Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Kapluşum yemek yemiyor - 2.sayfa

Merhaba arkadaşlar, Benim 3 tane kapluşum var. Narin ve Güçlü 2 yaşında Azman ise 5 aylık. Fakat hepsinin boyutu aynı çünkü narinim yaklaşık bir aydır yemek yemiyor ve Azman ne bulsa silip süpürüyor. Hatta geçen gül elimi ısırdı ve acısı 2 gün sürdü yanii tam bir AZMAN ! Narin için ne yapabilirim hep uyuyor ben arada uyandırıyorum acaba yanlışmı yapıyorum ama yesin diye uyandırmaya çalışıyorum :( Güçlüye gelince o bi yiyor bi yemiyor ne yapmalıyım? Kapluşların bu kadar aç kalması normalmi? Bu arada kabukları çok sert yani bi hastalık belirtisi görmüyorum çok sağlıklı duruyor hepsi amaaa... birazda yeseleryaaaaa (Azman hariç o zaten yiyor : ) )

img

crescent85

16 yıl 3 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Tam kış uykusuna yatan kaplumbağa tıpkı ölmüş gibidir sadece yemek yememekle kalmaz hiç bir canlılık belirtisi göremezsin. Nefes alışı kalp atışı hissedilmez, hareket etmez, bir gürültü olduğu zaman kıpırdamaz.

Sevgili Frozen yukarıdaki cümlen dikkatimi çekti, bu durumda ölüp ölmediğini nasıl anlıyacağız ?

img

kovboy47

16 yıl 3 ay 9 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

img

crescent85

16 yıl 3 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Merhaba, Size kapluşlarımın resmini göndermek istedim. Biraz büyük oldu galiba :) Tanıtayım kayalığın üzerindeki Güçlü, kayalığa yaslanan Narin, yüzmeye çalışan ise Azman. Azman hakkında bir ayrıntı vermek istiyorum çok korkak suda çılgın hareketler yapıyor bir fare kadar hızlı diğerleri ve ısırgan :) onu sevmeme izin vermiyor yemi görünce korkularını unutup saldırıyor.Arkadaşlar bu arada Narini halaa veterinere götüremedim götürdükten sonra gelişmeleri tekrar yazarım.

img

crescent85

16 yıl 3 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Merhaba Kovboy47
Tecrübesi olmayan kişiler anlayamaz , malesef çoğu kez öldü sanılarak canlı canlı gömülürler. Ama sonuçta ölmüş olan zamanla kokmaya ve bozulmaya başlar. Kış uykusundaki kaplumbağa ise sıcak ortama konulduğu vakit uzun bir süreçte yavaş yavaş uyanır. Uyanması öle dakikalar içinde olmaz 1 günden fazla sürebilir. Çabuk uyansın diye sürekli dürterek yada aşırı sıcak ortamlar yaratarak hibernasyondan çıkışını yani uyanışını zorlamamak lazımdır.
Bir kaç yerde yazdım adına yanlış bir tabirle kış uykusu demişiz herkes uyku sanıyor ama bu bir uyku değildir. Uykudan daha ziyade ağır bi koma durumu gibi düşünün. Çok yavaş bir kalp atışı , çok çok az solunum , çok düşük vücut ısısı ve çok az bir enerji gereksinimi. İnanılmaz yavaşlamış ama neredeyse ölüm çizgisinde yaşayan bir bünye. Hibernasyon budur.

img

frozen

18 yıl 4 ay 13 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Sevgili Frozen, verdiğin cevap için teşekkür ederim. bundan bir ay kadar önce kızıma malum fanus içersinde bir kaplumbağa hediye edildi ve yaklaşık 10 gün sonrada biz öldü yada öyle zannetik (umarım gerçekten ölmüştür) aynen tarif ettiğiniz gibi tamamen harektsizdi gözleri açıktı ve kafası içerde değildi. Malesef olan olduktan sonra ben bu tür forum ortamlarında gerçekleri ve kaplumbağaların ihtiyaçlarını öğrenmeye başladım. Şu anda yaklaşık 10 gün önce bize katılan iki tane kaplumabağamız var ve techizatımız da tam olarak(akvaryum, kuru alan filtre ısıtıcı, kuru alan için ısıtıcı lamba, uvb) mevcut. Sormak istediğim gözlerinin açık olması ve kafasını içeri çekmemiş olması bir şey ifade ediyor mu ?

img

kovboy47

16 yıl 3 ay 9 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Kovboy47
Endişeni anladım uzaktan konuşmak yanlış olsada ben eminim o kaplumbağa kesin ölmüş. Bu açıdan rahat olabilirsin. Zaten izole ve uygunsuz ev ortamlarında doğadaki gibi sağlıklı bir biçimde hibernasyona girmeleri oldukça zor. Isı eksikliğinde yapabilecekleri birşey yok mecburen bünyeleri yavaşlıyor sersemleşiyorlar ama hibernasyona hazır değiller ve düzgünce giremiyorlar. İşte büyük çoğunluk ya bu aşamada hasta olup ölüyor.
Keşke ilk kaplumbağayı kaybettiğinde yeniden alıp tekrar başlamasaydın. Gerçekten zamanla sende anlayacaksın evde su kaplumbağası beslemek asla başlanmaması gereken bir şey. Çok uzun yaşayan (40 yıldan fazla) çok büyüyen (25 cm e kadar) canlılar bunlar. 3 sene sonra artık onlardan ve zahmetli bakımlarından bıkınca nereye vereceğini ne yapacağını bilemiyorsun. Gece uyumak , tatile gitmek , temizlikleri hep sorun oluyor. Kaplumbağalar büyümeye başlayınca bu sevimli başlayan , sevgi ile başlayan olay hem ev halkına hemde onlara eziyet eden bir yaşama mücadelesine dönüyor.

Kızın 5 yaşın altındaysa kaplumbağalara ve akvaryuma asla dokunmasın, hijyene çok dikkat edin. Eğer dokunursa ellerini mutlaka yıkayın asla ağız teması olmasın. Salmonella riski var. . İshal karın ağrısı yüksek ateş gibi belirtilerde hemen gaita tahlili yaptırın. Samonella diye biraz ararsan bu konuda çok sayıda uyarı ve bilgi var. Forumda salmonella konusunda yaşanmış bir tecrübe de var.
http://www.hepsievcil.com/app/Forumlar/cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=22504

Mutlaka kötü birşey olacak demiyorum ama böyle bir risk var ve bilinmesi gerekiyor.

Kolay gelsin

img

frozen

18 yıl 4 ay 13 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Sevgili Frozen, Samonella ile ilgili uyarıların için teşekkürler.Hiç bilmiyordum zaten bu forum`a yeni üyeyim ve vaktim oldukça okuyabiliyorum. Ben kapluşları sevme / yakınlaşma konusunu biraz abarttığım için öğrenmem çok iyi oldu (mesela dün neredeyse Narinle koyun koyuna uyuyacaktıkki annem müdahale etti,Narin kucağımdayken gözlerini açıyor özellikle gıdısını okşadığımda mayışıyor iyi olduğunu görmekte beni mutlu ediyor). Ama artık daha dikkat edicem. Artı evimize gelen küçük çocukları kapluşlarıma zarar vermesin diye yaklaştırmıyordum ama bilmeden onları belki olası bir hastalıktanda korumuş oldum. Gerçi iki senedir bakıyorum hiç bir hastalık bulaşmadı amaa bu, bundan sonrada bişey olmayacağı anlamına gelmiyor. Tekrar teşekkürler.

img

crescent85

16 yıl 3 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

benim kapluşa ben sabah 1 karides akşam 2 stick veriyom az geliyo gibi geliyo ne kadar arttırmam gerekiyo (kaplumbağamın boyu 3cm)

Sevgili Frozen, Samonella ile ilgili bilgilerin için teşekkürler daha önce hiç duymamıştım ve bilmem çok iyi oldu. Çünkü ben kapluşları sevme / yakınlaşma konusunu biraz abarttığım için..Mesela dün gece Narinle koyun koyuna uyuyakalıcaktıkki annem mudahale etti. Kucağımdayken ve gıdısını okşadığımda mayışıyor hatta gözlerini bile açıyor buda beni mutlu ediyor. Ayrıca evimize gelen küçük çocuklar hep suya elini sokmak istiyor bende kapluşlarıma zarar vermesinler diye onları uzak tutuyordum belkide bilmeden çocukları hastalıktan korumuş oldum. Kapluşlarımdan dolayı şimdiye kadar hiç rahatsızlanmadım ama bu, bundan sonrada hiç olmayacağı anlamına gelmiyor. Tekrar Teşekkürler..

img

crescent85

16 yıl 3 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Merhaba crescent85
Bende teşekkür ederim. Su kaplumbağaları salmonella taşıyıcısı. Amerikada bu yüzden 4 inch yani 10 cm den küçük kaplumbağa satışı yasak. Fakat 10 cm boya erişmeleri ile salmonella arasındaki ilişki nedir tam araştırmadım kurcalamadım konuyu bilmiyorum yada orada satışı yasaksa bizde neden serbest bunuda bilemiyorum. Büyük üretici çiftlikler salmonella free ( salmonellasız kaplumbağa) diye reklam yapıyorlar ama ne kadar geçerli fikrim yok. Bu bakteri ağız ve besin yolu ile bulaşıyor ve bağışıklık sistemine zarar verdiği için daha ziyade 5 yaşın altı çocuklar yaşlılar ve hamile bayanlarda tehlikeli oluyor. Mesela hamile bayanlarda düşük yapma riski var çocuklarda eğer tedavi edilmezse menejit problemi yaratabilir. Büyük insanlarda ise etkisi pek olmuyor zaten olsaydı ortalıkta petshopçu kalmazdı :)
Benim görevim sadece herkesin bu konuyu bilmesini sağlamak ondan sonrası artık sizlere kalıyor. Asla kimseye kaplumbağasını evden atmasını söylemiyorum çünkü kaplumbağaların bir suçu yok onları suçlayamayız. Ama birşeyi çok net biliyorum bu sevgiler sonunda bir gün tükeniyor ve kaplumbağa ile kişi arasında ilk günlere göre daha değişik bir ilişki başlıyor. Kaçınılmaz bir sonuç bu.
Ben lütfen su kaplumbağası almayın bu işe hiç başlamayın diyorum.

img

frozen

18 yıl 4 ay 13 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ