Hepsievcil

Akvaryum Forumları > Akvaryum Balıkları

Mesaj Ekle

Filtreler hakkında!! - 2.sayfa

Selam arkadaşlar Kız arkadaşımla beraber 100 lt lik bir deniz akvaryumu kuruyoruz.uzun sureden beri arastırma aşamasındayım.Ve çok da iyi niyetli bi satıcı buldum. onun önerisi uzerine tetranın yeni çıkan dış filtresi ex 600 (600lt/h) aldım. Ama bazı yerli forumlardaki arkadaşlar bana dış filtre yerine sump yapmamı tavsiye ettiler.ama şu an bu maliyete giremeyceğim icinonu yapamam! Bana dış filtre yerine guçlu bir şelale filtre tavsiye ettiler!! Nedenini anlayamadım neden dış filtre yerine şelale.Sonuçta dış filtre daha nitelikli filtreleme yapmazmı. Burdaki arkadaşların da bi fikrini alıym dedim?Siz dusunuyosunuz arkadaşlar??

img

korki84

19 yıl 11 ay 21 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

deniz akvaryumu için bilgi arıyorsan deep in blue nun formuna takıl derim ben orda konular deniz üstüne bide bilyap ın formunada göz at bide istanbuldaysan eğer istanbul akvaryum var fenerbahçe stadının çaprazında hakan becer sana profesyonal anlamda yardımcı olur emin ol hem o deniz balığı ithalatçısıdır aynı zamanda...

img

nurettindede

19 yıl 6 ay 12 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

sağol nurettin dede. deepn blue ya girdim fakat oradaki adamlar fazla ticari geldi bana.Bide orda insanların bilgileri ezbere bilgiler gibi. istanbuldayım o bahsettiğin yere gidicem bakıcam. Tekrardan çok sağol

img

korki84

ÖZEL MESAJ

Öncelikle ilk baştan bir araştırmaya girseydiniz ve dış filtre almasaydınız bir sump yaptırmak size aldığınız dış filtreden çok daha hesaplı bir fiyata gelirdi. İlk olarak neden sump sorusunu ve bununla alakalı olarak dış filtre neden olmaz sorunuzu cevaplamaya çalışayım. Deep n blue ya gidipte şöyle kafanızı akvaryumun altına doğru eğip sumpları incelediniz mi? İncelediyseniz bir şey dikkatinizi çekti mi? Çekmediyse ben söyliyeyim. Elyaf denilen beyaz renkteki mekanik filtrasyon malzemesi hepsinde suyun dışına yerleştirilmiştir. Peki neden? Akvaryumda mekanik filtrasyonla balık dışkıları, yem artıklar vs. partiküller akvaryumun içindeki sudan ayrıştırılır. Bu partiküller elyafta birikir. "E ne güzel işte hem dış filtredeki hem de sumpdaki elyaf bunları toplar dış filtrenin o zaman ne kötü yanı var ki dediğinizi duyar" gibiyim. Şöyle bir kötü yanı var. Sumpdaki elyaf su dışında dururken dış filtredeki elyaf suyun içindedir. Peki iyi de bunun kötü olan yanı ne? İşte bu soruyu cevaplamak için akvaryumdaki azot döngüsünü uzun uzadıya anlatmak gerekir. Fakat hemen anlayabileceğiniz ve pratik bir yanıt vermek gerekirse: Akvaryum pisliğini görsel olarak ana tanktan uzaklaştırırsanız o pisliği mekanik olarak temizlemiş olursunuz. Ama o partiküller hala akvaryumun içinden geçen suyun içinde beklediği için suya toksit maddeler salmaya devam ederler (bu çok genel bir tabirdir. Daha ayrıtılı açıklama için azot döngüsü ile ilgili bir makale okuyunuz). Sonuç olarak, özetle bu akvaryumda hiç istemediğimiz nitrat oranı artar. Sumpda ise elyaf su dışında olduğu için böyle bir sorunla karşılaşılmaz. Ancak partiküllerin de elyafta çok fazla birikmemesi için onun da periyodik olarak değiştirilmesi veya temizlenmesi gerekir. Sump''ın diğer faydaları ise ısıtıcı, protein skimmer gibi aparatlar sumpa konduğu için akvaryumda görüntü kirliliği olmaz. İşte olayın özeti budur. Şelale fltre konusunda ise büyük ihtimalle o forumdaki arkadaşlar siz dış filtre konusunda diretince ve akvaryumunuz da fazla büyük olmadığı için hiç olmazsa şelale filtre koyun demişlerdir. Şelale filtrede de her ne kadar elyaf suyun içinde dursa da, şelale filtrede elyafı değiştirmek 5 saniyenizi alır. Böylece her gün elyafı değiştirebilirsiniz. Ama daha önce dış filtre kullandıysanız bilirsiniz, dış filtrenin muslukları bile olsa filtreyi aç-kapa gayet zahmetli bir iştir. Kaldıki elyaf haricinde alt katmanlardaki filtre malzemelerinde de büyük miktarda partikül birikir. Yani dış filtreye bu bakımı devamlı yapmak adamı akvaryumdan soğutur. Sonuç: Sump yaptırınız. Not: "çok da iyi niyetli bi satıcı buldum. onun önerisi uzerine tetranın yeni çıkan dış filtresi ex 600 (600lt/h) aldım." demişsiniz. Akvaryumcunuz size deniz akvryumu için dış filtre sattıysa ya iyiniyetli değildir ya da adam gerçekten iyiniyetliyse deniz akvaryumundan anlamıyordur.

img

onur

21 yıl 8 ay 21 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Cevaplara çok teşekkürler! Şunu merak ediyorum.Kaba pislikleri temizleyen elyafın su dışında durduğu zaman havayla temas ettiği için çok bakteri toplamıyacakmı!Bence toplıycak! Tatlı su akvaryumunda azot döngüsü yokmu ki en tecrubeli tatlı su akvaristi bile dış filtre kullanıyo! Dr Önder Bozdoğanın Bilyapta Deniz akvaryumlarının kurulması adlı makalesinden: "Filtre sistemlerinin avantajları ve dezavantajları ayrı bir yazı konusu olacak kadar geniş olmakla birlikte ben dış filtre (Canister tip) sistemlerini önermekteyim. Bu filtreye temel olarak biyolojik malz" Bu konuda ne duşunuyorsunuz.Cevaplar için şimdiden sağolun!

img

korki84

ÖZEL MESAJ

Daha ayrıntılı bilgi: http://www.bilyap.com.tr/magazin/mag2/tips1S2.php

img

korki84

ÖZEL MESAJ

"Şunu merak ediyorum.Kaba pislikleri temizleyen elyafın su dışında durduğu zaman havayla temas ettiği için çok bakteri toplamıyacakmı!Bence toplıycak!" Yani bakteriler akvaryum suyuyla temas edecek ve balıklar zehirlenip ölecekler mi demek istiyosunuz? Bu biraz düz mantıkla varılan bir yaklaşım olmuş. Bu şeklide oluşan bir zehirlenmeye literatürde rastlandığını sanmıyorum :). Akvaryum demek nemli ortam demek. Nem sonucu oluşan bakteriler akvaryum kapağında dahi bulunabilir. Tatlı su akvaryumunda azot döngüsü yokmu ki en tecrubeli tatlı su akvaristi bile dış filtre kullanıyo! İşte olay burda kopuyor. Tuzlu suya tatlısu mantığı ile yaklaşıyorsunuz. Nitrat tatlısuda tuzlusuda olduğu kadar tehlikeli sonuçlar doğurmaz. Nitrattan dolayı bir deniz akvaryumu sistemi kısa zamanda çökebilirken, tatlısuda yüksek nitrat bu denli ağır tahribatı tuzlusudaki gibi kısa dönemde gerçekleştiremez. Tuzlusadaki bu ağır tahribatın sebebide tuzun bi zahati kendisidir. Yüksek tuz konsantrasyonundan dolayı nitrat tuzlusuda tatlısuya göre çok çok daha hızlı şekilde artar. Bu arada dengeleri bozulmuş bir akvaryumda nitrattan çok daha zehirli olan nitrit ve amonyak artışı da görülür. Dr Önder Bozdoğanın Bilyapta Deniz akvaryumlarının kurulması adlı makalesinden: "Filtre sistemlerinin avantajları ve dezavantajları ayrı bir yazı konusu olacak kadar geniş olmakla birlikte ben dış filtre (Canister tip) sistemlerini önermekteyim. Bu filtreye temel olarak biyolojik malz" Dr. Öder Bozdoğan aynı bölümdeki bir başka makalesinde de "Kanister filtre sistemleri olarak da adlandırılır. Çeşitli güç ve filtre hacimlerinde bulunabilirler. Temel olarak içerisinde konulan malzemeye bağlı olarak mekanik, biyolojik ve kimyasal filtre olarak (veya kombine) çalıştırılabilir. Belirli sürelerle bakım istediklerinden, aerobik kapasiteleri sınırlı olduğundan deniz akvaryumculuğunda yaygınlıkları sınırlıdır. " Bu çelişkiyi yazarın kendisine sorun. Kaldıki kendisi sizin alıntı yaptığınız makalede 90''lı yılların başında denenen ve sonra tamamen terk edilen dip filtresini de önermektedir. Not: Benim yazdıklarımla yetinmeyin. Bol bol "diğer" forumları okuyun. Su kimyasını öğrenin, "diğer" forumlardaki üstadlara danışın. İngilizce biliyorsanız yabancı forumları da takip edin.

img

onur

21 yıl 8 ay 21 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

http://www.denizakvaryumu.net/                       

img

baron53

20 yıl 1 ay 13 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

DenizAkvaryumuDenizAkvaryumuDenizAkvaryumuDenizAkvaryumuDenizAkvaryumuDenizAkvaryumuDenizAkvaryumuDenizAkvaryumuDenizAkvaryumuDENİZ AKV
ARYUMLARI
N TEMİZLEME MOTORLARI  BÖYLEDİR SAYGILAR

img

baron53

20 yıl 1 ay 13 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ