Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

kırmızı yanak beslenme programlarımız (kendinizinkini de listeye ekleyin) - 13.sayfa

arkadaşlar, berkayyazer arkadaşımızın da önerisi üzerine bu başlıkta fındık parçalarımızın beslenme diyetlerini toplayalım. hepimiz standart bir şekilde yazarsak takip etmek de daha kolay olur, şöyle ki;

kaplumbağamın tahmini yaşı:

kaplumbağamın kabuk boyu:

kaplumbağamın kilosu (ölçenler için):

günlük verdiğim yemler:

ekstra besinler ve veriliş sıklığı:

tabi ne kadar ayrıntılı yazarsak o kadar iyi, marka ve çeşitleri de ekleyebiliriz, sebzeler için haşlanmış yada çiğ gibi ayrıntıları belirtebiliriz. böylece her yaş/boy için örnek beslenme listeleri oluşturmuş oluruz, listelerdeki yanlışları doğruları tartışabiliriz.

hemen tatlı oğlumuz Melek`inkini yazıyım :)

kaplumbağamın tahmini yaşı: 2

kaplumbağamın kabuk boyu: 10.5 cm.

kaplumbağamın kilosu: 200 gram

günlük verdiğim yemler: hergün 6-7 adet sera raffy p; 3-4 küçük parça sera raffy ı ve sanyu karides

hergün yediği kadar kıvırcık marul, fesleğen, su mercimeği                                       

ekstra besinler ve veriliş sıklığı: haftada 2 kez havuç; haftada 1 kez kabak, üzüm yaprağı ve karanfil yaprağı; 10 günde 1 küçük bir parça meyve; haftada 1 kez 2 tane sera reptil carnivor (3`er damla sera reptilin vitamin damlatarak); haftada 1 kez bir parça sera royal.
(bitkisel besinlerin tümünü iyice yıkanmış ve çiğ olarak veriyorum)

img

pinar1112

18 yıl 22 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Huleyn, Çok teşekkürler. Karara kara düşünmeye başlamıştım ben de. Bizimkiler yazdığını öyrenince önce "Aslan Huleyn!!!!" diye bağırdılar. Sonra ben " Mamalarınızı azaltıyoruz" diyince de "Ah huleyn Ahh!!! Yaktın bizi!!!" diye yakınmaya başladılar. :)))

Yazdıkların beni çok rahatlattı. Benim liste tam ` görmemişin kapluşları olmuş, ne bulsa midelerine doldurmuş` gibi olmuş.:)))))) Hemen yeni bir düzenleme yapıyorum.

Öğün sayısını iki ye düşürüyorum.

Sabah;  3` er tane Serra raffi P ( üçer tane)

Akşam; 3`er tane Sera Raffi vitamin veya mineral( dönüşümlü)

Öğlenleri ekstra olarak ateşli sebze tabağı. :)))    Sebzeleri öğlenleri vereceğim. Ekstra besin olarak.

Canlı balık kısmını iptal ettim. Şu et içerikli besinleri ayda bir kere dönüşümlü vereceğim. ( yani her birini 4 ayda bir vermiş olacağım)

Mercan kemiği diye birşey yok!!! :))) Mürekkep balığı kemiği o. Ve gaga taşıyla aynı şey! ( bunu okuduğumda  çok güldüm kendime. Tam bir cehalet örneğiyim. :)))   ) 

Aynen yazdığın gibi uygulayacağım onuda.

Haftada birer gün, sebzelerin üstüne Dvit 3 ve Vitamin damlatır öyle veririm.

Meyveyi kestik. Çook Çoook nadir üzüm ve elma. Oda iki ayda bir falan.

Karidesleri de ödül niyetine haftada bir gün`e düşürdük.

Umarım şimdi olmuştur. Valla Yetişmesen bizim yumurcaklar, YUMAKCAKLAR olacaktı Huleyn. Ön etleri şimdiden taşmaya başlamıştı ve ödüm kopuyordu obeziteden.

Hepimiz adına teşekkürler. :) 

img

marti

15 yıl 7 ay 13 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Evet şimdi daha dengeli bir program olmuş. Küçük bir ek ; dvit 3 ve vitamini ayrıca vermene gerek yok. Verdiğin vitaminin içinde zaten d3 vardır, fazla doz almasınlar.

img

huleyn

17 yıl 3 ay üyedir.

ÖZEL MESAJ

Tamam. :) Çok teşekkürler.

img

marti

15 yıl 7 ay 13 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

kaplumbağamın tahmini yaşı:1.3 kaplumbağamın kabuk boyu:1.5 galiba kaplumbağamın kilosu (ölçenler için): günlük verdiğim yemler: küçük kurutulmuş karides sabah ölen akşam 3 tane ekstra besinler ve veriliş sıklığı:vitaminli karides günde 3 kez(büyüsün çabucak:) Yeşillik 2 günde bir meyve:ayda bir Yağsız tuzsuz dana kıyması:haftada 1

img

kanat

15 yıl 6 ay 25 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

1,5 yaşında 1,5cm boyunda bir yanlış anlaşılma mı var ? Çabuk büyüsünler diye sırf karides vermek olmaz sera raffy p, tetra reptomin gibi ana yemler kullanmalısın.

img

huleyn

17 yıl 3 ay üyedir.

ÖZEL MESAJ

Thedamned selam,

Asıl ağırlık Raffy P`de olsun, P bitince bir dahaki sefere Tetra Reptomin yada Sera Prof. Carnivor da alabilirsin, bunlar güzel ana yemler. Karides gammarus epey az yemeliler, haftada bir minik bir parça mesela. Kırmızı et ben olsam hiç vermem, güzel bir ana yem olunca hiç ihtiyaç yok, balık eğer tatlı su balığıysa 10-15 günde bir bana iyi gibi göründü, küçüklere belki haftada bir de olabilir. Bir de bence büyükler artık çok bol yeşillik yiyor olmalılar, bir koca bebek de bende, biliyorum zor alışıyorlar :) Yani bol bol yeşillik, güzel bir ana yem, bazen tatlı su balığı, nadiren de karides (yağsız tuzsuzsa eğer haşlanmış tavuk, ayda bir sıklığı olur heralde, ben gerçi tavuk hiç vermiyorum) gibi ayarlayabilirsin. Meyve haftada 2 çok olur, onu biraz azaltabilirsin. D3 durumları nasıl, UVB lambaları yoksa vitamin takviyesi kışın gerekli. Bir de her diyete eklediğimiz mürekkep balığı kemiği var tabi. Afiyet olsun kalabalık aileye :)

Martı merhaba,

Huleyn`in tavsiyelerine aynen katılıyorum, zaten gayet dengeli bir program olmuş şu haliyle, sadece birkaç yerde bir iki küçük ekleme ve bu başlık için birkaç genel bilgi yazmak istiyorum.

Vitamini sebzelere değil de kuru mamalara damlatırsan suda dağılmaz, sünger gibi emer, daha kolay verebilirsin. Akşamları dönüşümlü verdiğin Sera Raffy Mineral ama diğeri Raffy I mı yoksa sadece vitamin mi o kısmı anlamadım bir tek. Raffy I da biliyorsun karides kurutulmuş böcek küçük balık türevi, vitaminse eğer hergün çok ama şimdi şüpheye de düştüm acaba sera raffy vitamin diye yeni bir yem çeşidi mi çıktı sera raffy mineral gibi? Sebzeleri hep olsun, öğün değilde tazelenmek şartıyla hep duran bir mama gibi.

Yeşillikler konusunda birkaç bilgi vermek istiyorum. Yabancı sitelerden çeviri yaparken onlardaki sebzeler bizde olmuyor, bizdekiler onlarda, yada aslında yine bu aynı sebepten sözlük çevirilerinde yakın bir bitki yazmaktan kaynaklı hatalar oluyor, özellikle şu sıkça rastladığım hata "kale" diye geçen "kara lahana" değildir, lahanalar tümden yasak aslında. Bu yüzden bizdeki bitki o bitki mi diye check etmek için en sağlam yol google image gibi bir arama motorundan aratarak bitkinin resimlerine bakmak.

Bundan başka nasıl uygun yeşillikleri kendiniz öğrenebileceğinizi, kontrol edebileceğini bulmak için birkaç minik ipucu daha yazıyım. Önce şu iki site:

http://www.chelonia.org/Articles/nutrientanalysis.htm

http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/index.html

İlkinde kaplumbağalara verilen çeşitli bitkiler içerik olarak kıyaslanmış, en idealleri koyu renkle boyanmış. Son parafrafta yazdığı gibi baktığımız şey, düşük protein, yüksek lif, yüksek kalsiyuma fosfor oranı (2 kalsiyuma maksimıum 1 fosfor), oxalic asit içermemesi, guatra neden olabilecek lahanagillerden olmaması.

Buna göre ikinci linkten de merak ettiğiniz yeşilliğin (mesela hiç denemedim kuzu kulağı eğer varsa :) besin değerlerini taratıp ideal olan boldlarla bu kurallara göre karşılaştırabilirsiniz.

Senin listende Martıcım, tek itirazım lahanaya. Karnıbahar yaprağını hiç incelemedim bilmiyorum doğrusu. Kurutulmuş meyve biraz yüksek şeker içeriyor olabilir. Bir de salatalığın bir faydası yok, sadece su, onun yerine diğerlerine alışsınlar daha iyi. Karahindiba, roka bu ikisi çok iyi özellikle.

Merhaba Kanat,

Huleyn de yazmış, Sera Raffy P, Carnivor veya Tetra Reptomin alıp asıl yem olarak bunları kullanmalısın, karides nadiren çok azıcık yemeli. Vitamin haftada bir kullanım tarifine göre, sağlıklı yeşillikler hergün olsun. Meyve ayda bir güzel uygun, kıymayı toptan kaldırabilirsin, bir de mürekkep balığı kemiği ekle menüye kesin :)

img

pinar1112

18 yıl 22 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Kaplumbağamın tahmini yaşı: 1 aylık Kabuk boyu:3,7cm. Kilosu: Henüz tartmadım:)) Günlük yemler: 2-3 adet Sanyu turtle stick, 4-5 adet kurutulmuş kurtçuk Ekstra besinler: Haftada 3-4 parça haşlanmış tavuk, ara sıra kurutulmuş karides. Pek iştahlı değil aslında stick yemleri kırarak attığım halde zor yiyor, hatta bazılarını sudan geri toplamak zorunda kalıyorum. Yeşillik türü hiçbir şeye yüz vermiyor, ben de daha çok küçük olduğu için ısrar etmiyorum. Henüz hiç vitamin vermedim. Acaba hemen başlamalı mıyım? Yakındaki pet shopta yok, uzak bir yere gitme fırsatım da bu ara olmadı. Az mı besliyorum yoksa?

img

asegul07

15 yıl 7 ay 9 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

selam pınar, bu yazdıklarını annemin okuması gerekiyor aslında :) ben et vermeyelim dedikçe trip yapıyor :D gammarrus ve karidesi olabildiğince azaltıyorum,sera raffy pye ağırlık verdim ama önerdiğin yemleri burada bulamadım..onları da uvb lambasıyla beraber internetten alıcam sanırım.. d3 için vitamin veriyorum,hem doğuya hem batıya bakan balkonumuz var ama güneşe çıkarttığımda yerlerini yadırgıyorlar çünkü..bi şekilde alıştırmam lazım biliyorum :) önerilerin için teşekkürler..

img

thedamned

15 yıl 11 ay 4 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

kaplumbağamın tahmini yaşı: 6 ay oldu alalı kaplumbağamın kabuk boyu: 10 cm dıgeır 8 cm günlük verdiğim yemler: sera l,sera p ekstra besinler ve veriliş sıklığı:raffy vital raffy mineral sabah aksam azar azar hepsınden atıyorum ama tam bı besın programım yok nasıl bı program yapım hangısınden cok hangısınden az verım yardımcı olurmusunuz ben suan 4dunu karıstırdım ve azar azar sabah aksam verıyorum

img

ajanibo

15 yıl 10 ay 3 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

ajanibo, güzel yemler karışık vermende sorun yok. Vital ve p ana yem, mineral destekleyici, I ise ekstra bir yem. Benim tavsiyem vital, p ve minerali karışık vermeye devam et, haftasonlarıda I dan azar azar ver. Karışık verirken mesela yemler azalmaya başlayınca tetra reptomin al karışımına kat, sera herbivor ve carnivoru da dene. Sürekli bir çeşitlilik olsun.

img

huleyn

17 yıl 3 ay üyedir.

ÖZEL MESAJ