Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Su Kaplumbağalarında Akciğer Enfeksiyonu Teşhis ve Tedavisi - 2.sayfa

AKCİĞER ENFEKSİYONU

DİKKAT! BURADAKİ TEDAVİ VETERİNER TARAFINDAN UYGULANACAKTIR VE VETERİNERLERE YARDIMCI OLMAK AMACIYLA HAZIRLANMIŞTIR.

Sebepleri:
Akciğer enfeksiyonu, kaplumbağanın soğukta kalması yani 28 derecenin altında bakılması sebebiyle, aynı zamanda gündüzleri akvaryumun en an 2/3`ünün kapalı olmaması (sadece ısıtıcı lamba var ise ve 60 W ile ısıtılabiliyorsa veya ortam ısısı genel olarak sıcak ise akvaryum tamamen açık bırakılabilir) ve gece tamamen kapatılmaması sebebiyle oluşur. Vitaminsizlik ve yetersiz UV/güneş de bağışıklık sistemini zayıflatır, böylece kaplumbağaların akciğerleri ve böbrekleri enfeksyonlara açık hale gelir. Kaplumbağanın evde serbestçe dolaşmasına izin verilmesi de enfeksiyon kapmasına nedendir. Bunun yanında kuru alanda bırakılması gerektiği zaman (tedavi amaçlı mesela) yine ısıtma tertibatı olmaz ise akciğer enfeksiyonu oluşabilir.

Belirtileri:
- Hafif Akciğer Enfeksiyonu: Çenenin kapanmasında gıcırdama gibi sesler, kabuğun karın bölgesinin hafif pembe renkli olması, kabuğun karın bölgesinde biraz daha yukarı kısmında ince beyazımsı halka, ayrıca beyazımsı enine çizgiler karın bölgesinde, iştahsızlık, hapşurma, kuru bölgede çokça kalma.

-Orta şiddette ve Ağır Akciğer Enfeksiyonu: Hafif akciğer enfeksiyonu belirtilerinin yanında bir de: Batmada zorlanma veya tam tersi taş gibi dibe çökme ve yine su yüzeyine çıkmada zorlanma, eğri- yamuk yüzme, pembeden kırmızıya kadar kızarmış karın bölgesi kabuğu, genelde şiş gözler, iştahsızlık, sürekli karada vakit geçirme, sonlara doğru hırıltılı sesler, burundan ve ağızdan beyaz sümük gelmesi, zorlanarak nefes alma.

- Bronşit: Suyun altında hava kabarcıklarını burundan çıkarma (diğer yukarıda sayılan belirtilerin yanında)


DIKKAT:
Kaplumbağanın kabuğunun pembe veya kızıl olması doğal değildir. DOKSİSİKLİN etken maddeli bir antibiyotik ile tedavi edildiğinde (eczanelerden bu şekilde istenebilir, enjeksiyon olduğu için ampul şeklinde olmalıdır) bu renk hemen kaybolmakta ve kaplumbağa akciğer enfeksiyonundan kurtulmaktadır. Antibiyotik kullanılmadığı takdirde belirtiler kötüleşmektedir.

20 gr’ın üstündeki kaplumbağalarda Antibiyotik Dozajı ve Uygulama şekli:
Doksisiklin etken maddeli antibiyotik iğnesi 1ml / kg başına uygulanır ve 3 gün arayla 5 kez yapılır, veteriner bacağın üst kısmına deri altından uygular. Maksimum doz enjeksiyon başı 1 ml’dir, kaplumbağa 1 kg’dan fazla olsa dahi. İlk enjeksiyondan sonra suyun sıcaklığını 33 dereceye getirilmelidir ve kaplumbağa iyileşene kadar bu sıcaklıkta kalmalıdır. Aksi takdirde iyileşme süreci içerisinde dahi ağırlaşabilir. Antibiyotik ancak bu sıcaklıkta etkisini gösterebilmektedir. Kaplumbağa akciğer enfeksiyonu olduğunda suyun derinliği azaltılmalı ve ancak suyun altında kalabileceği şekilde ayarlanmalıdır. Boğulma ihtimali yüksektir. Gece ise akvaryumun kapağı tamamen kapatılmalıdır. Kabuğunun altı artık pembe renkten kurtulduktan sonra ancak kaplumbağa tamamen iyileşmiş sayılır. Bu durum aylar dahi sürebilir.
Ağır akciğer enfeksiyonunda 5 iğne yapıldıktan sonra düzelme görülmez ise 6. ve 7. iğne de yapılabilir. Kaplumbağanın durumu düzelmez veya kötüleşirse 2 hafta ara verdikten sonra 2. bir antibiyotik kürü uygulanabilir. Dozaj yine aynı olur.

20 gr’ın altındaki kaplumbağalarda Antibiyotik Dozajı ve Uygulama şekli:
10 gün üst üste 1 ml Doksisiklin etken maddeli antibiyotik bir kaba koyup, 33 derece ılık su eklenir. Kaptaki suyun soğmaması için ısıtılmış akvaryumun üstüne koyabilirsiniz, ya da bır sıcak su torbasının üstüne de koyabilirsiniz, sabit olması önemlidir. Kaplumbağanın, kabuğu suyun altında kalabilecek şekilde kadar su olmalıdır. Kabın üstünü bir havlu ile kapatınız. Kaplumabağa doksisiklinli suyu içecektir. 12 saat boyunca bu kabın içinde kalmalıdır. Sonra akşamları tekrar 33 derece sıcaklığa getirilmiş akvaryuma konulmalıdır.
DIKKAT: BAYTRİL ENJEKSİYONU YAPILMASIN. AKCİĞER ENFEKSİYONUNDA FAYDASI YOKTUR.

ENJEKSİYON UYGULAMA ŞEKLİ:
KAS İÇİNE YAPILMAMALIDIR, AĞIR GELEBİLİR. ÖN BACAKLARA YAPILMAMALIDIR, ÖDEM TOPLAMASI HALİNDE KAPLUMBAĞA BOĞULABİLİR. ENJEKSİYON ARKA BACAKTA, ÖN KISMINA VE DERİ ALTINA YAPILACAKTİR.


SU SICAKLIĞI: MUTLAKA 33 DERECE OLMALIDIR. 33 DERECE OLMASI ŞARTTIR. AKSİ TAKDİRDE ANTİBİYOTİĞİN DE FAYDASI OLMAYACAKTIR. EĞER ANTİBİYOTİK HENÜZ VERİLMEDİYSE SU SICAKLIĞI 33 DERECEYE GETİRİLMEMELİDİR.

Dikkat: Hem akciğer enfeksiyonu/bronşit hem de böbrek enfeksiyonu varsa, önce akciğerler doksisiklin ile tedavi edilir, ardından böbrekler iin 2-7 gün sonra Marbofloksasin ile tedavi edilir. Asla doksisiklin ve morbofloksasin kürleri birlikte uygulanmaz. Böbrekler aksi takdirde aşırı zorlanır.

(Bu bilgiler veterinerlere yardımcı olmak amacıyla hazırlanmış olup yazar ve site sahipleri bu tedavi sebebiyle meydana gelebilecek zararlardan dolayı sorumluluk kabul etmez)

img

beppomomo

18 yıl 9 ay üyedir.

ÖZEL MESAJ

tamam momo saolasın

img

catzillaa

17 yıl 9 ay 25 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Benim bir tane singapur kaplumbağam var, yaklasık bir yıldır plastik ağaclı pet-shoplarda satılan havuzda ısıtıcısız filtresiz besliyordum. Yemek olarak kurumuş küçük karides, bi de bitkisel bi kaplumbağa yemi veriyorum. Ara ara marul veriyorum. her gün yemini yiyordu. Hatta gecen aya kadar fazla fazla yiyordu. Ancak yaklasık bir aydır hiç yemek yemiyor. gün boyu aynı yerde duruyor, su anda da hareketli ancak eskisi kadar hareketli değil. Dahası suda da batmıyor.Ara ara kafasını kaldırıp ağzını acıp sanki nefes almaya çalışır gibi davranıyor. Gecen hafta cam akvaryum, ısıtıcı ve filtre aldım. Isıtıcının derecesinide 30 a ayarladım.Bugün de iki tane arkadas aldım yalnızlıktan sıkılmıs olabileceğini düşünüp. Ancak bir haftadır ısıtıcının üzerinde uyuyor, bugün cok sıcak olabileceğini düşünüp ısıtıcının derecesini 28 e düşürdüm. Hala yemek yemiyor, hala suda batmıyor, 2 arkadasından uzak duruyor, onların yanlarına gitmiyor. Daha önce yemek yerken yemeğini ben midye ya da tasın üzerine koyuyordum sudan değilde karaya tırmanıp oradan yiyordu. Acaba yemek yerken hava yutması batmamasının sebebi olur mu? bi de tüm yaz boyunca öğlenleri havuzu ile balkona cıkıp güneşlendiriyordum, o da midyeye cıkıp güneşleniyordu bol bol. Dahası her zaman durduğu kaloriferin hemen yanında yaz olduğu için pencere acılıyordu, ve kendisi aksamları hava akımına maruz kalabiliyordu. Sizce akciger enfeksiyonuna, verem ya da astım gibi bi hastalığa mı yakalandı minik? ne yapmalıyım? antibiyotik tedavisi uygulamalımıyım? ya da arka bacağından antibiyotik iğnesi yaptırmam mı gerekli? bana da ya diğer kaplumbağalara bi hastalık bulaşır mı?

img

_minik_

14 yıl 6 ay 29 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

kaplumbağaları hasta olan arkadaşlara en önemli tavsiyem sabırlı ve kararlı olmaları..benim kaplumbağam 2-3 ay hasta kaldı,durumu çok kritik noktalara geldi ama sonunda iyileşti..bunu göz önünde bulundurarak her kaplumbağa iyileşir diye iddia ediyorum.. veterinerimiz bi süre doksisiklin içermeyen antibiyotik ve b-c vitamin iğnesi denemişti..bu süre içerisinde kaplumbağamın gözlerini hiç açamaz oldu ve durumu da ağırlaştı..derken bi gün -biraz da zorla- ademin iğnesi yaptırdım ve kızımız hızla iyileşme sürecine girdi..bunun dışında haşlanmış tavuk ve şırınga ile ağızdan günde bi kez olmak üzere 3-4 gün tetradox antibiyotik tedavisi uyguladım.. 2,5 ay sürünen kızımız bi hafta içerisinde kendine geldi.. ademin iğnesi a,d ve e vitaminleri içeriyor..a vitamini bağışıklık sistemini güçlendirdiği için antibiyotikten de etkili oluyor tabi ki..nitekim veterinerimiz yalnızca ademin iğnesi ile bir çok kaplumbağayı kurtardı..

img

thedamned

14 yıl 9 ay 28 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Böyle birebir tecrübe edilmiş bilgiler çok çok değerli thedamned, teşekkürler. Her meslek için olduğu gibi okulda verilen bilgilere kaplumbağalar dahil olmasa da kendini mesleki olarak geliştiren, yeni bilgilere açık veterinerlere çok çok ihtiyacımız var. Bu antibiyotik ve ilaç isimlerinin veterinerler için hazırlanmış olduğunun tekrar altını çizmeliyiz bence, kendi kendimize bilmeden uygulayabileceğimiz şeyler değil, çok daha riskli, en kötü durumda beppomomo`nun birazcık üstte yazdığı mesajdaki gibi bu sayfanın bir çıktısını koopere davranmaya açık, bunu işini öğretmek olarak görmeyecek veterinerinize götürebilirsiniz.

img

pinar1112

16 yıl 11 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

evet pınar haklısın..ademin diye ilaç ismi belirtmem kaplumbağası hasta arkadaşları şartlandırmasın..neticede ben de veterinerime ademin demedim,ad3ec iğnesi yapmasını istedim,hatta bunun için başka bi veterinerle görüşmesini sağladım..ademin o vitaminleri içeren bi ilaç,eş değerli olanları elbette ki veterinerlerimiz daha iyi bilir..

img

thedamned

14 yıl 9 ay 28 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

arkadaşlar akciğer enfeksiyonu için veterinere gittiğimde muayene ücreti ne kadar bilen varmı

img

hepsievcil01

14 yıl 4 ay 8 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

muayene ücreti diye birşey yok,olsa da önemsememen gerekir,bir canlı ve hayatı söz konusu...

img

thedamned

14 yıl 9 ay 28 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

slm arkadaşlar kaplumbağamda akciğer enfeksiyonu belirtilerinin bazıları var.bi tarafına yatık yüzüyüor ve suyun üstünde durmakta zorlanıyor sanki çok çaba harcıyor gibi .aslında daha kötüydü hareketi ve iştahı da azalmıştı ama ısıtıcılı filtreli bi akvaryuma alınca baya düzeldi gibi şu an sadece ağik yüzüyüor ve su üstünde fazla dengede kalamıyor sadece bu şikayetleri kaldı yemeğini yiyor ve hareketli başka bi sorunu yok gibi göz kapanması şişmesi falan hiç olmadı zaten.2 gündür akvaryumu 30 derecede tutuyorum ve su yüksekliği 10 cm civarında kayasının üstünü de günde 8 saat aydınlatarak ısıtıyorum lambayla.acaba doksisilin tedavisini yine de uygulamalı mıyım suyuna katarak ?yardımcı olursanız acilen çok sevinirim.aslında başka sorularıım sa war daha yeni bir kaplumbağa ve akvaryum sahibiyim çnkü.lütfen yardım edin .şimdiden teşekkrler.

img

gkyrn

13 yıl 3 ay 24 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

arkadaşlar yardımcı olacak kimse yok mu lütfen cevap verin;/

img

gkyrn

13 yıl 3 ay 24 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

arkadaşlar kimse mi yardımcı olmayacak neden cevap vermiyorsunuz.anlamadım;(

img

gkyrn

13 yıl 3 ay 24 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ