Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Biz Bir Hata Yaptık, Şimdi Ne Yapacağız?

İki gün önce kızımın ısrarları üzerine maalesef bir su kaplumbağası aldık. Pek çok anne - baba gibi onların o plastik kaplarda yaşayabileceğini zannediyorduk. Aldığımızda çok canlı ve hareketliydi. Ancak, akşam olunca durgunlaştı. Bugün ise hiç gözünü açmıyor, birşey yemiyor. Daha önce yapmamız gereken şeyi maalesef sonradan yaptık ve İnternet`ten kaplumbağa bakımını araştırdım. Ve dehşete düştüm. Katil satıcılar bize de diğer kurbanları gibi davranarak bu koşullarda yaşatabileceğimize inandırmıştı. Kızım astım hastası olduğu için tüylü bir hayvan beslememiz mümkün değil, kaplumbağayı da onun bu üzüntüsünü gidermek ve hayvan sevgisini pekiştirmek için aldık. Ama asla ailece bir hayvana oyuncak gibi davranacak kadar duyarsız değiliz, bir hata yaptık ama şimdi bunu telafi etmek istiyorum. Ancak maddi olarak bir tetraryum kurabilecek durumda değiliz. İstanbul`da oturuyoruz, acaba 2.el ürünlere ulaşabileceğimiz bir yer var mıdır? Ya da kaplumbağası büyüdüğü için sistemini değiştiren, elinde eski sistemi bulunan birine ulaşabilir miyiz? Şu anda 75 watt soft lambadan uzatma kablosuyla bir ısıtıcı lamba yaptım, yani yapmaya çalıştım. Bu şartlarda ne kadar yaşatabilirim? Gözlerini hiç açmıyor, acaba kör mü oldu? Kızıma uygun bir dille bu şartlarda ona uzun süre bakamayacağımızı anlattım. Tam bir saat ağladı. Gerçekten geri vermeyi de düşündük ama o katil Pet - Shop`cunun elinde sonunun aynı olacağına karar verdik. Bilgi verirseniz sevinirim, şimdiden teşekkürler...

img

asegul07

15 yıl 7 ay 9 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

kaplumbağanızın ve sizin durumunuza üzüldüm..aldığınız günün akşamı hastalandı dediğinize göre siz zaten hasta olan bi kaplumbağa almışsınız..bi günde hasta olup o duruma gelmesi mümkün değil..ısıtıcı lamba ne yazık ki yeterli değil..hasta olsun olmasın ona bi ısıtıcı almanız şart..sanıyorum siz de almanız gerekenlerin farkındasınız..ikinci el bulduğunuz ürünlerin sağlıklı olup olmadığını ne yazık ki bilemezsiniz..ancak bi camcıya gidip küçük bi akvaryum yaptırabilirsiniz(ben 40*20 yi 10 tlye yaptırdım)..ısıtıcı için de size hasta bi kaplumbağa satan satıcınızla görüşmenizi öneririm.. kaplumbağanın boyutlarını yazmamışsınız..ama sanıyorum bebek kaplumbağa aldınız..o yüzden iğne tedavisi yerine doksisiklin etken maddeli bi antibiyotik alıp bi kapta suyla karıştırmanız ve kaplumbağanızı o sudan içecek kadar tutmanız gerekiyor..ayrıca gözleri için terramycin göz merhemi alın ve parmağınızla masaj şeklinde çok az bi miktar gözlerine sürün.. tüm bu yaptıklarınızı hesaplıcak olursak: akvaryum:10-15 ısıtıcı:15-20 terramycin:1 antibiyotik:5-6 toplam 40 tl civarı bi masrafınız oluyor..gözünüze çok gibi gelebilir ancak bunları karşılamazsanız sonunun ne olucağı ne yazık ki aşikar.. umarım sistem konusunda yardımları dokunan birileri çıkar..geçmiş olsun..

img

thedamned

15 yıl 11 ay 4 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Yardımınıza teşekkür ederim, antibiyotiği veterinerden mi yoksa eczaneden bildiğimiz antibiyotiklerden mi alacağım? Kaplumbağa sanıyorum ki bebek. Ama yaşatmaya çalışacağım, teşekkürler..

img

asegul07

ÖZEL MESAJ

evet,terramycin göz merhemi ve antibiyotiği eczaneden alıcaksınız..dozajı ve kullanım sıklığı için bi veterinere danışırsanız daha iyi olur..burda da size yardımcı olucak daha bilgili arkadaşlar olacaktır,kolay gelsin..

img

thedamned

15 yıl 11 ay 4 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Merhabalar asegul07. Ben de yeni bakıcılardan biriyim. Ama size yardımcı olabileceğimi düşünüyorum. thedamned yuva yapmanız konusunda çok güzel bilgiler vermiş. Ama hemen alamayacak gibiyseniz, alana kadar sizi idare edebilecek çözümler üretmek gerek. Ben bu konuda yardımcı olmaya çalışacağım size. Ancak öncelikle belirtmem gereken birşey var. Kaplumbağanızın gözlerinin kapalı olduğunu yazmışsınız. Gözlerinin kapalı oluşu basit bir göz rahatsızlığı da olabilir, ciddi bir akciğer enfeksiyonunun belirtisi de. Thedamner her iki hastalık içinde antibiyotik tedavisini anlatmış ama mesela sadece göz hastalığıysa diğer antibiyotik çok ağır bir antibiyotik. O durumda bu ilacı kullanmak hata olur. hastalığının hangisi veya ne olduğunu, yeni almış olduğunuz bir kaplumbağada anlamak imkansız denecek kadar zor. ( belirtilerden hastalığın anlaşılabilmesi için normal durumunu bilmeniz, dolayısıyla anlatabilmeniz gerek. Örn: çok iyi yiyordu, şimdi yemiyor, yüzemiyor, yan yüzüyor, hapşuruyor vs. ) Yani sizin veterinere götürmeniz bence şart. Yanlız kaplumbağalar konusunda bilgili bir veteriner bulmanız çok zor. Sitemize çok bilgili olduğu tecrübe edilmiş bir veterinerin adresi ve telefonu koyulmuş.Yine başlıklar içinde, ikinci sayfada, büyük harflerle " Kaplumbağa hakkında bilgili Veteriner "diye yazan başlığın içinde var. Bence mutlaka götürün ve bir an evvel tedaviye başlayın. Hem kaplumbağa için çok önemli hem de kızınız. thedamned`in de düşündüğü gibi ciddi bir hastalıksa sonuç ölümle sonuçlanabilir ve aldığı ilk evcil (sandığı) hayvanı böyle kaybetmesi gerçekten hoş olmaz. Ayrıca Kaplumbağanızı aldığınız pet-shop`a Veterinerden Aldığınız kaplumbağanın hasta olduğuna dair bir belgeyle giderseniz, kaplumbağanız için gerekli malzemlerin hepsini ücretsiz olarak alabilirsiniz diye düşünüyorum. Maliyeye şikayet hakkınız mevcut. Bunu onlara hatırlatabilirsiniz bence. :) Ancak, nasıl bir akvaryum kurmanız gerektiği konusunu lütfen buradan araştırıp öyle gidin. Doğru bir yuva kurmanız çok önemli çünkü. Gelelim acil çözüm kısmına. büyükçe bir leğene ılığa yakın sıcak denebilecek sıcaklıkta (28-20 derece), kaplumbağanızın kabuğunun 1,5-2 katı kadar su koyun. Tam ortasına da kuru alan oluşturmalısınız. Büyük ve üst kısmı düz bir taş olabilir. Kullanacağınız tüm malzemeleri varsa evde kaya tuzu yada sirkeli sıcak suyla yıkayıp iyice durulayarak dezenfekte edin. onlar yoksa bildiğiniz bir yöntemle dezenfekte edin ama ÇOK İYİ DURULAYIN. Lambanızın ampülünü 75 voltluk bir ampulle değiştirin ve ampulü tam taşın üstüne gelecek şekilde 15 cm. yükseğe yerleştirin. son olarak, eğer kaplumbağanızda enfeksiyon var sa,( ki büyük ihtimalle var) sıcak suda ( 30 derce) kalması şart. bunu sağlamanız gerek. bu konuda tek önerim hemen bir ısıtıcı ve su için derece almanızdır. umarım hemen alabilirsiniz. yok alamazsanız leğeni, kalınca bir battaniyenin üzerine yerleştirmeniz.battaniyeyi 4-5 kez katlayıp leğen üzerine yerleştirin ve mümkünse yakınında bir ısıtıcı yakın. yani leğen içindeki suyun soğumaması çok önemli. tabi aşırı ısınmamamsı da( 3o dereceyi geçmemeli ) benim önerebileceklerim bunlar. umarım işinize yarar. gelişmeleri mutlaka paylaşın bizlerle. elimizden geldiğince yardımcı oluruz. umarım kaplumbağanız ve çocuğunuz mutlu olurlar :) KOLAY GELSİN.

img

marti

15 yıl 7 ay 13 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Asegül07, su sıcaklığı için 28-20 derece yazmışım yanlışlıkla. 28-30 derece olacak. ısı çok önemli. o nedenle belirtmek istedim. tekrar kolay gelsin :)

img

marti

ÖZEL MESAJ

Bu arada, bu öneriler sadece sizin kaplumbaganiza özel çözümler. Enfeksiyon olduğu için ısı odaklı önerilerde bulundum. ( battaniye, elektrikli soba, 75 volt`luk ampul) Normal Kaplumbağalar için bu ısı düzeyi yüksek gelir ve mantar enfeksiyonu için tehlike oluşturur. O nedenle baska yeni baslayan arkadaslar bu yazılanları tavsiye olarak almasın lütfen.

img

marti

ÖZEL MESAJ

aysegul burada arklar sana sadece kaplumbagan için cvp atmıslar cunku onu ıstedın benımde ufak b hatırlatmam olacak kızınızın astım hastası olduk unu soyledınız sızdekı kaplumbaganın salgılamıs olduk u kou kızınız ın sağlık ı acısınadn hiç iyi deyil kaplumbaganın suyunun kesınlıkle kokmaması nı saglaman lazım yadda kızınızla kaplubagayı aynı odada uyutmayın cunku astım gece faalyete gecer (20 yıllık)astım hastasıyım ve tadavısını görüyom :)) ufak bı hatırlatma

img

53gfb

15 yıl 11 ay üyedir.

ÖZEL MESAJ

Yem yememesindeki en büyük neden tabikide bulunduğu ortam ama büyük bir etkende atılan yemin nasıl olduğu Bu konu hakkındada bilgi verirseniz sevinirim.

img

gangsta4ever

16 yıl 4 ay 25 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Selam arkadaşlar. Öncelikle yardımlarınıza çok teşekkür ederim. Tavsiyeleriniz doğrultusunda şu an için kurabileceğim en elverişli ortamı yaratmaya çalıştım. Küçük bir akvaryum boyutlarındaki plastik bir kap ayarlayıp içine dezenfekte ettiğim taşları ve kuru bölge olarak kullanacağım kayayı yerleştirdim. su ısısını sabit tutmaya çalışıyorum. Gözleri için de terramycin kullanmaya başladım. Ancak hastalığı konusunda aldığım dükkanı suçlayamıyorum çünkü bizim cahilliğimizden dolayı ilk gecesini soğuk bir suda geçirdi. Şu an hala hiç suya girmiyor. Biz suya koyarsak kısa bir süre yüzüp hemen kayaya çıkarak lambanın altına gidiyor. Bu da siteden aldığım bilgiler ışığında akciğer enfeksiyonuna benziyor. Yarın ilaç alacağım ama tedavi için ilaçlı suda 12 saat kalmalı yazıyordu bu bana biraz fazla geldi kaplumbağasına tedavi yapan bir arkadaş kendi deneyimlerini paylaşırsa sevinirim.... Bu arada 53gfb isimli arkadaşa astım konusundaki tavsiyelerinden dolayı teşekkür ederim. Tavsiyelerini dikkate alacağım. Zaten akvaryum da odasında değil salonda....

img

asegul07

ÖZEL MESAJ