Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Kaplumbağa kaplumbağayı yer mi? - 3.sayfa

Herkese merhaba, Dün başımdan geçen olay ile ilgili tecrübe ve yardımlarınızı rica ediyorum. Ben de 5 adet kaplumbağa (1 erkek 4 dişi) var bunlara 500 litrelik akvaryumda bakıyorum. Geçen gün dayıma gittiğimde 4 yaşındaki oğluna HEDİYE olarak bir kaplumbağa alındığını gördüm, tabii bakamayacağını bildiğimden hemen aldım ve nasılsa bizim akvaryum kocaman 5 yerine 6 olsa farketmez zaten bu ufaklık taş çatlasa 50 kuruş büyüklüğünde diye düşündüm. Neyse eve geldim bizim büyük kapluşların akvaryumunu boşalttım temizledim biraz taşların yerini değiştirdim vs (ufaklık gelince yadırgamasınlar diye) En son hepsini koydum sonra ufaklığı da koydum. (Bu arada boyut farkını açıklamak için şöyle bir kıyaslama yapabilirim, ufak kaplumbağa bizim kaplumbağaların kafası büyüklüğünde...)Bir 10 dk bir sorun olmadı ufaklık biraz açıldı ve yüzmeye başladı yaklaşık 20 dk sonra kaplumbağalardan biri buna yaklaşıp hart diye ağzına aldı ve yemeğe çalıştı tabii kabuğundan dolayı sadece ağzına almakla kaldı, bunun üstüne tam müdahale ederken ufaklığın arka ayağını yakaladı ama tam ısıramadan müdahale edip ufaklığı çıkarttım... Şimdi bana gelen o ölüm fanusunda duruyor ve maalesef ayrıca bir akvaryum yapacak durumum yok. Sorum şu: Bu ufaklığı yeniden akvaryuma koysam hayatı tehlikeye girer mi yoksa kabuğu sayesinde yırtar mı? Bu arada ufaklığa talip olanlar var ise İstanbul Anadolu yakasına verebilirim ama tek şartım akvaryumda bakılacak olması...

img

melev

20 yıl 7 ay 6 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Melev , sizin paludaryumunuzun şu anki su seviyesi mi 500 litre , yoksa o paludaryum tam kapasite kullanıldığı zaman mı 500 litre alıyor?Ayrıca ölçüleri nedir? Ayrıca bir sürü yerlerde dış filtrenin içine katı partiküllerin girmesi dış filtreyi tıkayabileceğini okumuştum ve böyle biliyordum.Daha sonrasında da dış filtrelerin ağzında katı partikül girişini engelleyen ince mazgal gibi bir şey olduğunu keşfettim.Siz de dış filtrenizi eskiden dibe koyuyormuşsunuz.Filtre dipteki katı atıkları çekip o mazgal gibi şeye yapıştırmıyor muydu atıkları?Ya da sürekli dipteki katı atıkları süpürüyor muydunuz ki dış filtreye hiç atık gelmiyordu?

img

phus

15 yıl 7 ay 2 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Frozen, Her iki akvaryumda da hem iç filtre hem dış filtre var. Yani birinde biri diğerinde biri şeklinde değil sanırım görünmediğinden öyle sandın. Phus, Akvaryum tamamen dolu olursa 450 litre, şu anki su seviyesi tahminim 200 litre civarı. Ölçüler 125x60x60. Dış filtre üreticiden nasıl gelmişse o şekilde katı atıklArı tutan bir mazgal var ama yeterli olmuyor.Hoş aldığım dış filtre gerçekten çok güçlü o yüzden kolay kolay tıkanmıyor. (Atman CF-1200)

img

melev

20 yıl 7 ay 6 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Abiskap risk cidden büyük, bir forumda aynı şekilde büyük kaplumbağanın yanına küçük kaplumbağa koyan birinin büyük kaplumbağası küçüğün kuyruğunu ısırıp kopartmış ve minik kaplumbağa da ölmüştü :( Yani bu yaralanmalar cidden öldürücü boyutlarda olabiliyor.

img

pinar1112

16 yıl 11 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Anladım.Teşekkürler.Ben de aynı dış filtreden almayı düşünüyordum da durum böyleyse rahatladım.Tıkanır korkum vardı...Sizinkinin fiyatı neydi?

img

phus

15 yıl 7 ay 2 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Pınar bizim ölçüler su bardağı ile yapılıyormuş, Türk usulü yani. Bu nedenle biz de basit bir mutfak tartısı alıp tosbik tartacağız artık ne yapalım:))

img

deryailesezer

16 yıl 3 ay üyedir.

ÖZEL MESAJ

Melev haklısın fotoğraflara iyi bakmadan yorum yapmışım. Hemde dış filtrenin su emiş ve geri veriş bastonları kabak gibi ortadayken.
Bir süredir su kaplumbağası akvaryumlarında UVC filtresi kullanılmasının şart olup olmadığını düşünüyorum , bence mikrobik oluşumlar amonyaktan çok daha büyük bir tehlike yaratıyor. Gerçi filtrasyon konusunda fikir yürütemeyen sürekli filtresini temizleyen kişilerin elinde amonyak çok kuvvetli öldürücü bir zehirdir. Hatta nitrat bile ciddi bir zehirlenme yaratabilir ama zaten oluşan koku nedeniyle akvaryumlardaki su sürekli değiştirildiği için bu konu soruna dönüşmeden ve farkında olmadan hallediliyor.
Bende 300 lt balık akvaryumum için dış fitre almaya karar verdim. Şu ana dek  petrokimya tesisim dediğim 2 kademeli 2500 l/h Mozoo , 3 kademeli 700 l/h SP 1800 Boyu iç filtreleri ve 600 l/h Sun sun HBL 600 askı filtrenin desteği ile bu güne sorunsuz geldik. Ama artık dış filtreye geçmem şart. Ya Fluval 305 yada Tetra Tec EX 1200 dış filtrelerinden birini alacağım. Tabi her zaman olduğu gibi gün gün kararımı değiştirmezsem...

img

frozen

18 yıl 3 ay 22 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Phus, Ben 150YTLye aldım arkadaş petten işmdide o civarlarda sanırım fiyatı. Frozen, Geç bile kalmışsın dış filtre için :) Ben seçim yaparken Tetra Tec EX 1200 ile Atman CF 1200 arasında kalmıştım ikisi de tavsiye ediliyor. Kaplumbağalar için filtrasyon önerilerini dikkate alarak bir düzenleme yapmak kaydı ile filtrenin içindeki katmanların içeriklerini kendime göre düzenledim, uzun süre koku vs olmadan gidebiliyor, koku ve renkte değişim olmadığını göz önüne almak doğru olursa, nitrat ve amonyak konusu da sanırım yaptığım düzenleme sayesinde bayağı bertaraf ediliyor olduğunu düşünüyorum. Aslında malzeme olarak eklediğim bir Lav taşı var onun dışındaki malzemeler aynı biraz elyafı arttırıyorum o kadar.

img

melev

20 yıl 7 ay 6 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Konu ekseninden sapıyor farkındayım ama yeri gelmişken sorayım. Dış filtre katmanlarınızda neler kullanıyorsunuz. Ne sıklıkta değiştiriyorsunuz. Temizliği nasıl yapıyorsunuz. Elyafı çok koymak debiyi düşürüyor bende. Sırası vs. en doğrusu nedir sizce.

img

yasdal

17 yıl 11 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Merhaba Yasdal,

Bizim dış filtrede malzeme sıralanışı şöyle; en altta ehfifix, seramik, sünger, sünger, substrat, zeolit, sünger ve en son ince bir tabaka elyaf.

Ehfifix, böyle kalın gözenekli, tel bulaşık süngeri gibi birşey, iri partikülleri tutuyor, el alta bunu koyuyorum ki bitki artıkları, büyükçe parçalar filtrede ilerlemeden hemen tutulsun.

Seramik, boru şeklinde olanlardan, suyun filtre içinde dengeli dağlımını sağlaması en önemli işleviymiş, bu da önemli bir işlevmiş, karışık açıklamalar var bu konuda :D. 6 aylık ömrü var benim kullandığımın, en ucuz olanlardan almıştım.

Süngerler filtreyle birlikte gelmişti, oldukça inceler, 1,5-2 cm. kadar, biyolojik malzemelerden önce koymamın sebebi hem su artık üst sepetlere geçerken tamamen en küçük partiküllere kadar tutulsun, hem de biraz biyolojik filtrasyona katkı sağlasın.

Substratın çok geniş bir yüzeyi var ve bu yüzden çok etkili bir biyolojik filtrasyon malzemesi olduğu söyleniyor. Biraz pahalı fakat ömürlük.

Bu zeoliti çok methediyorlar, çok da ucuz bir filtrasyon malzemesi, bir incele derim. Kilosu 3 lira gibi birşey, öve öve bitiremiyorlar, bin derde deva gibi birşey :D, ben epey ikna oldum :). 6 aylık ömrü varmış, sonrasında ya "ters yıkama" ile tekrar kullanılabiliyormuş yada yenisiyle değiştirmek gerekliymiş. Ters yıkama ne bilmiyorum, sormaya da utandığım için zamanı geldiğinde yenisiyle değiştireceğim :D. Kullanım miktarı içinse 200 litreye 500 gram diye bir oran okumuştum. File içine koyarak kullanıyorum.

Elyafı gerçekten ince tutmak öneriliyor,  en fazla 2-3 cm. olmalıymış, yoksa debiyi çok düşürür, motoru da yorarmış. Elyafı filtreyi açtığımda değişitiryorum, daha öncesinde gerek olmuyor.

Bir de Frozen yazdıktan sonra filtre giriş borusununun ucundaki kafesli bölüme çok minik bir parça orta sertlikte genişçe gözenekli sünger koydum, bu ön filtrasyon müthiş faydalı oldu. Hatta artık iç filtreyi bile akvaryumdan çıkardım, dip süpürgesi ve 2 günde bir bu süngeri yıkayarak -ki çok kolay oluyor- çok rahat idare ediyorum, hem filtreye çok çok az partikül gidiyor, hem de ortalıkta yüzen şeyler olmuyor, temizlemesi de çok kolay.

Dış filtreyi mümkün olduğunca az temizlemek gerektiğini okuyorum, ideali yılda en fazla 2-3 kezmiş. Temizlik sırasında bir tek ehfifix`i ve boş olarak kova ve sepetleri musluk suyunun altında bolca yıkıyorum;  zeolit, substrat, seramik ve süngerleri ise sadece akvaryumdan aldığım suya birkaç kez batırıp çıkarıyorum ve de elyafı yenisiyle değiştiriyorum. İşte bir de ömrüleri bittiğinde seramik ve zeoliti değiştiriyorum. Aaa ama tabi hortum ve boruları ayda 1 temizliyorum, debi çok düşüyor yoksa, ve çıkan şey iğrenç oluyor :D

 

img

pinar1112

16 yıl 11 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Benim de en altta ehfifix, elyaf ve seramikler var, onun üst katında lav taşı en üstte 2şer kat elyafın üstüne kömür onun üstüne gene 2 kat elyaf koyuyorum. Dış filtre çok güçlü olduğu için debide falan bir düşme olmuyor, hatta ben 4 ayda bir temizlememe rağmen bu zaman zarfında debi düşmesi olmadığı gibi sararma ve kokuda anca 3. aydan sonra çok az olarak başlıyor zaten 4. ayda temizliyorum... Dış filtre girişine birşey koymadım bir deneyeyim :) Temizlik için kafa motorum var, ucuna hortum bağlıyorum ve suyu klozete boşaltıyorum.Her seferinde dip çekmek zor olduğu için 2 seferde bir de dip çekmek için ayrı bir hortumum var ama o da tam bir çözüm olmuyor, akvaryum çok yüksek olduğu için dipten çekmiyor pisliği bir yöntem bulacağım ama...

img

melev

20 yıl 7 ay 6 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ