Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Yolda kabuğu çatlamış bir kaplumbağa buldum.
Selam arkadaşlar. 2gün önce köpeğimi gezdirirken yolda kabuğu çatlamış ve biraz üstü kanamış bir kaplumbağa gördüm. Hemen veterinere götürüp pansumanını yaptırdım. Evimde besleyebilir miyim diye sorduğumda bana balkonda besleyebilirsin dedi. Şimdi buraya bakıyorum akvaryum fanustan bahsediyorsunuz. Kara kaplumbağası ve sanırım 5-6 yaşlarında erkek. Çok ürkek hiçbir şey yemiyor bir kutu var hemen içine giriyor dışarı çıkardığımda. Bunun şimdilik normal olduğunu düşünüyorum ancak benim öyle süslü püslü fanus alacak ya da ışık falan yaptıracak param ve yerim yok. Pek fazla bilgim de yok. Açıkçası veterinere gitmeye çekiniyorum adam bi batikon bir de yara pomadı sürdü 10ytl aldı. Yarası geçene kadar elimde tutmayı istiyorum bu aralar havalar da çok kötü ama o zamana kadar biraz kendine gelemezse bırakacağım. Nasıl bir ortama bırakmalıyım bilmiyorum. Ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz?
Balkonda bakmayın içeri sıcağa alın çünkü havalar soğudu. Onu şu ara doğaya salmayın şu noktadan sonra salacağınız bir yerde kendine uygun bir mekan bulması kış uykusuna girebileceği bir yuva yapması zor olacaktır. Bunu beceremez ve açıkta kalırsa ölür. Üstelik yaralıymış. En azından bahara kadar ona bakmaya çalışın sonra doğaya salın Zaten size bir sıkıntı vermez. Sesi soluğu çıkmaz. Kapalı bir yuvası varsa uzun süreler yuva içinde uyuyacaktır. Benimkiler öğlen 12 de uykuya çekiliyor ertesi sabaha kadar uyuyor. Ama kendini güvende ve saklanmış hissedeceği kapalı bir yuvası olması şart aksi takdirde sürekli çıkmaya uygun bir yere gitmeye çalışacaktır.
Yuvasında 20 cm gibi ona yakın bir mesafeden 40 wattlık bir lamba yakın. Isı alması özellikle sabahları ısı dengelemesi yapması lazım. Yeterince ısınınca lamba altından ayrılarak besin aramaya başlar. Şu an sizden korkuyor yememesi hem ondan hemde soğuktan kalmış olduğundan olmalı. Lamba yakar onu ısıtır ve yemi verip yanlız başına bırakırsanız yemesi lazım. Genede yemiyorsa içerde hasar oluşmuş olabilir.
Yayvan bir kapta suda verin.
Çorluda kolaylıkla karahindiba bulabilirsiniz sanıyorum. Köpeğinizle gezerken kolayca toplarsınız kıyıda köşede mutlaka bulunur esas yemesi gereken besini o.Birde kalsiyum alması lazım mesela kuşlar için satılan ahtapot kemiğini çok ince toz gibi kıvırcığın üstüne az az rendeleyebilirsiniz
Aşağıdaki link size yardımcı olacaktır.
http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=10883