Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Su Kaplumbağalarında Önemsenmiyen Konu..KURU BÖLGE
Su kaplumbağaları konusuna girmeyeyim diyorum ama dayanamıyorum.Sonunda Momonun hakimiyet bölgesinde bi komando vur kaç baskını yapacaz galiba.
Kaplumbağaları yaşadıkları bölgelere göre kabaca 3e ayırabiliriz
ÖNCE SINIFLANDIRMA
1- Karada yaşıyan kaplumbağalar
2- Yarı karada yarı suda yaşıyan kaplumbağalar
3- Suda yaşıyan kaplumbağalar
GİRİŞ
Kaplumbağalar nerde yaşarsa yaşasın ne tür olursa olsun mutlaka oksijeni havadan alırlar. Yukarda saydığım her 3 türde böyledir. Kara kaplumbağalarını zaten biliyoruz onun için direk geçiyorum.Suda yaşıyan kaplumbağalar da deniz kaplumbağalarıdır hani şu iri olan yumurtlamak için karaya çıkan deniz kaplumbağaları.Mesela caretta caretta gibi.Bizim kırmızı yanaklar yada resimlerini gördüğümüz Red belly yada Diamond back gibi kaplumbağalar ise 2. sıradaki yarı suda yarı karada yaşıyan kaplumbağalar sınıfına girerler.Yani onlar su canlısı değiller sadece hayatlarının büyük çoğunluğunu suda geçiren kara canlılarıdır.Zaten dikkat ederseniz bizimkilerin pençeleri vardır.Ama suda yaşayan kaplumbaların hiçbirinin mesela caretta caretta`ların pençeleri yoktur ön ve arka ayakları birer palete dönüşmüştür.Su kaplumbağaları birtek yumurtlamak dışında hiç bir zaman karaya çıkmaya ihtiyaç hissetmezler.Suda yaşarlar suda dinlenirler ve suda ölürler.Ama bizimkiler hisseder.Çoğunlukla suda yüzseler bile karaya ihtiyaçları vardır yani kuru bölgeye.
GELELİM SADEDE
Demek ki bu kaplumbağaları akvaryumda beslemek istersek onlara 2 bölgeyide sunmak zorundayız.Hem suyu hem karayı. Ama bu iş öle kolay bişey değildir.akvaryumda hem su hemde kuru bölge sağlamak.Sonuçta hepimiz hatta bütün dünya kolaya kaçarız.Suya bir iki hatta bazen 5 kaplumbağaya bir kaya koyar iş oldu sorun halledildi sanırız..Ama ölemi acaba
KADER MAHKUMLARI
Kaplumbağalarımız aslında ne bulursa onunla yetinmek zorunda olan birer mahkumdurlar.Ebedi mahkum hemde.Biz onlara ne sağlarsak görüp görecekleri odur.Doğal olarak şanlısı var şansızı var
aptalın eline düşeni var bilinçli bakanı var kaplumbağası için çıpınanı var.Herkes kaplumbağasını sever ama sevmekte yetmiyor ki biraz zekada lazım, bilinçli olmakta lazım.Örneklerinide görüyoruz.işte Lafı uzatmıyayım sonuçta onlara yaşamaları için kendi dünyevi zevkimize veya kafa yapımıza göre bir dünya yaratıyoruz.Üşengeçsek başka türlü ,vaktimiz çoksa başka türlü, odamızda ve bizden başkası görmiyecekse başka türlü, ama salonda ve her gelen görecekse başka türlü yaşam alanları yaratıyoruz.Ve tüm dünyada büyük çoğunluk hep bir hatayı yapıyoruz gibime geliyor
ESAS SADEDE BURADA GELİYORUZ
Kuru bölgeyi hep geçiştiriyoruz.Ölesine bir kaya yada ölesine bir paltform ile...Çünkü zor.. Akvaryumda hem su seviyesi hemde kuru bölge sağlamak zor.İşin en kolayı bir kaya yada düz bir platform yapmak .Ama doğrusu bu değil diye düşünüyorum.Kuru bölgeyi daha ciddiye almalıyız..
E ben bir tane kaya koydum olduuu..Oldu tabi .Ben yaptım oldu gibi bir düşünceyle oldu ama.. Zaten kaplumbağanın başka bir şansı yada itiraz hakkı varmı.5 kaplumbağaya bir kaplumbağalık eğribüğrü bir kaya üstü sağladın onlarda üstüste çıktı.Ne güzel görüntü .Padoga gibi oldu....Doğrumu oldu??
Şimdi kimse bu yazıyı okuyarak savunma yapmaya başlamasın.Direk olarak kimseleri kastetmedim .Bahsederken tüm dünya dedim.
Kuru bölgeleri daha ciddiye alalım
FROZEN
Vurdum kaçıyorum..
pıııııırrrr
frozen hiçbir savunma yapmayacağım çünkü bu özellkle zorlandığım bir konu.Akvaryumum aynı anlattığın gibi, kocaman bi kütük azıcık bi kısmı da su dışında. Kayalar yosun tutmaya kokomaya başladığı için vazgeçtim onlardan ama kuru bölge konusunda cidden fikirsizim, nasıl yapacağım hiçbir fikrim yok.:(
Yazımda yazdığım gibi kolay bir konu değildir.Bu kadar site gezdim yurtdışı satış sitelerine baktım bu konuda satışa sunulan ciddi bir çözümde yok zaten.Cama vantuzla yapışan kaya görünümlü biri iki platform veya direk plexiglass tan yapılmış eğimli rampalar var o kadar.Sorunu benim istediğim tipte çözenlerde bayağı bir masraf gerektiren bayağı uğraş isteyen çok uç noktada çözümlerle halletmişler.Mesele maaliyette takılıyor.Yavaş yavaş plexiglassçılarla muhabbeti ilerletmek gerekiyor galiba.
ya frozen savunma değilde soru bu.bende 1 kapluş var oda 3.5 cm.iki ayrı yerde kaya var(düz) yani çıkmak için aşırı güç sarfetmek zorunda değil.ama gel gör ki benim ufaklık o kayalara çıkmıyo!onun yerine sıkışabileceği kuytu köşelere gidiyo ve uzun süre ordan ayrılmıyo(sıkıştı kaldı dicem ne zaman ordan kurtarsam bizimki yine oraya gidiyo hem bikere ordaydı sonra bir baktım ortalarda yüzüyo kurtula biliyormuş dedim)yani anlayacağın ben benimkine nekadar kuru ortam sağlasam yinede o kayalara çıkmıyo ben kayanın üstüne koyuyom o inip sıkışabileceği kuytu köşelere gidiyo YANİ NEDEN BÖYLE YAPIYO ANLAMADIM.ANLAYANINIZ VARSA SÖYLESİN BİZ DE ANLAYALIM:I
Hep sölediğim bişi vardır aslında sorularınızın en iyi cevabı gene sizdedir ama farkına varamayabilirsiniz.
Kaplumbağa eninde sonunda en rahat olduğu yerde durmayı seçecektir.Eğer sizin yarattığınız kuru bölge ona rahat gelmiyorsa mesela ısı bakımından yetersiz ise o zaman kaplumbağa doğal olarak daha sıcak ve uygun bulduğu suya geri dönecektir.Ama ya çok yorgunsa..! Sonsuza kadar su üzerinde yüzemeyeceği için yapabileceği tek bir hareket kalıyor.Uyurken nefes alabilmek için yüzünü suyun dışında tutacak ve batmıyacak bir şekilde kendini sıcak ve güvenli bir yerlere sıkıştırmak ve bu şekilde uyumaya dinlenmeye çalışmak.
Tabi bu benim kimbilir ne kadar uzaktan, odamdaki bir bilgisayar başından ,kısaca olayı karşımda görmeden yaptığım bir yorum.Bilemem doğrumu yanlışmı.Ama sen tam karşısındasın olayı çok net görebilir ve nedenini benden çok daha kolay anlıyabilirsin.Benimki salt mantıkla düşünce yürütmek .Çünkü kuru bölgen nasıl bilmiyorum kaplumbağan kendini nereye nasıl sıkıştırıyor göremiyorum..Benim yazdığım açıdan bir daha bak.Eğer benim fikir yürütmemin doğru olabileceğine aklın yatıyorsa.. cevabı budur..
güzel toparlamışsın frozen. ego yok, mantık var. eline sağlık. hadi referans linklere ekle bunu da. toparlansın sonra aramayalım.
kuru bölge yanında bir sorun da getiriyor; Kuru bölge sıcaklığı. Benim kaplumbağalarım kayalar varken bi hafta öncesine kadar kendilerini kayanın altına sıkıştırıyorlardı. Yemek atınca kayaların oynamasından anladım bunu. Su kaplumbağarıyla yaşadığım 2 aya bakacak olursak, UVB lambası şart diyorum. Çünkü normal lambayla asla dışarı çıkıp güneşlenmiyorlar. Su dışında istenilen sıcaklığı elde etmek zor. Ben bu yüzden olduğunu düşünüyorum, hatalıysam....053......:)
Kurulanmaları için ben bi rampa düseneği hazırlamış ve resmini de "Rampalar" başlığı altında vermiştim. Bu rampanın hemen üst tarafında (10 CM kadar)60 Watt lık bir ampül var. Ancak başlarda pek suyun dışına çıkmıyor sadece başlarını dışarda tutabilecek kadar rampaya çıkıyorlardı. Sonra ev sobalı olduğu ve nisbeten serin olduğu için lambanın sıcaklığının o kısmı ısıtmaya yetmediğini düşündüm ve akvaryum kapağının arkasında kalan açık kesimi de uzun bir tahta parçasıyla kapattım. bu sıcağın dağılmasını engelliyor. Bundan sonra kapluşlarım rampaya tamamen çıkmaya ve sere serpe yatmaya başladılar:) Ayrıca rampaya üçü de çıkabiliyor, arada itişip kalkışsalar bile genelde uyum içindeler.
frozen harika bir açıklama yapmışsın ben ne zaman onun sıkıştığı yere baksam o uyuyor ben yanına gelince(çıkardığım sesten olsa gerek)kafasını kaldırıp bana bakıyo.suyu 30 derece evin ısısı 25 derece olunca çıkmak istemiyor anlaşılan.benim bi masa lambam var ama beyaz florasan gibi acaba ısıtıcı lambanın yerini doldurur mu? şimdi deniyorum fişe taktım ısınacakmı lambanın dışı acaba AÇIKLAMAN İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM BEN DURUMA HİÇ BU AÇDAN BAKMAMIŞTIM
Bir yerde okumuştum kaplumbağanızın sosyal hareketlerinde güvenlik duygusuda çok önemli.Kaplumbağalar karadayken su içinde olduğu kadar hızlı olamadıklarını bildikleri için kendilerini daha güvensiz hissederlermiş.Ama su içindeyken kaplumbağada,tehlike anında yüzer dalar kolayca kaçarım gibi bir güven duygusu oluştuğundan kendilerini suda daha güvende hissediyorlarmış.Bu dediğim Dümbül hanımın dışındaki kaplumbağalar için geçerli tabiki.O 4. tür bir kaplumbağa bu kurallar onu bağlamıyor.