Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
UVA%30 UVB%5
benim lambamın uva ve uvb değerleri %30 ve %5 sizce günde kaç saat açık tutmalıyım arkadaşlar.lginize şimdiden teşekkür ederim...
Bu konuda tavsiyeler değişik.
Öncelikle yazın eğer arada cam olmadan direk güneş görüyorlarsa UVB kullanmana gerek yok.Ama hiç güneş görmüyorlarsa yada cam arkasından kısa süre veya düzensiz görüyorlarsa UVB gerekli.Bu lambaların bir ömrü var ve UVB-UVA ışın verme özelliği zamanla azalıp sonunda bitiyor.Bu süre için 8000 saat filan deniyor ama ne kadar UVB veriyor ölçemiyoruz ki hatta en kötüsüde UVB ışık veriyormu vermiyormu bir zamanlar veriyordu da artık bittimi onu bile bilemiyoruz.Ben internette 12 saat açık tutanlarıda okudum forumlarda günde 1-2 saat diyenleride.Kara kaplumbağalarıma hergün olmasada 2-3 günde bir 2-3 saat açık tutuyorum zaten biraz dolaşıp hemen kapalı yuvaya kaçıyorlar açık olmasının bir manası kalmıyor.su kaplumbağalarında durum biraz daha değişik çünkü su kaplumbağaları protein ağırlıklı gıdaları ile kara kaplumbağalarına göre daha fazla kalsiyum ve D vitamini alıyorlar.Güneşlenme konusundada KY ler kara kaplumbağalarına göre daha istekliler.Karacıların aman yatayım da güneşleneyim gibi bi tavırları yok ama KY lerin var.
Bana sorarsanız su kaaplumbağaları için jadi`nin yaptığı gibi 3-4 milyona satılan şişme çocuk havuzlarından alıp yazın balkonda terasta bahçede filan su içinde direk güneşe koyun.Kışında günde 1-2 saat UVB lamba kullanın.
bilgilerin için çok teşekkr ederim frozen.peki bu havuz ve teraryumun su sıcaklığı farkı bir sorun yaratırmı.bide kaplumbağalardan biri hapşırıyor ne yapmamı önerirsiniz.su şu an 28 derecede...
terraryumda su ve kuru bölge sıcaklığı birbirinde çok farklıysa kaplumbaga kendine daha uygun bulduğu yerde kalmayı tercih eder.Hemen anlarsınız ya hiç suya girmez yada hiç sudan çıkmaz.Hapşırma nasıl bişey tam anlamadım daha evvelde birisi hapşırma demişti yani napıyor.? sürekli ağzını açıp kapıyorsa ve bu arada burnundan baloncuk yada ses çıkıyorsa üşütme ve akciğerde sorun belirtisidir.iyice gözlemlemek lazım nefes alırken ses çıkıyormu ,burnunda sümüksü salgı benzeri bir bişeyler varmı.
Kaplumbağa hapşuruyorsa üşüttüğü anlamına gelir. Suyun derecesini 30 C `ye getirmelisin. Zaten yavru bir kaplumbağa ise normalde de 30 derecede olmalı. Bu üşütmenin bakteriyel ya da virütik bir hastalık olup olmadığını bilemeyiz. Bakteriyel bir hastalıksa ilerlememesi için ağız veya enjeksiyon yoluyla antibiyotik tedavileri uygulanıyor. Kaplumbağanın boyu ve ağırlığı hakkında biraz bilgi verirsen sana yardımcı olmaya çalışalım. Su kaplumbağaları için hatta üşütme durumunda tamamen sudan çıkartıp daha sıcak bir ortama konulması tavsiye ediliyor. Bu sıcak ortamı nasıl sağlarız nasıl ederiz bilemiyorum tabi. Lambalar veya ısıtıcı banttaniye benzeri düzeneklerle olabilir. Şimdilik suyun derecesini yükseltmen yeterli olacaktır. Eğer devam ederse mecburen antibiyotik tedavisine başlamak gerekir.