Sürüngen Forumları > İguana
Tırnak kesmek
merhabalar herkese, bi kaç sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim. benim iguşun tırnakları çok uzadı, elime aldığım zaman kan çıkartcak kadar çizebiliyo kolumu, bazı mekanlarda yürümesine de etki ediyo bu durum. tırnaklarını kesmelimiyim, keseceksem bunu nasıl yapmalıyım? Birde extradan vitamin ya da diğer yardımcı ilaçları kullanmak iyimidir? ben genelde kabak, roka, kıvırcık marul, elma, havuç vb. sebze-meyva ile besliyorum oldukçada sağlıklı gözüküor 3 ayda 38 cm`den 57 cm oldu :)) ilaç vermek gereklimidir yani?
Selam zift, Öncelikle tırnak mevzusu yabana atılmayacak bir mewzudur, iguananın tırnakları aşırı uzunsa onları kesmeyi düşünmekten önce terraryumuna tırmana bileceği dolayısıyla tırnaklarını doğal bir şekilde törpüleyebileceği ağaç dalları veya kayalar koymalısın hem de bunlar igunun psikolojisini de olumlu yönde etkiler. Tırnaklarını kendi başına kesmeni tawsiye etmem, çünkü tırnaklarında da damarlar bulunur ve sen fazla derin kesip kanamaya yol açabilirsin, bu da beraberinde sorunlar getirir. Eğer igunun tırnakları onu da rahatsız edecek boyutlara ulaşmışsa ve tırnaklarını kestirmen şart gibi gözüküyorsa bu konuda bir veterinerden yardım almalısın. Terraryuma koyacağın aksesuarlara da dikkat etmelisin, öncelikle onları dezenfekte etmen gerekir, yoksa parazit riski yüksektir, dezenfekte için özel solüsyonlar bulunmaktadır, alternatif olarak da kullanacağın aksesuarı sıcak suyla güzelce yıkayıp, kaynar suda bekletip, tekrar farklı bi suda ise bol tuz katıp bekletmeli sonra durulayıp terraryuma öyle koymalısın, bu işlemide terraryumun geneline ve içindekilere ayda bir sefer uygulaman hijyen için çok iyi olur. İgunun dietini %85 sebze, %10 meyve, %5 çiçekler olarak ayarlamalısın, sebzelerden ıspanak, pazı gibi demir içerenleri, göbek marul gibi aşırı sudan başka pek bişey içermeyenleri ve lahanayı iguna wermemelisin, bunlar yerine uzun marulun koyu yeşil kısmını, havuç, kabuklu salatalık, karahindiba, kereviz, turp yaprağı,hardal yaprağı,tatlı patates vb. verebilirsin, ayrıca hayvansal içerikli hiçbir gıda wermemelisin bunlara hazır yemler ve böcekler dahil, bunlar iguda karaciğer problemlerine yol açar. Yemeklerini ve sularını hergün değiştirmen taze tutman gerekir. Bunların yanında sera rafy vital, sera rafy mineral gibi bitkisel içerikli ek yemleride iguna taze sebze-meyve tabağıyla beraber sunabilirsin. Bunların yanı sıra d2,d3,kalsiyum destekli preparatlarla haftada bir ek yapmalısın, ayrıca haftada bir bıçak ucu kadar tuzu yiyeceğine serperek igunun tuz ihtiyacını da karşılamış olursun. İgunu yaz aylarında güneşlendirmeli, kışında bu iktiyacını uva ve uvb ışınlı lamba yada florasanlarla karşılamalısın. Terraryumun sıcaklığını 35 dercede sabitlemeli, igunun aşırı ısındığı zaman vücut ısısını düşürebileceği kısmen daha serin alan bırakmayı unutmamalısın. İçsin içmesin, içene girebileceği büyüklükte bir su kabı bulundurman gerekir, bu nem oranı içinde gerekir, ayrıca arada bir terraryuma su püskürtmelisin, abartmadan. Bunlar dahilinde ve igunun da büyüyeceğini göz önüne alarak terraryumun yeterince büyük olmalıdır. En az ölçüde boyu igunun boyunun(kuyruk ucundan-burnuna) iki katı, eni igunun boyu kadar, yüksekliği igunun boyunun iki katı olacak şekilde. Bunlar harici özel durumlarda ve ayrıntılarda da tekrar yardımcı olabilirim, umarım bu bilgilerim iguna ve sana faydalı olur. Saygılarımla; The King of "REPTILE"s
tırnaklarını kesmelisin.bu işlemi de şeffaf olna kısmından itibaren yapmalısın tıpkı insanların ki gibi şeffaf olan kısımlarını kesmelisin.fazladan calcidine granul ve sera raffy(kuru yem) verebilirsin.sağlıklı ise zaten iştah açıcı falan kullanma böyle devam et bide 38 cm 57 cm oldu demişsin. toplam boyundan mı bahsediyorsun?
Benim sana tavsiyem tırnaklarını kesmemen cunku ben birkere kestim ondada kanadı vede hayvanların tırnaklarını kesmeye cok alıskınım papaganımınkılerı bıle keserdım hıc olmadı ama ıguana larınkısı cok kanıyo
arkadaşım bilmiyorsan konuşma bence insanlar senin yüzünden yanlış bilgileniyorlar.bu sözüm iguana999 a.dediğim gibi kesresen hiç bir şey olmaz, ben devamlı kesiyorum.ayrıca hayvan da rahatlıyor böylelikle.
Arakdaslar iguların tırnakları ev ortamı için kesilmelidir ama bunları dikkatli bir sekilde yapılmalıdır cunku ne dipten ne de uctan onunda rahat edebilecegi sizinde rahat edebileceginiz seklde olmalıdır vede tırnakları her 15 gunde bakımını yaparasak igun alıskanlıgı içinde iyi olur. . . tırnakları surekli uzar ve sizin kolunuza cıkınca kolunuzu kanatma olaylarıı cok olur ama cok dipten kesersek bu sefer tırmanamaz bir yere tutunamaz zaten ilk kestigimizde bunları gozlemleriz ve daha sonralara doğru ayarını tuttura biliriz bu yuzden iguların tırnak bakımları gerekldir en rahat olarak havluya sarıp 2 kişi ile kesmektir yeni başlayanlar için ben tek basıma yapabiliyorum ama sonucta igu rahat bi şeklde bana izin veriyorr bu yuzden havlu vede 2 kişi ile yapmak daha rahat olucaktır. . . not:iguana999 kendi gorusune gore tırnak kesmek dogru olmaya bilir veya tırnakları yanlıs kesmiş olabilrsin tırnak kısmı ısıga tutunta damarı gozukur o kısma dokunmadın eczaneden bu sytan tırnagı degimiz tırnakları kesmek için vede tırnaklarımızı duzetmek amaclı kullandıgım yan agızlı tırnak makasları var ben sahsen onlardan kullaıorum sana ve herkeze tavsiyemdir dikkatli ol vede igunun tırnaklarını duzenli kes cunku halıda veya baska yerde yuruken tırnagını o kısma taktırıp koparta bilir bu seferde igun tırnak acısı ceker. . . saygılarımla. . .
şahsen ben hiç kesmedim tırnaklarını fakat bu ilgisizlikten asla değill,sadece kanatırım diye kesmedim ve rahat durmuyor zaten kedi köpek gibii sürekli hareket halinde yani kesmeye çalışsam bile eminim durmaz.sadece eldivenle tutabiliyorum çok kanatıyor çünküü..aslına bakılırsa veterinerlerin de ilgileneceğini düşünmüyorumm çoğunun bilgisi yok zaten igular hakkında.tabiki kesilmeli ama ben yapamam:(((
valla benimkinin tırnaklarını keseceğim zaman önce banyo yaptırıyorum bu sayede yoruluo ve direnmediği için tırnaklarını kesmek daha kolay oluyo.ve tırnakları kesinlikle düzenli olarak kesilmeli diye düşünüorum.eğer nereden nasıl kesileceğini görmek istersen zoolistan adlı derginin (pet shoplarda bulabilirsin) temmuz sayısını almanı öneririm.
benimki 6 aylık daha tırnakları çok küçük acaba benimde tırnaklarını kesmem gerekir mi ?