Diğer Evcil Forumları > Tavşan
Biz geldik.
Merhaba dün bir tavşan aldım.1 aylık olduğu söylendi nasıl beslerim nasıl bakarım tavsiyelerinizi bekliyor.buda resmi ponponumun http://img232.imageshack.us/img232/853/dsci0212ps2.jpg
Dikkatimi çekti hiç tuvaletini yapmıyor arkadaşlar bir sorunumu var acaba?
ponpon süper bi tavşana benziyor. çok deneyimli değilim ama bikaç şey önerebilirim. -Palet yemlerden al mutlaka. Büyük parçalı oluyorlar. -Suyu sürekli olsun. -Haftada bir ya da iki kere sebze ver. Çeşitli yeşillikler, havuç, brokoli ve karnabahar süper olur. -Altına koku engelleyici kumlardan koyarsan kendin için de rahat olur. -Kafesinde/Kutusunda mutlaka saman bulunsun. Saman yoksa kuru ot. -Onu sakın yıkama. Ben yıkadım hasta oldu nidorina`m. Bi daha yıkarsam iki olsun !!! -Evde günde en az 3 saat gezmesine izin ver. -Ona gürültüsüz bir ortam oluştur.Çok ayak altı olmasın. -Sürekli ilgilen. -Kemirmesi için tahta kasa kontroplak tazrı birşey al.Gerçi küçükken kemirmez ama.Benimkiler daha kemirmeye başlamadı. Bu kadar benden. Benden daha deneyimli arkadaşlar var. Onlarda yazarsa iyi olur. Ben deneyimlerimi ve bildiklerimi yazdım.
merhabalar; öncelikle tavşanına çok fazla yeşillik verme.Çünkü daha çok küçük ve ishal olabilir..elinden geldiginde katı besinler ver.Katı besin derken yeminden ve saman..Çünkü daha sütten yeni kesildiği için sindirim sistemine fazla yüklenmemen gerek.. Kafesine yem ve Temiz su koy.. Sakın yıkama tavşanını çünkü tavşanlar yıkanmas üşütürler ve ölüme sebep olur. Sakın unutma Havuç ve yeşillik çok fazla verme..
tuvaletini derken çişini mi yapmıyor yoksa kakasını mı?
Bilgiler için çok teşekkür ederim.hepsini uyguluyorum.cuma günü aldığımdan beri büyük tuvaletini hiç yapmadı bir sorunumu var acaba?kafesinin altında aldığım yerden verilen talaşı kullanıyorum kum alıyım mı?
kumun zararlı oıdugunu sölemişlerda ama pek bir fikrim yok...diğer arkadaslar daha yardımcı olur...eger büyük tuvaletini yapmıyorsa bir veterinere götür bence..peki halsizlik var mı yani kafeste köşeye çekilip öyle duruyor mu yoksa neşeli mi?
gayet hareketli zıplıyor dolaşıyor zaten kafesinin kapısı açık duruyor istediği zaman girip istediği zaman çıkıyor.ve 5 gün sonra ilk defa tuvaletinide yaptı.
slm Arkadaşlar;
pOOnpOOn arkadaşım hayılısı olsun.... inşallah sağlık bi şekilde büyütürsün... bu yazdıklarımı forumda daha öncede yazdım... ben ve benim gibi yardımcı olmak isteyen kişiler sizin gibi tavşan / hayvan severlere daha önce bir çok şekilde bu konularla ilgili bilgiler vermişlerdir... lüflen bir konu hakkında bilginiz yoksa önce forumu araştırınız mutlaka işinize yarıyacak bilgiler vardır.
.....................HERKESE İYİ EVCİLLER............
BESİNLERİ
1- Kuru ot (Grass hay) (Saman)
2- Yeşillik.
3- Cecatropes (Sesatropes)
Kuru ot (Grass hay)
Çayır otu, çimen, yulaf, çavdar, arpa ve bermuda çimeni kuru ot şeklinde taneli olmayacak şekilde verilir.
Cecatropes (Sesatropes)
Özel micro organizmalar (Bakteri) içeren bir çeşit dışkı. Kendi boklarını yiyerek yaşarlar.
Kuru Yeşillik
ÇAYIR OTU, YULAF, ÇAVDAR, ARPA = Sütten kesildikten itibaren bu kuru otlar çeşitlilik içerisinde verilmeli. Saman beslecidir… cecatropes (Sesatropes) oluşumunu sağlar.(M.O.). Lifli besin olduğu için sindirim sistemlerini korur. Çiğneme ihtiyacını karşılar, doyurur ve mobilya kemirilmesini önler.
Legume Samanı
YONCA, NOHUT, FASULYE, FISTIK (YER), BEZELYE = Aşırı besin içerir, devamlı verilmez. Ek besindir. Saman yoksa verilir.
1- Her yaştaki tavşana yeşillik verilebilir.(Sütten ayrılma sonrası)
2- Tavşanlar kilo başına bir tabak yeşillikle beslenebilir. Yeşillik verilmezse dışkısı yumuşak olur. Bu hastalık değildir ama kirlilik oluşabilir.
3- Samanla besleyin ve yavaş yavaş yeşillik ekleyin. (Brokoli, brüksel lahanası, çin lahanası, kıvırcık lahana, lahana, kereviz sapı, marul, karahindiba, su teresi, hardal yaprağı, maydonoz, pancar ve havuç tepesi.)
4- Eğitimde Ödül Olarak
Elma , şeftali, havuç, armut, meyve püresi, soya filizi, gül, menekşe, aslanağzı gibi çiçekler 1 kio başına günde 2 yemek kaşığı
5- Nişastalı ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı.
Mısır, fasulye, ekmek, çikolata, şeker, fındık, yem, tahıl, mısır gevreği, buğday, çavdar,arpa. SÜPRİZ HEDİYE AMAÇLI NADİR VERİLEBİLİR.
6- Tavşan mamaları tavşanların çabuk büyümesi için C -D - H protein kalorilidir (ÖRNEK PELET YEM) Endüstrinin yaratığı ve önerdiği besinlerdir. Saman yoksa kullanmanız tavsiye edilir.
7- Su Çok Önemli
Pet-shop`larda satılan yerçekimi akışlı su kapları bulundurun. Ek vitamin gerekmez.
8- Yeşilliği aşağı atamayacak bir tabakta verin (Seramik İyiydir.) samanı direk kafese koyabilir veya ot rafına koyabilirsiniz.