Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Bebek Kablumbagalarım - 3.sayfa

Oncelikle forum cok basarılı ve bılgılendirici olmus emegı gecen herkese tesekkurler.Bundan 2-3 hafta once yegenım(7 yasında) 2 tane bebek kablumbaga almıs ama bakamayacagını anlayınca bana verdi.Acıkcası kablumbagalar hakkında hıcbır fıkrım yoktu.Forumda biraz gezdikten sonra gozum korktu buyuk akvaryumlar,ısıtıcılar, uvb lambalar,fıltreler... Yınede elimden geldiğince olanlara ıyı bır yer hazırlamak ıcın olum fanusunu her ne kadar yeterli olmasada  30cm capında 15 cm derınlıgınde bir legenle degıstırdım(simdilik hallerinden mutlular tek dertleri gece suyun bıraz soguması)Kaplarında bır kısmı taslarla ve bir tahta yardımıyla kuru alan yapmama ragmen ustune pek cıkmıyorlar.Yem olarak yegenıme kablumbaga ıle birlikte verimis kucuk sarı kurtcuklardan sabah 10 aksam 10 tane veriyorum arada bir de marul atıyorum. (dogru yapıp yapmadıgım konusunda bır fıkrım yok ama doymuyorlar gibi geliyor bana cunku ne zaman benı gorseler daha fazla yem ıcın cırpınıyorlar)Ayrıca daha once kablumbaga beslemis bir arkadasım bana sanyu shrimp verdi ama kablumbagalarım bunu hıc begenmedi.Birde aynı arkadas reptibioclear verdi ama ben sularını hergun degıstırdıgım ıcın kullanmıyorum.Size sormak istediklerimse ;
1.Bu legenle ve ısıtıcı olmadan kac ay daha ıdare ederler?
2.Yemlerini degıstırmeli miyim?Ayrıca vitamin vermeme gerek var mı?
3.Kablumbagaların ikisininde sırtında beyaz leke var bir hastalık olabilir mi?
4.Forumda gordugum kadarıyla kabuklarını kurutmaları ve guneslenmeleri lazım ama onları ne zaman gunese veya masa lambamın altına getirsem suyun dibine kacıyorlar bunun sebebı nedir?
Simdiden yardımlarınız ıcın tesekkurler.

Kabugun sol ustundekı beyaz leke                                                                        Evleri                                                                         Cok sevdikleri kurtcuklar

img

huleyn

17 yıl 3 ay üyedir.

ÖZEL MESAJ

frozen 1426 Mesaj Gönderilme Tarihi : 12.02.2008 22:07:21 -------------------------------------------------------------------------------- Akvaryum ve filtre yapmakla çok iyi yapmışsın huleyn. Kuru bölge de geçici olarak inşaat tuğlasıda kullanabilirsin. Üzerine kayrak taşı gibi düz bir satıh yaratabilirsen bir süre için yeterli gelecektir. Zaten kuru bölge olayları zamanla olur. Pat diye uygun malzeme bulmak iyi birşey yapmak zordur zamanla daha iyisi olur. Kaplumbağanın kolayca üzerine çıkabilmesi en önemli husus. Bir oyuncakçıda minik oyuncak tuğlalar görmüştüm. Gerçek topraktan pişirilmiş gerçek tuğla ama minyatür. Kesme şekerden biraz büyük tuğlalar. Çocuklar tuğla ev yapsın diye üretilmişler yanında özel çimentosuda vardı galiba. Hani şeytan al şunu kara kaplumbağaların için birşeyler yap diye beni dürtü ama çok pahalıydı. Minyatür tuğladan bir kapalı yuva hoş olurdu doğrusu. Burada bir uyarı yapmak şart. Tuğla gibi ağır taşlarla uğraşırken 2 kere dikkatli olun. Aman ha sakın düşürüp akvaryum tabanını çatlatmayın. Birde zaman ayarlı priz edin ikeada çok ucuza var ışıklar ve filtre otomatik açılıp kapansın. Filtre sabah açılıp gece sen yatana kadar çalışmalı hatta mümkünse gecede ama gece ses yaptığı için yatak odasında çok zor olur tabi. ________________________________________________________________ bu tuğlalar ve özel çimentosu kaç para ve ben bu kapluslara kilden bir kuru alan yapsam zehirlenirlermi ve üstünü vernikleyip koysam zehirlenirmi kapluşum cvp lütfen

img

gurayilesema

17 yıl 2 ay 11 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Gurayilesema
Büyük oyuncakçılarda mimyatür tuğla diye sor yada internette minyatür tuğla diye ara pek çok bilgiye ulaşacaksın. Şu an fiyat hatırlamıyorum ama işe yarar bir şey yapabilmek için alman gereken minik tuğlaların  bedeli neredeyse tam donanımlı büyük bir akvaryum almak kadar pahalıya gelir. Bu açıdan benimki sadece bir düşünceydi. Kilden kuru alan yapmak üzerini verniklemek ve akvaryuma koymak hiç olamayacak bir düşünce. Kırık bir mermer parçası yada düz bir kayrak taşı kullanmak çok daha kolay olmazmı. Mesela Yasdal büyük ebatlı bir fayansı kuru bölge yüzeyi olarak kullanmıştı.

img

frozen

19 yıl 4 ay 29 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Herkese iyi günler.Kabuklarıyla ilgili calısmalara baslayalı nerdeyse 1 ay oldu.Bundan 1 hafta oncesinde de bir ilerleme goremedigim icin tuzlu su kullanmayı bıraktım.Kabukları sımdı eski canlı renginden cok uzak silik bir yesile dondu.Bunda butun gun kabuklarını kayaya surtmelerinin bir etkisi oldugunu dusunuyorum.Birde eskiden beyaz leke olan yerdeki kabugun kenarı hafif kalkık.Kabuk mu degıstırıyorlar yoksa mantar ilerledi mi hic bilmiyorum.Acaba bosuna mı endiseleniyorum yoksa gercekten bir sorun mu var daha once kaplumbaga tecrubem olmadıgı ıcın size soruyorum ne yapmalıyım ?
Resim ekle/düzenle de ya benden kaynaklı ya da siteden kaynaklı bir sorun var o yüzden resimlerin linklerini direk vericem.
http://img126.imageshack.us/img126/3002/dsc02672qw3.jpg
http://img259.imageshack.us/img259/4880/dsc02687gr0.jpg
http://img259.imageshack.us/img259/6720/dsc02676gj5.jpg

img

huleyn

17 yıl 3 ay üyedir.

ÖZEL MESAJ

Herkese iyi günler.Kabuklarıyla ilgili calısmalara baslayalı nerdeyse 1 ay oldu.Bundan 1 hafta oncesinde de bir ilerleme goremedigim icin tuzlu su kullanmayı bıraktım.Kabukları sımdı eski canlı renginden cok uzak silik bir yesile dondu.Bunda butun gun kabuklarını kayaya surtmelerinin bir etkisi oldugunu dusunuyorum.Birde eskiden beyaz leke olan yerdeki kabugun kenarı hafif kalkık.Kabuk mu degıstırıyorlar yoksa mantar ilerledi mi hic bilmiyorum.Acaba bosuna mı endiseleniyorum yoksa gercekten bir sorun mu var daha once kaplumbaga tecrubem olmadıgı ıcın size soruyorum ne yapmalıyım ?
Resim ekle/düzenle de ya benden kaynaklı ya da siteden kaynaklı bir sorun var o yüzden resimlerin linklerini direk vericem.
http://img126.imageshack.us/img126/3002/dsc02672qw3.jpg
http://img259.imageshack.us/img259/6720/dsc02676gj5.jpg
http://img204.imageshack.us/img204/7795/dsc02673hu9.jpg

img

huleyn

17 yıl 3 ay üyedir.

ÖZEL MESAJ

img

huleyn

17 yıl 3 ay üyedir.

ÖZEL MESAJ

Resimleri görünür yaptım.
Tuz tedavisini 1 ay boyuncamı sürdün doğrusu biraz uzun sürmüş . Ama o bölgesel lekede kaybolmuş şu an bir sorun gözükmüyor. Mantar beyaz ve kadifemsidir biraz pis kokar.
Üst kabuk değiştirmesi normaldir bunlar kabuk atarlar ve bu esnada eğer imkan bulurlarsa kayalara sürtünürler. Bu kadar uzun süren tuz kullanımı kabuğu biraz etkilemiş olabilir ama bana sorarsanız mantardan iyidir. Eski bir diş fırçası ile  ılık su altında fırçayı kaplumbağanın derisine sürtmeden sadece kabuğunu yumuşakça fırçala.  Çok zorlamadan üst kabuk değişiminde ve kaşınmasında biraz yardımcı olur.
Şu an endişelenecek bir şey gözükmüyor kabuk rengine kafanı takma ama kaplumbağanın kabuğunun arasıra tümden kuruması lazımki mantar tekrar oluşmasın. Eğer düzgün bir kuru bölgesi ve ısınma lambası varsa zaten kendisi bunu yapacaktır. Kabuk sağlığı için kalsiyum ve D3 vitamini takviyesini unutmayın.

img

frozen

ÖZEL MESAJ

tuz tedavisini beyaz leke dusene kadar yani 2 hafta kadar surdurdum.Beni endiselendiren beyaz leke dustukten sonra alttan gelen farklı renkteki kabuk yüzünden mantarın biraz daha ilermis oldugunu sanmamdı.Neyseki boyle bir sey yokmus icim rahatladı.Ayrıca benim mesajlarım biraz gec geliyor resimleri bende gorunur yapıp bundan 2-3 saat once msj atmıstım heralde bu msjla beraber cıkar.Forumda msj silme de olmadıgı icinn konu icinde yarattıgım karısıklık icin ozur dilerim.

img

huleyn

17 yıl 3 ay üyedir.

ÖZEL MESAJ

Bu forumdaki herkese ozellikle frozen ve pinar1112 ye cok tesekkurler.Kaplumbagalarım bundan yaklasık 2 ay once bana geldiklerinde hıc birsey bilmiyordum ve sizden ogrendiklerim sayesinde kaplumbagalarım suan yasıyor.Akvaryumu alırken bu kucuk yavrular ıcın baya buyuk oldugunu dusunuyordum ama kucukler 2 ayda ucer santim buyuyunce anladım ki bu akvaryum onlara pek dayanmıyacak.Bu arada kaplumbagalara cok onyargılı yaklasan,akvaryum alırken gereksiz diyen annem ve babam akvaryumu benım odamdan alıp salona koydular ve nerdeyse benden cok bakıyorlar :)Salondaki yerleri sabahları hafif bir günes alıyor kuru alan ıcın kullandıgım kaya biraz yosunlandı umarım bir zararı yoktur.Kabuguklarındaki mantara gelince gecen gun kabugunda eskiden mantar olan bolge saydam bir tabaka halinde dokulunce kabukları tamamen saglıklı bir hal aldı.Benim yine birkac sorum var.Bunlardan birincisi akvaryumu daha dogal bir gorunume kavusturmak ıcın bıtkı almayı dusunuyorum soyle buyumesi ıcın kuma ıhtıyac duymayan bir kısmı suyun dısına cıkabılen bır bıtkı istiyorum ne tür tavsiye edersiniz yoksa plastik bitki mi alsam? :)Birde icine istedigim filtre malzemesini koyabilecegim kadar yeri olan sessiz 30 litre icin bir ic filtre markası onerebilir misiniz?

img

huleyn

17 yıl 3 ay üyedir.

ÖZEL MESAJ

Düzelmesine çok sevindim.
Bu arada aklıma geldi Birçok tedavinin yan tesirleri olabilir. Sonuçta denize düştüğümüz için yılana sarılıyoruz
Anrtibiotiklerde öyle , tuzda öyle,  açık yaraları kurutmak yada dezenfekte için kullandığımız iyodin de öyle. Bunların hep yan
tesirleri vardır  Malesef tedavi edebilmek için bazı şeyleri göze alıyoruz. Antibiotik mesela  , aslında zararlılarla birlikte
kaplumbağanın yararlı bakterilerini de öldürüyor heleki aşırı doz verilmişse.
Malesef o kaplumbağa akvaryumu salonda da çok kalamayacak çünkü kaplumbağa büyüdükçe akvaryumu pis kokmaya başlayacak
buda bir süre sonra evi rahatsız etmeye başlayacak kaçınılmaz sonuç bu. Hergün içindeki pislikleride çekerek uygun ısıda su eklemeniz lazım.
Kaplumbağa 30 litrede de çok kalamaz yakında orasıda dar gelmeye başlar. 30 litre için ufak boy bir iç filtre alın atman yada boyu gibi markalardan
olabilir. Filtrelerin üzerinde saatteki debileri yazar.  Örneğin Boyu markasının debi ayarlı 150 litrelik bir filtresi var
( Boyu SB 800F  : markayı örnek olsun diye yazdım yoksa bu modeli kullanmadım tecrübem yok ama ufak akvaryumda debi ayarı önemli olur gibi geldi )
Tabi bu filtre 15 watt   6- 8 watt lık başka modellerde var. Alırken filtrenin boyunu ve akvaryumda koymayı düşündüğünüz yerin hacmini dikkate alın.
Filtre süngerini uzun süre temizlemeyin ayda bir belki hatta daha uzun süre temizlenmeden dursun ancak  filtre debisi düşmeye başlayınca müdahele
edin çünkü esas filtrasyonu süngerde zamanla oluşacak yararlı bakteriler yapacak. Suya fazla yem atmayın o yedikçe az az verin. Katı pislikleri hemen
akvaryum dışına alın ama sakın hortum sokup ağzınızla emmeyin. Bir gün mutlaka su yutarsınız.
Yazmaya  kalkınca bu konular dipsiz kuyudur yaz yaz bitmez. Kolay gelsin

img

frozen

ÖZEL MESAJ

Kendi adıma rica ederim, ayrıca teşekkür ederim, çünkü iş sizde bitiyor, görüyorsunuzdur pek çok kişiye yazıyoruz ancak çok azı tavsiyeleri ciddiye alıyor, çoğundan bir daha ses seda çıkmıyor, zaten genelde çocuklar oluyor kaplumbağa bakanlar, aileler kaplumbağa için akvaryum kurmaya ikna olmuyor, kimi zaman maddi sıkıntılar, hatta bazen küçük ilçelerde petshoplardan malzeme bulma zorlukları, e işte bir de bu konudaki umursamaz bakış açısı...türlü sebeplerden dolayı çok çok büyük miktarda kaplumbağa satılıyor ancak pek azı sıcak, temiz suya, akvaryuma kavuşabiliyor. İşte sizin fındık kafalar da bu şanslı azınlıktan, onlara ilgi ve sevginizin hiç geçmemesini dilerim :) Mantarın geçmesine de sevindim. Alacağınız filtre balık akvaryumları için tavsiye edilen uygun su miktarının birkaç katı olsun, yani siz en az 60-70 litreye uygun bir filtre bakın. Canlı bitki, malesef. Bir zaman ben de çok heves etmiştim, hepsi hüsran :) Hatta dün gece evdeki bambuyu koydum bir yerde okuduktan sonra, çok sert gövdeli heralde buna birşey yapamaz diye, ama nasıl bir çeneyse o ısırık almayı başarmış gövdeden, hemen kurtardım bambuyu :)) Ama sizin bıcırıklar henüz küçük, yapraklar suyun dışında olacak şekilde deneyebilirsiniz. Bunun dışında nilüfer, su sümbülü gibi suyun üstünde yüzen, kökleri kumda olmak zorunda olmayan bitkiler de deneyebilirsiniz, ama yiyorlar ve de çok pislik yapıyor akvaryumda onu söyiyim :) Moss çeşitleri (fairy moss/Azolla caroliniana, java moss örneğin),kaplumbağa akvaryumlarında daha dayanıklı, taşlara, sütunlara sardırırak kullanılabilir. Ya da suda yüzen minik bitkiler olarak riccia, su mercimeği olabilir, ama özellikle bu grup en kısa zamanda yenir. Kısacası tümü geçici olacak, sonunda mutlaka istila :) Yemelerinde sağlık açısından bir problem yok tabi, hatta son derece sağlıklı, ama işte kesinlikle geçici bir dekor, şahsen değmediğine karar verdim.

img

pinar1112

18 yıl 22 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ