Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Su Kaplumbağalarında Akciğer Enfeksiyonu Teşhis ve Tedavisi

AKCİĞER ENFEKSİYONU

DİKKAT! BURADAKİ TEDAVİ VETERİNER TARAFINDAN UYGULANACAKTIR VE VETERİNERLERE YARDIMCI OLMAK AMACIYLA HAZIRLANMIŞTIR.

Sebepleri:
Akciğer enfeksiyonu, kaplumbağanın soğukta kalması yani 28 derecenin altında bakılması sebebiyle, aynı zamanda gündüzleri akvaryumun en an 2/3`ünün kapalı olmaması (sadece ısıtıcı lamba var ise ve 60 W ile ısıtılabiliyorsa veya ortam ısısı genel olarak sıcak ise akvaryum tamamen açık bırakılabilir) ve gece tamamen kapatılmaması sebebiyle oluşur. Vitaminsizlik ve yetersiz UV/güneş de bağışıklık sistemini zayıflatır, böylece kaplumbağaların akciğerleri ve böbrekleri enfeksyonlara açık hale gelir. Kaplumbağanın evde serbestçe dolaşmasına izin verilmesi de enfeksiyon kapmasına nedendir. Bunun yanında kuru alanda bırakılması gerektiği zaman (tedavi amaçlı mesela) yine ısıtma tertibatı olmaz ise akciğer enfeksiyonu oluşabilir.

Belirtileri:
- Hafif Akciğer Enfeksiyonu: Çenenin kapanmasında gıcırdama gibi sesler, kabuğun karın bölgesinin hafif pembe renkli olması, kabuğun karın bölgesinde biraz daha yukarı kısmında ince beyazımsı halka, ayrıca beyazımsı enine çizgiler karın bölgesinde, iştahsızlık, hapşurma, kuru bölgede çokça kalma.

-Orta şiddette ve Ağır Akciğer Enfeksiyonu: Hafif akciğer enfeksiyonu belirtilerinin yanında bir de: Batmada zorlanma veya tam tersi taş gibi dibe çökme ve yine su yüzeyine çıkmada zorlanma, eğri- yamuk yüzme, pembeden kırmızıya kadar kızarmış karın bölgesi kabuğu, genelde şiş gözler, iştahsızlık, sürekli karada vakit geçirme, sonlara doğru hırıltılı sesler, burundan ve ağızdan beyaz sümük gelmesi, zorlanarak nefes alma.

- Bronşit: Suyun altında hava kabarcıklarını burundan çıkarma (diğer yukarıda sayılan belirtilerin yanında)


DIKKAT:
Kaplumbağanın kabuğunun pembe veya kızıl olması doğal değildir. DOKSİSİKLİN etken maddeli bir antibiyotik ile tedavi edildiğinde (eczanelerden bu şekilde istenebilir, enjeksiyon olduğu için ampul şeklinde olmalıdır) bu renk hemen kaybolmakta ve kaplumbağa akciğer enfeksiyonundan kurtulmaktadır. Antibiyotik kullanılmadığı takdirde belirtiler kötüleşmektedir.

20 gr’ın üstündeki kaplumbağalarda Antibiyotik Dozajı ve Uygulama şekli:
Doksisiklin etken maddeli antibiyotik iğnesi 1ml / kg başına uygulanır ve 3 gün arayla 5 kez yapılır, veteriner bacağın üst kısmına deri altından uygular. Maksimum doz enjeksiyon başı 1 ml’dir, kaplumbağa 1 kg’dan fazla olsa dahi. İlk enjeksiyondan sonra suyun sıcaklığını 33 dereceye getirilmelidir ve kaplumbağa iyileşene kadar bu sıcaklıkta kalmalıdır. Aksi takdirde iyileşme süreci içerisinde dahi ağırlaşabilir. Antibiyotik ancak bu sıcaklıkta etkisini gösterebilmektedir. Kaplumbağa akciğer enfeksiyonu olduğunda suyun derinliği azaltılmalı ve ancak suyun altında kalabileceği şekilde ayarlanmalıdır. Boğulma ihtimali yüksektir. Gece ise akvaryumun kapağı tamamen kapatılmalıdır. Kabuğunun altı artık pembe renkten kurtulduktan sonra ancak kaplumbağa tamamen iyileşmiş sayılır. Bu durum aylar dahi sürebilir.
Ağır akciğer enfeksiyonunda 5 iğne yapıldıktan sonra düzelme görülmez ise 6. ve 7. iğne de yapılabilir. Kaplumbağanın durumu düzelmez veya kötüleşirse 2 hafta ara verdikten sonra 2. bir antibiyotik kürü uygulanabilir. Dozaj yine aynı olur.

20 gr’ın altındaki kaplumbağalarda Antibiyotik Dozajı ve Uygulama şekli:
10 gün üst üste 1 ml Doksisiklin etken maddeli antibiyotik bir kaba koyup, 33 derece ılık su eklenir. Kaptaki suyun soğmaması için ısıtılmış akvaryumun üstüne koyabilirsiniz, ya da bır sıcak su torbasının üstüne de koyabilirsiniz, sabit olması önemlidir. Kaplumbağanın, kabuğu suyun altında kalabilecek şekilde kadar su olmalıdır. Kabın üstünü bir havlu ile kapatınız. Kaplumabağa doksisiklinli suyu içecektir. 12 saat boyunca bu kabın içinde kalmalıdır. Sonra akşamları tekrar 33 derece sıcaklığa getirilmiş akvaryuma konulmalıdır.
DIKKAT: BAYTRİL ENJEKSİYONU YAPILMASIN. AKCİĞER ENFEKSİYONUNDA FAYDASI YOKTUR.

ENJEKSİYON UYGULAMA ŞEKLİ:
KAS İÇİNE YAPILMAMALIDIR, AĞIR GELEBİLİR. ÖN BACAKLARA YAPILMAMALIDIR, ÖDEM TOPLAMASI HALİNDE KAPLUMBAĞA BOĞULABİLİR. ENJEKSİYON ARKA BACAKTA, ÖN KISMINA VE DERİ ALTINA YAPILACAKTİR.


SU SICAKLIĞI: MUTLAKA 33 DERECE OLMALIDIR. 33 DERECE OLMASI ŞARTTIR. AKSİ TAKDİRDE ANTİBİYOTİĞİN DE FAYDASI OLMAYACAKTIR. EĞER ANTİBİYOTİK HENÜZ VERİLMEDİYSE SU SICAKLIĞI 33 DERECEYE GETİRİLMEMELİDİR.

Dikkat: Hem akciğer enfeksiyonu/bronşit hem de böbrek enfeksiyonu varsa, önce akciğerler doksisiklin ile tedavi edilir, ardından böbrekler iin 2-7 gün sonra Marbofloksasin ile tedavi edilir. Asla doksisiklin ve morbofloksasin kürleri birlikte uygulanmaz. Böbrekler aksi takdirde aşırı zorlanır.

(Bu bilgiler veterinerlere yardımcı olmak amacıyla hazırlanmış olup yazar ve site sahipleri bu tedavi sebebiyle meydana gelebilecek zararlardan dolayı sorumluluk kabul etmez)

img

beppomomo

18 yıl 9 ay 1 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Sağol momo.Yüzlerce binlerce ağzı var dili yok minik kaplumbağa adına

img

frozen

18 yıl 3 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

slm beppomomo bnm kamlumbağam senin burda yazdıgın tüm belirtileri gösterio.yaklasık 2 haftadır böyle. 3 tane veterinere götürdüm. en sonuncusu üst solunum enfeksiyonu dedi ve bi antibiyotik verdi. her gün suyuna 1cc enjekte ettim.10gün sürdü bu.ancak kapluşum hala düzelmedi. hatta daha da ağırlaştı. iyice halsizleşti :( kaplumbağalardan anlayan veteriner çok zor. napıcamı şaşırdım artık. sen ne dersin? ne yapmalıyım sence? ben istanbulda oturuyorum nereye gitmeliyim ne yapmalıyım yada dediğin antibiyotiği nerden bulabilirm? yardımcı olursan çok mutlu edersin beni şimdiden çok teşekkür ederim grsmek üzere inş

img

something

17 yıl 2 ay 3 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

şabaniyeyi alalı nerdeyse 2 yıl oldu ama hala alt kabuğu dediğin gibi pembe.reisle karşılaştırdığımda reis onun yanında limon sarısı kalıyor.suda batıyor,yan yüzüyor(ilk aldığımdaki ihmalsizlikler;ölüm fanusu vs)rengi soluk;ama şu deep fix marka vitamini devamlı kullanınca biraz daha düz yüzüyo.onun bir faydası olur mu? yoksa doksisiklin kullanmak zorunda mıyım bana yardım et momo yoksa içim rahat uyuyamıycam ...:)

img

hakan

22 yıl 15 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

suyu 33 dereceye çıkarsam bu sefer reis`i başka bir yere koymak zorundayım, nasıl olucak bu iş yaa/:(

img

hakan

22 yıl 15 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

20 gr altında mı üstünde mi;illa önemli mi?

img

hakan

22 yıl 15 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

momo merakımdan soruyorum bu bilgileri nerden buldun.kaynağını yazarmısın buraya rica etsem

img

catzillaa

17 yıl 9 ay 26 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Arkadaşlar, burada yazılanları yazıcıdan çıkartın ve veterinere gösterin.

img

beppomomo

18 yıl 9 ay 1 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Tabi hemen: www.wasserschildkroete.de

img

beppomomo

18 yıl 9 ay 1 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Edit özelliği olmadığı için düzeltemiyorum: Bu bilgileri ayrıca başka siteler, veteriner ve uzmanlar ile teyit ettim. Yani tek başına bir site sayılmaz.

img

beppomomo

18 yıl 9 ay 1 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ