Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Yumurtlama alanı planı. - 2.sayfa

Alt kısmı su dolu olan iki katlı bir düzeneğim var. Daha önce fotoğraflarını paylaşmıştım. Üst kısma çıkıp ısınma lambası altında vakit geçiriyor kaplumbağalarım.

Resim

Dişi kaplumbağam bir kaç ay önce 2. kez yumurtladı. Yumurta biz zamanında müdehale edemediğimizden onlara yem oldu tabiki. Yumurtlamadan önce kuru bölgeye sık sık çıkıp firar etme girişimlerinde bulunuyordu. bu hareketlerinden yumurtlayacağını anlayıp önlem almak lazımdı. Uygun yer arıyordu demekki. Geçtiğimiz günlerde "DJ Rex - Kaan Bey`in" akvaryumunda kum kullandığını görünce akvaryumun bir kısmını yumurtlama alanı olarak düzenleme fikrini gündeme getirdim. Aşağıdaki şekillerde planları görünüyor.

Resim

Üst kata sol taraftan çıkmaları için bir rampa hazırlayıp üstteki akvaryumun altını o taraftan delmiştim. Şimdi Sağ taraftan da aynı büyüklükte bir bölüm kesip alttaki kum alana inebilmeleri için boşluk bırakacağım. Alttaki akvaryumda eskiden kuru alan olarak kullandığım şimdilerde dişi kaplumbağamın dinlenme yeri olan seramik ile oluşturduğum alanın ön kısmını bir cam ile kapatıp kum doldurmayı planlıyorum. Bu sayede orada 15 cm. kadar derin kum alan oluşturacağım. Akvaryum tabanımı kum kaplamayı şu anda düşünmüyorum. Çok ince kum kullanmayıp oradaki kumu akvaryuma taşıma ihtimallerini enaza indirmeyi düşünüyorum. Dişi kaplumbağam yumurtlama evresinde kuru alanın sonuna giderek bu kumlu alana inecek ve yumurtlayacak diye umudediyorum. Kum alanın ön tarafı 28 derece de ki suya komşu ve üstünde ısınma lambası açık olduğundan kum sıcaklığı bu sıcaklığa yakın sabit bir sıcaklıkta kalacaktır. Bu da yumurtlama için uygun koşulların oluşmasına yardım edecektir. Yumurtlama evresinde o kumu belli aralıklarda nemlendirip yumurtanın bozulmamasını sağlamak lazım sanırım. Bu hafta sonu kum alanını oluşturup fotoğrafları paylaşırım herhalde. Umarım oradaki kumu ayaklarıyla akvaryuma çok fazla taşıyıp ortalığı batırmazlar :) Kum alndan çıktıktan sonra 30 cm kadar kaydırmazın üzerinde yürüyecekleri için orada ayaklarındakini dökerler diye umudediyorum. Deneyimlerimi paylaşırım.

img

yasdal

19 yıl 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Videoyu izlemek istedim ama sayfa görüntülenemiyor. Bir sorun var herhalde.

img

asegul07

15 yıl 7 ay 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

çok güzel olmuş, hayran kaldım :)Kumu kazıyorlar mı şimdi ? Ordaki bütün kumu akvaryuma taşıdılar mı ?

img

huleyn

17 yıl 3 ay 1 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Video da sorun yok. Ama bir de bu linkten deneyebilirsiniz.

Bendeki filtre şu linkte kinden. 50-60 lt. kaplumbağa akvaarymu çin çok yetersiz kalır.

Huleyn. Pek girmiyorlar kuma. 1 kez gittiğini gördüm kızın. Onda da akvaryuma bi gram kum taşımadı. Kum biraz çukurda kalıyor. Çıkmaya çalışırken silkeliyor kendini demekki. Öneririm. (Ben çok ince kum kullandım)

img

yasdal

19 yıl 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

İlgin için çok sağol, ama link yine açılmıyor. Herhalde videoyu görmek nasip olmayacak.:)

img

asegul07

15 yıl 7 ay 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

evet son verilen link olmamaış ama izlesene linki çalışıyor.

img

huleyn

17 yıl 3 ay 1 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Bizim kıza yaptığım yumurtlama alanı şu aralar erkek kaplumbağanın egemenliği altında. Umarım yumurtlama zamanı da fazla sahiplenmez. Kızı pek sokmuyor alana. Kız genelde yukarıdaki taşta güneşleniyor. Ara sıra oğlandan zaman kalırsa kuma indiği oluyor ama. Bu arada kumu akvaryuma taşıma işi geçtiğimiz 1-2 aylık sürede rahatsız edecek boyuta gelmedi henüz. Akvaryum dbinde büyük beyaz taşlar olduğundan dibe dökülen kumu göstermiyor. O taşları biraz daha artırıp tüm tabanı kaplarsam hç problem kalmaz sanırım. Üstteki kum azalınca da ufak ufak eklerim. Kum taneleri o kadar ince ki dip çekiminde elektrik süpürgesi gibi çekiyor bizim hortum . Şimdilik tecrübelerim sistemin iyi işlediği yönünde.

img

yasdal

19 yıl 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

çok mutlu görünüyor seninki yasdal. Harika olmuş. Kesinlikle büyük akvaryuma geçince uygulayacağım bu kum alan icadını. Ellerine sağlık. Senin " kocaman" lara sevgiler. :))

img

marti

15 yıl 7 ay 14 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ