Hepsievcil

Sürüngen Forumları > İguana

Mesaj Ekle

Yeni ve cahil iguana sahibinden basit sorular

Arkadaşlar uzun zamandır bakınıyordum ve dün en sonunda yavru küçük bir iguana sahibi oldum. Şimdi bu forumdaki bilgili arkadaşlardan bazı sorularıma cevap vermelerini rica ediyorum çünkü kafama takılan ufak tefek şeyler var. Iguanamı bir heves uğruna almadım onun için iyi yaşamasını istiyorum. Soruları madde madde sıralarsam hem cevaplaması kolay olur hem de benim gibi bilgi sahibi olmak isteyen arkadaşlara kolaylık olur: 1- İguana su içer mi? Bu soru bu forumda bir kere daha sorulmuş fakat kafama takılan şu. Madem su içiyorlar niye petshoplardaki kafes (akvaryum vs...)lerde su kabı gibi birşey hiç yok. Tamam belki ordaki yaşam şartları kötü ama su içen hayvana su vermemezlik ettiklerini sanmıyorum. Ben küçük bir kapta su koydum akvaryumunun içine fakat o minik kaba ayaklarını falan sokup kirletiyor suyu ve içtiğini göremedim dünden beri. 2- Akvaryumuma ışık olarak uva ve uvbli bir florasan taktırdım sanıyorum sylvain gibi bir marka (kutusunda yazdığına göre iguananın d3 vitamini üretmesini ve renklerinin canlı olmasını sağlıyormuş). Şimdi sorum şu: Bu ışığı tüm günmü açık tutmalıyım yoksa belli bir süremi? Dünden beri gece yatarken kapadım sadece. 3- Şu an için akvaryumun zemininde Sera marka sürüngen toprağı var ve ısıtıcı taş var. Isıtıcı taşım fişe bağlı olduğu süre gittikçe daha çok ısınıyor. Dün 2 saatin sonunda elimi üstüne koyduğumda gerçekten elimi üzerinde fazla tutamayacağım kadar ısındığını gördüm ve fişten çektim. Sorum şu: Aslında bu sıcaklık iguana için normal de bize mi sıcak geliyor ve iguana bunun kendisi için sıcak olduğunu hissederse zaten içgüdüsel olarak taştan inmez mi? 4- İguanamı ne şekilde evcilleştirmeliyim? Dün geldiğinden beri hareketleri çok dengesiz. Bazen elime almak istediğimde kuyruk sallıyor akvaryumda dört dönüyor. Bazen de hiç bir şey demeden elime alabiliyorum. Örneğin dün gece elime alıp belki bir saat boyunca göğsümde uyuttum(belki de uykulu olduğundan ses etmedi). Fakat bugün kesinlikle aldırtmıyor kendini akvaryumdan. Strese de sokmak istemiyorum ama bir yolunu anlattın bana bu işin. 5- Gelelim yemek problemine. Dedim ki `direk elimden yemeğe alıştırayım`. Kuş, gonzales gibi başka hayvanlar da besliyorum ve onları hep yemekle terbiye ettim ve alıştırdım. Ama iguanamda bu numara sökmüyor. Dün öğlen eve getirdim ve akşama kadar yiyecek koymadım akvaryumuna ve akşam elime aldığımda elimle marul tuttum ağzına kadar getirdim ama ağzını açıp da yemedi. Bugün de dedim ki `hayvanı alıştıracağım diye aç bırakmayayım`. Bir kaba marul, salatalık, domates koydum. Ona da dokunmuyor. İguanaların beslenme düzeni nasıldır? Böyle yemek yememesi normal mi? Şimdilik aklımdaki soruların bu kadarını toparlayıp yazabildim. İguana sahibi olmadan evvel forumlar okudum siteler gezdim ama okudukça kafam daha bulandı onun için basit ve açık cevaplar vermenizi rica ediyorum. Umarım bu sorduklarım başka arkadaşların da işine yarar.

img

kerim86

18 yıl 9 ay 17 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

1)igu su içer ama bu suyu verdiğin besinlerden de alabiliyor içerken görmemiş olabilirsin çünkü direk olarak su içmesi hayati değildir yani suyu kasdettiğin şekilde az içer. 2)bu ışığı en az 2-4 günde bir 50 dk açık tut yeterli olacaktır.teraryum da besliyorsan üstünü açık tut hayvan pişmesin. 3)ısıtıcında bir problem var gibi geliyor.Benim ısıtıcım saatte 5W çekiyor ve elini üstüne koyduğunda yaz günü farketmeyebileceğin derecede,ısıtıcını değiştirmeni öneririm. 4)iguananın kuşla aynı ortamda yaşaması iguyu strese sokacaktır.igular zamanla evcilleşir yemekle olmaz bu iş.elini onun kafa seviyesinin altından yaklaştır her zaman için.alışmasını da zamana bırak ve zorlama. 5)İgular ortamlarına 1-2 gün içnde alışırlar ve yemek yemeleride düzene girer.Bu konuyu merak etme.

img

keno

20 yıl 1 ay üyedir.

ÖZEL MESAJ

verdiğin açıklayıcı cevaplar için teşekkür ederim keno. Isıtıcı taşı değiştireceğim. ayrıca sanıyorum ki yemek problemini de çözeceğiz çünkü bugün ilk adam gibi yemeğini elimden yedi. 2 gündür sadece tırnak kadar bir marul parçası yemiş olan iguanam bu gece elimden 3-4 tane minik şeftali parçası yedi. İçim çok rahatladı. Demek ki hem elime alışıyor hem de yemek yiyecek kadar rahat hissetmeye başladı kendini. Bir de nerdeyse sürekli elimde omzumda gezdirdim bugün umarım akvaryumundan uzak durmasının bir sakıncası olmaz ama ne kadar kontak içinde olursam ne kadar ilgilenirsem o kadar rahat bağlanır bana diye düşünüyorum. Umarım sorduğum sorular ve kenonun açıklayıcı ve basit cevapları diğer iguana sahiplerinin de işine yarar.

img

kerim86

18 yıl 9 ay 17 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

1)İguanalar su içerler ama gerçekten çok susarlarsa çnkü yedikleri yemeklerde zaten yeterli su vardır. 2)O florosanı hergün 7.00 la 19.00 arası açık tut çünkü o güneş ışığını taklit eder. 3)Isıtıcı taş kullanma.Çünkü iguanalr ısınmak için güneşe çıkarlar ve ne zaman güneşten çekileceklerine kafalarındaki 3. göz denen bir organ karar vereir.ısıtıcı taşta ise 3. göz bunu fark edemez ve hatta iguananda yanıklar meydana gelebilir.İnternette bu yanıkları görebilirsin ayrıca Sneakhunter`ada sorabilirsin. 4)İguanannı sık sık eline al ve sabırlı ol.Zamanla alışır.Ha bide olabildiğince yavaş yaklaş ve hemen koluna omzuna falan tırmanmasına izin ver. 5)Ve yemektede Keno`nun söylediği doğrudur.

img

kemal128

20 yıl 7 ay 24 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

1)İguanalar su içerler ama gerçekten çok susarlarsa çnkü yedikleri yemeklerde zaten yeterli su vardır. 2)O florosanı hergün 7.00 la 19.00 arası açık tut çünkü o güneş ışığını taklit eder. 3)Isıtıcı taş kullanma.Çünkü iguanalr ısınmak için güneşe çıkarlar ve ne zaman güneşten çekileceklerine kafalarındaki 3. göz denen bir organ karar vereir.ısıtıcı taşta ise 3. göz bunu fark edemez ve hatta iguananda yanıklar meydana gelebilir.İnternette bu yanıkları görebilirsin ayrıca Sneakhunter`ada sorabilirsin. 4)İguanannı sık sık eline al ve sabırlı ol.Zamanla alışır.Ha bide olabildiğince yavaş yaklaş ve hemen koluna omzuna falan tırmanmasına izin ver. 5)Ve yemektede Keno`nun söylediği doğrudur.

img

kemal128

ÖZEL MESAJ

slm kemal128, ben ısıtıcı bir taş kullanıyorum ve çok memnunum ve sanırım igumda memnun,verdiği ısı neredeyse fark edilmeyecek kadar.kendi zevkine göre taşın üstüne yatıyor ya da yatmıyor.bu yanık olayını bir tütlü anlamıyorum hayvan nasıl anlamz yandığını ayrıca bu taşlar ne kadar dandik.bir de şu da var sonuçta gün boyu güneş ışınları ile ısınan bir yüzey gece boyunca ısı transferi yapabilir demek istediğim taş kullanılmalı ama seçimi iyi yapılmalı.bir arkadaşımın igusu arkadaş taşının fişini kışın bir gece takmayı unuttuğu için uzun bir süre hasta oldu.yorumlar...

img

keno

20 yıl 1 ay üyedir.

ÖZEL MESAJ

evet aslında haklısn.senin taşının verdiği ısı o kadar azsa bi problem yok.

img

kemal128

ÖZEL MESAJ

aslında bu önemli bi konu arkadaşlarr.benim igum kaloriferin üzerinde durmaya bayılıyordu ne zaman çıkarsam direk oraya gidiyordu.baştan hiçbirşey olmadı ama sonra fazla sıcaktan kendi etrafında dönmeye başladı ve çok sık nefes aldı fenalık geçirdi yanii..çok ısındığında çekilir diye düşünüyordum ama bazen bu olmayabiliyor demekki.her zaman bu alttan ısıtan şeylere karşı dikkatli olmakta fayda var.sonuçta uv florasanı ve spot lambası yeterli sıcaklığı sağlıyor..yinede size kalmışş

img

güneşş

20 yıl 4 ay 14 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ