Hepsievcil
 
 

Akvaryum Forumları > Bitki Akvaryumları

Mesaj Ekle

BİTKİ TÜRLERİ ÇEŞİTLİ...

Selam Balıksever Dostlar;

Anubias türleri ;

Anubias barteri

Anubias barteri`nin kısa boylu bir varyasyonudur. Yeni çıkan yaprakları kırmızı-kahverengi renklidirler. Renkleri ve yaprak biçimiyle hem küçük, hem de büyük akvaryumlara çekicilik katabilecek bir türdür. Suyun altında da sıkça çiçek açarlar. Sert yapraklarıyla otçul balıklardan korunurlar.

Anubias barteri var. angustifolia

İnce uzun yapraklı güzel bir bitkidir. Bazen Anubias afzelii adı altında satılırlar fakat afzelii esasında biraz daha büyük olan başka bir bitki türüdür. Çoğu bitki yiyen balık türüne dayanacak kadar sert yaprakları vardır.

Anubias barteri var. barteri

Bakımı oldukça kolay bir bitkidir. Anubias barteri var. nana`dan biraz daha fazla büyür. Nemli ortamlarda suyun dışında da gelişebilir. Yapraklarının yosunlanmaması için akvaryumda gölge bir konuma dikilmelidir.

Anubias barteri var. caladiifolia

Kalp şeklinde yaprakları olan çok güzel bir türdür. Her yaprağı birkaç yıl yaşayabilen bu bitki, bu sayede, yavaş büyümesine rağmen akvaryumda kolayca büyük guruplar oluşturabilir.

Anubias barteri var. nana

Hemen her akvaryuma uyum sağlayabilen, küçük ve güzel bir türdür. Yavaş büyüyen ve yıllarca yaşayan yaprakları zamanla yosunla kaplanabilir. Misinayla kısa zamanda kökleriyle saracakları bir kök veya kayaya tutturulabilirler. Kuma dikilirlerse yaprakların çıktığı ana gövdenin gömülmemesine dikkat etmek gerekir; çürüyebilir. Suyun altında sık sık çiçek açarlar. Otçul balıklar bu bitkiyi yemezler. 

Sevgiler.

img

deepfıshıng48

18 yıl 10 ay 21 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Cryptocoryne türleri (kriptolar)

Cryptocoryne beckettii

Kırmızı-kahverengi yapraklarıyla akvaryumlara renk katan, sevilen bir bitki türüdür. Fazla ışık gerektirmezler fakat iyi bir gelişme için akvaryum kumuna mineral katkısı (demir içeren laterit kumu gibi) gerekebilir. Sert suda da gelişebilirler. Yumuşak yapraklı oldukları için bitki yiyen balık türlerinin bulunduğu akvaryumlarda yaşayamazlar. Akvaryumculuğa yeni başlayanlar için de önerilebilecek bir tür.

Cryptocoryne beckettii "petchii"

Cryptocoryne beckettii`nin biraz daha küçük bir varyasyonudur. Diğer birçok kripto türünde olduğu gibi, yaprakların rengi ve şekli ışık, su, kum tabanı gibi akvaryum şartlarına bağlıdır. Zarif yaprakları dalgalı kenarlıdır. Alçak boyuyla akvaryumların ön ve orta planına dikmek için uygundur.

Cryptocoryne crispulata var. balansae

Bu bitki, Cryptocoryne crispulata`nın bilinen en eski varyetesidir. Doğal ortamı olan Güney Tayland`da, kireç taşı zeminli oldukça sert sularda yetişirler. Yeni dikildikleri akvaryumlarda, diğer birçok kripto türü gibi, gerçek anlamda gelişmeye başlamadan önce bir uyum sağlama dönemi geçirirler. Son yıllarda, bu türün, daha dar bir varyetesi olan Cryptocoryne crispulata var. Flaccidifolia piyasada satılmaktadır.

Cryptocoryne undulata

Bu bitkinin özelliği, yapraklarının sadece kökten değil, gövdedeki bir birleşme noktasından da çıkabilmesidir. İyi bir gelişme ve yayılma için, küçük bir gurup olarak saksıda satılan bitkiler, toplu olarak değil, 2-3 cm`lik aralıklarla dikilmelidir.

Cryptocoryne walkeri (lutea)

Eski adı Cryptocoryne lutea olan bu bitkinin diğer kriptolara göre daha dar ve dik bir yapısı vardır. Yeni alındıklarında, 3-4 cm aralıklarla dikilmelidirler. Uygun akvaryum şartlarında, 6 ay kadar bir süre içinde sık bir gurup oluştururlar.

Cryptocoryne wendtii "brown"

Cryptocoryne wendtii`nin kahverengi yapraklı, çok güzel bir varyasyonudur. Kriptoların yumuşak su gerektirdikleri yanlış bir inançtır. Doğal ortamları olan Sri Lanka`nın tatlı suları birçok yerde serttir. Bu yüzden, kriptoların çoğu, çok çeşitli akvaryum şartlarına uyum sağlayabilirler. Cryptocoryne wendtii "brown" bazen kripto hastalığına yakalanarak bütün yapraklarını dökmeye başlar. Böyle bir durumda kökleri yerlerinde bırakmak gerekir; tekrar filiz verebilirler.

Cryptocoryne wendtii "green"

Cryptocoryne wendtii "green", küçük akvaryumlar için uygun, sert sularda da yetiştirilebilecek bir bitki türüdür. Yeterli alan bırakıldığında yaprakları akvaryum tabanına yapışık gibi durur. Kripto hastalığına yakalanma riskini azaltmak için, sadece en taze 4-5 yaprağı kalacak şekilde budanarak dikilebilir. Küçük akvaryumlarda dahi ideal bir ön plan bitkisidir.

Cryptocoryne wendtii `Tropica`

Koyu renkli ve oymalı yapraklarıyla çok dekoratif bir türdür. Alçak boyuyla küçük akvaryumlar için de uygundur. Birçok Sri Lanka kriptosu gibi sert suda da başarıyla yetiştirilebilirler.

Cryptocoryne x willisi

Bu bitki, bazen, gerçekte akvaryumlarda hiç görülmeyen Cryptocoryne nevillii ile karıştırılır. Genellikle yeni dikildikleri ay içinde görünür bir gelişme göstermezler. Ancak bir kez akvaryuma uyum sağladıktan sonra kökten filizler vererek çalı gibi tabana yayılırlar.  

Sevgiler.

 

img

deepfıshıng48

18 yıl 10 ay 21 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Echinodorus türleri (amazon)

Echinodorus bleheri

Güzel ve yetiştirilmesindeki kolaylığı nedeniyle Echinodoruslar arasında en popüler olmuş türüdür. Orta ve büyük boy (100 litreden büyük) akvaryumlar için uygundur. Mineral gübreli bir taban büyümeyi hızlandırır. Diğer bitkilerin ışığını kesmemesi için çevresinde en az 15cm çapında bir alan bırakılarak dikilmelidir. Az ışıklı akvaryumlarda bile gelişebilen, yeni başlayanlara da önerilebilecek dayanıklı bir bitkidir. Düzenli olarak demirli sıvı gübre verilmesi gelişim açısından yaralı olur. Bazen Paniculatus adıyla anılır. Kökten sürgün uzantıları vererek çoğalır.

Echinodorus macrophyllus

Uygun ışık şartlarında yaprakları yüksek akvaryumlarda bile suyun dışına doğru uzayabilen büyük bir bitki türüdür. Günde 11 saatten az aydınlatılarak yaprakların suyun dışına çıkması engellenebilir. Kalp şeklindeki yaprakları üstü açık akvaryumlarda çok dekoratif bir görüntü oluşturur. Suyun dışındaki kalan yapraklar havadaki nemin yeterli olmadığı ortamlarda kurumamaları için arasıra spreylenebilirler. Kökten sürgün uzantıları vererek çoğalır.

Echinodorus osiris

Dayanıklı kırmızı yapraklarıyla çok beğenilen bir türdür. Mineral gübreli bir taban gelişmeyi hızlandırır. Yeterli gübrenin bulunmadığı, besin maddelerinin eksik kaldığı akvaryumlarda yaprakları solmaya başlar. Hem yumuşak hem de sert suda yetiştirilebilecek dayanıklı bir bitkidir. Yaprakları otçul balıklar tarafından kemirilemeyecek kadar serttir.

Echinodorus Òzelot`

Echinodorus schluteri Leopard ile Echinodorus x barthii`nin çaprazlanmasıyla üretilmiş melez bir türdür. Üzerindeki eliptik koyu renk benekleriyle adını benzer post motiflerine sahip Ozelot adındaki bir tür yaban kedisinden almıştır. Körpe yapraklardaki benekler daha koyu renklidir. Diğer birçok benekli yaprakları olanların tersine zayıf ışıklandırılan akvayumlarda dahi beneklerini kaybetmez. Yeni başlayanlar için de uygun dayanıklı bir türdür.

Echinodorus quadricostatus "magdalenensis"

Açık renk yapraklarıyla koyu renkli bitkiler arasında hoş bir tezat oluşturur. En iyi gruplar halinde yetişir. Uygun şartlar altında kökten sürgün uzantıları vererek yayılıp, çalı gibi bütün tabanı kaplayabilir. Saksılar içinde ya da taşlar arasında daha gür gelişir. İnce ve çok açık renk yapraklar gübre yetersizliğinin bir belirtisidir. Alçak boyuyla küçük akvaryumlar için de düşünülebilecek bir ön ve orta plan bitkisidir.

Echinodorus `Rosé`

Echinodorus horemanii "Rot" ile Echinodorus horizantalisìn çaprazlanmasıyla üretilmiş melez bir türdür. Suyun altında kalan yaprakları çok güzel bir pembe renge sahiptir. Yeni çıkmakta olan yapraklarında kırmızı-kahverengi benekler görülür. Gübreli bir taban gelişmeyi hızlandırır. Yeni başlayanlara da önerilebilecek dayanıklı bir türdür.

Echinodorus `Rubin`

Echinodorus horemanii "Rot" ile Echinodorus x barthii`nin çaprazlanmasıyla üretilmiş kırmızı şarap rengindeki damarlı yapraklarıyla son derece dekoratif bir bitkidir. Mineral gübreli bir taban ve karbondioksit katkısıyla gelişimi hızlandırılabilecek dayanıklı bir türdür. Ancak geniş akvaryumlar için uygundur.

Echinodorus uruguayensis

Echinodorus uruguayensis piyasada az rastlanan ama daha çok satılmayı hakeden, koyu yeşil yapraklı güzel bir bitkidir. Yaprakları 70 cm`ye kadar uzayabildiği için sadece 300 litre ve üstündeki büyük akvaryumlar için düşünülebilir. Çoğu Echinodorus türünün tersine, gerçek bir sualtı bitkisidir. Su yüzeyinde veya üstünde yaprak açmak için bir çaba göstermez. E. uruguayensis çok sıcak sudan hoşlanmaz; geçici olarak daha yüksek sıcaklıklara dayansa da 24°C üst sınır kabul edilmelidir. Isıtılmayan oda akvaryumları veya havuzları bu bitki için idealdir. 18-24°C sıcaklık aralığı, nötral veya hafif asitli su ve besinli bir taban ideal büyüme koşullarıdır. Kök rizomunun bölünmesiyle, Echinodoruslar için tipik yavru bitkilerin (adventive plants) ayrılması veya tohumla üretilebilir. Bilinen diğer Echinodorus türlerine göre daha ender yavru bitki sürgünleri verir. Kısa gün, şiddetli ışık ve serin su bitkiyi sürgün vermesi için uyaran faktörlerdir. Uygun şartlar sağlandığında yılın her ayında sürgün verebilir. Güney Brezilya`daki doğal yaşama alanlarından bir olan Rio Peixe`de yapılan su ölçümleri: Sıcaklık 22-23,5°C, pH 6,6 - 7,11, iletkenlik 68-82 MicroSiemens/cm. Bazı bol akıntılı nehirlerde E. osiris`le beraber yaşadığı gözlenmiştir. 

Sevgiler.

 

img

deepfıshıng48

18 yıl 10 ay 21 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Diğer akvaryum bitkileri

Hygrophila difformis ("Synnema") - Çınar

Bizde Çınar adıyla tanınan çok güzel ve bakımı kolay bir bitkidir. Sevdiği akvaryumlarda arsız denebilecek kadar hızlı yayılır. Yeni başlayanlara da önerilebilecek bu tür, yeni kurulmuş akvaryumlarda biyolojik dengenin kurulmasına da katkıda bulunur. Hızlı büyüyerek sudaki nitrat, fosfat gibi besin maddelerini hızla tükettiği için aşırı yosunlanmanın önüne geçer. Yapraklarının solması sudaki besin maddelerinin yetersizliğinin ve düzenli gübre gereksiniminin bir işaretidir. Büyük akvaryumlarda açık renk zarif biçimli yapraklarıyla çok güzel bir grup oluşturabilir. Çok hızlı yayılıp diğer bitkileri gölgelediği için başlangıçta fazlaca dikilen çınarın bir bölümü zamanla daha yavaş büyüyen türlerle değiştirilmelidir.

Limnophila sessiliflora - Ambulia

Ambulia da denilen bu bitki, Myriophyllum veya Cabomba gibi ince yapraklı benzerlerine göre bakımı nispeten daha kolay bir türdür. Yanlız yine de akvaryumda yeterli miktarda CO2 bulunması ve pH derecesinin 7,5ùn altında olması gerekir. Henüz biyolojik dengesi oturmamış yeni kurulmuş akvaryumlara dikilmesi genellikle iyi sonuç vermez.

Akvaryumda ışık şiddeti düşükse yukarı doğru uzayıp giden bir gövde üzerinde seyrek yapraklarla bitki cılız bir görünüm alır, fakat bu durum CO2 gübrelemesiyle kısmen telafi edilebilir. Sert sulara da uyum sağlayabilen bu bitki, demir eksikliğinde sararıp çürüyeceğinden düzenli demirli sıvı gübre gerektirir. Arka plan bitkisi olarak gruplar halinde dikildiklerinde çok dekoratif bir görüntü oluştururlar. Uygun şartlar altında kökten sürgün vererek yayılırlar ancak yan sürgünleri de kesilip dikilerek çoğaltılabilirler.

Microsorum pteropus

Java fern (Java: Endonezya`da bir ada) adıyla tanınan, çok az ışıkla da yetinebilen dayanıklı bir türdür. Özelliği kökleriyle taşlara ve köklere tutularak yayılmasıdır. Eski yapraklarından verdiği köklenmiş filizleriyle ya da yaprakların ve köklerin üzerinden çıktığı rizomu bölünerek çoğaltılabilir. Rizom, üzerinden kökler ve yapraklar çıktığı için kuma gömülmemeli, bir miktar dışarıda kalmalıdır. Otçul balıklar genellikle bu bitkiden uzak dururlar; otları yiyen bazı çiklitlerin akvaryumlarında taşların ve kütüklerin üzerini yeşillendirmekte kullanılabilir.

Microsorum pteropus

Microsorum pteropus dan daha hızlı büyüyen ve daha büyük bir türdür. Çok değişik, oymalı yaprakları vardır. Adını üretici firma "Tropica" dan almıştır ve ancak lisansı alınarak ticari amaçlı üretilebilir. Büyük akvaryumlar için uygundur. Geniş olduğu için dikildiği yerin çevresinde yeterince açıklık bırakılması gerekir.

Microsorum pteropus `Windelov`

Tropica firmasının kurucusu Holger Windelov adına patentlenmiş olan bu bitki Microsorum pteropusùn bir varyetesidir. Uçları dallara ayrılan çok zarif yaprak uçlarıyla en ilginç akaryum bitkilerinden biridir. Bakımının kolay olması nedeniyle yeni başlayanlar için de önerilebilecek bir türdür. Doğada da olduğu gibi, en iyi köklere ve taşlara tutunarak yetişir. Tabana dikiliyorsa rizomu (köklerin ve yaprakların üzerinden çıktığı aks) kumla kaplanmamalıdır. Otçul balıklar dahi genellikle bu bitkiye dokunmazlar.

Vesicularia dubyana - Java moss

Çok çeşitli su şartlarına uyum sağlayabilen, az ışıkla da yetinebilen dayanıklı bir bitkidir. Bizde ispanyol yosunu adlarıyla da tanınır. Taze sudan çok eskimiş akvaryum suyundan hoşlanır.

Taşların, köklerin ve diğer dekorasyon malzemelerinin yüzeylerine kolayca tutunduğu için ilginç dekorlar yaratmakta veya teknik gereçleri kamufle etmekte kullanılabilir. Başlangıçta, istenen yüzeye bir misinayla bağlanan bir öbek hallaç otu sonradan kendi tutunarak yüzeye yayılabilir. Çok hızlı büyüyorsa ara sıra makasla budanabilir.

Geniş bir öbek Java moss yavru balıklar için çok iyi bir saklanma ve beslenme (İnce yaprakları arasında türlü yosunları ve tek hücreli canlıları barındırır.) mekanı oluşturur.

Yeterince nemli ortamlarda suyun dışında da yetiştirilebilir. 

Sevgiler.

 

img

deepfıshıng48

18 yıl 10 ay 21 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Su üstü bitkileri

Hygroryza aristata

Akvaryumlarda yetiştirilen tek ot türüdür. Sıcaklığı 10°C`nin altına inmeyen açık havuzlarda da yetiştirilebilir. Uzun ve dekoratif kökleri, guramiler gibi yüzey balıklarının sevdiği saklanma yerleri oluşturur. Özellikle üstü açık akvaryumlar için çok uygun bir türdür. Çok hızlı büyüyüp yayıldığı için arasıra seyretilmesi gerekir.

Lemna minor

Bizde su mercimeği adıyla tanınır. Uygun şartları bulduğunda çok hızlı çoğalan bir bitkidir. Düzenli olarak seyretildiğinde suyun biyolojik arıtımına hizmet eden çok yararlı bir nitrat filtresi görevini görür. Yapraklarının rengi bir demir indikatörü gibi düşünülebilir. Eğer yapraklarında sararmalar gözleniyorsa suda demir eksikliği var demektir. Japon balıkları bu bitkiyi severek yerler.

Pistia stratiotes

Açık havuzlar ve üstü açık akvaryumlar için çok güzel bir su üstü bitkisidir. Uygun şartlarda sürgünler vererek hızla çoğalır. Subtropik iklimlerde, süs havuzlarında yaz bitkisi olarak kullanabilirler. Suni ışık altında yaklaşık 5cm çapında kalan yaprakları güneş ışığı alınca 15cm`ye kadar büyüebilir. Uzun, dekoratif kökleri Guramiler gibi yüzey balıkları için ideal saklanma yerleri oluşturur. Diğer bitkileri gölgelememesi için hızlı yayıldığı durumlarda ara sıra seyretilmesi gerekir.

Riccia fluitans

Ünlü japon akvarist Takashi Amano, bu bitkiyi ilk defa akvaryum tabanına bağlı oarak yetiştirip dekoratif görüntüler yaratmıştır. Bir kayaya misinayla tutturulan bir öbek Riccia kaya yüzeyine yapışarak yayılabilir. Yalnız sürekli yüzeye yönelen yeni sürgünlerin arasıra makasla kırpılmaları gerekir. Riccia, çok nemli ortamlarda su dışında da yetiştirilebilir. Karbondioksit katkısıyla daha iyi gelişen Riccia`nın uygun büyüme şartlarında yaprak uçlarında oksijen kabarcıkları gözlenir. Yüzeydeki bir tabaka Riccia yavrular için ideal bir saklanma yeridir.

Salvinia cucullata

Akvaryumlarda karşılıklı çiftler halinde küçük, yassı yapraklar oluştururlar. Güneş ışığı aldıklarında ise konik şeklinde ilginç bir gövde yapısı geliştirirler.

Salvinia natans

Bu bitki uygun ışık ve besin şartlarını bulduğunda çok çabuk yayılır. Yapraklar ortak bir aksa bağlı olarak karşılıklı çiftler halinde dizilirler. Açık renkli yapraklar sudaki besin maddesi yetersizliğinin bir göstergesidir. Yaprakların üzerinde, suyun yapışmasını önleyen kılcal tüyleri vardır. Salvinia natans, kısmen gölge yaratmasıyla kısmen de fazla besin maddelerini kullanmasıyla yosunlara karşı ilaç gibidir. Doğada, güneş ışığı altında akvaryumdakine göre çok daha fazla büyüyebilir. Üstü açık akvaryumlar için çok dekoratif bir türdür. 

Sevgiler.

 

img

deepfıshıng48

18 yıl 10 ay 21 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

slmla mail adresim [email protected] bu mailden bana ulaşabilrmisniz echinodoruslarla ilgileniyorum ciddi alıcıyım yada mail adresinzi bn alayımm gorrusmek uzere

img

gokhanyucel

18 yıl 4 ay 11 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Selam ;

Üstte yazdığım ,anlattığım bitkiler bilgilendirme amaçlı yazıldı.Satış amaçlı değil dostum ROTFL

Sevgiler. 





img

deepfıshıng48

18 yıl 10 ay 21 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ