Hepsievcil

Kuş Forumları > Kanatlı Kümes Hayvanları

Mesaj Ekle

YAŞ HESAPLAMA

ARKADAŞLAR TAVUK YADA HOROZLARIN YAŞLARINI NASIL HESAPLARIZ.

img

_rmzna_

16 yıl 8 ay 13 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Sanıyorum bu sorunun asıl cevabı, deneyim ile alakalı. Öncelikle Tavuklar belirli bir sürü halinde yaşadıkları için sürünnün genel gözlemi önemli olur diye tahmin ediyorum. Ben tavuk alırken nelere dikkat ediyorum isterseniz onu yazayım belki işinize yarar. Hem belki hatalı bir done kullanıyorsam arkadaşlarda uyarmış olur. 1. İlk önce tavuğun ayaklarına bakarım. Ayakları eklem yerinden kalınlaşmış ve pullanmış ise kesinlikle 48 aydan fazladır diye tahmin yürütüyorum. Ayakların pullanması konusu zaten kanarya seçiminde de çok önemli demişlerdi. Ayaklarda sanki nasır olmuş ayak tabanı gibi pul pul katmanlar oluşuyor. Her bir katman bir yaç dilimini gösteriyor. Hoş şimdi bunu yazarken en yaşlı hangi tavuğu gördüğümü düşünüyorumda; sanırım en fazla 4 yaşında tavuk gördüm. 2. İbiğine bakarım. Bazı melez guruplarda ibik küçük kalıyor. Bu nedenle ibiğin uzunluğu ve kıvrımı sizi yanıltabilir. Secereli bir tavuk ise ibikten belki anlaşılabilir bence. Ama ibik asıl sağlık konusunda önemli bir done olarak görünüyor bende. Kırmızıya çalan pempeden ne kadar koyu ise ibik , yaş da o kadar fazladır diye düşünüyorum. Ayrıca ibikte leke kararma var ise bu hastalık belirtisidir diye karar veriyorum. Bazen kacga ediyorlar kan pıhtısı ensede oluyor; o tür bir pıhtı veya kararma olmadığınıda gözlemlemek lazım tabikii.. 3. Gagasına bakarım. Genç tavuklarda gagada henüz ince siyah çicgi belirmemiş olur. Yaşlı tavuklarda gayaya dikkatli baktığınızda sanki ince siyah bir çizgi bıyık gibi olur. Ama iyi gözlemlemek lazım tabikii.. Ayrıca gagalar daha narin durur genç tavuklarda. Gagagın ucunun çok ovalleşmesi de yaş iiçin iyi bir done olabilir. Eğer hayvan çok çakılda gezinmiyorsa. 4. Tavuğun çatına bakarım. Çat çok açık ise; malum hayvanın iflağı gevremiş demektir  5. Tüylerine bakarım. Tüylerin parlak ve taranmış bir yağlı saç gibi muntazam olarak vücuda yaygınlığına bakarım. Kuyruğun tüylerinin tam olması, hayvanın sürüde nasıl hareket ettiğinin ve özellikle tünekliğin nasıl olduğunun önemli bir göstergesidir bence. Arka tüylere yapışmış herhangi bir dışkı olmamalıdır. Zira bu kümesin hijyen olarak iy olmadığının işaretidir. 6. Tavuğun sahibinin konuşmalarındaki tutarlılığı kontrol etmeye çalışırım. 7. Bakar bakmaz ilk edindiğim izlenim ile hayvana ısınıp ısınmadığıma bakarım. Bu aslında çok önemlidir. Bir defasında; gözümün tutmadığı bir tavuk aldım. Yani hayvan mazarat yaramaz belli. Haymana kırmasıydı sanırım. Kümese bir türlü dirlik vermedi. Tavuklar onun yüzünden strese girdi. Bende bir başkasına hediye ettim. 8. Kanatlarına bakarım. Kanatların eklem yerlerinin kalın olması, hayvanın yaşı için önemli bir etkendir. Ayrıca kanatlardaki tüy sayımından da biliniyormuş yaş ama ben bilmiyorum. Birkaç kez sordum sanırım en alttaki büyük tüyün çıkması tavuğun 1 yaşını doldurmasına denk geliyormuş. Ama ben bişey anlamadım. Yani kendi tavuklarımda hangi tüy nasıl çıkıyor gözlemleyemedim. Bu nedenle bilmiyorum. 9. Tırnaklara bakarım. Tırnaklar ne kadar kalın ve içe bükük ise o kadar yaşlı demektir bence. 10. Boyun tüylerine bakarım. Genç tavuklarda boyundaki tüyler daha nazik oluyor. Yaşlı tavuklarda ise tüyün kökü daha kalın oluyor. Belki başka maddeler ekleyecek arkadaşlar da vardır. Benim aklıma bir çırpıda gelenler bunlar. Umarım işinize yarar. Ayrıca yanlış bir done varsa başta da dediğim gibi; uyarırsanız memnun olurum. Saygılarımla

img

yumurta

16 yıl 5 ay 8 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Kanatlı hayvanlarda yaş tam olarak anlaşılmaz. Bunun için tecrübe gerekir. Genede biraz bahsedeyim. Horozlarda mahmuz olur. Bu mahmuzlar bir yaşına geldiğinde 2 cm kadardır. Horoz yaşlandıkça mahmuz iyice uzar ve şekli değişir, eğrilir. Ayaklarındaki pullar yaşına gelene kadar çok düzgündür. İki yaş ve yukarı yaşlarda ayaklar kalınlaşır ve ayak pulları yer yer kabartılı ve pürüzlü olur.

img

bekuya

19 yıl 7 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ