Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
kara kaplumbağalarında sağlık sorunları
Sevgili kaplumbağa dostları; Can_83`ün yardım çağrısını okuduktan sonra, sizleri, kaplumbağalarda sık görülen bazı problemler konusunda uyarmak ihtiyacı hissettim. Öncelikle kendinize bu hayvancıkları biraz olsun tanıyan, işini seven, akıllı, güvenilir ve yetenekli bir veteriner edinin. Kaplumbağanızı almadan önce onlar hakkında mümkün olabildiği ölçüde çok bilgi edinmeye çalışın. Özellikle yaşayacağı ortam ve beslenmeleri konusunda hassas olun. Herhangi bir pete gidin kaplumbağanızı alın, onlara hiçbirşey sormayın ve doğruca veterinerinize götürün, genel bir kontrolden geçirin özellikle dışkı tahlili mutlak isteyin. Sık rastlanan göz problemleri; Can_83`ün kaplumbağasının da sorunu olan gözlerini açamamak; bu durum genellikle ortamın kuruluğundan kaynaklanır, kuruluk giderildiğinde sorun da ortadan kalkar, gözler ılık suylada yıkanabilir. Gözdeki enfeksiyonlar genellikle gentamycin göz damlası veya terracontril göz süspansiyonu ile geçer. Basit durumlar için neomycin göz melhemi de yeterlidir. Ancak göz kapaklarında şişlik de varsa sorun büyük olasılıkla bakteriyal enfeksiyonlardandır ve bu durumda antibiyotik gerekir. Bazı göz sorunları A vitamini eksikliğinden de kaynaklanıyor olabilir. Bütün bunları denedikten sonra hala bir sonuç alamazsanız veterinerinize danışın. Solunum problemleri: Solunum problemleri de kaplumbağalar arasında çok yaygındır. Petlerdeki kalabalık kötü, hijyenden uzak ortamlar, yaşadıkları yerin çok nemli, rutubetli olması, yetersiz ısı solunum problemlerine neden olabilir. Genellikle belirtisi ağız açık solumak, gergin boyun, ağız ve burundaki salgı, bacaklarda güçsüzlük, su kaybı, zayıf baş ve bacak hareketleri, halsizlik şeklinde görülür. Birkaç saatin önemi çok fazladır, ölümcül olabilir, hemen veterinerinize götürün, antibiyotiğin vücuda enjekte edilmesi gerekir. Tedavi bu şekilde yapılır. Şişlik (Apse): Bazen kaplumbağaların vücudunda özellikle baş bölgesinde (yanaklarda) şişlikler görülür, Böcek sokmaları, diken batması vs. gibi dış etmenlere bağlı da anormal şişlikler oluşabilir. Bazı apseler kaplumbağalarda antibiyotikle kolayca tedavi edilemeyebilir, Fiziki bir müdahale gerektirebilir, apse akıtılıp boşaltılır. Bazen bu hayati önem taşır. Kabızlık: Kaplumbağanızı ılık suda 30 dakika banyo yaptırın, dışkılamasına yardımcı olacaktır. Kabızlık genellikle kötü beslenmenin bir sonucudur, müsil veya sıvı parafin kullanılaqbilir. Kabızlık sorunu olan kaplumbağanın besinlerindeki lif miktarı arttırılabilir hatta sorun giderilinceye kadar tamamen karahindibağa kökü ile beslenir. İshal: İlaç sadece enfeksiyon varsa verin, ishale burun akıntısı da eşlik ediyorsa muhtemelen enfeksiyon vardır, bunun için tahlil de yaptırabilirsiniz. Ama öncesinde beslenmesinden su ve sulu gıdaları, meyveleri kesin. Alfalfa verebilirsiniz, tavşan pelletlerinde bol miktarda bulunur. Kusma: Çok ciddi bir işarettir, son derece kötü bir tenya istilası ile karşı karşıya olabilirsiniz, hemen veterinerinize gidin. Kaplumbağalarda bunların dışında daha onlarca hastalık var ancak ben sizlere en sık görülenleri sıraladım. Hepinize sevgiler.
teşekkürler çekik. dikkate getirmen çok iyi olmuş. umarım hiçkimsenin yavrusu böyle sorunlar yaşamasın ama başa gelince teşhis koymak ve tedavi edebilmek için böyle linkler şart. ellerine sağlık.
Merhaba kara kaplumbağamın kabuğu yumuşadı ve şişti veterinere götürdüm ama anlamadılar yaedımcı olabilir misiniz