Hepsievcil
 
 

Diğer Evcil Forumları > Tavşan

Mesaj Ekle

Tavşan Hastalıkları

Tavşanlar yapıları gereği oldukça hassas hayvanlar ve çok özenli bir bakım gerektirirler. Bu nedenle tavşan sahiplenmeden önce tavşan bakımı ve muhtemel hastalıkları hakkında bilgi edinmek elzemdir. Maalesef tavşanlar hakkındaki kaynakların yetersiz olması nedeniyle tavşanseverler tavşan hastalıkları ve tavşan bakımı v.b. konularda kaynak bulmakta zorlanıyorlar. Tecrübeli tavşanseverler olarak bu forumda tavşanlar hakkında bilgilerimizi ve deneyimlerimizi paylaşmamızın yeni tavşan edinecek olan tavşanseverlere yardımcı olacağını düşünüyorum. Tavşan Hastalıkları hakkında Prof.Dr. Arif Kurtdede`nin "Tavşan Hastalıkları" adlı kitabının oldukça faydalı olacağını tahmin ediyorum.

img

sevil55

15 yıl 2 ay 14 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Özellikle petshop`lardan ve çiftliklerden alınan tavşanları eve götürmeden önce, hemen bir veterinere götürerek muayene ettirmek ve de özellikle iç parazit tahlili yaptırmak gerekir. Evde, alınan tavşandan başka tavşan ve diğer hayvanlar varsa, en az 2 haftalık bir karantina uygulamak hayati önem taşır. Şöyle ki, herhangi bir hastalığı olup olmadığını bilmediğimiz yeni alına tavşiyi yada diğer hayvanları evimizdeki hayvanlarımızla biraraya getirdiğimizde yeni alınan tavşan yada diğer hayvanın iç parazit taşıyıcısı olması halinde çok kısa sürede bu hastalık evdeki hayvanlarımıza da bulaşır. Özellikle, koksidiyoz bu tür bulaşıcı ve de yavru tavşanlarda tedavisi olmayan (1 aydan küçük) yetişkin tavşanalr için de tedavide gecikilmesi durumunda ölümcül bir hastalıktır. Koksidiyoz erken farkedilip hemen tedavi uygulandığında tavşanlar kurtarılmaktadır. Bu nedenle petshop`tan veya çiftlikten aldığımız tavşanları mutlaka, ama mutlaka veteriner kontrolünden geçirelim. Tavşanımızda koksidiyoz bulgusu tespit edilirse, derhal İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne bir dilekçe ve tahlil sonuçları ile başvurarak tavşanı aldığımız petshop`u yada çiftliği şikayet edelim, böylece sözkonusu bu kurum petshop`u yada çiftliği denetleyerek gerekli cezai işlemi uygulayacaktır. Nitekim, çeşitli pet forumlarında sıklıkla "yavru tavşanımı 2 gün önce aldım, aniden karnı şişti ve şiddetli şekilde ishal olarak öldü" şeklinde yorumlara rastlıyoruz. Temiz yerlerde bakılmayan, üretilmeyen tavşanlarda, bu tür bulgular çoğunlukla koksidiyoz olduğunu gösterir. Çünkü koksidiyozun en temel nedeni, hijyen kurallarına uyulmayan yerlerde tavşanların bakılması ve üretilmesidir. Her tavşan sahibi bu tür tehlikeli hastalıktan korunmak ve de tavşanı bu tür hastalığa yakalandığında anlamak ve de tedaviyi hemen uygulayabilmek için KOKSİDİYOZ hakkında gerekli bilgileri edinmek zorundadır.

img

sevil55

15 yıl 2 ay 14 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

merhaba tavşanlarımın ayakların da yaralar çıktı çok kötüler bazıları öldü özellikle tırnak dipleri ve parmaak araaları süreklisallayıp acı çekiyolar mantar ilaacı kullandım faydaetmedi lütfen bana yardım edin onları kurtaralım

img

aliahlat

15 yıl 4 ay 1 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Aliahlat, öncelikle tavşilere çok üzüldüm, geçmiş olsun. Acı çekmeleri çok kötü, bazıları bu hastalıktan öldü dediğin için demek ki, çok önemli ve ciddi bir hastalık. Prof.Dr. Arif Kurtdede`nin "Tavşan Hastalıkları" adlı kitabına göre tavşanlarda 20 den fazla deri hastalığı sözkonusu olabilir. Bu nedenle buradan hangisi olduğunu anlamak ve yol göstermek zor, bu hastalığın ne olduğunu ve uygun tedavi yöntemini sana ancak veterinerler söyleyebilir. En kısa zamanda, tavşilerin daha fazla acı çekmesin, bir an önce iyileşsinler diye bir veterinerlik fakültesine yada tavşanlar konusunda bilgili bir özel veterinere götürmeni öneririm. Mantar ilacı vermen doğru gelmedi bana, çünkü hastalıklarının ne olduğunu bilmiyorsun. Bir an önce tahlil yaptırman gerek, hekimler derinin yaralı o kısmından tüy ve deri döküntüsü alarak kültür yapacak ve sonuca göre uygun tedaviyi uygulayacaklardır. İyi haberlerini bekliyoruz, umarım bir an önce iyileşir zavallı tavşanlar.

img

sevil55

15 yıl 2 ay 14 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Slm Arkadaşlar:

Tavşanlarla ilgili bu yazıları yazan duyarlı arkadaşlara teşekkür ederim... Bir canlıya bakma sorumluluğu çok ömenlidir!!! O canlının hayatı sizlerin elinde...Lüftfen bir canlıya sahip olmadan önce o canlıya karşı sorumluluklarınızın olacağını düşünün ve bakabileceğinizi düşünürseniz o zaman alınız. Yardımcı olabileciğim her konuda yardımcı olmak isterim.

MSN: [email protected]  (Soner)

HASTALIKLAR VE TEDAVİLER

1-Tavşanlar güçlü hayvanlardır ve nadiren hasta olurlar. Çoğu hastalık tavşanın doğru besin alması, bol su bulundurmamak, temiz bir kafes ve yeterli eğzersiz ile elgenlenebilir. Tavşanınızı 6 haftalıkken ve sonra yılda 1 kere viral kanamalı hastalık ve miksomatozis hastalıkları için aşılatabilirsiz.

2-Hayvanın Kendisini Kötü Hissettiğini Gösteren İşaretler:

 Bitkin olması, bir köşeye çekilmesi, kürkünün donuklaşması, yemeği redetmek, zor nefes alıp-vermesi, sulu burun, sulu gözler ve kabızlıktır. Bazı durumlar için pet shop` larda satılan ilaçlar kullanılabilir. Yoksa veterinere götürmek gerekir.

3- Solunum Yolu İşaretleri:

Aksırma, öksürme, burun akıntısı ve ıslak burun ile ıslak gözler. Bu durum genellikle kirli bir kafesten yada aşırı kalabalıktan kaynaklanır. Ayrıca havadaki iriten maddeler (deodorant, oda spreyi, toz vb.), kötü havalandırma, nem, aşırı sıcak ve diş hastalıkları bu duruma sebep olurlar. Kafesi iyice temizleyin, kuru ve tozsuz-pisliksiz olduğuna emin olun. Düzelmezse veterinere götürün.

4- Aralıklı Yumuşak Dışkılama (AYD):

Gerçek ishal çok sulu ve şekilsizdir ve bu durum tavşanlarda çok nadir görülür. Sık görüleni AYD`dir. Kaka puding kıvamı ile sıvı bir damla arasındadır, kötü kokuludur ve yapışkandır. Bunun nedeni aşırı karbonhidratlı diyet ( çoğunlukla ödül yiyeceklerinden kaynaklanır.) ve / veya düşük miktarda sindirilemeyen lif (saman) içeren diyettir. Çözümü; kuruot diyeti ve bol miktarda yeşilliktir. Geçmezse veterinere götürün.

5- İdrar Yolu Hastalıkları:

Tavşanın idrarından kan geliyorsa, idrar yapamıyorsa yada zor yapıyorsa idrar yolu hastalıkları akla gelmelidir. Veterinere götürün. En iyi önleme yolu yeterli miktarda taze yeşillik yedirerek ve hergün taze su vererek tavşanın gereken suyu almasını sağlamaktır.

6- Diş Hastalıkları:

Tavşanlarda yaygındır. Önlemi ve tedavi etmenin en iyi yolu doğru beslemektir. 2 temel nedeni vardır. 1`ncisi genetik kökendir. Tavşanlar üretilirken yüz yapıları değişebilir ve diş hastalığı yatkınlaşabilir. 2`nci neden diş sağlığına zarar verecek yiyeceklerle hayvanı beslemektir. Tavşanların dişleri devamlı büyür. Kötü sıralanmış dişler veya aşınmış dişler hastalığa yatkınlık oluşturur. Yılda 1 kez dişlerini veterinere gösterin.

7- Tüy Topu ve Mide Tıkanması:

Tüy topu sindirim sistemini tıkayarak, midede birikim oluşması olarak bilinen durumu anlatmak için kullanılır. Tavşan yavaş yavaş yeme-içmeyi keser, dışkıları ufalmaya başlar ve midede genellikle tüyden oluşan top meydana gelir. En önemli sebebi yanlış beslemektir. Çok yüksek karbonhidrat ve az lif içeren örneğin; hazır tavşan mamaları, peletler, hububat ve baklagiller gibi besinler buna neden olur. Mide tıkantısını düşündürcek belirtiler görürseniz tavşanınızı acilen veterinere götürün ölümcül bir durumdur. Kuru ot ve taze yeşillik ile beslenen bir tavşanın tüy topu sorunu olmaz. Tavşanlar 3 ayda bir az yada çok tüy dökerler. Kendilerini temizlerken bu tüylerin bazılarını yutabilirler ama sindirim sistemleri yuttukları tüyleri yok edebilecek şekilde düzenlenmiştir. Bu duruma istisna angoralar ve Jersey Wooly`s türü tavşanlardır. Bu tavşanlar uzun tüylüdür çok miktarda tüy yutabilirler. Bu yüzden bu tür tavşanlar sık sık taranırsa tüy yutmaları azalabilir.

8- Sıcak Çarpması:

Tavşanlar sıcağa çok duyarlıdırlar. Uzun süre sıcakta bırakırsanız yere yığıldığını ve ağır nefes aldığını görürsünüz. Tavşan kendini soğutmaya çalışmaktadır. Yapabileceğiniz en iyi şey bol su vermek, kapalı serin bir yere götürmek ve ıslak bir havluya sarmaktır. Sakın soğuk suya koymayın veya tavşana buz vermeyin, şoka girmesine neden olursunuz.

Umarım yardımcı olmuşumdur...

HERKESE İYİ EVCİLLER

img

sonic35

15 yıl 8 ay 22 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Tavşan ölümlerinde etkin hastalıklardan biri koksidiyozdur. Bu tehlikeli hastalık hakkında yeterli bigli sahibi olmamız tavşan ölümlerini azaltacaktır. Çünkü koksidiyoz erken tespit edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalıktır. 11.1.1. Koksidiyoz [Konu Başlığı] [Önceki Konu] [Sonraki Konu] Koksidialar hayvanlar aleminin en ilkel yaratıkları protozoadırlar; ve hayvanlar aleminin en ilkel yaratıkları olup seksüel ve aseksüel üreyebilirler. Bulundukları organlara göre etki mekanizmaları farklılık göstermekte olduğu gibi, diğer hayvanları etkileyen türler tavşanları etkilemez. Tavşanları etkileyen yaklaşık 9 koksidıa türü bulunmaktadır. Bir tanesi karaciğeri, diğerleri bağırsakları istila ederler Karaciğer koksidiyozu olan Eımeria stiedai ekonomik kayıplara neden olmayıp birkaç haftalık bir sağlık koruma ve önleyicı ilaç kullanarak önlenebilir. Daha ılıman olan bölgelerde karaciğer koksidiyozuna karşı doğru ilacı seçmek oldukça zordur ve hastalık ciddi problemler doğurabilir. Karaciğer sürekli denge halinde çalışması gereken bır organdir ve uygun olmayan çalışma sistemi veya kronik karaciğer yetmezliği hayvanın rezistansının azalmasına neden olacaktır. Bağırsak koksıdiyozu 4 grupta sınıflandırılabilir ve bunlardan bazıları patojen değildir. Bağırsak koksidiyozlarında ortaya çıkan başlıca semptomlar; İshal, dehidrasyon ve derideki yapı değişiklikleri, ağırlık kaybı, yem ve su tüketiminin azalması ve ölümler şeklindedir İshal parazitın alınmasından 4-6 gün sonra ortaya çıkar ve en fazla 8-10. günlerde etkilidir. Ölüm olayları ishalle birlikte 3-4 gün içinde artaya çıkar ve bulaşmadan 9 gün sonra hızla artar. Koksıdiyoz çevre faktörlerinin elverişsiz olduğu düzeyde olumsuz etkilere neden olmaktadır. Ayrıca diğer hastalıklara duyarlılık ve hayvanlara yapılan uygulamalar da enfeksiyonun artmasında etkili olmaktadır. Koksidiyozun teşhisi laboratuvarda dışkı sayımı ve iç organların muayenesi ile yapılır. Ancak karaciğer koksidiyozunun tanımı daha kolaydır. Bu tür karaciğerde sarı çizgiler ve küçük nodüllere neden olmaktadır. Koksidiyozun kontrol altına alınmasında hayvanların dışkı ile temasının kesilmesi, barınak içi neminin azaltılması ve ortam sıcaklığının yükseltilmesı, dezenfeksiyon uygulanması etkili olabilir. Ancak koksidiyostatlann yem ve su içerisinde verilmesi ıle sürekli denetim altında tutulabilir. Antibiyotikler koksidiyoza karşı etkili olmamalda birlikte ishali önlemek ve ikinci derecede bakteriyel bulaşmaları önlemek amacıyla kullamlabilirler. KAYNAK: http://volkanderinbay.net/tarimnet/tavsan.asp?konuno=11 Bu kaynakta diğer tavşan hastalıkları hakkında da bilgi edinebilirsiniz. Koksidiyoz hastalığı ile ilgili kaynakları bu foruma ekleyelim. Tavşan sahipleri olarak tavşan hastalıkları hususunda bilinçli olmak çok tavşanlarımıza faydalı olur.

img

sevil55

15 yıl 2 ay 14 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

selam tavşanım henü 8 günü varken doğurdu ama yavruların hepsi ölü ve yuva yapmamış ayaklarına ilaç sürmüştüm yalamıştı onndan olabilirmi ayrıca tavşanllarımın ayaklarındaki yaralar geçmedi veterinerlr çok pahalı ve benim 20 tavşanım var yardımınızaa muhtacım

img

aliahlat

15 yıl 4 ay 1 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Aliahlat, veterinerlik fakülteleri, yada resmi veteriner klinikleri pahalı değil, gayet uygun fiyatları. Çoğu zaman ücret bile almazlar ama, araştırma yaptıkları, hoca olarak görev yapan veteriner hekimleri olduğu için çok da iyi bakarlar, iyi teşhis ederler. Tavşanlarına yazık, öyle acı çekmelerine izin verme. Hangi şehirde olduğunu bilmiyorum ama, hemen hemen her şehirde veternerlik fakültesi bulunur, ayrıca, resmi veterinerler - belediye, büyükşehir belediyesi veterinerlikleri bulunur. Buralara götür tavşanlarını. Onlar iyi gelecek ilacı söylerler. Bizler buradan anlayamayız daha önce de dediğim gibi. Bunun dışında, evde yada bahçede, özetle fazla bilgi ve olanak sahibi olmadan onlarca tavşanın sorumluluğunu üstlenmeni doğru bulmuyorum. Tavşanlarını bu koşullarda eziyet ederek tutman hiç doğru değil. Bu nedenle zaten H.K.K. evde pet üretilmesini yasaklıyor. Yani sen yasaya aykırı olarak evde tavşan üretiyorsun. Üstelik de acı çekerek ölmelerine izin veriyorsun. Madem hasta olduklarında gerekli tedaviyi yapamayacaksın, neden bu zavallı tavşanlara böyle acı çektiriyorsun. Lütfen tavşanlarını iyi bakacak birilerine ver. Hayvan hakları ve o tavşanların kurutlması için bunu yapman gerekiyor.

img

sevil55

15 yıl 2 ay 14 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

size veterinere göötürdüğümü ama verdikleri ilaçların fayda etmediğini aksine erken ve ölü doğuma sebep olduğunu zaten yazmıştım şimdi tavsiyenize uyarak veterinerlik fakültesine götürecem size teşekkürederim sonuccu bildirecem

img

aliahlat

15 yıl 4 ay 1 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

aliahlat... ne oldu siz bu işi coq biliyodunuz mılletle polimige giriyodunuz üstelik benımle angora tavsanını degildir die resimlerini görmedenn bu işi ögren öyle yapmaya basla bu tavsanalrın acısınıda öbürtarafta mutlaka cekersin... unutma

img

abdullah67

15 yıl 2 ay 18 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ