Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Kaplumbağalar hakkında herşey.Bütün bilgiler sıkça sorulan sorular ne arasanız.A dan Zye herşey..... - 10.sayfa

Selam arkadaşlar öncelikle bu yazı dizisinde kaplumbağalarla ilgili her türlü bilgi bulacaksınız.Bilgiler çoğu internet sitesi,üye arkadaşlarımız ve benim tarafından yazılmışlardır.Arkadaşlar eğer sorusu olan bir arkadaşımız varsa bu sayfanın linkini verirseniz sevinirim.Bu yazı dizisinde kaplumbağalar hakkında genel bilgiler,kış uykusu,akvaryum nasıl olmalı,yosun,yolculuk,dekorasyon,teknik aksesuarlar,zemin ve ısıtma,su,hastalıklar ve sayfanın altında bulabileceğiniz sıkça sorulan sorular mevcuttur.Herkeze çok teşekkürler...

Kaplumbağalar Hakkında Genel Bilgi
Arkadaşlar bu yazıyı hem,fikir edinmek isteyenler için hem de bilgilerine bilgi katmak isteyen arkadaşlar için buraya ekliyorum.Yardımcı olması dileğiyle.Çoğu bilmediğiniz soruya cevap bulacağınızı tahmin ediyorum...

Reptiller boynuzumsu ve kabuğumsu derileriyle tanınırlar. Timsahlar, kaplumbağalar, kertenkeleler ve yılanlar bu gruptaki hayvanlardır.
Kaplumbağalarda deri yapısı kabuk şeklinde gelişmiştir, çoğunda dermis primer olarak kemiktir. Bu yapı kaburga ve vertebrayla devam eder. Kabuk ağırlığı total vücut ağırlığının yarısı kadardır. Kaplumbağalarda akciğerler çok kompartmanlı ve keselidir, bronşial yapı yoktur. Burun çekme ve öksürme yetenekleri yoktur.

Reptillerin çoğu ektotermal poikiloterm (vücut sıcaklığı çevre ısısına göre değişen) özelliğe sahip olduğundan çevre ısısına bağımlıdırlar. Bakteriyel ajanlarla enfekte olduklarında ılık yerlere giderler. Çevre ısısı tropikal tür reptiller için 27-28 derece, ılıman bölge türleri için 20-35 derecedir. Semiakuatik kaplumbağa türleri daha düşük ısı aralığını tercih ederler. Çoğu güneşlenerek ısınmak ister, direk güneş ışığı bulunmadığında ısı kaynakları, 45 cm uzaklıktan kullanılabilir. Ayrıca havalandırmanın da bulunması yararlı olur.



Semiakuatik türler içine gömülebilecekleri miktarda suya ihtiyaç duyarlar. Bu türlerin çoğunda beslenme, üreme ve sosyal ilişkiler su içinde olur. Kullanılan suyun filtrasyonu ve havalandırılması yapılarak, toksik organik atıkların ve patojenik organizmaların birikmesi önlenmiş olur. Kaplumbağaların yaşadıkların ortamın nemi % 35 'den az olursa deride kuruma ve soyulma, % 75 'den fazla olursa mantar ve bakteriyel hastalıklar meydana gelir. Altlık olarak kaplumbağalarda, tavşan yemi olarak hazırlanmış olan alfa alfa peleti kullanılabilir. Timsah ve su kaplumbağaları için barınaklarında çimentodan yapılmış beslenme, dinlenme ve güneşlenme yerleri bulunmalıdır. su kaplumbağalarının küçük taş parçalarını yutabilecekleri unutulmamalıdır. Bulaşmayı önlemek için kafes temizliğinde kullanılan malzemeler quartener ammonium solüsyonu ile dezenfekte edilmelidir. Barınaktaki tüm malzemeler 3 ayda bir yenilenmelidir.


Cinsiyetleri nasıl anlaşılır?
Kaplumbağalar kabuklarından tutulur. Erkek kaplumbağanın kuyruğu dişiden daha uzundur, iris erkekte kırmızı, dişide kahverengidir. Semiakuatik türlerde erkeğin pençeleri daha küçük ve uzundur çiftleşme sırasında erkek kaplumbağanın dişiyi tutmasında ve çoğu kez çiftleşme öncesi kur davranışlarında da bu uzun tırnaklar önem taşır, erkelerde arka bacaklarda mahmuz vardır. Kabuğun şekli erkeklerde konkav, dişilerde yassıdır.Kaplumbağalarda dişiyle erkeği ayırt etmenin bir diğer yolu da, “plastron” adı verilen alt kabuğun yapısıdır. Dişilerde biraz daha düz yapılı olan plastron, erkeklerde hafif içbükey yapıdadır. Bu da, yine çiftleşme sırasında dişinin üst kabuğuna uyum için gelişmiş bir özelliktir.


Bu yazı http://www.sempativet.net/articles.asp?action=read&aid=144 adresinden alınmıştır...
Kırmızı Yanak Su Kaplumbağası

Kuzey Amerika Orta Batı kesimlerindeki bataklıklarda oldukça yaygın olarak bulunur. Ilık ve bol yeşilli suları severler. Bu kaplumbağaların en büyük özelliği yanaklarının iki yanındaki kırmızı-oranj lekelerdir, bu lekeler olgunlaştıkça kaybolur. Cinsiyetler kolayca ayırt edilebilir. Dişiler erkeklere göre daha uzun ve ağırdır. Boyları doğal ortamlarında yaşarlarsa, 16-25cm arasında değişebilir. Erkeğin kabuğu daha içeriye dönük, dişinin ise daha düzdür ve erkeğin tırnakları dişiye oranla çok daha uzundur. Yavru kaplumbağalar için 60 cm akvaryum ideal ölçüdür. Sabit ısı 26,5 derecede tutulmalı, ideal akvaryum boyu ilerisi de düşünülerek 100x40x40 cm edinilmesi tercih sebebi olmalıdır. UV lamba sürekli güneş ışığı görmeyen kaplumbağalar için önem taşır.
Kurutulmuş karides ve balık parçaları, kurt kuruları ve ufalanmış et parçacıkları, ufak toprak solucanları, kıvırcık salata parçaları ve küçük balıklar verilebilir. Ömürleri 20-25 yıl kadardır, olası sağlık problemleri gözlerde enfeksiyon ve kabuk yumuşamasıdır. Sularına vitamin, kabuklarına zaman zaman yumuşak bir fırçalama yapılmalıdır.
http://www.panpet.com/egzotik/sukaplumbaga.asp
KARA KAPLUMBAĞASI
Gözleri oldukça keskin,koku almaları gelişmiş ve duymaları bir hayli zayıftır. Boyları, 3-5 cm 1 metreye kadar farklılık gösterir. 7-180 yıl arasında yaşam süreçleri olan çeşitleri vardır. Beslenmesi %90 bitkisel olup su kaplumbağalarında olduğu gibi ağızlarında diş yoktur ve tek korunma yöntemleri kabuklarının içine sığınmaktır.
Dağlık, ormanlık hatta çöl ortamlarında dahi yaşayabilecek yapıda değişiklik gösterirler. Tırnakları düzenli olarak kesilmeli, kabukları güneş ışığı görmeyen yerlerde UV lamba kullanılmalıdır. Bahçede serbest olarak dolaşan kara kaplumbağalarında yoğun olarak kene bulunması takibinin sıklıkla yapılmasını gerektirir.

BESLENME(Her İki Tür İçinde)

Tatlı su kaplumbağalarının obur yaratıklar olduğu unutulmamalı. Önlerine ne kadar yiyecek konulursa konulsun hepsini bitirmek isteyeceklerdir.En iyisi, yiyeceklerini azar azar vermek. Sevdikleri kurutulmuş karideslerden günde 4-5 tane yiyebilirler. Su kaplumbağaları için hazırlanmış pelet yemler de var. Tüm hayvanlarda olduğu gibi kaplumbağaları da tek tip besinle yaşatmaya çalışmak hata olur. Zaman zaman küçük parçalar halinde çiğ et, taze midye içi, solucan parçaları, küçük balıklar verebilirsiniz. Tabii aşırıya kaçmamak kaydıyla. Artan yemleri hemen toplarsanız, kaplumbağaların suyu daha geç kirlenecektir.Çabuk büyümelerini istiyorsanız yediklerikadar yesinler yiyemediklerini toplayın.Su kaplumbağalar üzerlerine (kalsiyum ve vitamin eklenmiş) tatlı su balıklarını çok severler, özellikle taze alabalık en sevdikleri yiyeceklerden biridir.Unkurduna da bayılırlar. kurtçuklar aslında iştahı kapalı olan veya yavru kaplumbağalar için daha çok iştah açıcı olarak kullanılır.Kaplumbağalar için özel olarak hazırlanmış minik çubuk şeklindeki yemler bağırsakları için çok uygundur. (değişik markalar var, en iyisinden alınız çünkü türkiye burası ve içinde ne olduğunu bilemiyoruz...) vitamin ekli yemlerden hafta 3-5 tane verilmesi uygundur.

kaplumbağa çeşitlerine göre beslenme farkılığı göstermekle birlikte bütün kaplumbağalar için dana yüreği pek yararlı değildir çünkü vücuttan sindirim sırasında değerli kalsiyum alır götürür, hatta tavuk ciğeri özellikle zararlıdır!

deniz balığı mümkün olduğu kadar az verilmelidir çünkü içlerindeki tuz oranı zaman içinde böbreklerine zarar verir ve et hem kara hem tatlı su kaplumbağaları için yine zamanla zararlıdır, kalsiyumun harcanmasına sebep olur, bunun yanında doğal yiyecekleri de değildir.

hayvanın sürekli yeşillik yemek istemesi de normal değildir. yememe veya bir anda farklı beslenme şekli bir sorunun göstergesi olabilir.

tüm kücük balıklar ile de beslenme sağlanabilir. akvaryumun içine çabuk çoğalan küçük balıklar bırakılabilir. böylece kaplumbağa hem arada bir onları yer hem de avlanır.

kaplumbağalara bir saat içerisinde tüketebilecekleri kadar yem verilmelidir. yemekdikleri suda kalır. bunların temizlenmesi önemlidir.

hazır yemlerin tek başına verilmesi doğru değildir.
forumda çiğ et ve tavuk eti ile ilgili çok başlık ve soru gelmektedir, bu sorulara tam bir cevap vermek anlamında:
azı karar fazlası zarar prensibi itibariyle hareket ediniz. cüssesine göre ne kadar yiyecebileceğini anlayabilirsiniz.
genç kaplumbağalar etçil ağırlıklı bir beslenme tercih ederler, yaşlandıkça sebze ağırlıklı yemleri sevmeye başlayacaktır.
unutmayınız ki kaplumbağalar sağlıklı yaşayabilmek için bizlerin verdikleri yiyeceklere muhtaçtırlar. beslenmelerinin aksatılması veya dengesiz olması ileride hastalıklara ve ölümlere yol açabilir.
Peynir vermemenizi öneririm...
Daha detaylı bilgi isterseniz:
Yavrular hergün günlük olarak beslenirken,erişkin kaplumbağalar 2-3 günde bir beslenmelidir. Kırmızı yanaklı kaplumbağaların beslenmesinede dikkat edilmelidir.Eğer yanlış bir beslenme uygulanıyorsa her türlü hastalığa açık bir duruma gelebilir.Bu yüzden aşağıda bir rasyon örneği veriyorum.
Kırmızı yanaklı kaplumbağa rasyonu :
% 25 dana eti (yağsız ve kemiksiz)
% 25 hazır kaplumbağa yemi
% 50 meyva-sebze-ot ( havuç,çilek,elma,yonca,marul vb)
Not: burada verilecek besinler ufak parçalara bölünerek verilmelidir
Ayrıca alacağınız toz vitaminleri bu küçük parçaların üzerine serperek vermeniz uygun olacaktır.
Ayrıca kırmızı yanaklı kaplumbağalarda yaşa göre beslenme tipi değişmektedir.Burada genç kırmızı yanaklı kaplumbağalar hem et hemde ot yeme özelliğinde yani hepçil bir beslenme karekterindedirler.Yetişkin kaplumbağalarda bu et yeme davranışı azalarak,daha çok otçul bir beslenme özelliği gösterirler ama tam olarak et yemeyi bırakmazlar.yani kaplumbağalarda yaş ilerledikçe verilen et miktarı azaltılırken,ot miktarı arttırılmalıdır.
Reptillerin çoğu ektothermal poiklotherm (vücut sıcaklığı çevre ısısına göre değişen) özelliğe sahip olduklarından, çevre ısısına bağımlıdırlar. Bakteriyel ajanlarla enfekte olduklarında ılık yerlere giderler. Semiakuatik kaplumbağa türleri 20 - 30 dereceleri tercih ederler. Direk güneş ışığı alamayanlarda ısı kaynakları (infrared lambaları) kullanılır. Isı kaynakları da canlıdan 45 cm uzakta bulunmalıdır. Ayrıca havalandırmanın da bulunması yararlı olur.Aşırı ısı farklılıkları oluşmasından kaçınmak gerekir.Ortamın nemi % 35' den az olursa deride kurumalar ve soyulmalar, nem u' den fazla olursa da mantar ve bakteriyel hastalıklar meydana gelir. Kaplumbağalar için, tavşan yemi olarak hazırlanmış olan alfa alfa peleti, kum veya ağaç yaprakları altlık olarak kullanılabilir. Su kaplumbağaları içinse, barınaklarında çimentodan yapılmış beslenme ve güneşlenme, dinlenme alanları olmalıdır.Akvaryumlar bu yönden çok elverişlidir. Kaçma ihtimali de olmaz böylece.
Barınaklarının temizliği ise, 3 ayda bir yapılabilir. Kaplumbağalar klorlanmış suyu tolare edebiliirler yalnız geçici göz irkiltisi meydana gelebilir. Tatlı su kaplumbağaları esas olarak hayvansal gıda tüketirler. Pelet hazır gıdaları bulunmakta, bunların yanında brokoli, yeşil fasülye, lahana, havuç eklenebilir. Özellikle A vitamini eksikliği kaplumbağalarda, sorunlara neden olmaktadır.
Tatlı su kaplumbağaları esas olarak hayvansal gıda tüketirler. Bazen bitkisel gıda da yerler. Ticari, hazır gıdalar % 30- 50 protein içerirler. Omnivor olan türler (Hem etcil, hem otcul), proteinin yanında meyve ve sebze de yerler. Örnek bir diyet olarak ;
Su : 272 gr
Jelatin : 34 gr
Mısır Yağı : 11 gr
Ispanak : 23 gr
Pişmiş tatlı Patates : 23 gr
Vitamin-mineral : 5 gr
Kaplumbağa Peleti : 50 gr
Yukarıda verdiğim karışımda, G protein, %1.5 kalsiyum ve kalan miktarda, fosfor A D E C vitaminleri bulunuyor. Bu karışımı sağlamak, oldukça zor olduğundan, hazır kaplumbağa yemleri kullanmalısınız. Bu hazır yemlerin üzerinde, günlük, verilebilecek miktarlar yazılıdır. Bunun dışında, ayrı olarak, günlük olarak, brokoli, havuç, yeşil fasülye, lahana vb. verilebilir. Sürekli yiyorlar dememeli, bu besinleri az miktarlarda vermelisiniz. Yani miktarı kendiniz ayarlamalısınız. Hazır mamalarda bile, belirlenen bir miktar yoktur. Ancak, özellikle, yaz aylarında, verdiğiniz mama miktarı düşük olmalıdır.
Kısaca:
Hazır mamalarda, normal günlük miktar, günde 2 öğün olarak, kaplumbağalarınızın 1 dk. süre içinde tüketebileceği mama kadar olmalıdır. 1 dk. içinde tükettikleri mama miktarını belirleyerek, günde 2 kez, bu miktarda mama vermelisiniz. Yaz aylarında ise, günde 1 kez vermelisiniz. Yaz aylarında, tek öğün beslemeye dikkat ediniz.
Akvaryumda, kalsiyum ve mineral içeren taşların bulunması yararlı olur. Suyun sıcaklığı, yaklaşık 23 derece ve dışarınınki de 25-26 derece olmalıdır. Tabiki kış aylarında bu şart sağlanamayacağı için, sıcak odalarda ve ısıtıcı kullanarak, hayvanı doğal ortamından ayırmamaya çalışmalısınız.

Önemli bilgiler

* Genç kaplumbağaların beslenmelerinde yüzde 40 protein, yüzde 60 bitki dengesi kurulmalı. Yetişkinler ağırlıklı olarak
* İdeal akvaryumlar için suyun yüksekliği kapluşun bağa uzunluğunun 1.5, 2 katı, akvaryumun uzunluğu yine bağa uzunluğunun 4-5 katı olmalıdır.
*Kaplumbağalar sadece bakımları yetersiz geldiğinde değil, strese girdiklerinde veya korktuklarında da hastalanabiliyorlar.
*Kaplumbağalar için ideal su sıcaklığı 23 ila 30 derece arasında olmalıdır. Genç veya hasta kaplumbağalarda suyun sıcaklığı yüksek tutulmalıdır.
*Hasta kaplumbağalarınızı mutlaka veterinere götürün.
*Kaplumbağanızı yeni aldıysanız bırakın ilk zamanlar yaşam alanını keşfetsin. elinize aldığınızda havada tutmayın, bir elinizle alt bağasına destek verin. havada "yüzmeyi" sevmiyorlar çünkü ve strese giriyorlar.
Öneriler
1) Haşlanmış yumurtanın kabuğunu bir gün kadar suda bekletin. Elde ettiğiniz bu suyu kaplumbağaların suyunun içine koyun ve onlara da ara öğün olarak haşlanmış yumurta akı verin. Kabuğu için gerekli kalsiyum ve proteini böylece temin edebilirsiniz. Kabuk yumuşamasına da iyi geliyor, deneyimlerimle sabittir.(Kabuklu su formülünü bitkilerinize de uygulayabilirsiniz).

2) Cinsiyetini belirlemek için kabuğunun altındaki yuvarlaklara bakın. Yuvarlaklar küçük ve seyrekse dişi, büyük ve yoğunsa erkektir. Ayrıca erkek kaplumbağalar daha güzel olur.

3) Fesleğene bayılırlar. Bir küçük saksı fesleğen hem evinize renk katar hem de ara ara kaplumbağalarınızı besleyebilirsiniz.

4) Kaplumbağalarda bulunan bir çeşit bakteri insan sağlığını ciddi şekilde etkiler. Suyuna, kabına ve kaplumbağanıza dokunduktan sonra, ellerinizi bol sabunlu suyla mutlaka yıkayın!

5) Yuvalarına mercan koymayın. Kabuklarını zedeler.

6) Kaplumbağalarınızı güneşlendirirken yuvalarının bir kısmı gölge de olmalı ki istedikleri zaman orada serinleyebilsinler.

KAPLUMBAĞALARIN DUYULARI

KOKU ALMA


Kaplumbağaların koku alma organları iyi gelişmiştir. Yiyeceklerin kokusunu iyi alırlar, su kaplumbağaları su içinde yiyeceklerinin kokularını alırlar ve yiyecekleri çok kolay bulurlar, ayrıca erkekler dişilerini koku ile tanırlar.

GÖRME

Gözleri çok keskindir. Göz kapakları hareketlidir. Üçüncü göz kapağı mevcuttur.Uzaktaki gıdaları iyi görürler. Özellikle sarı rengi iyi algılarlar.

İŞİTME

Zaman zaman zor işitirler. Kulak kepçeleri yoktur. Deri kulaklarını örter. Kulak zarı hemen derinin altındadır.

img

by_falcon

19 yıl 1 ay 22 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Teramisini nasıl sürecegim hakkında bilgi alabilirmiyim lütfen ?

img

kelebeksans

16 yıl 5 ay 21 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Dedigim gibi hastaliklar konusunda pek bilgili degilim, ama elimden geldigince size ve Sans`a yardimci olmak isterim. Eger bir yanlis olursa yazdiklarimda, konunun hakimi arkadaslarin duzeltmesini rica ediyorum. Sorununuzla ilgili cesitli forumlarda yaptigim arastirmalar sonucu ogrendiklerim sunlar:

1- Goz rahatsizliklari akciger enfeksiyonu, A vitamini eksikligi ya da enfeksiyon kaynakli olabilirmis. Sizin tarifinizden ben de enfeksiyon kapmis olma ihtimalini dusundum, buludugu ortam nedeniyle akciger enfeksiyonu da olabilirdi ama problemin tek gozunde basladigini yazmissiniz ki bu da enfeksiyon ihtimalini kuvvetlendiriyor. Yine de Sans`i gozlemleyin, goz problemi disinda hareketlerinde asiri bir yavaslama, agzindan balon cikarma gibi belirtiler var mi diye. Eger akcigerlerindeyse sorun, veteriner destekli antibiyotik tedavisine baslamaniz gerekirmis.

2- Terramycin`i (goz icin olani) gunde iki kez cok cok az olmak kaydiyla uygulamalisiniz. Merhemi surdukten sonra 1 saat kadar kaplusunuzu tamamen kuru bir yere alin ve usumemesi icin ustune bir masa lambasi dogrultun (15-20 cm. uzakliktan). Bulundugu yer mutlaka sicak olsun ve su degmesin, merhem iyice nufuz etsin.

3- Bir diger onerilen ilac gentagut damla. Bunu da gunde 3 kez 1 damla damlatin. Damladan sonra da kuru bir yerde ayni sekilde tutmak gerekiyor finidigi.

4- Vitamin takviyesi yapmaniz da onemli. Sera`nin Reptilin`i gibi kalitli bir vitamin kullanabilirsiniz. Normalde haftada bir 1-2 damla(bebekler icin) kullaniliyor ama siz  kisa bir sure icin 3 gunde bir ya da gunasiri 1-2 damla yemine emdirerek verebilirsiniz. Yeminizi degistirmeyi dusunuyorsaniz yine Sera`nin ya da Tetra`nin yemlerini almalisiniz. Yeminin yememesinin sebebi gormemesi mi (kiyamam yaa:(, ya da istahsizlik mi var acaba? Yemin ustune vitamini damlatip iyice emmesini bekleyin, yem yumusacik olacaktir, belki o zaman daha rahat yiyebilir.

5- Bu sure icinde suyu mutlaka temiz ve sicak tutun, icme suyu ya da dinlendirilmis su kullanin, mumkunse hergun yemegini verdikten sonra suyu degistirin, koydugunuz suyun isisi da mutlaka 28-30 derece arasinda olsun.

Bunlarin yanisira kaplusunuzun yasam kosullarini mutlaka iyilestirmelisiniz. Cam fanus ya da plastik kaplumbaga bahcesi kesinlikle uygun degil. Evde bakilan kaplumbagalar mutlaka filtreli, isiticili bir akvaryumda yasamali. Su an icin sizin en onemli ihtiyaciniz kesinlikle bir isitici, isiticiyi normalde 28 derecede tutmak gerekiyor ama sizinki gibi durumlarda birkac derece daha yuksek olmasi bazi yazilarda onerilmis. Bahsettigim ilaclar eger uygun ortami saglamazsaniz ise yaramayacaktir, hatta bazi hasta kaplus sahipleri tedaviyi eksiksiz uygulamalarina ragmen ancak akvaryuma gecince kapluslarinin goz probleminin iyilestiginden bahsetmisler. Uygun bir akvaryum kurma ile ilgili forumda pek cok (hatta sonsuz sayida :) yazi mevcut. Isiticiyi acil olarak hemen edinin, sonucta su anda bir hastalik soz konusu, akvaryum almayi beklemeden bir legen icine isiticiyi yerlestirip kisa bir sure idare edebilirsiniz belki. Cikip kuruyabilecegi bir kaya ya da kutuk de olsun ve bu bolgeye isinmasi icin bir masa lambasi dogrultun, sicak olmazsa sudan cikmaz. Ama altini tekar ciziyorum, legen sadece isiticiyi yerlestirebilmek icin gecici  bir cozum, en kisa zamanda akvaryuma gecmelisiniz. Eger durumunda herhangi bir iyilesme olmazsa mutlaka veterinerin gormesi gerekir

Umarim Sans kisa zamanda iyilesir ve guzel haberleriniz aliriz.

 

img

pinar1112

16 yıl 11 ay 17 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

merhaba arkadaşlar bu sabah bayram namazı için uyandım ve kaplumbağamın ağzının etrafında beyaz birşeyler wardı köpük gibi ve daha sonra da hapşırmaya başladı acaba nesi war ve nası çözebilirim???? çok acil yazarsanız sewinirim...

Teşekkür ederim pınar1112:) bayramdan sonra ilk işim şansa akvaryum almak olacak.Isıtmak konusunda henuz zaten 38 derece olan bir şehirde yaşadıgım için henuz gerek yok.AMa akvaryumla birlikte onuda alıcam.Mikrop kaptıgından beri her yemek verdigimde suyunu değiştiriyorum zaten.Bu arada yemini yememesinin nedeni ısırıyor ama birturlu çigneyemiyormudur nedir sanırım gözü okadar rahatsız ediyorki yemi bi kenara bırakıp gözüyle ugrasıyo.AMa et,tavuk verince yutuyor tabi oda ayrı bir konu :) mamasını hiç sevmiyor yaa:( neyse çok teşekkür ederim tekrar.Şimdi teramısını sürüp kuru bir ortama alım

img

kelebeksans

16 yıl 5 ay 21 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Kaplumbagamın artık 2 gözüde kapalı ve şiş.bazen çok nadir bir tanesini azıcık acıyor.Çok üzülüyorum veterinere götürdüm fakat göz damlası verdi.ANcak gözünü zaten açmıyorki ben bu damlayı nasıl damlatıcam? çok zor durumdayım.plastik kaptaydı şimdi akvaryum aldım.ışıkta takıcam. ama kaplumbagam hiç kıpırdamıyor lütfen biri yardım etsin.Üşütme ooldugunu sanmıyorum çünkü havalar sıcakken bu hale geldi.Ama 2 gözü ise üşütmüştür demişsiniz.

img

kelebeksans

16 yıl 5 ay 21 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Ya benim kapluşum nerdeyse 2 haftadır yemek yemiyor ve bide bacak boynunun falan arasında beyaz bayaz şeyler çıkıyo ve dökülüp akwaryumu pisletiyor sebebinı söylerseniz çok tesekkur ederim

img

sonifex

16 yıl 5 ay 9 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Durumuna cok uzuluyorum kelebeksans, yapilabilecek herseyi yapmissin anladigim kadariyla. Istanbul`da oturmuyorsun sanirim, yoksa bir de Emel Hanim`la gorusmeni tavisiye edecektim, ama telefonla da yardimci oluyormus Catzilla`dan ogrendigim kadariyla, bir de onu ara istersen, birkac mesaj altta telefonunu bulabilirsin. Ya da hangi sehirde yasiyorsun, surungenler hakkinda bilgili bir veteriner bulabiliriz belki. Kapta kaldigi sure iyilesme surecinden calmis olabilir, isiticiyi takmadiysan onu da mutlaka kullanmalisin. Uzaktan soyleyebileceklerimiz sadece bu kadar ne yazik ki, sabirlar diliyorum.

img

pinar1112

16 yıl 11 ay 17 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Teşekkür ediyorum Pınar.adanadayım.Çok uzagım..birkaç gun daha beklicem.Suyuna da dikkat edicem.Isıtıcı almadım çünkü akvaryum okadar buyuk değil,patlarmış.Lambanın yeterli olacagını söylediler.GÜneş oldugu zamanda eski kabına koyuyorum ilacını sürüp guneşleniyor.Bekliyorum sabırla.Çok teşekkür ederim.Bİrkaç gun sonra eger bir değişiklik olmazsa yine burda olucam :)

img

kelebeksans

16 yıl 5 ay 21 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Sevgili kelebeksans, en kucuk boy, bulabilirsen 25, bulamazsan 50 wattlik bir isitici mutlaka al, suyun tamamen altinda kalacak sekilde yerlestir, yatik olarak da koyabilirsin, yeter ki suyun altinda olsun, akvaryumunun kucuk olmasi farketmez, dogru sekilde kullanirsan hicbir kaliteli isitici patlamaz. Yeter ki termostatli bir isitici olsun, 28 dereceye ayarla, inan bu kadar israr etmemin bir sebebi var. Senden mesaj gelince cok heyecanlaniyorum haberler iyi mi kotu mu diye. Zavalli minik sans :( Sonifex bu bilgiler birsey soyleyebilmemiz icin hic yeterli degil, ne zaman geldi, nerde bakiyorsun, yemek yememe disinda baska bir anormallik var mi? Dokulen seyler derileri, buyudugu icin deri degistiriyor, son derece normal.

img

pinar1112

16 yıl 11 ay 17 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

ooofff ciddi anlamda gözlerini artık hiç açmıyor:( Vaktim olsa butun gun başında oturup gözlerini açması için birşeyler yapmak istiyorum.Mamadan tamamen vazgectim artık 3 gune bir zar zor başka şeyler yiyor.Genelde tavuk veriyorum zorla agzına götürüyorum kendi hiçbirşey yapamıyor:( ısıtıcı beni ciddi anlmada korkutuyo.Suyunu fazla koyamıyorum gözlerini açamıyor birde iki saat nefes almak için ugraşmasın diye.Ama kabugunuda geçiyor su okadarda az değil.E birde böyle olunca ısıtıcı hiç kullanamam gibi geliyor.Işıgı daima açık kalıyor birtek geceleri kapıyorum.Suyuda gecen kışa göre gayet ılık.Henuz kazaklara gececek kadar soguk değil havalar eger öyle olursa baktım ışık ısıtmıyor ozaman başka bir önlem olarak ısıtıcıyı denicem :(

img

kelebeksans

16 yıl 5 ay 21 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ