Sürüngen Forumları > İguana
Iguana hakkında birkaç genel soru yardımcı olurmusnuz...
Cümleten Selam; Akay ben Istanbuldayım 19 yasındayım, Google adında bi iguanam var yaklaşık kuyruk hariç 15 16 cm boyutlarında yeşil ve canlı renkleri var, kafa cıkıntıları biraz daha uzun tahminimce erkek. Yaklaşık 2 gündür beraberiz suana kadar pek agresiflik gostermedi, özellikle uyurken cok rahat sevebiliyorum :) Yerden de yavas ve elimi altından uzatmam kosulu ile kuyruk darbesi almadan alabiliyorum, omzumda uzun sure kıpırdamadan durabiliyor. Kısa zamanda daha cok samimi olacagımıza inanıyorum. Suan için herhangi bir barınak/kafes/akvaryum almadım. Oda içerisinde serbest dolasıyor. Odanın bi köşesinde yem kabı var. Yem olarak marul basta olmak üzere ceşitli acı ve ekşi olmayan sebzelerden karısım yapiyorum kucuk parcalar halinde. Ve pazar günleri cok az tuz ve 4 granür toz Calcidine ekliyorum (Bunu henuz 1 kere yaptım ama her hafta pazar yapicagım.) Ve pazar günleri suya korkutmadan yıkamayı dusunuyorum. Gün içerisindeki genel davranısları soyle; Sabah 8 - 9 gibi uyanıyor uyandıgı yerde bi sure duruyor ve tuvaletini yapıyor. Oda içerisinde geziniyor camdan gelen guneş aldında ısınıyor ve yem kabına gidip boyuyla orantılı olacak sekilde yemek yiyor, daha sonra masa uzerınden omzuma falan cıkıyor :) masaya, yataga rahat tırmansın diye üzerlerine t-shirler serdim. Aksam 10 gibi bilgisayar monitorurunun uzerine serdigim t-shirun uzerıne yatıyor ve uyuyor :D Monitor ısısı cok hosuna gidiyor tam belirtilen sıcaklıkta cunku. Sorularım burdan itibaren baslıyor; 1)Herhangi bir barınak yaptırarak Googleın yasam alanınını kısıtlamalımıyım? Yaptırırsam zaten akvaryum deil kafes yaptırmayı dusunuyorum rahat tırmanması ve o2 için. Belki kafesin kapısı acık olacak sekilde istedigi zaman gir - cık seklinde bişey olabilir. Tavsiyenizi bekliyorum. 2)UVA UVB arasındaki farkı cozemedım nedir? bana hangisi lazım? Suan yaz mevsiminde oldugumuz için bolca gunes goren bi oda içerisinde oldugundan lazım deil zaten bol bol gunesleniyor, ancak kafes yaptırdıgımda kısın lazım olacaktır yardımınızı bekliyorum. (Istanbuldayım) 3)Baska eksik olarak yaptıgım bişey varmı. Teşekkürler. Saygılar
Selamlar; Odada serbest beslemen bazı problemlere yol açabilir. Bunlar arasında hijyen problemi (ev ortamında haywanın hiç alışık olmadığı tozlar,bakteriler),sen fark etmeden odadan kaçıp kaybolma,ısıyı ve nemi istenilen ölçülere getirmede çekilecek zorluklar ve bu meraklı canlıların kendilerine zarar werecek olan yabancı cisimleri yiyebilmeleri. Bunları halledebilirsen ki zor, alan genişliği avantaj. Ama her halükarda, odanın bir köşesini ona özel hazırlayıp (yemi,suyu,dalları budakları,ısıtıcısı(ki odanın genel ısısı 35 civarı olması gerekicek,ayrıca nemi yükseltebilmen için odanın bi yerinde bi tas su olması lazım)uv lambaları). Normalde gerek duydukları uva ve uvb ışınlarını güneş ışığından(arada hiçbir şey olmadan(cam vb))temin ederler,kışın bunu sağlayamayacağımız için ikiside önemli olan uva ve uvb lambalarından edinmemiz lazım. Saygılarımla; The King of "REPTILE"s
merhaba arakdasım igun için yaptıkların gercekten cok güzel kafes sistemi olarak degişik turde buççene gore yapabilirsin kafesini tamamiyle hayael gücüne ve bazı kurallara kalmıstır. . . uvb:surungenlerin ihtiyaci olan vitamin d3`u sentezlemesi icin gereken isik. uva:ultraviyole ışınlarından en uzun dalga boyuna sahip olanı. güneş altında yanmamıza sebep olan ısı enerjisi vere ısın. uvc:ozon tabakası(nın kalan kısmı) tarafından emilen kısa dalga boyuna sahip uv ışınları umarım uv ler için anlata bilmişimdir. . . bu arada gercekten igular gozlerine ne güzel gelirse yemege calısırlar vede su anda ewin içinde serbest dolastıgından camlarr filan acık oldugundan kacabilir sana tavsiyem bir sineklik taktırman ben sahsen taktırdım ve muhtesem derece içim rahtladı vede artı olarak sinette girmiyor:) bu arada yemek olarak semiz otu ve ıspanak veremesen iyi olur suana bu kadar soruların olursa herzaman buradan yardımcı oluruz iguna ve endine iyi bakman dileyi ile. . . saygılarımla. . .
Replite45; Önerilerin için gercekten tesekkurler. Odayı günlük olarak temizliyorum tozlara ve bakterilere karşı, oda içerisinde yutabilecegi hiçbir kucuk obje yok, oda yaz nedeni ile zaten sıcak ve kacabilcegi - gizlenebilcegi yer yok odamın tum zemini acık. Dediklerin dogrultusunda geniş bir kafes aldım içerisine odun, ve yapay yeşillikler koydum. Kafes kapısını acık tutuyorum şimdiye kadar hiç kafese kapatmadım. Yemini ve ısıtıcı lambasını kafese koydugum için yemek yemek için kafese giriyor zorlamak istemiorum zamanla alısıyor kafese. Tesekkurler. xcvxc; Dostum senınde soyledıın gibi butcem dogrultusunda uygun geniş bir kafes aldım içini dekore ettim. UV hakkında verdigin bilgiler için tesekkur ederim cok işime yaradı, bi petshopa gittim uv li florasan fiyatları cok yuksekti forumda okuduklarım dogrultusunda Philipsin Inflared Kırmızı ampulunu aldım (100w) ihtiyacını karsılayacagını umuyorum. Soyledigin sebzeleri hiç vermedim suana kadar sebze olarak kıvırcık salata, yeşil salata, marul, domates verdim. Camı sadece bilgisayar üzerinde uyurken acıyorum. İgumun resimlerini sizin evcilleriniz bolumune koydum; http://www.hepsievcil.com/App/SizinEvciller/Detay.aspx?EvcilRef=222&BolumRef=50000 adresinden erişebilirsiniz. Yardımlarınız için cok tesekkurler saygılar; Akay.
Merhaba; Inflared lamba tabi işine yarar ama sıcaklık açısından, yani bu kızılötesi lambalar uv ışınlarını içermiyor. Senin öncelikli olarak temin etmen gereken uvb lamban, heleki kışın. Resimlerini gördüm, ama güneşlenirken arada cam olması uv ışınlarını almasına izin wermez, direk güneş ışını alması lazım güneşlenirken. Verdiğin sebzeler uzun süreçte yetersiz malesef. Kıvırcık, göbek marul tipi salatalar genelinde sudan başka pek bi besin değeri taşımıyor. Domastes de fazla asidik bir sebze olduğu için fazla wermemen daha iyi. Bunlar yerine uzun marulun koyu yeşil kısmı daha besleyici. Bunların yanında havuç, kabak, salatalık (kabuklu),karahindiba, hardal yaprağı, turp yaprağı, meyveler, çiçekler. Bunların da veriliş formülü %85 sebze, %10 meywe, %5 çiçekler olmalıdır. Bunların yanı sıra çok faydalı olan sera raffy p, sera raffy mineral de taze sebze-meywe tabağına karıştırılarak werilmelidir. Ayrıca senin de yaptığın gibi haftada bir kalsiyum ilavesi faydalı olur, güneş yani uv ışını alabildiği sürece... Yoksa aldığı kalsiyumlar, sağlanamayan d vitamininin eksikliği ile kemiklere bağlanamaz ve dışkıyla atılır. Yemini ve suyunu hergün tazelemeyi ihmal etmemeli. Saygılarımla; The King of "REPTILE"s
Repli kardesim tekrar selam, bahsettigin sebze ve meyvelerden bahsettigin oranda karısım yaparak bugun yetirttim sanırım artık daha saglıklı besleniyor. Yemini suyunu deiştiriyorum hergun. Yanlız anlamadıgım bişey var; Ben 2 lamba aldım 1.Isı lambası, üzeri buzlu camdan az ısık cok ısı veriyor, ikincisi Inflared 100w lamba... Şimdi bu inflaredin kullanım amacı sadece ısımıydı? :) Ben okudugum forumda bana lazım olanın bu lamba oldugunu dusunmustum. http://www.hepsievcil.com/app/Forumlar/cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=31&BRef=10940 linkinde snakehunter arkadasımız lazım olanın bu lamba oldugnu ve uva verdigini ima eden bi yazı yazmıs yada ben yanlıs anladım. Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. Birde uvb sanırım d vitamini için gerekli, calcidine içerisinde d2 vitamini oldugu yazıyor bu yeterlimi yoksa ikisi ayrı seylermi ayrıysa farkı ne? Yardımlarınız için hem kendi admına hem google adına tesekkurler ;)
Verdiğin linkde lambalar biraz karışmış, sana özellikle gerekli olan uva ve uvb weren lambalar, inflaredin kullanım alanı daha farklı olmalı. Verdiğimiz kalsiyum bazlı, d vitamini bazlı ilaçlar tek başına faydalı olduğu tartışılır. Tam olarak bunlardan faydalanabilmen için uv ışınlarını da iguna temin ettirmen lazım.4. Leventteki aday hobby center da uv lambalarından temin edebilirsin yada başka petshoplara da ısmarlayabilirsin getiriyorlar. Soru işareti kalmaması açısından başka kaynaklarda sunucam sana bu lambalar hakkında. Saygılarımla; The King of "REPTILE"s
Şu linkler infrared ile uv lambaların ayrımıd yardımcı olur; http://www.exo-terra.com/EN/products/sun_glo_neodymium_i.html http://www.exo-terra.com/EN/products/repti_glo_50_i.html http://www.exo-terra.com/EN/products/heat_glo_lighting_i.html
Arkadaşlat besinler hakkında yaptığım yanlışı düzeltmek istiyorum, tavsiye ettiğim hazır yemlerden sera raffy p etçil içerikli yemdir igulara werilmez sera raffy vital olacaktı doğrusu ve sera raffy mineral. Umarım yanlış bir uygulamaya mahal wermemişimdir.