Diğer Evcil Forumları > Tavşan
TAVŞAN DOĞUMU ÖNEMLİ !
Arkadaşlar dişi tavşan doğum yaptıktan sonra erkek tavşanın yavrulara zarar verdiğini duydum bu konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim? ayırmamızmı gerekiyor yoksa kafeste doğum sonrasıda hiçbirşey olmazmı? saygılar...
Büyük bir olasılıkla erkek, yavrulara zarar vericektir. Ama az da olsa zarar vermeme olasılığıda var. riske girmek istemem derseniz kafeslerini ayırmanızda yarar var. Aslında yavruların yanısıra kendileri içinde ayırmanızda fayda var. çünkü sürekli dişiyi taciz edip ciddi kavgalara girebilirler.
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim saygılar...
benım her kafeste 9 dişi bi erk var ben hıç erkegi ayırmıyorum hıcdemı zarar vermıolar.... sana kalmıs bıse
Büyük ölçekli kafeslerde abdullah67 nin dediklerine katılıyorum. Ama ev tipi kafeslerde, bir dişi bir erkek olan kafeslerde sorun yaşaman büyük olasılıktır. Zaten tavşanlarda zarar verme kavramının nedenleri bi kaç başlıkta toparlamak gerekirse; 1-Erkeğin sürekli çiftleşme isteğini karşılayamadığı durumlarda, 2-Doğum yapam dişilerin, elde edebildikleri yem miktarına bağlı olarak kendi yavrularını daha iyi beslenmesini garantilemek için diğer, diğer yavruları saf dışı bırakma güdüsü,(bu davranış bir çok kemirgende görülür, en çok doğal yaşamda sincap türlerinde sonrasında tavşan türlerinde diğer dişilerin yavrularını yemesi doğrultusundadır) 3-Erkeğin bulunduğu alandaki yem miktarına bağlı olarak, artan nufustan dolayı kişi başı yem miktarının(özelliklede kendi için) düşme ihtimali olan durumlarda 4-Genelde dişilerde daha çok görülmek üzere, kendine ait tanımlı alan gereksinimine mualif durumlarında, 5-çevresel etmenlerden kaynaklı stres artışında(bu sters genelde av olma korkusu, ve bundan kaynaklı besin maddelerine ulaşamayıp ölme korkusudurdur. bu durumu bir çok faktör tetikleyebilir; yabancı ses, yabancı koku, anı ışık artışı (bu durumun altında iç güdüsel olarak yaptığı yuvanın avcılar tarafından bozulduğu ve artık açıkta olduğu hissinden kaynaklanır), sıcaklık ve hava basıncında yüksek oranlı değişimler yavrularının mükemmel beslenmeye ulaştıramayacağı endişesiile yavrulara zarar verimesi, kendi beslenmesin dışardan elde edemiyeceği korkusuyla yavrularını besin olarak görüp onları yemesi yada tanımlı alanından uzaklaştırıp aile ferdi olma sınıfından koparması şeklindedir, 6-yavruların kokusunun değişmesi (doğum sonrası yavruların ellenmesi) ile yavruların dışlanarak zarar görmesi şeklindedir. yukarda bahsettiğim durumlar tavşanlardaki yavruların zarar görmesi ile sonuçlanan temel iç güdüsel süreçlerdir. BUnları bilerek gerekli önlemleri almak herkez için en hayırlısı olcaktır. Birde belirtmek istiyorum, bu bilgiler tamamem kendi isteğim doğrultusunda araştırmalarım sonucunda edindiğim bilgilerdir. Akademik yada sorgulanamaz dogtrin sınıfında değerlindirilmemelidir.