Diğer Evcil Forumları > Tavşan
bahçede tavşan bakabilirmiyim
slm herkese. ben yeni tavşan aldım 2 dişi,1 erkek. evimin bahçesi var tabii bitkilerim ve siyam kedim de. muğla da yaşıyorum kışlar da biraz soğuk tabii. bahçemden dışarı kaçma şansları yok. güzel bide kafes aldım. şimdilik küçük oldukları için evde bakıyorum. biraz büyüyünce bahçeme koymak niyetindeyim. acaba sorun yaşarmıyım?
Kedi, köpek ve tavşanlar doğaları gereği birarada yaşayamazlar. Bu tavşanlar için büyük tehlike arzeder. Mutlaka kötü sonuçlar doğurur. Tavşanların özellikle kediler tarafından yenmesi gibi. Bu nedenle tavşanlarını kedinden tamamen ayrı tutmalısın. Bu soğuk havalarda bahçe özellikle yavru tavşanlar için uygun değil. Üşütüp hasta olabilirler, donabilirler. Ama, havalar ısınınca kafeste olmak koşuluyla kalabilirler tabi bahçede. (kedi de olduğu için bahçeye salmak tehlikeli olur). Yalnız tavşanlar çok hızla üreyen hayvanlar oldukları için 7 aylık yaşa geldikten sonra erkek tavşanını kısırlaştırman iyi our. Yoksa o kadar yavruya bakmak çok zor olur. Hayvanları Koruma Kanunu da hayvan sahipleri için kısırlaştırma koşulunu öngörüyor. Aksi takdirde, evcil hayvan sahipleri H.K.K.nun öngördüğü koşulları taşımadan (gerekli eğitimden geçerek, hayvan üretme ve satma izni almak, sağlıklı koşullarda bulundurduğunu kanıtlamak v.b. gibi) sahip olduğu evcili üreterek ticari kar elde etme yoluna başvurur ki, bu da ilgili kanuna aykırılık oluşturur ve tespiti durumunda gerekli yaptırıma maruz kalır (idari para cezası ödemek gibi, ruhsatsız satış yaptığı için de ayrıca idari para cezası alır. Bu nedenle lütfen, bu konuda hassas olalım, evcil hayvanlarımızın yaşamlarını tehlikeye atmayalaım, onların üzerinden kazanç elde etme yoluna gitmeyelim, bize verdikleri sonsuz sevgi ile yetinelim. En güzeli zaten bu hayvan dostlarımızın bize verikleri mutluluktur.
cevabın için teşekkür ederim sevil. erkek tavşanım ne yazık ki dün gece öldü:( sebebini anlamadım ama ishal olmuş heralde. yada iki dişinin gazabına uğramış:) şimdi kaldılar başbaşa. tekrar yeni bir erkek almayı düşünmüyorum üretmek gibi bir niyetim yok. beni asıl endişelendiren bahçemin ne hale geleceği,birsürü güzel bitkim var. herşeyi yiyo bunlar. biz başındayken salıp diğer zamanlarda kapatmayı düşünüyorum. 90x50 boyutunda bir kafes aldım acaba yeterli olurmu? diğer zamanlarda kapalı kalmak tavşanları mutsuz ve stresli kılarmı? tavşanlarım büyüdüğünde gene kediler tehtid oluştururmu? zira ordan burdan bi sürü sokak kedisininde uğrak yeri oldu bahçem. siyamımın hazır yemlerine geliyolar(buldular beleş yem tabii). tavşanlarımın işi zor anlaşılan.
Rica ederim. Erkek tavşanın ölümüne çok üzüldüm. İshal mi oldu? İshali ani ve şiddetli olduysa tavşanlar için çok tehlikeli bir hastalık olan koksidiyoz olabilir. Zaten, petshop ve çiftliklerde üretilen hayvanlar gerekli denetim yeterince uygulanmadığı için kötü koşullarda tutuluyor, bu hayvanlar da alındıktan bir kaç gün sonra maalesef hemen ölüyorlar. Eğer, yeşillik vermediyseniz (biliyorsunuz yavru tavşilere 3 aylık oluncaya kadar yeşillik ve sebze verilmez, ishale neden olur) koksidiyoz ölüme neden omuş olabilir, diğer yavruları veterinere götürerek dışkı tahlili yaptırmanızı öneririrm. Zaten 30 dk içinde sonuç alınıyor. Tabi bunun için bir veterinerlik fakültesine gitmenizi öneririm.
beni asıl endişelendiren bahçemin ne hale geleceği,birsürü güzel bitkim var. herşeyi yiyo bunlar. biz başındayken salıp diğer zamanlarda kapatmayı düşünüyorum. 90x50 boyutunda bir kafes aldım acaba yeterli olurmu? diğer zamanlarda kapalı kalmak tavşanları mutsuz ve stresli kılarmı? tavşanlarım büyüdüğünde gene kediler tehtid oluştururmu? zira ordan burdan bi sürü sokak kedisininde uğrak yeri oldu bahçem. siyamımın hazır yemlerine geliyolar(buldular beleş yem tabii). Evet, büyüyünce bahçedeki bitkileri yerler. Başındayken salabilirsin tabi, ama günce en az 3-4 saat gezmeleri onlar için çok iyi olur. Çünkü tavşanlar koşmayı, mutluluk dansı yapmayı çok severler. İzlemesi de çok keyifli olur :) Kafes boyutları yeterli. Herhangi bir sorun olmaz. Tavşanlar byüdüğü zaman da kediler tehdit oluşturmaya devam eder maalesef. Çok dikkatli olmak lazım. Sokak kedileri adına da sevindim, yem bulup yemeleri çok güzel, siyamın sayesinde karınları doyuyor demek :) Biz de sokak kedileri için hergün yemek bırakıyoruz sokağa, sonra onları yerken izlemek de harika bir duygu oluyor, bu gün de doydular duygusu :) Tavşanlarını merak ettim, resimlerini görmek isterim. Üretmek istememen de çok güzel, gördüğün gibi sitede bir çok kişi bu amaçla besliyor maalesef. Tavşanlarına sevgiler.
sevil cvpların için çok teşekkür ederim. ama çok üzgünüz bildiğin gibi deil:(( bütün tavşanlarım öldü:(( 2 tane daha aldım onlarda öldü:(((( oysa en sonuncular için çok güzel bir yer yapmıştım acaba kutu içinde strese mi giriyolar die.rahatça gezebilecekleri ,içinde talaş olan bir kutu koydum, tuvaletlerini yapacakları ayrı bir yer de yaptım. içinde uyusunlar diye eşimin büyük yumoş terliklerini verdim onlara yanına da ısınsınlar die sıcak su torbası koydum. yemleri ve suyu da ayrı bir yerde. evin bir kısmını kapattım onlar için.kemirsinler die kuru dal parçalarıda koydum. anlayamıyoruz nie ölüyorlar bu bizi çok üzüyor. geldikleri gün canlı oluyolar, gece kalkıp kontrol ediyorum capcanlı.sabaha ölmüş oluyolar.her akşam bi tane:( yeşil yemde vermiyoruz sadece 3 dal maydonoz, kuru palet tavşan yemi ile besleniyolardı. eşim ve ben çok üzgünüz geceleri biraz soğuk olunca içeri ondanmı acaba? artık bu kadar üzüntünün üstüne yavru tavşan almayı düşünmüyoruz. tavşanları da çok seviyoruz çokta heves ettik ama malesef böle oldu:(:(:( kediler için yemi özellikle dışarı koyuyoruz ve sizinle aynı duyguları yaşıyoruz:)
Başınız sağolsun, çok üzüldüm yavrular için. Bu ölümlerin sizden kaynaklanmadığını düşünüyorum. Ailece iyi bakmışsınız onlara bu apaçık ortada. Ev içinde kesinlikle soğuktan ölme gibi bir durum sözkonusu olamaz. Kapalı balkonda bile fazla sorun olmadan yaşayabiliyor tavşanlar. Daha önce de dediğim gibi, petshop`lardan ve daha sütten kesilmeden 10-15 günlükken (en az 30 gün anne sütü içmeliler) getirip petshop`a veren şahıs ve çiftliklerden kaynaklanıyor bu ölümler. 3 ihtimal var. 1. Yukarıda da dediğim gibi erken sütten kesildikleri için yeterli beslenemeyip (daha dişleri sert yiyecekleri kesecek düzeyde bile olmuyor)ölüyor olabilirler. 2. Eğer, şiddetli ishal geçirerek ölüyorlarsa, o zaman koksidiyoz şüphesi var. Koksidiyoz yavrularda ölüm nedenidir. 3. Petshop ve çiftliklerden kaptıkları herhangi bir hastalık nedeniyle ölmüş olabilirler. Yani, herhalükarda petshop hatası ve ihmali var bu yavruların ölümlerinde. Bu nedenle size önerim, bu yavruları aldığınız petshop`un açık adres ve irtibat bilgilerinin de yer aldığı, olayı detaylı olarak anlattığınız bir dilekçeyle bulunduğunuz ilin Çevre ve Orman Müdürlüğüne şikayette bulunmak. Bu durumda sözkonusu bu kurum bu petshop`u denetleyerek gerekli idari para cezasını verir. Bu da, bu tür hayvan sağlığını, canlı yaşamını hiçe sayan, ancak ve ancak para hırsı içinde bulunan petshop ve şahıslara iyi bir ders olur. Sizin yavrular geri gelmese de, başka yavruların bu şekilde yaşamlarını kaybetmelerini önlemiş olursunuz. Evet, bence de artık petshop`lardan ve şahıslardan tavşan almayın, burada da bazen tavşanını sahiplendirmek isteyenler oluyor-ücretsiz olarak-onlardan sahiplenebilirsiniz. Hem böylece evinden ayrılacak zavallı tavşilerin sıcak bir yuvası olur. (sitelerde canlı hayvan satışına karşıyım, zaten sitede de yasak artık)
ilgin için çok teşekkür ederim sevil. biz hala üzüntümüzü atamadık. artık tavşisini sahiplendirmek isteyen birileri bakacağız. yada daha sağlam bi yerden alacağız. havalarda biraz ısınsın da. tekrar tekrar teşekkürler.