Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
malzemeleri nasın dezenfekte ederim?
sanırım çipilde mantar oluştu. uzun süre kuruyup tekrar suyuna girdiğinde kabuğunun üzerinde yok olmayan beyaz noktacıklar ortaya çıktı. mantar olduğunu düşünüyorum. kokladım farklı kötü bir koku gelmedi ama kadifemsi duruyorlar. malzemelerini nasıl dezenfekte edebilirim? ısıtıcı iç filtre ve taşları var. tedavi için bu ürünü düşünüyorum tavsiye edermisiniz, bir de tuzlu su banyosunu? yalnız ne kadar kaya tuzu almam gerekiyor?daha önce hiç kullanmadım. http://www.juenpetmarket.com/urun_detay.aspx?kat=0&urn=6057 çipilde 3-4 sene önce de mantar oluşmuştu, akvaryumcu balıklar için olan beyaz benek ilacından suya damlatmamı önermişti ama o şekilde iyileştirememiştim. daha sonra kabuk sertleştirici ile geçirmiştim ve yakın zamana kadar ara ara kabuk sertleştirici kullanıyordum mantar olmasın diye. ama kabuk sertleştiricinin zararlı olduğunu öğrenince bıraktım kullanmayı.
Mantarmı değilmi bilemediğimiz için net konuşamayacağım ama söylediğimi yapmanın da sana eziyetten başka bir zararı yok. Fakat o beyazlıklar kuruyan sudan geride kalan kireç kalıntısı olabilir. % 10 luk kaya tuzu çözeltisi yap. Lekeler kabuğunda olduğu için tuz biraz daha fazla da olabilir. Kaplumbağa iyice kurusun tuzlu solusyonu sadece beyaz lekelerin üzerine sür gene kurusun. Tuzlu su derisine kafasına pek gelmesin.Gelirse illaki birşey olmaz gerçi ama tuzlu tuzlu kurumasını bekleyeceğmiz için gelmemesi daha iyi. Kaplumbağa sıcakta dışarda 1-2 saat filan durduktan sonra ılık suyla duş yaptır tuzu akıt gene kurula akvaryumuna geri koy. Bunu bir süre hergün yap. Akvaryumu ve taşları ilk başta iyice yıka sabunda kullanabilirsin ama deterjan kullanma sonra tuzla ovala , iyice durula sabun kalmasın ve toptan iyice kurut. Sonra temiz su koy. Fakat filtre süngerini nasıl dezenfekte ederiz bilemeyeceğim. Kaya tuzunu bakkallar aktarlar turşucular filan bile satar yarım kilo alsan yeter.İyotsuz olması yeterlidir.
Bu linkte verdiğin mantar ilaçlarınıda ekstra olarak kullanabilirsin ama asıl tedavi tuz kullanmak ve kurumak. Kabuk ta sorunla baş etmek daha kolay da eğer derisinde başlarsa o daha zor.
Eğer mantarsa eminsen ve kabuk sertleştirici tedavi ediyorsa bence kullan. Mantar daha büyük beladır denize düştük yılana sarılabiliriz. Sanıyorum o sıvı her neyse kabuk üzerinde bir katman oluşturuyor ve bu şekilde işe yarıyor olmalı. Ama tekrar ediyorum sorun gerçekten mantarmı acaba ??
teşekkürler cevabınız için ben de başta kreç kalıntısı zannetmiştim ama kreç kalıntıları iyice ıslanınca yok oluyor. bu aralar kabuk da değişiyordu ve henüz tam kopmamış ama hafif kalkmış kabuk aralarında kalan kreç iyice ıslanamadığından yok olmuyordu bu nedenle mantar olduğunu geç fark ettim. fakat şu anda kabuğu neredeyse tamamen değişti ve bu benekler yok olmadı ve biraz yayıldılar kabuk üzerinde ben cevabınız gelmeden bir ön temizlik yaptım ve tüm malzemeleri suyla yıkayıp iyice kuruttum bi nebze mantarın üremesini baskılamıştır umarım. mantar ilacı ve tuz ile tedavi edeceğim kabuk sertleştirici ile çipili riske atmak istemiyorum. söylediğim gibi daha önce kullanmadım tuzu, madem asıl çözüm tuz, önce onunla ve mantar ilacı ile tedavi edeyim. kabuk sertleştiriciyi kullanıp kaş yaparken göz çıkartmayayım. filtrenin yedek süngeri var bende bir poşetin içinde duruyor onu değiştirsem olur mu acaba?
Kaplumbağada mantar varsa yeni süngerede sporları gidecektir ama genede değiştirin. Belki eskisi yuva görevi yapıyor olabilir. eski süngeri iyice temizleyin ve iyice kurutun mesela 1 hafta kurusun sonra bir süre tuzlu suda tutun sonra tuzları iyice yıkayın ve gene iyice kurutun. Mantar aslında pek çok yerde pek çok akvaryumda bulunur ama işleyecek zayıf nokta bulamazsa ortaya çıkamaz.
mantarın teşhisi, tedavi süreci ve tedaviden sonraki durumu http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=55432 linkinden görebilirsin :) Benim de başıma geldi ve forum sayesinde kaplumbağalarım sağlıklarına kavuştular. Geçmiş olsun.
huleyn başlığını görmüştüm teşekkür ederim ama malzemelerin nasıl dezenfekte edileceğine dair bir bilgiye rastlamadım orada diye yeni başlık açtım. mantar olduğuna benekler biraz daha yayılınca emin oldum ama hala köyü koku yok yani tüm kabuk çipil gibi kokuyor işte :) şuan frozenin tavsiye ettiği şekilde hem tuzlu su hem de mantar ilacı damlatarak aralıklarla tedavi ediyorum ve mantar olan bölgeler küçülmeye başladı iyiye gidiyor. teşekkürler
merhaba çipilin mantar ilacı ve tuzlu su ile tedavisine güzel başladım sonra birtakım nedenlerle biraz aksatmak durumunda kaldım bazı günler tedavi uygulamadıüım oldu daha sonra daha disiplinli bir şekilde devam ettim bir aydan fazla oldu hala tam olarak yok olmadı bahsettiğim beyaz lekeler ama çok çok küçüldüler frozen huleyn`in bir aylık tedavisine uzun olmuş demiş bebek kaplumbağalarım başlığında benim ilk tedavi sürecimi saymazsak 37 gün olacak ama hala tam olarak yok olmadı tedaviye devam ediyorum umarım bir sakıncası yoktur çipil için. başta küçülmüşlerdi sonra aksatınca tekrardan büyüdüler o lekeler şimdi ise düzenli gidiyorum ve söylediğim gibi çok çok küçüldüler ama hala duruyorlar acaba günde kaç kez bu işlemi tekrarlamalıyım ben sabah ve akşam olmak üzere iki kez yapıyordum bazı günler ise bir kez. daha sık aralıklarla mı yapmalıyım bu işlemi? bir de mantar ilacı da bitti sadece tuzlu su ile tedavi ediyorum artık bu kötü haberden sonra bir de müjde vereyim 4 aydır uğraşlarımın sonucunu aldım ve çipil artık çiğ marul yiyor hem de yıllardır yiyormuş gibi :))) bir ay boyunca aralıksız marul yedirmeye çalıştım yemedi. sıkıldım dere otuna geçtim yemedi. bir iki kere de karahindiba denedim yemedi. sonra pes ettim, bir süre hiç yeşillik vermeyi denemedim. daha sonra aklıma geldi bir daha deneyeyim dedim. sabah koyup akşam aynen hiç dokunmadığı ön ayakları ile ittiği marulları alıyordurm hergün. bir akşam gene çipilin marullarını temizleyeyim suyundan diye gittim bir baktım hiç marul filan yok suda. önce daha önceden topladım da unuttum sandım ama sonra toplamadığımı fark ettim ve bir daha marul vereyim bakayım yiyecek mi dedim ve bir de ne göreyim gayet iştahla yiyor marulları :D ne kadar sevindim anlatamam. ne yalan söyleyeyim bıkmadan usanmadan deneyin, bir anda yemeye başlıyorlar diyen arkadaşlara aylar sonra inanmıyordum artık. benim çipil belki de kırmızı yanak olmadığı için yemiyordur belki kırmızı yanaklar daha çok yeşillk yiyordur filan diye düşünmeye başlamıştım. ama gerçekten haklılarmış çok çok sabır gerekiyormuş sonunda daha sağlıklı besleniyor çipil
arkadaşlar herkese merhaba.benim geçen aydan beri 3 kaplumbağam vardı.bitanesi 2 hafta kadar önce öldü malesef.derdinin ne olduğunu da anlayamamıştım sürekli uyuyodu.gözlerini de açamıyodu.şimdi bi kaplumbağam daha aynı durumda sanırım.o da çok halsiz hiç bişey yemiyo gözlerini fazla açamıyo.derisinde beyazlıklar oluşmuştu forumda dolaştım biraz ve mantar olduğunu düşünüyorum.bi de ara sıra ağzını açıp tuhaf bi ses çıkarıyo.az önce fırçasıyla ılık suyun altında her tarafını temizledim masa lambasının altına koydum şimdi daha iyi gibi ama başka bişey yapmam gerekir mi? yardımcı olursanız çok sevinirim.
thetudors sorununuzu yeni başlık açarak forumda paylaşırsanız daha çabuk cevap alırsınız ya da eski başlıkları biraz daha incelerseniz de sizinle aynı sorunu yaşamış arkadaşlara verilen tavsiyelere kolayca ulaşırsnız şimdi bana cevap yazmışsınız gibi olunca size cevap veren olmamış sanırım geçmiş olsun
thetudors yeni başlık açtığınızı biraz geç gördüm kusura bakmayın neyse ben de çipille ilgili bilgi vereyim kabuğuna tuz sürüp iyice kuruduktan sonra kabuğunu kazıdım. bu yöntem de mantarları baya azalttı ama kabuk yüzeyinin içinde hala beyaz noktacıklar kalıyor yani daha kazırsam kabuğa zarar veririm hatta bir bölgesinde malesef anlayamadan kabuğuna zarar verdim çipilin. o da elimdeyken ilk defa işedi sanırım bırak beni artık demekti bu ben de hemen bıraktım tabi ama üzüldüm sonra inşallah fazla canı yanmamıştır. acaba mantar değil de başka birşey mi diye de düşündürüyor alt kabuktaki beyaz noktacıklar. yüksek çözünürlüklü bir fotoğraf makinem de yok ki foto çekip paylaşayım burda. o beyaz noktacıkların olduğu kısımların çevresi çipilin kabuk renginden biraz daha koyu renkte oluyor. inşallah mantardan kurtulma belirtisidir onlar.