Kaplumbağa

AKVARYUM TEMİZLİĞİ
Evet yeni başlık açmak daha mantıklıydı :) Arkadaşlar öncelikle bu msjı yazarken aylık temizliğimi yapmaktayım... Akvaryumu bir iç filtre ve hortum yardımıyla boşalttım ve daha sonra da yine hortumla doldurdum... Eskiden damacana damacana su taşıyodum işte bu pratik oldu :) Fakat gelgelim ben bu akvaryumu berrak tutamıyorum. Atman ef 2 marka bir dış filtrem var... Ben dip süpürgesi kullanmıyorum çünkü ben bunların kaplumbağaların büyük tortularında işe yaramadığını düşünüyorum??? Yazanlardan biri su değişimi yaptığını ve böylece sararmaya engel olduğunu yazmış. Bu su değişimini nasıl yaptığını merak ettim... Çünkü ben o suyun içinden 20 litre su alıp yeni su koysam da bişey ifade etmeyecek?? Bunun açıklamasını öğrenebilirmiyim?? Ayrıca camı fırçalamaktan bahsedilmiş?? Ben pislikten kurtulmaya çalışıyorum ama eğer camı fırçalarsam daha çok pislik elde etmiş olmaz mıyım???

abiskap, terta ex700 ile 180 litre suyu ayda 2/3 değişim yapıp haftada eksilen yaklaşık 5 litre suyu tamamlayarak ve yine haftada iki kez dip temizliği yaparak gayet berrak tutuyorum. Senin yaşadığın sıkıntının kaynağı kullandığın filtre malzemesi olabilir mi acaba? Ben filtre ve iç malzemesini seçerken Pınar`ın tecrübelerinden faydalandım. İçine bakteri yerleşimi için bolca alan bulunan substrat ve zeolit ekledik. Suyun berraklığı ile ilgili hiç sorun yaşamadım. Sen de akvaryum ölçülerini ve filtre malzemelerini yaz bir karşılaştıralım bakalım.

Geçenlerde yakın sıkıntılar yaşamaya başlamıştım, Berrak olan suyum daha sık sararmaya başlamıştı.. Buna etken olanın filtre iç malzemelerim olduğuna uyanmam uzun sürmedi ama. Neredeyse 6 aydır değiştirmemiştim :) Dün gidip yeni iç malzemeler aldım ve dış filtrenin içini komple yeniledim. Şu anda hafif bulanık beyazımsı bit halde, yarına kadar tam oturur diye düşünüyorum. Dış filtrenin ızgaralı olan ağzına delikli sünger koydum, bu sayede büyük pislikler dış filtreye kaçmıyor. O dip süpürgesinin içindeki ufak ızgarayı çıkarırsan büyükçe olan pislikleri de rahatlıkla çekiyor, denemeni öneririm.

Bu arada ATMAN EF 3 kullanıyorum bende, dış filtre borularını en az 6 ayda bir temizlemelisin. Temizleme yöntemi olarak uzunca (borulardan uzun) bir ince çubuğun uç tarafına bez bağlayarak ( Askerliğini yaptıysan, Harbi ile tüfek temizlemek gibi ) bir iki sefer ters taraflardan sokmayı deneyebilirsin. Veyahut uzunca bir ipin ucuna küçük bir şey bağlayıp hortumun iiçnden geçir, sonra ipin ortasına bez bağla, iki yanından çeke çeke boruyu temizle... Bu işleri yapınca filtrenin debisi inanılmaz artıyor.

Evet sıradan girişiyorum bakalım... Öncelikle deryailesezer: Ben dış filtreyi alalı tam tamına bir ay oldu.Daha önce kullandığım iç filtre bana yetmiyordu ve neredeyse her hafta akvaryumda temizlik yapmak zorunda kalıyordum.Benim dış filtreyi almaktaki amacım işte bu dertten kurtulmaktı.Fakat bir ayın sonunda yine suyum pislendi. Ben en azından 3-4 ayda bir temizlik yaparım diye düşünüyordum yanılmışım.Fakat bu pislik galiba kapluşlara attığım yağlı salatadan kaynaklandı.Ben hala deneme aşamasındayım :) Filtre malzemelerine gelince ekstra bir malzemem yok. En üst kat elyaf,2. kat kömürgibi olan herşey artık adı herneyse (!) ben kömür diyorum. En alt kat ise substrat. Ben malzemeden kaynaklandığını düşünmüyorum fakat bunun yanında dip pompası gibi şeylerle de haftada bir temizlik yapmıyorum. Yine haftada bir su değişimi de yapmıyorum. Akvaryumumun boyutlar 1m x 50cm x 30cm. Genelde içine 80 litreye yakın su koyuyorum... Yasdal: Ben o dış filtrenin içine sünger koymak yerine tecrübelerden faydalanarak direk akvaryumun içindeki hortumun başına sünger koydum. O konuda bi sıkıntım yok şimdilik. Bahsettiğin hortum temizliğinide bu temizlikde yaptım. İnce bir tel yardımıyla hallettim o işi sıkıntı olmadı...

Abiskap, önce bence de filtre içinde kullandığın malzemeleri bir konuşalım, biyolojik filtrasyonu iyileştirmek için çözümler düşünürüz. Kaç litre su, ne büyüklükte kaç kaplumbağa var akvaryumda onları da yazabilirsin. Dip süpürgesi dipte biriken katı atıkları su çekmeden suyu kendin de yapabileceğin aletlerle süzerek oluyor. Katı atıkları filtreye bile gitmeden akvaryumdan hemen uzaklaştırmak tabi hijyen açısından oldukça faydalı. Dip çekimi yada kısmi su değişimi ise mutlaka faydalı, biyolojik filtrasyonumuz ne kadar iyi olursa olsun, amonyağı nitrite çevirebiliyoruz ama bitkimiz falan da olmadığından akvaryumda azot döngüsü tamamlanamıyor, bunlardan en az zararlı olanı, ama yine de zararlı olanı nitrat suda birikiyor. Aslında suyu uzun periyodlarda tamamen değiştirmektense daha kısa aralıklarla kısmi olarak değiştirmek hem nitrat birikimini seyreltmek hem yararlı bakterileri olduğu gibi kaybetmemek için daha doğru olan. Dolayısıyla dip süpürgesi yapmak kesinlikle su değişimine/dip çekimine alternatif değil, sadece bir kolaylık ve amonyak oluşumunu geciktirmek için bir avantaj. Doğru filtre malzemeleri, filtre malzemelerinin doğru temizliği, düzenli su değişimi ile akvaryumun yükü çok ağır değilse sararma sorununun önüne geçmen lazım. Nerde hata var sen ayrıntılı anlat buluruz. Bir de akvaryumunda kütük var mı diye soracağım. Ben de 140 litrede tetra ex 700 kullanıyorum, başka bir ek filtre kullanmıyorum. Her hafta suyun yarısını, duruma göre 3/4`ünü değiştiriyorum. 3 ayda bir de fırçalı, süngerli komple bir temizlik yapıyorum. Gözüme iliştikçe köşelerde birikmiş artıklar varsa dip süpürgesiyle topluyorum, iki günde bir de dış filtre girişine taktığım küçük süngeri temizliyorum, su eksildiyse tamamlıyorum. Boru ve hortumları 1,5 ayda bir, dış filtreyi 4 ayda 1 temizliyorum, dış filtreyi temizlerken sadece kalın süngeri ve kovayı musluk suyuyla yıkıyorum, diğer malzemeleri (sünger, zeolit, substrat, seramik) sadece akvaryumdan aldığım suyla doldurduğum kovaya batırıp çıkarıyorum, elyafı ise yenisiyle değiştiriyorum, filtreyi kapatırken de içini akvaryumdan aldığım suyla dolduruyorum. Dış filtre temizliği ve büyük su değişimlerini aynı zamana denk getirmemeye çalışıyorum, yararlı bakteri muhabbeti yüzünden, ve çok yorulmıyım diye :)

Kapluşlara yağlı salata, yaprak döner, rakı balık yasak daha önce söylemedik sanırım :))

Yani pınar1112 dediklerinden çıkardığım sonuç şu ki mutlaka ve mutlaka bu su değişimi yapılmak zorunda... Akvaryumumda kütük yok fakat 45 50 kiloya yakın taşlar var. Biraz onlarında etkisi oluyor sanırsam ki... Bu durumda tekrardan su değişim seansları başlıyacak bakalım. Küresel ısınma amca kızmasa bize :( Deryailesezer salatayı yiyorlar işte bir şekilde ondan yana bi sıkıntım yok :) Yaprak döneri daha deneyemedim fakat mangalda kanata bayılıyorlar :) Rakıyı koymayı düşünmedim değil ama japon hastasıdır zaten kendileri ayda yılda bir balığı da rakısız götürürler benimkiler :) :) Çiğ hamsiye de fırında hamsiye de bayılıyorlar fakat su çok pisleniyo o zaman da :)

Abiskap, hiç su değişimi yapmadan 80 litrelik kaplumbağa akvaryumunu bir ay berrak tutmak imkansız bana göre. Bence azar azar, 1 hafta/10 günde bir mesela, suyun yarısını değiştir. Bu su değişimleri elin alıştıktan sonra hortum kullanarak, 15 dakkikalık, yorulmadan yapabileceğin birşey. İşte o zaman her ay böyle büyük ve zor bir temizliğe girişmene gerek kalmaz, komple temizlik süren çok rahat 3 aya kadar uzayabilir. Kömür benzeri şey aktif karbon, bu bir süre sonra tuttuğu maddeleri geri bırakırmış, markasına göre 1 haftadan 1 aya ömrü var, sonra değiştirmen gerek. Karbon yerine zeolit tavsiye ederim, hem çok ucuz hem karbonun yaptığından fazlasını yapıyor, sadece kimyasal değil biyolojik filtrasyona da katkı sağlıyor. Ve akvaryumda pislik tutabilecek şeyleri kaldırmak da temizliği kolaylaştırıyor. Kolay temizlenebilecek büyük taşlar, iri yapay bitkiler dışında pek birşey koymamak lazım, çok zor oluyor yoksa. Tekrar vurgulamak isterim ki her ne kadar kaplumbağalar su değerlerine ve sudaki nitrata balıklar kadar duyarlı olmasa da, yoğun nitrat onların sağlığı için de ciddi anlamda tehdit; dış filtre var diye su değişimlerini aksatmamalıyız. Sonuçta ne kadar güçlü ve etkili filtrasyonumuz olursa olsun nitrat akvaryumdan ancak su değişimleriyle uzaklaştırılabilir.

Katılıyorum, yağlı salata yine de yasak :))

Yanıtlamak için giriş yapın