve diğer sürü tehlike altındadır.

Protozoon enfeksiyonların neden olduğu en önemli rahatsızlık pamukçuktur. Bu hastalık güvercin ve muhabbet kuşu sürülerini harap edecek düzeyde bir hastalıktır ve şov kanaryalarında oldukça sık görünür. Pamukçuklar genel olarak kursakta ve boğazda sarı kütle olarak teşhis edilirler.

Protozoon organizmaları oldukça dayanıklı tek hücreliler olduğu için ilaç tedavisi genelde zor olmaktadır,en iyi müdahale kuşları hastalıktan korumak olarak öngörülmektedir. Yeni alınan kuşlar mutlaka sürüye tanıtılmadan karantina altında bekletilmelidir.



Parazitik Kurtlar

Kuşlardaki parazitik kurtları belirlemek oldukça kolaydır. Kurtların parçacıklarını yada kendilerini kuşların dışkısında ve ağzında görebiliriz. Bu kurtların bir çok çeşidi vardır ve hepsi kuşun bünyesinde zarara neden olur ve kuşu ölüme götürür.

Kurtlar kuşların vücuduna çoğu zaman dışardan yedikleri böceklerin içinde girer bu yüzden böcek ve kurtlarla beslenen kuşlara mutlaka ticari olarak satılan sağlıklı böcekli mamalar verilmelidir.

Bu parazitler tıpkı insanlar da olduğu gibi kuşun yedikleri besinlerden faydalanırlar ve onları hasta ve güçsüz bırakırlar ve sonuç olarak kurtlar tarafından istilaya uğramış kuş ölür. Parazitli bir kuşun en belirgin özelliği hasta görünümün yan ısıra zayıf olmasıdır. Kuş yedikçe yer ama genelde zayıf kalır,parazitli kuşlar zayıf,aç,ve kurumaktadır.

Yine dış kuşhanelerde çok daha fazla rastlanan bir hastalık olan kurtlar en genel olarak kuşların kontrolsüzce yediği böceklerle alınır,önlem olarak ticari olarak yetiştirilmiş kurtlar ve mamalara yönlendirilmelidir.

Diğer yandan da yeni alınan kuşlara ve mevcut kuşlarımıza yılda birkaç kez parazit tedavisi uygulanmasında yarar vardır.



Mantar (kabuklu,pullu gaga ve yüz çevresi )

En fazla muhabbet kuşlarında görünen bu hastalık ispinozları da etkileyebilmektedir. Bu organizmanın (genel olarak bu hastalığa akarlar türündeki bir mit neden olmaktadır) 3 türü yine farklı üç türdeki kuşları etkilemektedir. (tavuk,muhabbet kuşu,ispinoz gibi)

Bu mitler kuşun derisine yerleşerek yumurtalarını bırakırlar ve yumurtalara çatlayıp büyüdükçe kuşun dokularını bozmaya başlarlar,zaman ilerledikçe

Kabuk bağlamış,yaralı lezyonlar
Derinin bir beyaz filmi ile kaplanması
Dokuların şişmesi
Dokuların çukurlaşması gibi sorunlar kuşta baş göstermektedir.

Bu belirtiler kuşların gagasının kenarlarından başlar ve göz dipleri ve göz kenarlarına kadar yayılır. İlerlemesine mani olunmazsa bacaklara atlar ve tedavi edilmeyen kuş ölür.

Mantar enfeksiyonu yıllardır süregelen bir inanışla mantar,fungu gibi parazitlerin aksine belirttiğimiz mitler tarafından oluşmaktadır. 1951 yılındaki bu keşifle mantar kremlerinin yerine bu canlıları yok edici ilaçlar tedavilere yanıt vermiştir.




Konjuktivit (Göz problemleri)

Eğer kuşlarınızın gözlerinde kızarma,şişme ve kabuk bağlama gibi sorunlar varsa kuşlarınızda konjuktivit rahatsızlığının baş gösterdiğini düşünebiliriz. Bu hastalık vahşi yaşamdaki kuşlardan kuşhanelere bulaşmaktadır ancak tedavisi kalayca yapılabilmektedir. Konjuktivit terim olarak kuşun konjuktivasının (Göz küresini kapaklarıyla birleştiren ince zar) iltihaplanması,şişmesi ve kızarması durumudur. Konjuktivit in nedenleri şöyle sıralanabilir;

Konjuktivanın zarar görüp,zedelenmesi (mesela diğer kuşlarla kavga ederken veya gece kuşun gözünü bir yere çarpmasıyla olabilir)
Bakteriyel,viral,mantarlara özgü ve protozoon enfeksiyonlar 

                           ????.jpg (5286 ???)



Konjuktivit kuştan kuşa kolayca bulaşabilmektedir,mesela fiziksel olarak temasın yanısıra hasta kuşun tüneğe başını sürtmesinden kalan toz ve kepeklerin diğer kuşa teması ile bulaşabilmektedir.

Hasta kuşun tedavi edilmesinden sonra kafes veya barındığı ortam dezenfekte edilmelidir zira bu organizma soğukta fazla yaşayamaz ve sıcak bir vücuda ihtiyaç duyar. Eğer konjuktivit tedavi edilmezse kuşun gözleri şişerek kapanır ve etrafını göremez bu enfeksiyonun daha da yayılması önlenmezse solunum sistemine sıçrar ve kuş kendi sıvılarında boğularak ölür.

Konjuktivitin tedavi genel olarak antibiyotik ile olmaktadır,veterineriniz size enfeksiyonun şiddetine göre ilaç tedavisi uygulayacaktır. Tedavi mutlaka erken yapılmalıdır.



Bit, Pire ve Keneler

Dış parazitler içinde sayılan bu canlılar çoğu dış kuşhanelerin yanısıra iç mekanlarda bile barınan kuşlarda görülebilmektedir.

Bitlerin kuşları etkileyen bir çok türü vardır,bu parazitlerin tespitini yapmak için mikroskobik incelemeye ihtiyaç vardır ,bitler kuştan kuşa atlayarak hatta kuştan kopan tüyden başka kuşa atlayarak bulaşmakta ve yayılmaktadırlar. Bir kuşun kopan tüyünde bir bit 4 ay canlı kalabilmektedir. Bitler kuşların tüyleri boyunca gruplar şeklinde yumurtalar bırakır ve yumurtadan çıkan bitler çeşitli (larva gibi) evrelerden geçerek konak canlının üzerinde büyür. Bitler kuşta ;

Aşırı şekilde tüylerin düzeltilmesi,kaşınma
Huzursuzluk,yerinde duramama
Tüylerin sürekli silkelenip kabartılması
Tahrişler
Olarak kendini belli etmektedirler,hatta bazılarında tüylerin zarar görmesi ve renk değiştirmesi belirti olarak görülebilir.




Siyah noktalar bitler ve kenelerdir.

Pire ve keneler ise geceleri faaliyete geçen ve kuşların tüyleri arasında hareket eden canlılardır. Bu da kuşu huzursuz,kaşıntı içinde ve telaşlı yapmaktadır. Keneler çoğunlukla kuşların baş ve popo etrafında konumlanırlar çünkü buradaki tüyler ince ve kan damarlarına ulaşım kolaydır.

Bu kenelerin çıplak gözle görülmesi kolaydır ancak kuşunuzu karanlık basınca kontrol edilmesi gerekmektedir hatta kafesin altına beyaz bir kağıt yayarsanız sabah görünen kahverengi lekeler kenelerdir,kenelerde bitler gibi kuşta aynı belirtilere neden olurlar. Kenelerin yavruları ise gelişim esnasında kuşların baldır,göğüs ve kanat altı gibi tüylerinin altında kan emerek beslenirler ve buralarda kızarıklık ve lezyonlara neden olurlar,bu yavrular büyüyünce burayı terk ederler ve yaralar kendi kendine iyileşir.

Bu parazitlere karşı veterinerinizin önereceği anti parazitel ilaçlar ve spreyler bulunmaktadır. Bitlerin ömürleri daha uzundur ancak kenelerinki 7 günlük olarak tanımlanmaktadır,ancak ilaçlar kene yumurtalarına etki etmemektedir.



Diski Inceleme 
                                
                                 Diskinin Katmanlari                    Saglikli Diski



Feces: katımsı dışkı
Urine: sıvı idrar gibi saydam
Urates: beyaz olan normalde kus dışkıları kokmaz ve verilen besine hafif renk değiştirir havuç yumurta maması yiyince hafif hakiden açık kahverengiye dönüyor yeşillik verince daha yeşilleniyor ancak aşağıda söylenenlere bakarak diski renginden hastalık kestiriliyor. Stres zamanlarında kuşların dışkıları sıvılaşır ve panik anında hemen dışkılarını sistemden atarlarmış, yakalamaya çalısınca elimize sıçrayan dışkı gibi.


                                                                                    Hastalıklarda 

                            

                              
Urates(beyaz bölüm)
Yeşil: karaciğer rahatsızlığı iştahsızlık
Sarı: karaciğer rahatsızlığı iştahsızlık
Kahverengi: kurşun zehirlenmesi
Kırmızı: iç kanama veya böbrek hastalığı
Beyazlığın artması: dehidrasyon(sıvı kaybı) veya böbrek hastalığı

Urine (saydam sıvı)
Sarı: karaciğer rahatsızlığı
Yeşil: karaciğer rahatsızlığı
Kırmızı: iç kanama veya böbrek hasta ligi
Fazlalaşması: çok su içme sulu gıdalar yeme bakteriyel enfeksiyon

Feces (kati uzun bölüm)
Siyah zift gibi: iç kanama
Bezelye yeşili: karaciğer hastalığı
Beyaz yada hamur renginde: pankreas yada sindirim bozukluğu
Dışkıda topaklı yiyecek yada sindirilmemiş yiyecek: tamamlanmamış sindirim,yetersiz bağırsak hareketi,Giardia(bakteriyel hastalık),kum veya grit alınmaması.

hepinize sağlıklı evciller  sonsuz sağlıklar dilerim :))
kusura bakmayın bilgiler biraz fazla uzun oluyor amma  evcillerimiz hepimiz için değerlidir   ::=)