Kuş Forumları > Kanatlı Kümes Hayvanları
ispenç yardım (acil)
sayın hepsi evcil dostları yıllar sonra tekrar ispençe beslemeye başladım bir tavuk sonunda temin ettim hafta sonu 2 tavuk 1 horoz adanadan getittirecegim ben yaklaşık 10 yıl önce burakmıştım önceden tarım ve orman müdürlüğünde aşılattırıyorduk gitti ama uzun yıllar önce aşı olayının kaldırıldığı söylendi adanadan gelecek hayvanlarda çiçek hastalığı olabileceği söylendi burdan yani kahramanmaraşın bir köyünden temin ettiğim tavukda bir hastalık gözlemleyemedim ama yinede için elvermiyor kafamda hala soru işaretleri kaldı bana nasıl yardımcı olabilirsiniz 1. çiçek hastalığı için ne yapmam gerekiyor (acil hafta sonu gelecek çünkü) 2. elimde olan tavuğada tedbir olarak ne yapmam gerekiyor (not : güvercin ve tavuk besleyen arkadaşım sularına tentirdiyot damlat ama bir kaç gün aç bırak diye bir öneri verdi) yardımlarınızı bekliyorum
çiçek hastalığının kanatlılarda vucuta oluşan bir sıyrık yada yara ile deriye giren bir virüsün yol açtığını hepimiz biliriz. kabarcıklar olur içi su toplar iltihaplaşır ve kurur kabuklar dökülür bu dökülen parçalarda virüs doludur ve bu virüs sıcak ve soğuğa çok dayanıklıdır. tedavisi :özel bir ilacı yoktur kabarcıkların üzerine gliserin sürülür ve güvercin çiçek aşısı yapılır ama şunu unutmayalım aşı bir ilaç değil hayvanları hastalıklara karşı dirençlendiren biyolojik bir maddedir kümes hayvanlarındaki bir çok hastalığın ilaçla tedavisi yoktur ancak içme suyuna verilen ilaçların fakat klorsuz ve temiz içme suyunla verilen ilaçların hastalıklara karşı kanatlıların direncini arttırdığı herkesçe bilinmektedir.bereketli günler dilerim karamankentli arkadaşım