Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Kapluşum yemek yemiyor

Merhaba arkadaşlar, Benim 3 tane kapluşum var. Narin ve Güçlü 2 yaşında Azman ise 5 aylık. Fakat hepsinin boyutu aynı çünkü narinim yaklaşık bir aydır yemek yemiyor ve Azman ne bulsa silip süpürüyor. Hatta geçen gül elimi ısırdı ve acısı 2 gün sürdü yanii tam bir AZMAN ! Narin için ne yapabilirim hep uyuyor ben arada uyandırıyorum acaba yanlışmı yapıyorum ama yesin diye uyandırmaya çalışıyorum :( Güçlüye gelince o bi yiyor bi yemiyor ne yapmalıyım? Kapluşların bu kadar aç kalması normalmi? Bu arada kabukları çok sert yani bi hastalık belirtisi görmüyorum çok sağlıklı duruyor hepsi amaaa... birazda yeseleryaaaaa (Azman hariç o zaten yiyor : ) )

img

crescent85

16 yıl 3 ay 28 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Yeterli büyüklükte akvaryumun, su için ısıtı ve filtren, çıkıp dinlenebilecekleri bir kaya/mango kökü, orayı ısıtan lamba var mı? Eğer yoksa anladığım kadarıyla kaplumbağan kış uykusuna yatıyor. Ve uyandığında çok hasta, aç, bitkin olacaktır.

img

emptyw0rds

16 yıl 4 ay 2 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

bakım koşullarını anlatırsanız yardımcı olmaya çalışırız, ne kadar çok ayrıntı o kadar iyi (akvaryum, ısıtıcı, suyun sıcaklığı, kuru bölge bilgileri vs.)

img

pinar1112

17 yıl 12 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Merhaba, daha önce cvp yazmıştım ama neden yayınlanmadı anlamadım neyse. Kapluşlarımın küçük bir akvaryumu var içinde ısıtıcısı (genelde 27-29 derece arası) ve filtresi var kuru bölge sorunum var bitane kayalığı var ama sadece bir tanesi cıkabiliyor ikincisi cıkmak istediğinde üst üste kalıyorlar yada düşüyorlar. ikincisini koyamam bu sefer yüzecek yerleri kalmıyor. Lambalarıda yok zaten kuru bölge olmadığı için.. 2 senedir bakıyorum gecen kış hic böyle bir sorun yaşamamıstım ama sanırım daha büyük akvaryum istiyorlar. Yem olarakta karides ve sticklerden kullanıyorum. 2 Gunde bir 2 damla vitamin damlatıyorum ve 10 gunde bir kabuk sertleştirici sürüyorum. Azman çok iyi Güçlüde fena sayılmaz ama Narin halaa bişey yemiyor. Akvaryumu değiştirmeliyim ilk olarak? Aslında şu saatten sonra sadece akvaryum değişimi Narini kurtarmaz ne yapmalıyım? Veterinermi yoksa farklı yemlermi veya ilaç ? İlginiz için şimdiden teşekkürler.. Ayrıca Narin yüzerken bile uyuyor...

img

crescent85

16 yıl 3 ay 28 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Tekrar merhaba, Dün gittim bir masa lambası aldım ve kayalıgın üzerine tuttum narin herzamanki gibi yerini aldı ve güçlüde onun yanına cıktı sanırım güçlü sevdi lambayı normalde o suda dururdu. Bu arada dün narinin kabuğunun bazı yerlerinde ince beyazlıklar farkettim hafif çatlak gibi ne olabilir bu aynı zamanda Azmanda da beyaz saçaklar sallanıyor daha önceki bi yazıda okumuştum önemsiz geçici bir şey diye yazmıştınız yanılıyormuyum? Akşam Akvaryumu temizlemek icin Narini ve diğerlerini boş bir fanusa koydum ve kızım gözlerini açtı ve tırmanıp oradan cıkmaya çalıştı. temizledikten sonra yuvasına koydum ve hemen kayalığa cıkıp uyumaya devam etti... hastamııı değilmiii hic bisey anlamıyorum...

img

crescent85

16 yıl 3 ay 28 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

İştahsızlık ve bu dereceye gelmiş bir halsizlik ciddi hastalık belirtileri. Mutlaka bu konuda güvenebileceğiniz bir veterinerle görüşmeli ama aynı zamanda bakım koşullarını iyileştirmeyi kesinlikle ihmal etmemelisiniz, birinden biri eksik kalsa bir iyileşme beklemek mucize olur ne yazık ki. Kuru bölgenin olmaması büyük bir sıkıntı, türleri gereği mutlaka kuru bölgeye çıkıp ısınma lambasının da yardımıyla güneş altında gibi gerine gerine yatıp dinlenebilmeli, tamamen kuruyabilmeliler. 3 kaplumbağa gerçekten zor iş, mutlaka alabildiğiniz en büyük akvaryumu almalı, hepsine yetecek genişlikte bir kuru bölge yapmalısınız. Sürekli su içinde kalmak ciddi olarak yorgun düşmelerine neden olacaktır. Kabuk sertleştirici kullanmayın, nedenini pek çok başlıkta okuyabilirsiniz, az önce Frozen da güncel bir başlık altında yazmış. Veteriner için herhangi birine gitmeyin, kaplumbağalar konusunda bilgi sahibi, gerekirse doğru şekilde antibiyotik iğnesi yapabilecek biri olmalı, forumda veteriner konusunu bir araştırın. Hem veteriner hem kuru bölgeli akvaryum konularında zaman kaybetmeyin, Narin`i veterinere götürürken de üşümemesi çok önemli, kapaklı, genişçe bir kabın içini yumuşak havlularla döşeyip kuru olarak nakletmelisiniz, alttan sıcak su dolu bir termosla kabı ısıtabilirsiniz. Çok geçmiş olsun :(

img

pinar1112

17 yıl 12 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Çok teşekkür ederim pınar önerilerini dikkate alıcam. Evet kabuk sertleştiriciyle ilgili az önce okudum artık kullanmayacağım.

img

crescent85

16 yıl 3 ay 28 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Görmeden birşey söylemek zor ama tarif ettiğiniz şeylerin kabuk ve deri değişimi olması muhtemel. Kuru bölge ve ısınma lambası eksikliği sebebiyle kabuklarında zayıflıklar da olması kaçınılmaz, ama Narin`in durumu solunum yolları enfeksiyonunun belirtileri, veteriner için hiç zaman kaybetmeyin, bizi gelişmelerden haberdar edin.

img

pinar1112

17 yıl 12 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

benmde bi tane kaplumbğam var adı quik:) bi kaplumya göre oldukca hızlı 3 senedr bizimle yaşıyor ve geldiği günden beri kışları yemek yemior bunun nedenini sorduğumda veteriner kış uykusu dedi..şaşırdım kaplumbağalar kış uykusuna yatar mı ama şuanda kocaman oldu bi 20cm vardr bize geldiiinde küçüktü su da yaşıo oda sıcaklıında büük bi taşı var rahatlıkla üstne çıkabilio ama dediim gibi benm görüştüğüm veteriner kış uykusu dedi 3 kıştır yemek yemio ama gayet sağlıklı yazları ise günde yarım paket yem bitirio yem yetştiremioruz:s cinsi:Mauremys caspica çizgili kaplumbağa)

img

sheyma88

16 yıl 3 ay 15 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Bütün soğukkanlı hayvanlar sıcaklık düştüğü zaman mecburen kış uykusuna yatar tüm su ve kara kaplumbağaları dahil sadece deniz kaplumbağaları yatmaz.
Senin kaplumbağan tür olarak Mauremyse caspica ( Çizgili kaplumbağa)  ise yerli bir tür yani kırmızı yanaklar gibi tropik değil.Ülkemiz doğasına biraz daha alışıklar. Ayrıca doğadan toplanması satılması yasak bir kaplumbağa türü ve akvaryum yaşamına da pek uygun değiller çünkü çok büyürler çok ürkektirler genelde evlerde uzun yaşamazlar.
Kış uykusuna yattığını sanmıyorum ev içi ortamında tam anlamıyla kış uykusuna girmeleri biraz zor. Daha ziyade ısı eksikliği nedeniyle bünyesi ve sindirim sistemleri yavaşlıyor bir nevi yarı sersemliyorlar. Bu durum onların hastalanmasına ve ölmesine yol açıyor. Tam kış uykusuna yatan kaplumbağa tıpkı ölmüş gibidir sadece yemek yememekle kalmaz hiç bir canlılık belirtisi göremezsin. Nefes alışı kalp atışı hissedilmez, hareket etmez, bir gürültü olduğu zaman kıpırdamaz.  Zaten normal bir kış uykusu için sıcaklığın sürekli 10 derece altında kalması lazım.
Bu tür mesajlarda biraz şaşırdığımı ifade etmem lazım. Nasıl dayandıklarını bilemiyorum Bunlar çok ender raslanılan süper dayanıklı kaplumbağalar olmalı. Gene maşallah diyelim nazar değmesin

img

frozen

18 yıl 4 ay 18 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ