Diğer Evcil Forumları > Tavşan
Veterinerin dedikleri doğru mu?
Merhabalar, erkek tavşanımla yaklaşık 5 aydır birlikte yaşıyoruz. Önceleri bir veterinere gidiyorduk ancak şehir değişikliğinden dolayı geçenlerde farklı bir veterinere gittik. Veteriner bana evde tavşan beslememin uygun olmadığını belirtti, evde erken öldüklerinden bahsetti. Oysa ben nette 10-15 sene yaşayabildiklerini okumuştum bunu veterinere söyledğimde ise evde beslenen tavşanların çok risk altında olduklarını(kabloları kemirirken elektrik çarpması gibi sebeplerden dolayı) hemen hemen hepsinin çok erken öldüklerinden bahsetti. Ve tavşanın doğası evde yaşamaya uygun değildir, kazınmak ister, arkadaş ister, ona eziyet ediyorsunuz, en yakın zamanda bir tavşan çiftliğine verin dedi. Tavşan besleyeneler, siz ne dersiniz bu duruma, uzun zamandır tavşan besleyenlerin böyle sıkıntıları oldu mu? -Ben benimle mutlu olduğunu gözlemliyorum ve vermeyi de düşünmedim ama canım çok sıkıldı..
veterinerinin sana neden bööle bisi söylemis oldugnu bilemiyorum ama evde elektrik carpması neticesi sadece hayvanlar diil insanlar da ölebilirler. veterinerininmantığıyla düsününce evde insanda yasamamsı lazım. cok sacma seyler söölemis. sadece tavsanlar icin diil bütün hayvanlar icin dogal ortamın yerini hicbiyer tutmaz. ama evde rahatlıkla tavsan besleyebilirsin. yüzlerce arkadasımızın besledigi gibi.....
evde tavşanların çoğunukla daha kısa ömürlü oldukları doğru ama bunun nedeni kablo kemirme elektirk çarpmasından ziyade yanlış beslenmedir tavşan çiftliklerinden kasıt tavşanlara doğal ortam toprak çim ağaç kavuklarından yuva sağlayan bir çiftlikse belki doğal ortam olduğu için evden daha iyidir denebilir ama ticari tavşan çiftliklerinde tavşanlar çok dar kafeslerde tutulurlar ve de ticari amacına göre bir süre sonra ya kesime gider yada kuluçka makinası olurlar doğal ortama ormana vs bırakmaksa doğduğundan beri kapalı alanlarda yaşamış tavşan için hayati risk taşır kendini vahşi hayvanlara karşı savunamaz bu durumda ya hiç tavşan beslemeyeceksiniz yada beslenmesi konusunda en sağlam bilgileri edineceksiniz ishal e yakalanmamasına dikkat edecek uyuz mantar gibi hastalıklara karşı önlem alacaksınız bu konuda en doğru bilgileri bu forumun tavşanlar başlıklı yazısından edinebilirsiniz http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=6&FRef=33&BRef=4629
Veterinerin niye böyle dediğini ben de anlamadım,eğer o mantıkla düşünülürse değil tavşan hiçbir hayvanı evde beslememek lazım,çünkü yerleri doğadır. AMA ŞÖYLE DÜŞÜN, petshoplarda bunlar daracık yerlerde çalışan kişinin bakımına terkedilmiş bir şekilde sahiplerini bekliyorlar,birçoğu orada ölüyor,kendine bir sahip bulan en iyi şekilde besleniyor ve ilgi görüyor.Doğada tavşanların eceli ile ölmesi çok zor çünkü bir başka canlıya av oluyorlar,evde can güvenlikleri var, arkadaşların dediği gibi elektriğe dikkat.Ve mutlaka iyi bakım yapılmalı evde. Çiftlikler de kesilip yeniyorlar,ancak hobi için beslenen yerlerde ve de çalışanı yeterli sayıda olan büyük hayvanat bahçelerinde evdekinden daha iyi yaşayabilir.
hayvanat bahçesine asla bırakmayın en son gittiğim hayvanat bahçesindeki tavşanların durumu içler acısıydı(türkiyenin en büyük hayvanat bahçelerinden biri burası hemde)
Bence veteriner doğru söylemiş.Size kendi tavşanımın hikayesini anlatıyım..Bildiğiniz gibi petshoptan alınan tavşanlar soğuk gibi yıpratıcı etkenlere maruz kaldığında hemen ölüyo fakat bi tavşan için en güzel mekan sıcak bir ev değil.Bizim bahçeli bir evimiz var ve çevredede kimse oturmuyo.Gittim petshoptan beyaz zayıf bi tavşan yavrusu aldım.İlk bi hafta evde besledim sonra dışarıya küçük bi ev ve bahçe yaptık ve inanırmısınız ben ona dışarda bakmaya başladığımdan beri hayvan bi semirdi şişkolaştı:)..Şimdi kocaman oldu yaklaşık bi senedir dışarda kalıyo.Yazın rahat rahat uyuyodum hava sıcak diye fakat kış için korkularım vardı yha hastalanrsa fln diye fakat şu anda burda dizboyu kar olmasına karşın hayvan çok mutlu.özellikle karı kazmaya bayılıyo.Karlarda yatıyo debeleniyo.Ben sabah yuvasının kapağını açıyorum yemeğini veriyorum sonra bahçeden çıkıp kendi kendine tüm araziyi dolaşıyo acıkıncada geri geliyo ve gayetde sağlıklı..Yani bi tavşanın en mutlu olduğu yer ev değil.Bırakın doğasında yaşasın hayvan...
o zaman hiç kimse hiç ib hayvanı evinde beslemesin! olurmu öyle şey ya. tabiki bahçede yaşayan tavşan daha mutludur ama o daha mutlu diye evdekilerede mutsuz diyemezsin.. bende isterim tavşanlarımın bahçelerde koşturmalarını ama evdeler malesef ve denildiği gibi berbat bi durumda olduklarına inanmıyorum!
Her hayvan doğada yaratılmıştır ama bunlar petshoplarda ölümün kol gezdiği kötü şartlarda satılıyor ve sen bunlardan aldın mı deniz yıldızı hikayesi gibi aldığını kurtarıyorsun.Benim evde besleyenlerden tek ricam,LÜTFEN DEVAMLI KAFESTE TUTMAYIN BU TOMBİŞLERİ,EVDE SERBESTÇE GEZEBİLSİNLER.
Benim de iki tane tavşanım var. Onlara cok iyi baktıgında sevgilerini ve mutluluklarını çok iyi ifade edebiliyorlar. Kemirgen olmalarını degiştiremeyiz. Ancak onların erişebilecekleri yerlere kablo vs. gibi koymazsak ve dışarda gezdirdiğimiz sürece gözümüzü ayırmazsak bir problem cıkmaz. Size de birileri ev saglasa, yem, su, sıcacık bir alan saglasa bir de eş demeyin keyfinize :) Hayvanat bahcesine asla verme cünkü yem olarak görüyorlar ve tavşanları ya aslanlara ya yılanlara veriyorlar. besin piramidinde ottan sonra tavşan gldigi için en iyi besin gibi görünüyor. Onun icin tavşanın evi gibisi yok :)