Hepsievcil
 
 

Diğer Evcil Forumları > Tavşan

Mesaj Ekle

Tavşanlar - 2.sayfa

Tavşanlarda bakım hayati bir önem taşımaktadır.Beslenmeyi birkaç faktör etkilemektedir.Bu yüzden aşağıda belirtilen her başlığa uyulması ile dengeli bir beslenme gerçekleştirilebilir. ORTAM: Tavşanların bulunduğu ortam çok gürültü içermemelidir.Özellikle ani gürültülerden uzak durulmalıdır.Bu ani gürültüye örnek verecek olursak çekiç ile bir şeye vurulması,sert bir cismin yere atılması,bir kitap yada defterin uzaktan masaya atılmasında ortaya çıkacak sesler tavşanları oldukça rahatsız etmektedir.Tabii bu tip rahatsız edici seslerin devamlı olması tavşanları strese sokacak ve hastalanmalarına sebep verecektir. Tavşanların bulunduğu ortam sıcaklıkları da önemlidir.tavşanlar 10-30 derecelerde tutulmalıdır.(doğada ne yapıyorlar diye sormayın.çünkü evde beslenilen tavşanların 10-20 yıl önceki akrabaları bile doğada yaşamıyorlardı).Optimum sıcaklık ise 15-25 dereceler arasıdır.Bu çevre sıcaklığına önem verilmesi gerekiyor.Çünkü kışın balkonda tavşan bakmaya çalışan kişiler olabiliyor.Çevre sıcaklığı yazın çok olan bölgelerde öğlen vakti su ile tavşanın kulaklarının ıslatılması onu biraz daha rahatlatacaktır. SU: Tavşan beslenmesinde ülkemiz insanları için önemli olan diğer bir konuda tavşanların su içme problemidir.Hala bazı çevreler tavşana su verilmesine gerek yok gibi söylemlerde bulunmaktadır.Bu söylemlerin tam aksine tavşanlara ,günlük olarak temiz ve soğuk olmayan su verilmelidir.Tavşanların suyuna herhangi bir şey katılmamalıdır.Tavşanların koku alma kabiliyetleri çok gelişkin olduğu için sularına herhangi bir şeyin katılması,su tüketimlerini azaltacaktır. HİJYEN : Tavşanların tutulduğu kafes veya herhangi bir bölme belirli periyotlarda temizlenmelidir.Genelde kafeste bakıldığı için kafes ile birlikte yemlik-suluk ve diğer ekipmanların temizliği de aynı periyotta gerçekleştirilmelidir.Tavşanlar bakıldıkları kafeste genelde bir yere dışkı ve idrar bırakırlar,bu özellikleri nedeni ile tuvalet alışkanlığı verilebilmektedir. Tek yere dışkılama ve idrar yaptıklarından, bu bölgeye daha fazla kuru saman koyulması gerekmektedir.Her temizlik periyodunda bu kuru saman atılıp yerine yenisi koyulur.Kafes ve ekipman temizliği yapılırken belirli oranda sulandırılmış ve tavşana zararı olmayan dezenfektanlar kullanılmalıdır.Bu uygulamadan 15 dakika sonra bol su ile kafes ve ekipmanlar durulanmalıdır. Tavşanlara banyo yaptırılmamalıdır. Tavşanlar günlük olarak kendi temizliklerini çok iyi yaparlar. İyi bir gözlemci bunu rahatlıkla fark edecektir.

img

angoravet

19 yıl 3 ay 7 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Bilgiler için teşekkür ederim.:-)

img

selo15

18 yıl 8 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

çok teşekkür verdiiniz bilgiler için.... benimde tavşanım var 4 tane ... 6 tane yavru oldu ama 4 ü öldü... çünkü annesi bakmadı ve ztn dier iki yavruyu da zor buldum....birisi yaralı.. çünkü yılan ısırdıı....ama veterinere götürdük... şu anda çok tatlılar hala annesinden süt emiolar.... sana da tekrar teşekkür ederim... byyyesss_._._

img

avril_lavigne

18 yıl 8 ay 3 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Tavşan beslenmesinde dikkat edilecek nokta Tavşanların sindirim sistemi 6-8 aylığa kadar anca gelişir.Bu yüzden pet shoplardan alınan tavşanlar çiftliklerden gelmektedir.Bu yüzden ilk tükettikleri gıda kuru yemlerdir ve böylece sindirim sistemleri kuru yeme dayalı bir şekilde gelişir.Bundan sonrada kuru yem ile devam edilmelidir.Sebze-meyva gibi su içeriği yüksek gıdalar almaya başladıkları zaman sindirim sisteminde rahatsızlıklar oluşur.Bunun en belirgin özelliği dışkı yumaşaması veya ishal olmasıdır. Bu sulu yiyecekleri her tükettiklerinde ishal olacaklar diye bir durum söz konusu değildir.Ama ishal olma ihtimalleri vardır.Ve tavşanlar ishal olduktan sonra 24 saat içerisinde hekim desteği almalıdırlar.Bu olgu çok basit gibi gözüksede büyük şehirlerimizde alınan yavru tavşanların ancak %20''si hayatta kalabilmektedir.Bu çok büyük bir kaybın genel nedenini de beslenme ve bakım hastalıkları oluşturmaktadır. Tavşan besleyen kişilere tavsiyem onlar erişkin olmadıkça sebze ve meyva vermemeleridir.Ancak büyüdükleri zaman( 6-8 aylık) sadece haftada 1 kez bu gibi gıdaları verebilrler.Ama bu gıdaları vermenin herhangi bir mecburiyeti yoktur.çünkü onlar için üretilen yemler,onların günlük almaları gereken bütün gıdaları içermektedir.eğer bir sorun ile karşılaşıyorsanız yemini değiştirmek en iyi çözümdür.

img

angoravet

19 yıl 3 ay 7 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Bisey sormak istiyorum eger bahsettiyseniz ve benim goumden kactiysa ozur dilerim simdiden fakat tavsanlarin asilatilmasi gerekiyor mu? Kedi ve kopekler icin bunun sart oldugunu biliyorum ama acikcasi su sizin verdiginiz bilginin 1/10 unu bile daha once ne petshop''tan ne de istanbul Universitesi Veterinerlik Fakultesi sevgili doktor adaylarindan aldim. Hatta sunuda soylemek istiyorum.2 aylik sevgili tavsanimin olumunun sebebi olarak bile onlari goruyorum.Bilgi edinmek icin onlara tavsanimi goturdugumde bana mumkun oldugu kadar dogal besle sebze meyve ver hazir yemden daha iyi ve sagliklidir demislerdi. Tavsanlarin asilanmasina gerek kalmadiginida ayrica belirtmislerdi.Tavsanimin neden oldugune hicbir anlam verememistim. Ama suan okuduklarimla dehsete kapiliyorum ve sizi bilirkisi olarak kabul edip sormak istiyorum.Gercekten asiya ihtiyaclari yok mu? iki yeni tavsanim daha var bari onlar benimle uzun yasasinlar. Simdiden Tesekkurler.

img

chidem

18 yıl 7 ay 5 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

chidem tavşanının nasıl öldüğünü bilmeden biryerleri suçlamak doğru olmaz,ayrıca hayvanlar çok çeşitli olduğu için hepsini çok iyi tanımak mümkün olmuyor.Bende veteriner hekimim.Tavşanların belirli periyotlarda iç ve dış parazitlere karşı korunmaları gerekiyor.Bu amaçla enjeksiyonlarını yaptırmamız gerekir.Ayrıca tavşanlara yapılan 3 aşı vardır.Bunlar VHS,mixomatozis aşısı ve kuduz aşısıdır.Yalnız ilk iki aşı ülkemizde bulunmamakta.Bu yüzden sadece kuduz aşısı yaptırabilirsin.Benim tavşanımın antiparaziter enjeksiyonları ve kuduz aşısı mevcut.

img

angoravet

19 yıl 3 ay 7 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

merhaba bikacsey sormak istiorm. birincisi bn tavsanıma genellkle maydonoz havuc ve leblebi ile besliorm yaklask 10 aydır. bi sakncası varmı? bide mesela evde fasulye pişiosa onun çiğ halnden fln veriorm. ikincisi tavsanm kafesnde hep aynı yere çiş yapıo ama kafesi buyuk olmasna rağmen çiş yaptığı yern üstüne yatıo. mendille siliim diorm imkanı yok yernde durmuo kacp gidio. bide eskiden kucağımıza gelirdi kendiliğinden şmdi kesnlikle gelmio. acaba kucağa alnca dışarı goturcm diye mi korkuyo bilmiorm kucağıma alnca duruo ama acaip tüy bırakıyor .verdiğiniz bilgiler için cok tesekkur ederm ck faydalı oluyor.

img

tugba1986

18 yıl 9 ay 20 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

merhaba angoravet. dedıgın lınktekı cevaplarını okudum. bana bırde su bit olayı ve 15 gunluk yavru tavsanın annnesı olmadıgı ıcın sut ıhtayacını nasıl karsılayacagımı soyleyebılırmıısn. bırde benımkıler cıek yapraklarını cok sevıyor. yeselıkle su ıcmelerı onları ıshal yaparmı. benım mesajtakı cevabımı okursan daha ayrıntılı yazdım. cok tesekkurler.sanırım sızde bır tavsan veterınerısınız??*

img

masalperisi

18 yıl 6 ay 17 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

merhaba angoravet. dedıgın lınktekı cevaplarını okudum. bana bırde su bit olayı ve 15 gunluk yavru tavsanın annnesı olmadıgı ıcın sut ıhtayacını nasıl karsılayacagımı soyleyebılırmıısn. bırde benımkıler cıek yapraklarını cok sevıyor. yeselıkle su ıcmelerı onları ıshal yaparmı. benım mesajtakı cevabımı okursan daha ayrıntılı yazdım. cok tesekkurler.sanırım sızde bır tavsan veterınerısınız??*

img

masalperisi

18 yıl 6 ay 17 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

cok cok tesekkurler. ınan cok yogun oldugumdan bır turlu vet e gıdememıstım. sen hızır gıbı yetıstın derler ya aynen oyle oldu. ınan sen bu işi cok iyi biliyosun bence. verdıgın bılgıler ıcın cok tesekkurler.kesınlıkle cok faydalı oldu.

img

masalperisi

18 yıl 6 ay 17 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

selam angoravet ben sana tavsanin bir düzene girmesi icin ne yapmam lazim onu sorcam benim tavsanim 1,5 aylik kafes te besliyorum pet yem yiyor ben yeni oldugum icin tavsan bakimin da siz den aldigim bilgilerle bakiyorum bir de tavan lar karan likta ken di baslarina kaldik larin da korkar larmi tuvalet eyitimi icin benim koydugum kaba 10 gun dür yapmadi onlan oynuyor sadece bilgilerinizi paylasirsaniz cok memnun olurum saygilar

img

ucankus

18 yıl 6 ay 17 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ