Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Kaplumbağalar hakkında herşey.Bütün bilgiler sıkça sorulan sorular ne arasanız.A dan Zye herşey..... - 9.sayfa

Selam arkadaşlar öncelikle bu yazı dizisinde kaplumbağalarla ilgili her türlü bilgi bulacaksınız.Bilgiler çoğu internet sitesi,üye arkadaşlarımız ve benim tarafından yazılmışlardır.Arkadaşlar eğer sorusu olan bir arkadaşımız varsa bu sayfanın linkini verirseniz sevinirim.Bu yazı dizisinde kaplumbağalar hakkında genel bilgiler,kış uykusu,akvaryum nasıl olmalı,yosun,yolculuk,dekorasyon,teknik aksesuarlar,zemin ve ısıtma,su,hastalıklar ve sayfanın altında bulabileceğiniz sıkça sorulan sorular mevcuttur.Herkeze çok teşekkürler...

Kaplumbağalar Hakkında Genel Bilgi
Arkadaşlar bu yazıyı hem,fikir edinmek isteyenler için hem de bilgilerine bilgi katmak isteyen arkadaşlar için buraya ekliyorum.Yardımcı olması dileğiyle.Çoğu bilmediğiniz soruya cevap bulacağınızı tahmin ediyorum...

Reptiller boynuzumsu ve kabuğumsu derileriyle tanınırlar. Timsahlar, kaplumbağalar, kertenkeleler ve yılanlar bu gruptaki hayvanlardır.
Kaplumbağalarda deri yapısı kabuk şeklinde gelişmiştir, çoğunda dermis primer olarak kemiktir. Bu yapı kaburga ve vertebrayla devam eder. Kabuk ağırlığı total vücut ağırlığının yarısı kadardır. Kaplumbağalarda akciğerler çok kompartmanlı ve keselidir, bronşial yapı yoktur. Burun çekme ve öksürme yetenekleri yoktur.

Reptillerin çoğu ektotermal poikiloterm (vücut sıcaklığı çevre ısısına göre değişen) özelliğe sahip olduğundan çevre ısısına bağımlıdırlar. Bakteriyel ajanlarla enfekte olduklarında ılık yerlere giderler. Çevre ısısı tropikal tür reptiller için 27-28 derece, ılıman bölge türleri için 20-35 derecedir. Semiakuatik kaplumbağa türleri daha düşük ısı aralığını tercih ederler. Çoğu güneşlenerek ısınmak ister, direk güneş ışığı bulunmadığında ısı kaynakları, 45 cm uzaklıktan kullanılabilir. Ayrıca havalandırmanın da bulunması yararlı olur.



Semiakuatik türler içine gömülebilecekleri miktarda suya ihtiyaç duyarlar. Bu türlerin çoğunda beslenme, üreme ve sosyal ilişkiler su içinde olur. Kullanılan suyun filtrasyonu ve havalandırılması yapılarak, toksik organik atıkların ve patojenik organizmaların birikmesi önlenmiş olur. Kaplumbağaların yaşadıkların ortamın nemi % 35 'den az olursa deride kuruma ve soyulma, % 75 'den fazla olursa mantar ve bakteriyel hastalıklar meydana gelir. Altlık olarak kaplumbağalarda, tavşan yemi olarak hazırlanmış olan alfa alfa peleti kullanılabilir. Timsah ve su kaplumbağaları için barınaklarında çimentodan yapılmış beslenme, dinlenme ve güneşlenme yerleri bulunmalıdır. su kaplumbağalarının küçük taş parçalarını yutabilecekleri unutulmamalıdır. Bulaşmayı önlemek için kafes temizliğinde kullanılan malzemeler quartener ammonium solüsyonu ile dezenfekte edilmelidir. Barınaktaki tüm malzemeler 3 ayda bir yenilenmelidir.


Cinsiyetleri nasıl anlaşılır?
Kaplumbağalar kabuklarından tutulur. Erkek kaplumbağanın kuyruğu dişiden daha uzundur, iris erkekte kırmızı, dişide kahverengidir. Semiakuatik türlerde erkeğin pençeleri daha küçük ve uzundur çiftleşme sırasında erkek kaplumbağanın dişiyi tutmasında ve çoğu kez çiftleşme öncesi kur davranışlarında da bu uzun tırnaklar önem taşır, erkelerde arka bacaklarda mahmuz vardır. Kabuğun şekli erkeklerde konkav, dişilerde yassıdır.Kaplumbağalarda dişiyle erkeği ayırt etmenin bir diğer yolu da, “plastron” adı verilen alt kabuğun yapısıdır. Dişilerde biraz daha düz yapılı olan plastron, erkeklerde hafif içbükey yapıdadır. Bu da, yine çiftleşme sırasında dişinin üst kabuğuna uyum için gelişmiş bir özelliktir.


Bu yazı http://www.sempativet.net/articles.asp?action=read&aid=144 adresinden alınmıştır...
Kırmızı Yanak Su Kaplumbağası

Kuzey Amerika Orta Batı kesimlerindeki bataklıklarda oldukça yaygın olarak bulunur. Ilık ve bol yeşilli suları severler. Bu kaplumbağaların en büyük özelliği yanaklarının iki yanındaki kırmızı-oranj lekelerdir, bu lekeler olgunlaştıkça kaybolur. Cinsiyetler kolayca ayırt edilebilir. Dişiler erkeklere göre daha uzun ve ağırdır. Boyları doğal ortamlarında yaşarlarsa, 16-25cm arasında değişebilir. Erkeğin kabuğu daha içeriye dönük, dişinin ise daha düzdür ve erkeğin tırnakları dişiye oranla çok daha uzundur. Yavru kaplumbağalar için 60 cm akvaryum ideal ölçüdür. Sabit ısı 26,5 derecede tutulmalı, ideal akvaryum boyu ilerisi de düşünülerek 100x40x40 cm edinilmesi tercih sebebi olmalıdır. UV lamba sürekli güneş ışığı görmeyen kaplumbağalar için önem taşır.
Kurutulmuş karides ve balık parçaları, kurt kuruları ve ufalanmış et parçacıkları, ufak toprak solucanları, kıvırcık salata parçaları ve küçük balıklar verilebilir. Ömürleri 20-25 yıl kadardır, olası sağlık problemleri gözlerde enfeksiyon ve kabuk yumuşamasıdır. Sularına vitamin, kabuklarına zaman zaman yumuşak bir fırçalama yapılmalıdır.
http://www.panpet.com/egzotik/sukaplumbaga.asp
KARA KAPLUMBAĞASI
Gözleri oldukça keskin,koku almaları gelişmiş ve duymaları bir hayli zayıftır. Boyları, 3-5 cm 1 metreye kadar farklılık gösterir. 7-180 yıl arasında yaşam süreçleri olan çeşitleri vardır. Beslenmesi %90 bitkisel olup su kaplumbağalarında olduğu gibi ağızlarında diş yoktur ve tek korunma yöntemleri kabuklarının içine sığınmaktır.
Dağlık, ormanlık hatta çöl ortamlarında dahi yaşayabilecek yapıda değişiklik gösterirler. Tırnakları düzenli olarak kesilmeli, kabukları güneş ışığı görmeyen yerlerde UV lamba kullanılmalıdır. Bahçede serbest olarak dolaşan kara kaplumbağalarında yoğun olarak kene bulunması takibinin sıklıkla yapılmasını gerektirir.

BESLENME(Her İki Tür İçinde)

Tatlı su kaplumbağalarının obur yaratıklar olduğu unutulmamalı. Önlerine ne kadar yiyecek konulursa konulsun hepsini bitirmek isteyeceklerdir.En iyisi, yiyeceklerini azar azar vermek. Sevdikleri kurutulmuş karideslerden günde 4-5 tane yiyebilirler. Su kaplumbağaları için hazırlanmış pelet yemler de var. Tüm hayvanlarda olduğu gibi kaplumbağaları da tek tip besinle yaşatmaya çalışmak hata olur. Zaman zaman küçük parçalar halinde çiğ et, taze midye içi, solucan parçaları, küçük balıklar verebilirsiniz. Tabii aşırıya kaçmamak kaydıyla. Artan yemleri hemen toplarsanız, kaplumbağaların suyu daha geç kirlenecektir.Çabuk büyümelerini istiyorsanız yediklerikadar yesinler yiyemediklerini toplayın.Su kaplumbağalar üzerlerine (kalsiyum ve vitamin eklenmiş) tatlı su balıklarını çok severler, özellikle taze alabalık en sevdikleri yiyeceklerden biridir.Unkurduna da bayılırlar. kurtçuklar aslında iştahı kapalı olan veya yavru kaplumbağalar için daha çok iştah açıcı olarak kullanılır.Kaplumbağalar için özel olarak hazırlanmış minik çubuk şeklindeki yemler bağırsakları için çok uygundur. (değişik markalar var, en iyisinden alınız çünkü türkiye burası ve içinde ne olduğunu bilemiyoruz...) vitamin ekli yemlerden hafta 3-5 tane verilmesi uygundur.

kaplumbağa çeşitlerine göre beslenme farkılığı göstermekle birlikte bütün kaplumbağalar için dana yüreği pek yararlı değildir çünkü vücuttan sindirim sırasında değerli kalsiyum alır götürür, hatta tavuk ciğeri özellikle zararlıdır!

deniz balığı mümkün olduğu kadar az verilmelidir çünkü içlerindeki tuz oranı zaman içinde böbreklerine zarar verir ve et hem kara hem tatlı su kaplumbağaları için yine zamanla zararlıdır, kalsiyumun harcanmasına sebep olur, bunun yanında doğal yiyecekleri de değildir.

hayvanın sürekli yeşillik yemek istemesi de normal değildir. yememe veya bir anda farklı beslenme şekli bir sorunun göstergesi olabilir.

tüm kücük balıklar ile de beslenme sağlanabilir. akvaryumun içine çabuk çoğalan küçük balıklar bırakılabilir. böylece kaplumbağa hem arada bir onları yer hem de avlanır.

kaplumbağalara bir saat içerisinde tüketebilecekleri kadar yem verilmelidir. yemekdikleri suda kalır. bunların temizlenmesi önemlidir.

hazır yemlerin tek başına verilmesi doğru değildir.
forumda çiğ et ve tavuk eti ile ilgili çok başlık ve soru gelmektedir, bu sorulara tam bir cevap vermek anlamında:
azı karar fazlası zarar prensibi itibariyle hareket ediniz. cüssesine göre ne kadar yiyecebileceğini anlayabilirsiniz.
genç kaplumbağalar etçil ağırlıklı bir beslenme tercih ederler, yaşlandıkça sebze ağırlıklı yemleri sevmeye başlayacaktır.
unutmayınız ki kaplumbağalar sağlıklı yaşayabilmek için bizlerin verdikleri yiyeceklere muhtaçtırlar. beslenmelerinin aksatılması veya dengesiz olması ileride hastalıklara ve ölümlere yol açabilir.
Peynir vermemenizi öneririm...
Daha detaylı bilgi isterseniz:
Yavrular hergün günlük olarak beslenirken,erişkin kaplumbağalar 2-3 günde bir beslenmelidir. Kırmızı yanaklı kaplumbağaların beslenmesinede dikkat edilmelidir.Eğer yanlış bir beslenme uygulanıyorsa her türlü hastalığa açık bir duruma gelebilir.Bu yüzden aşağıda bir rasyon örneği veriyorum.
Kırmızı yanaklı kaplumbağa rasyonu :
% 25 dana eti (yağsız ve kemiksiz)
% 25 hazır kaplumbağa yemi
% 50 meyva-sebze-ot ( havuç,çilek,elma,yonca,marul vb)
Not: burada verilecek besinler ufak parçalara bölünerek verilmelidir
Ayrıca alacağınız toz vitaminleri bu küçük parçaların üzerine serperek vermeniz uygun olacaktır.
Ayrıca kırmızı yanaklı kaplumbağalarda yaşa göre beslenme tipi değişmektedir.Burada genç kırmızı yanaklı kaplumbağalar hem et hemde ot yeme özelliğinde yani hepçil bir beslenme karekterindedirler.Yetişkin kaplumbağalarda bu et yeme davranışı azalarak,daha çok otçul bir beslenme özelliği gösterirler ama tam olarak et yemeyi bırakmazlar.yani kaplumbağalarda yaş ilerledikçe verilen et miktarı azaltılırken,ot miktarı arttırılmalıdır.
Reptillerin çoğu ektothermal poiklotherm (vücut sıcaklığı çevre ısısına göre değişen) özelliğe sahip olduklarından, çevre ısısına bağımlıdırlar. Bakteriyel ajanlarla enfekte olduklarında ılık yerlere giderler. Semiakuatik kaplumbağa türleri 20 - 30 dereceleri tercih ederler. Direk güneş ışığı alamayanlarda ısı kaynakları (infrared lambaları) kullanılır. Isı kaynakları da canlıdan 45 cm uzakta bulunmalıdır. Ayrıca havalandırmanın da bulunması yararlı olur.Aşırı ısı farklılıkları oluşmasından kaçınmak gerekir.Ortamın nemi % 35' den az olursa deride kurumalar ve soyulmalar, nem u' den fazla olursa da mantar ve bakteriyel hastalıklar meydana gelir. Kaplumbağalar için, tavşan yemi olarak hazırlanmış olan alfa alfa peleti, kum veya ağaç yaprakları altlık olarak kullanılabilir. Su kaplumbağaları içinse, barınaklarında çimentodan yapılmış beslenme ve güneşlenme, dinlenme alanları olmalıdır.Akvaryumlar bu yönden çok elverişlidir. Kaçma ihtimali de olmaz böylece.
Barınaklarının temizliği ise, 3 ayda bir yapılabilir. Kaplumbağalar klorlanmış suyu tolare edebiliirler yalnız geçici göz irkiltisi meydana gelebilir. Tatlı su kaplumbağaları esas olarak hayvansal gıda tüketirler. Pelet hazır gıdaları bulunmakta, bunların yanında brokoli, yeşil fasülye, lahana, havuç eklenebilir. Özellikle A vitamini eksikliği kaplumbağalarda, sorunlara neden olmaktadır.
Tatlı su kaplumbağaları esas olarak hayvansal gıda tüketirler. Bazen bitkisel gıda da yerler. Ticari, hazır gıdalar % 30- 50 protein içerirler. Omnivor olan türler (Hem etcil, hem otcul), proteinin yanında meyve ve sebze de yerler. Örnek bir diyet olarak ;
Su : 272 gr
Jelatin : 34 gr
Mısır Yağı : 11 gr
Ispanak : 23 gr
Pişmiş tatlı Patates : 23 gr
Vitamin-mineral : 5 gr
Kaplumbağa Peleti : 50 gr
Yukarıda verdiğim karışımda, G protein, %1.5 kalsiyum ve kalan miktarda, fosfor A D E C vitaminleri bulunuyor. Bu karışımı sağlamak, oldukça zor olduğundan, hazır kaplumbağa yemleri kullanmalısınız. Bu hazır yemlerin üzerinde, günlük, verilebilecek miktarlar yazılıdır. Bunun dışında, ayrı olarak, günlük olarak, brokoli, havuç, yeşil fasülye, lahana vb. verilebilir. Sürekli yiyorlar dememeli, bu besinleri az miktarlarda vermelisiniz. Yani miktarı kendiniz ayarlamalısınız. Hazır mamalarda bile, belirlenen bir miktar yoktur. Ancak, özellikle, yaz aylarında, verdiğiniz mama miktarı düşük olmalıdır.
Kısaca:
Hazır mamalarda, normal günlük miktar, günde 2 öğün olarak, kaplumbağalarınızın 1 dk. süre içinde tüketebileceği mama kadar olmalıdır. 1 dk. içinde tükettikleri mama miktarını belirleyerek, günde 2 kez, bu miktarda mama vermelisiniz. Yaz aylarında ise, günde 1 kez vermelisiniz. Yaz aylarında, tek öğün beslemeye dikkat ediniz.
Akvaryumda, kalsiyum ve mineral içeren taşların bulunması yararlı olur. Suyun sıcaklığı, yaklaşık 23 derece ve dışarınınki de 25-26 derece olmalıdır. Tabiki kış aylarında bu şart sağlanamayacağı için, sıcak odalarda ve ısıtıcı kullanarak, hayvanı doğal ortamından ayırmamaya çalışmalısınız.

Önemli bilgiler

* Genç kaplumbağaların beslenmelerinde yüzde 40 protein, yüzde 60 bitki dengesi kurulmalı. Yetişkinler ağırlıklı olarak
* İdeal akvaryumlar için suyun yüksekliği kapluşun bağa uzunluğunun 1.5, 2 katı, akvaryumun uzunluğu yine bağa uzunluğunun 4-5 katı olmalıdır.
*Kaplumbağalar sadece bakımları yetersiz geldiğinde değil, strese girdiklerinde veya korktuklarında da hastalanabiliyorlar.
*Kaplumbağalar için ideal su sıcaklığı 23 ila 30 derece arasında olmalıdır. Genç veya hasta kaplumbağalarda suyun sıcaklığı yüksek tutulmalıdır.
*Hasta kaplumbağalarınızı mutlaka veterinere götürün.
*Kaplumbağanızı yeni aldıysanız bırakın ilk zamanlar yaşam alanını keşfetsin. elinize aldığınızda havada tutmayın, bir elinizle alt bağasına destek verin. havada "yüzmeyi" sevmiyorlar çünkü ve strese giriyorlar.
Öneriler
1) Haşlanmış yumurtanın kabuğunu bir gün kadar suda bekletin. Elde ettiğiniz bu suyu kaplumbağaların suyunun içine koyun ve onlara da ara öğün olarak haşlanmış yumurta akı verin. Kabuğu için gerekli kalsiyum ve proteini böylece temin edebilirsiniz. Kabuk yumuşamasına da iyi geliyor, deneyimlerimle sabittir.(Kabuklu su formülünü bitkilerinize de uygulayabilirsiniz).

2) Cinsiyetini belirlemek için kabuğunun altındaki yuvarlaklara bakın. Yuvarlaklar küçük ve seyrekse dişi, büyük ve yoğunsa erkektir. Ayrıca erkek kaplumbağalar daha güzel olur.

3) Fesleğene bayılırlar. Bir küçük saksı fesleğen hem evinize renk katar hem de ara ara kaplumbağalarınızı besleyebilirsiniz.

4) Kaplumbağalarda bulunan bir çeşit bakteri insan sağlığını ciddi şekilde etkiler. Suyuna, kabına ve kaplumbağanıza dokunduktan sonra, ellerinizi bol sabunlu suyla mutlaka yıkayın!

5) Yuvalarına mercan koymayın. Kabuklarını zedeler.

6) Kaplumbağalarınızı güneşlendirirken yuvalarının bir kısmı gölge de olmalı ki istedikleri zaman orada serinleyebilsinler.

KAPLUMBAĞALARIN DUYULARI

KOKU ALMA


Kaplumbağaların koku alma organları iyi gelişmiştir. Yiyeceklerin kokusunu iyi alırlar, su kaplumbağaları su içinde yiyeceklerinin kokularını alırlar ve yiyecekleri çok kolay bulurlar, ayrıca erkekler dişilerini koku ile tanırlar.

GÖRME

Gözleri çok keskindir. Göz kapakları hareketlidir. Üçüncü göz kapağı mevcuttur.Uzaktaki gıdaları iyi görürler. Özellikle sarı rengi iyi algılarlar.

İŞİTME

Zaman zaman zor işitirler. Kulak kepçeleri yoktur. Deri kulaklarını örter. Kulak zarı hemen derinin altındadır.

img

by_falcon

19 yıl 1 ay 21 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

bide bi kaç sorum olacak suyuna vitamin koymamın faydası olur mu ve kaplumbağam biraz küçük yani yavru daha aldığımız yer bunu çok suya koymayın dedi ayağına kadar gelsin dedi bende akvaryumuna koymadım sizce koymalı mıyım küçük olması sorun yaratır mı

img

lovely34

16 yıl 7 ay 13 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Kesinlikle petshopculari dinlemenizi tavsiye etmem sevgili lovely34, onlar bu isin sadece ticaretinde, kaplumbagalari kolay beslenebilecek hayvanlar olarak gostermenin derdinde. Minik kaplusunuz bol bol yuzebilecegi bir akvaryuma bayilacaktir, yeter ki istediginde dinlenebilecegi yeterli genislikte ve sicaklikta, kolay cikabilecegi kuru bolgesi olsun. Bu alani yarattiktan sonra suyu hic cekinmeden akvaryumunuzun izin verdigi olcude (tabi kacmamasi icin yukardan bir 10-15 cm.lik bosluk birakarak) doldurabilirsiniz. Ne kadar cok su, o kadar iyi, her yasta kaplumbaga icin. Vitamin takviyesi yapmak tabi ki faydali olur. Cok asiriya kacmamak sartiyla. Haftada 1 kez, kucuk kaplusunuz icin 2 damla kadar yemine emdirerek verebilirsiniz, suya koymanin bir faydasi olmaz. Zaten aldiginiz vitaminin kullanim klavuzunda ayrintili yazacaktir bu bilgiler. Kaplusunuza saglikli, uzun omurler diliyorum :)

img

pinar1112

16 yıl 11 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

slm arkadaşlar benm kaplumbağamın üzerinde beyaz lekeler oluşmaya başladı .... acaba mevsim değişiminden midir büyüme çağı mıdır kış uykusu mudur ?? sebebini yazarsanız sewinirim... (lekeler kabuğun üst kısmında plakların aralarında ve üzerinde yer yer war....) yarın bir petshop a ve veteriner e götürmeyi de planlıyorum ....(bu arada mesajlar niye bu kadar geç çıkıyor???

Moony92, benim de bu konuda bilgim sadece okuduklarimla sinirli, size ancak birkac olasilik yazabilirim; basit bir kirec kalinitisi, mineral eksikligi/fazlaligi da olabilir mantar gibi daha ciddi bir sey de olabilir, ya da sadece plakalarin arasindaysa buyuk ihtimal buyume gostergesidir. Deneyimli arkadaslarin bu konuda size yardimci olabilmesi icin yasadigi kosullari, cinsini de yazmalisiniz. Hatta en guzeli bir de fotograf koymaniz.

img

pinar1112

16 yıl 11 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

ya bişi dicem benim kaplumbağam hep gözünü kapatıp duruyo tek gözünü kapatıo

img

nazocan

16 yıl 6 ay 20 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

offf bir kaplumbağam var daha şubat ayında almıştım ve şu ana kadar nasıl bakıldıklarını tam anlamıyla bilmiyordum bu siteyi bulduğumda ne kadar yalnış bakıldığını görmüş oldum:( onu kaybetmek istemiyorumm o benim herşeyim oldu. benim bir sorum var akvaryumum yok hiç düşünmemiştimde bu zamana kadar ve üşüdüğünü fark ettiğimde suyundan çıkartıp kapalı ve yumuşak bi kap içerisinde tututuyordum bir gün kadar bu ne kadar doğru.

img

formic16

16 yıl 6 ay 1 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Insan ne kadar cok baglaniyor o minik surata diymi gercekten. Siteyi kesfettiginize gore artik siz de findiginiza uygun bir ortam olusturabilirsiniz, onu saglikli, bicir bicir yuzerken gormek harika birsey. Biz de size her turlu konuda yardim etmeye calisiriz zaten, eski yazilari karistirmayi da ihmal etmeyin. Usudugunu dusundugunuzde ayri bir kaba almak cozum olmaz ne yazik ki. Bu hayvanciklar suda yemek yiyor, yuzmek istiyor, kendilerini suda guvende hissediyor. Ustelik sogukkanli hayvanlar olduklari icin vucut sicakliklarini ortam isisi belirliyor. Ayrica dogada tropikal iklimde yasadiklari icin soguk cok buyuk tehlike onlar icin. 28 dereceye ayarlanmis isiticili bir akvaryumu ve mutlaka masa lambasiyla isitilan kuru bolgesi olmali ki ne zaman suda kalip ne zaman kurumak istedigine de kendi ihtiyaclarina gore kendi karar veriyor olsun. Biz ne kadar ustune dussek de onlarin ihtiyaclarini, ne zaman usuduklerini, ne zaman suda olmak istediklerini anlayamayiz; yapilecegimiz tek sey onlara uygun ortami hazirlayip kendi kendilerini korumalari ve kendi ihtiyaclarini gidermelerini saglamak. Mutlaka akvaryuma gecin en kisa zamanda. Uzun omurler dilerim minige :)

img

pinar1112

16 yıl 11 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

merhaba.yazdıklarınızı okudum ama bana özel cevap yazarssanız çok sevinirim.Kaplumbagamın bir gözünde bir problem vardı.AÇamıyordu.E birini açamayınca digerinide açmıyor sürekli uyuyor mamasını yiyemiyordu.Köpeğimin veterinerini aradım.Aynen bunları söyledim ve oda bana bi ilaç adı verdi şu anda hatırlayamıyorum.%10 luk hazırlasınlar ve suyla yapsınlar dedi.Bende eczaneye gittim ve ilacı yaptırıp aldım.Bİrkaç gundur gözüne pamukla surmeye çalıştım.Anladım ki pamukta zarar vericek damlatıyorum şimdi sadece.AÇıkken bir problem yok.Ancak uyudugu zaman açması çok zor oluyor.Sürekli ellerini gözüne götürüyor rahatsız oldugu çok belli.Ve az önce dikkat ettim ki diger gözünde oluşan haifi beyazlık (iltihap gibi) diger gözündede oluşuyo gibi.İLaç sürmeye korkar oldum.Çok üzülüyorum :(

img

kelebeksans

16 yıl 5 ay 20 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Bu linki incelemenizi tavsiye ederim, http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=8707 Umarim miniginiz en kisa zamanda iyilesir, cok cok gecmis olsun :( Baktiginiz kosullari da ayrintili anlatirsaniz daha bilgili arkadaslar size yardimci olacaklardir.

img

pinar1112

16 yıl 11 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Çok teşekkür ederim.Kusura bakmayın arkadalar dun ben bu yazıların hepsini okudum ama okadar telaşlıyım ki özel bir alaka bekledim sanırım. Daha önce Şans ( minigim :)) cam bi kabın içindeydi fakar o kırılınca birde onda guneşlenemedigi için plastık kaplumbaga kaplarından aldım.1 ay kadar ailemle yayladaydı.annem suyunu ihmal etmiş geldiginde kabugu falanda hep yosunlanmışı.Sanırım mikrop kaptı diyorum ben. Güneşlenmiyor birde benim kaplumbagam.HEP suyun içinde.Bende hep güneşe koyarken suyunu baya azaltıyorum ki kabugu yosun olmasın diye.İçinde büyük taşları vardı attım hepsini.şimdi mikrop kaptı diye sürekli suyunu değiştiriyorum.Gözü kötü diye mama yiyemiyor.2gun peynir verdim fakat burdaki yazıyı okuyunca tırstım artık vermicem.Ama bayılıyor peynire gözü kapalı bile yiyor.:) VVitamini var.Bazen yemine döküp biraz yem vitamini çekince öyle veriyorum.Bİrde yemi alalı 1.5 yılı geçti acaba eğiştirsem mi artık.? En önemlisi ise yarın gidip teramisin alıcam gözü için.Fakat nasıl sürücem? yani gözünü kapatıyo içine süremem dışına mı sürücem?Onun faydası ne olacak ki dışa sürmenin :(

img

kelebeksans

16 yıl 5 ay 20 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ