Hepsievcil
 
 

Kuş Forumları > Kanatlı Kümes Hayvanları

Mesaj Ekle

SEREMA (yeni) - 2.sayfa

Sevgili Kanatlısever dostlar; Çok yakın bir arkadaşımı sonsuzluğa uğurlamak için istanbula gitmek zorumda kaldım. Bu nedenle serema konusunda yazacaklarıma ara verdim. Döndüm baktım ki başlık kaybolmuş gitmiş... Bu nedenle yeniden bir başlık attım. Umarım yardımcı olurum. öncelikle derlediğim bilgileri sizinle paylaşayım, sonra da kendi serüvenimi ve deneyimlerimi anlatırım. (bu geçen süre aslında iyi oldu bir nezaket adımı bekliyordum ! ama olmadı. sağlık olsun.)

img

mediko

19 yıl 1 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

TAVUK

İBİK:, Tek, küçük boy, başta sert ve düzenli bir şekilde, düz ve dik, beşli düzenli olarak ve ayrı ayrı şekilde tırtıklı, orta noktalar küreğin genişliği ile aynı uzunlukta, orta derecede bükülmüş, kürek başın arkasında iyice uzanmalı.

Yüz: Küçük, tombul(yuvarlak), düzgün, biçimli , kırışıklık veya kıvrımlardan uzak.

Gözler: Yuvarlak, dikkat çekici.

İbikler: küçük boy, yuvarlak, biçimli, kırışıklık veya kıvrımlardan uzak.

Kulak memeleri: Küçük, oval, başa yakınca yerleşmiş.

Baş: Küçük, kabardığında geride taşınır.

Boyun: Orta uzunlukta, göğüs kısmını gösterecek şekilde geriye doğru bükük, kalın, omuzlardan başa zarafetle incelir.

Tüy: Gür, boynun önünden doğal olarak akar her iki omuzu en arkada örtmek için uzanır.

Arka kısım: Aşırı derecede kısa, geniş, profilde boyun ve dikey şekildeki kuyrukla V şeklinde biçimlenmiş.

Taban : Kısa, geniş ve bol tüyle kaplı.

Kuyruk: Orta ölçüde uzun ve dik, dik bir konumda neredeyse başın arkasına temas kuracak şekilde taşınır.

Ana kuyruk: Tüyler geniş, düzenli olarak üst üste istiflenerek orta ölçüde yayılmış, başın üstünden ‘’A’’ şeklinde dikilmiş görünümde yükselir.

Kuşlak (kuyruk örtüsü) Gür, çok geniş olmakta, kuyruktan yukarıya dökülür.

Kanatlar: Büyük, uzun, kıvrığa yakın, dikey olarak yere tam değmeden taşınır.

Omuzlar ve önler: Çıkık, boynundaki tüylerle hafifçe gizlenmiş.

Baş omuzluğu: iyice yuvarlanmış.

Kuşlaklar: Geniş tüyler, karşılıklı iki ayrı bar kanatlarla çaprazlama dizilmiş.

Göğüs: Yüksek ölçüde kalkmış, iyi gelişmiş, kalın, gaga noktasından çekilen dikey çizginin görünür bir şekilde ötesine taşınmış, geniş, ve iyice yuvarlak, baştan boyuna ve göğse- ‘’S’’ şeklinde profil.

Vücut & arka kısım: Vücut-kısa, iyice derin ve geniş, önden dikilen kısma doğru meyilli.

Arka kısım: Kabarık, kısa, gür.

Bacaklar & ayak parmakları: Bacaklar-ortalama uzunlukta, genişçe yerleşmiş, eğmeden veya dizlerini vurmadan birbirlerine paralel, iyi orantılı halde.

Daha aşağı uyluklar: Kısa, üstte kalın siyah ve hayvan içdizlerine doğru incelme.

Baldırlar: Kısa, düzgün, yuvarlak, düzenli bir şekilde.

Ayak parmakları: Dört adet, düz, iyice ve düzenli bir şekilde yayılmış, eşit olacak ölçülerde.

Görünüş: Küçük, geniş, sıkı, aktif, evcil, heybetli duruş.

img

mediko

19 yıl 1 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

SERAMA Kuzey Amerika Konseyi (SCNA) Organizasyonda standartları: Daha öncede belirttiğim gibi; SEREMA dünyanın EN KÜÇÜK TAVUĞU DEĞİL...!! Dünyanın EN HAFİF TAVUĞU"dur. Bunun içinde Horozlarda; A- (13 oz) 350 gr ma kadar B- (16 oz) 500 gr ma kadar C- (19 oz) 600 gr ma kadar Tavuklarda A- (11 oz) 325 gr ma kadar B- (14 oz) 425 gr ma kadar C- (17 oz) 525 gr ma kadar olanlar diye 3 katagoride standartlaştırılmıştır.

img

mediko

19 yıl 1 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Yetiştirme;(alıntı) Seramalar genel olarak kolay yetiştirilebilen kuşlar değildir. (bu noktada yazılanlar benim başıma gelmedi. sanırım A katogorisi için bu şekilde bilgi veriyorlar) Yumurtalarını kuluçka makinesi ile üretmek çok düşük şanstır ve kuluçka makinesi ile çoğaltıldıkları zamanda aynı şekilde ilk gecelerini sağ çıkartmaları zordur. (bu bilgide benim yaşadıklarımla eşleşmiyor) Bu bilgi onların neden az sayıda olduklarının da bir cevabıdır aslında. Yumurtaların üzerine oturduktan sonra civcivlerin gelismesi ve kuluçka 19-20 gün sürer. Kuluçkadan civcivler çıktıktan 16-18 hafta sonra ancak gelişerek kendileri yumurtanın üzerine oturacak hale gelebilirler. Ayrıca kuluçka makinesi ile üretilen bu yumurtaların renkleride tutmaz ve bunun da anlamı aslında üretilen yumurtaların gen havuzunun daralması edeni ile gerçek bir üretim olarak kabul edilmemesidir. Yumurtalar beyazdan koyu kahve renge kadar bir renk alabilirler. Yumurtaların genel boyutu fazlaca büyük değildir, aslında 5 Serama yumurtası bir tavuk yumurtasının boyutunda ve yoğunluğundadır. Bu noktada benim çekktiğim bir resmi iliştirmek isterim.

img

mediko

19 yıl 1 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Benim bildiğim SEREMA tavuğu besleyen Muğla Fethiye de Sn Metin Akalp beyin`de bu konuda anlatacak bilgi birikimi deneyimleri ve serema tavuğuna kavuşurken yaşadığı serüvenleri var. Kendisinden bana katkıda bulunmasını isterim. Benim serüvenim 4 sene önce Amerikadan getirdiğim 43 yumurtayla başladı. 43 yumurta 20 şerden iki ayrı üreticiden farklı kanlardan alınmıştır. (6 adet de bonus vardı 3 ü kırıldı) Bu 43 yumurtadan 20 den fazla yavru aldım ve yavrularda % 5-10 kadarda büyüme firesi verdim. (bu bilgiler aşağı yukarıdır o yıllarda kayıt tutmadığım için kesin bilgi veremiyorum). Ancak şu anda amerikadan gelen anaçlardan elimde hiç kalmadı. Elimdekiler yavrularıdır. Daha da önce bahsettiğim gibi çıkan yavrular büyüyünce bir hayal kırıklığı yaşadım. Gelişen kanatlılar aynen resimlerde görüldüğü gibi asker gibi duran renk renk tavuk ve horozlardı ama hiçte küçük değillerdi. Yumurtaları aldığım üreticilerle konuştum. Öğrendim ki; bu resimlerde görünen ve 300-500 usd ye satılan görselliğe yüksek ve A olarak nitelenenler çok ender olarak ortaya çıkıyormuş. Zaman içinde benim de övündüğüm ve karşısına geçip seyrettiğim serema çiftlerim var. (Aslında bir tartı yapsam ve ona göre ayırsam iyi olacak.) Önemliolan benim mutlu olmamdır. Belirtildiği gibi makinadan çıkım çok düşük değil. 2.,3. nesillerde de hiç fire vermiyorum büyütmede. (Bindebir.) Ben istedim ki bu yıl serema yumurtalarını kanatlıseverli`lerle paylaşayım. Serema türkiyede çoğalsın. Gelecek seneye kaldı. Artık seremalarda yumurtada döl oranı çok düştü.

img

mediko

19 yıl 1 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Bu arada bir konudada bilgi vereyim. Uçakla gelirken yumurtaları bavula koyulduğunda(tabi çok iyi paketlenmesi gerekir kırılmaya karşı)yumurtalar hiç hasar görmüyor. Sanırım kullandıkları cihazlar Xray sistemiyle çalışmıyor, farklı bir sistem ve zarar vermiyor. Kargo bölümüde aynı yolcuların bulunduğu ısıda olduğu için donma veya kaynama ya uğramıyor. Arabayla getirmekten daha emniyetli. Yani yolcu beraberinde içeriye alınmasına gerek yok. sağlıkla kalın.

img

mediko

19 yıl 1 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Sevgili arkadaşlar başından beri bir hatayı sürdürüyorum. İhtiyarlık işte... Biraz evvel okuduğum yerde daha dikkatli bakınca anladımki başından beri bir yanlışlığın içindeymişim ve bunu nasıl fark edememişim... Bu tavuğun ismi SEREMA DEĞİL SERAMA dır. başlık ve metin içinde geçen isimlendirme için özür dilerim. Bağışlayın...

img

mediko

19 yıl 1 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Arkadaslar en az bilgiler kadar sevindim baştan olan tatsızlığın giderilmesine saygı ve selamlarımla Okan Kemal

img

zibritçi

14 yıl 1 ay 1 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

başınız sağolsun Serdar Bey bilgilerinizi de bizimle paylaştıgınız için teşekkur ederim,

img

mesut_e

16 yıl 7 ay 21 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Başınız sağolsun.

img

sadobey

13 yıl 9 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

KARDEŞ BAŞIN SAĞOLSUN; ALLAH MEKANINI CENNET EYLESİN.RABBIM GERİDE KALANINA CAN SAĞLIĞI VE DAYANMA GÜCÜ VERSİN.

img

beytepeli

13 yıl 11 ay 15 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ