Hepsievcil

Kuş Forumları > Sakalar, bülbüller ve ispinozlar

Mesaj Ekle

BİLGİ SAKA XSAKA ÜRETMEK

Saka X Saka üretmek için evvela; 1. Şanslı olmak gerek Madde a.1) faktörü Bu faktör en önemli unsurlardan biridir. Eğer şansınız yoksa diğer faktörlerden birkaçı mutlaka eksik ayak olarak işleyecektir. Şans nedir : Şans belli başına bir hiçdir. Çünkü şans denilen bir sistem kainatta yoktur. Şansa bizler NASİP ve KISMET olarak algılarız ve bekleriz. Nasibiniz varsa elde edersiniz, Kısmetinizde varsa yaparsanız. Mesela 1 saniyede 3-5 trilyon işlem yapabilen Deep Blue adlı bilgisayara göre şans faktörü işliyor olsa ve gerçektende bilgisini kullanabiliyor olsa idi, sayısal lotto sonuçlarını tuttururdu. Ama bunu yapması imkansız. Sadece hesaplamalarını varsayımlar yaparak bir çizilgede milyarda bir tutturacaktır. Deneyimsiz bir saka*saka üreticisi bu nedenle Şansa (kısmete ve nasibe) ihtiyacı vardır. Bu faktör işlediği zamanda yazılmış olan ne ise işleyecektir. Peki usta bir saka*saka üreticisi bunu nasıl becermektedir ? Usta bir saka*saka üreticiside şansa ihtiyacı vardır. Çünkü doğru takımları ve doğru malzemeleri hallettikten sonra, hastalıklardan etkilenmemesi için tüm hünerlerini göstermek zorundadır. Küçücük bir şansızlık sonrasında eşleşmeler yapılamayabilir veyahut yapılmışsa yumurtalar korunamayabilir veyahut yavrular büyütülemeyebilir. Yetmedi. Yavruları tüyden çıkaramayabilir. Demekki usta ve deneyimli bir saka*saka üreticiside belli oranda şansa ihtiyacı vardır. Yanlız Usta ve deneyimli üreticiler, birkaç olguları şansa bırakmamak üzere. Tüm gayretleri ve zamanlamarını TECRÜBELERİ ile sabitlerler ve dikkatli bir şekilde üretim süreçlerini takip ederler. Üretim süreçleri nelerdir : 1. Doğru zamanlama 2. Doğru zamanlama yapabilmek için doğru takımlama 3. Doğru eş seçimleri 4. Doğru zamanda doğru ilaçlama ve eşleştirme 5. En önemliside Dikkatli bir göz ve dikkatli takipler sonucunda her hatayı zamanında müdahale etmek. 5`ci maddenin açılımı : Madde 5`de bahsedilen konu aslında anlaşılır düzeyde yanlız bu okadar da basit değildir. Usta ve deneyimli üreticiler, herşeylerini çeteresini tutarlar (kimi kafasında kimi yazısal anlamda) bu çeteler vasıtasıyla Doğru zamanda İZLEME, GÖZLEME ve ANALİZ`ler sayesinde takımlanacak kuşları seçmek ve üretmek gerekir. Örneklemek gerekirse : - Eğer zamanında hasta sonradan iyileşmiş bir kuşu eşe atarsanız bu durumun şansla alakası yoktur. Tamamen bir hatadır. Bunu bildiği için bu takımlamayı denemez. - Eğer takımlanacak kuşlardan herhangi birisi aşırı bitlenme sonucunda taakat ve güçten düşmüş ise, döl verimin olamayacağını bilir. Çünkü kuş kendini toplarlayamaz. - Eğer takımlanacak kuşlardan herhangi birisi ishal veya keyifsiz veyahut tüy düzeneklerinde bir eksiklik var ise veyahut olmuş ise. Bu kuşdan verim alabilmesi çok zordur. Bu ve buna benzer binlerce sorunları mutlak ve mutlaka Doğru zamanda İZLEME, GÖZLEME ve ANALİZ`ler sayesinde olmaktadır. Eğer doğru zamanda - doğru gözlemleme hatalı ise İzleme ve analizler hiçbirşey ifade etmeyecektir, sonuç olarakda işiniz şansa kalacaktır. Usta ve deneyimli üreticiler işini en az şansa bırakan kişilerdir. Devam edecek............................................ ..(bekleyin)

img

wipes

15 yıl 2 ay 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Saka X Saka üretimi 2. Doğru Erkeği seçmek gerek Madde a.2) faktörü Doğru Erkek seçimi sanıldığı kadar değildir. Her erkek dişiyi binecek diye bir kural da yoktur. Tecrübesiz üreticiler her zaman şunu yanlış bilmektedir. "Her erkek saka her dişi sakayı biner" Kesinlikle böyle birşey yoktur ve imkan dahi yoktur. Bu tarz veriler insanları daha kafadan yanlış bilgilendirmek demektir ve kesinlikle hatalı bir kavramdır. Neden ? Nedenleri sıralamak gerekirse : Birinci madde bunu sanan acemi üretici Doğadan en güzel erkeği edinmektedir. Bir kere erkek kuş Dölleyici faktörü üstlendiğinden bu kuşun şekli, güzelliği ve asaletti ile alakalı bir konu değildir. Bu yanılgı nedeniyle doğadan yakalanan erkek kafese alıştırıldıktan sonra paldır küldür üretime alınamaz. Bu varsayım okadar hatalı bir işlemdirki, kesinlikle hüsran ile sonuçlanacaktır. Erkek kuşun vasıfları çok farklıdır. 1. Ötüme meyilli bir kuş olmak zorundadır. Ötmeyen erkek kuş dişiyi ikna edemez. Peki ötmeyen bir kuş nasıl olabilir ? Çok basit; - erkek kuş kendini güvende hissettiği zaman, - yeterli derece güven hisse sonrasında bakımı mükemmel ve hatasız yapıldığı zaman - ve aynı zamanda da tüm sağlık sorunları giderildiği veyahut bertaraf edildiği zaman öter. Bunun dışında Erkek kuşlar ötmez. 2. Erkek Kuşa ötüm verildikten sonra erkek kuşun çok iyi bir şekilde tüyden çıkmış olması gerekir. Bu sağlanmalıdır. Eğer bu konuda bir hata yapılır ise, üretim çalışmalarında hatalı sonuçlar verecektir. Erkek kuşun tüy mevsiminde en iyi bakıma ihtiyaç duyduğu dönemdir. - Bu dönemde rahatsız edilmez, - Bu dönemde sıkıştırılmaz, - Çok iyi gözlemlenmelidir - Analizler artılar ve eksiler iyi takip edilmelidir - Hastalanmaması için gerekli ilaç ve bakıma özen gösterilir - Hastalanmaması için yem ve takviyeler yerinde ve zamanında verilir - hijyenik kurallara dikkat edilir - Güneş, gölge ve rahat ortam sağlanmalıdır - ve en önemlisi Strese sokulmamalıdır Bunlar yerine getirilirse, tüy evresini kolay atlatan erkek kuş güçlü, formda ve ötüme hazır olacaktır. 3. Bu dönem geçtikten sonra erkek kuş gücünü yavaş yavaş ötüme harcayacaktır. Devam edecek.............................

img

wipes

ÖZEL MESAJ

A) Saka X Saka üretimi 3. Doğru dişi Seçimi Saka kuşları bilindiği gibi DOĞA KUŞLARIDIR. Kanarya gibi yüzyıllardır kafesde beslenmesine rağmen, hiçbir zaman doğa kuşu olma özelliğini kaybetmemiştir. Eğer yüzyıllar önce Saka kuşların üretimi yapılmış olsa idi, bugün kanarya gibi kafes kuşu olma özelliğini kazanmış olurdu ve bu kadar tantana olmazdı. Tüm Dünyada ve Türkiyede olduğu gibi Saka bir doğa kuşu olarak kabul edilmiş ve çok özel izinlerle üretimini izin verilmiştir. Bu izinler neticesinde son 30 yıldır Avrupada üretimine hız verilmiş. Ancak ülkemizde maalesef 2-3 yıldır bu çalışmalar yapılmaktadır. Geç kaldığımız için elbette sorunlar ve sorun teşkil eden ciddi faktörler olacaktır. Bu kaçınılmazdır. Hemen hemen tüm Devlet Kurumları Üretimi teşvik etmediği gibi, köstek de olmaması büyük bir adımdır. Gerçi Doğa Kuşu üretmenin hiçbir amacı olmadığı gibi bir gayesi de yoktur. Sadece kişi kendini tatmin etmektedir. Bu tatmin olayına açmak gerekirse : Üretim süreçleri yarışmalar ile sabittir. Eğer yarışması yapılmazsa üretmenin sadece kişisel tatmin olayından ileriye gitmeyecektir. Ülkemizde Son dönemlerde GÜZELLİK yarışmaları yapılmakdır. Ancak Saka kuşunun asıl özelliği GÜZELLİĞİ değil, ötüm kalitesidir. Ülkemizde yüzyıllardır Saka kuşları ÖTÜM kuşu olarak beslenmiş ve kafes ortamında alınıp satılmıştır. Üretimden daha kolay, masrafsız ve zahmetsiz yapılan avlanmalar sonucunda Tüm Dünyada Olduğu gibi 1923 yılında Doğa Kuşları yakalanıp satılması yasaklanmıştır. Avrupa 1970 yıllarda yaptığı ciddi atılımlarla saka kuşlarının kafesde üretilmesine olanak tanımış ve kayda (zapta zupta) almak şartı ile bilezikli kuşlardan, bilezikli kuşlar üretilmesini teşvik etmiştir. Ülkemizde bilezikli doğa kuşu üretimi yavaş ilerlemektedir, sanırım birkaç 10 yıl içerisinde bu sorun tamamen ortadan kalkacaktır. Şimdi yukarıda arz ettiğim dayanaklara göre. Şimdiye kadar 3 ana madde saydım. 1.cisi Şans faktörü 2.cisi Erkek Kuş seçimi ve 3`cü faktörümüz Doğru Zamanda Doğru dişi seçimi. Bazı arkadaşlar erkek kuş seçerken yaptıkları hataları dişilerde de yapılmaktadır. Genel olarak KUŞ ZİHNİYETİNE bir göz atalım. Tüm Kuşlar ÜRKEK`tir. Ürkek olmalarının sebebi HAYATTA KALMA ZORUNLULUĞUNDAN kaynaklanmaktadır. Ürkek olmayan hiçbir kuş doğal ömrünü tamamlayamaz ve yaşamayaz. Hayatı boyunca bu hatayı bir kere yapar ve bu hata onun hayatına maal olmaktadır. Hepimiz kuşları SU İÇERKEN veyahut YEM YERKEN görmüşüzdür. Acele edip etrafındaki Doğal Düşmanları kollarlar. Kimi HAVADAN gelir Kimi Yerden Yaklaşır Kimi Topraktan Fırlar Kimi Suyun içinden Çıkar. Hep bir düşmanı vardır ve daima düşmanı ile yüzleşmek zorundadır. - Yemlenirken devamlı tetikte olmak zorundadır. - Uçarken havadan gelecek olan düşmanlarında korunmak amacıyla hızlı ve çabuk uçmak zorundadır. - Su kenarlarında diğer yırtıcılardan korunmak için acele etmek zorundadır - Toprak üstünde mümkün olduğu en kısa sürede kalmak zorundadır. - Geceleri bile uyumak için kalırken devamlı tetikte olmak zorundadır. Peki bu kadar ürkek ve tez canlı bir doğa kuşunu hele hele dişileri 12-18 gün kuluçkaya nasıl yatıracaksınız ? Bu sanıldığı kadar kolay değildir. - Doğal içgüdüleri ile çiftleşecek !!! - Doğal fiziki dürtülerinden ötürü de yuva örecek !!! - Yetmedi hiç kıpırdamadan da 12-18 gün yuvada yatacak !!! Bunun bu kadar kolay olduğunu sanan arkadaşlar aldanır, çünkü bu kuşun ANA TABİAT KURALLARINA aykırı bir tezdir. Peki Nasıl olacakda Dişi bir Saka Üretim için seçilmelidir ? Bu soru madde 1 de arz ettiğim ŞANS (nasip Kısmet) faktörü belirler. Öncelikle şanslı olacaksınız. 1. Diğer taraftan dişi kuşun çok sağlıklı olması gerekir. 2. Dişi kuş mümkün mertebe KART BİR DİŞİ olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü doğada defalarca yuva örmüş ve büyütmüş dişilerle üretim yapmak inanılmaz zor olacaktır. 3. Dişi kuş genç olması şansınızı zorlayacaktır. Bu 3 ana temel kural giderildikten sonra Üretim İçin yapılması gereken en önemli faktör Dişi Kuşun seçim ve çalışmaları tamamladıktan sonra. Yukarıda arz ettiğim ÜRKEKLİK faktörünü mutlaka ama mutlaka bertaraf edilmelidir. Bu ürkeklik dişi kuşta giderildikten sonra GÜVEN faktörü oluşmalıdır. Eğer Sahibi ve Dişi kuş arasında bir GÜVEN ve STRESSİZ bir ortam yaratılmadığı sürece ÜRETİM İMKANSIZDIR. Dişi Kuşun Ürkeklik faktöründen GÜVEN Faktörüne geçiş süreci : Bu süreç evvela Dişi Kuşun Kafes ortamını benimsemesinden gelmektedir. Eğer kafesini benimsememişse ÜRETİM YAPMANIZ İMKANSIZ. Ürkekliği giderilmemiş bir Dişi Saka Yuva Örmez ve Yumurtlamaz (bazen fizyolojik boş yumurtalar atabilir) Yumurtlasada, yumurtaya yatmayacaktır. En önemliside Erkek kuş ile asla gerçek bir çiftleşmede olmayacaktır. Tüm Bu zorlukları aşmak üreticisi için en önemli unsurdur. Dişi kuşa mutlaka ÖDÜLLER ve GÜVEN tazelemesi yapmalıdır. Nasıl ? 1. Yüreklendirmeler ile (sevdiği şeyleri ona İKRAM ederek) 2. Güven aşılama (asla elinize sık sık almamak ve çok fazla rahatsız etmemek ile) 3. Her daim onunla konuşarak ve sevginizi belli ederek. 4. Yıllar sürebilecek karşılıklı güven sonrasında Dişi Saka mutlaka üretim için hazır olacaktır. Bu dört madde yerine getirildikten sonra 4 cü madde kaçınılmazlar arasında olabilir ve üretim gerçekten kolay olacaktır. Tavsiyelerim : 1. Sağlıklı Genç Dişi Endinmek 2. Genç Dişinizi sıkıştırmadan eğitmeli, alıştırmalı güven vermeli, sağlık beslemeli ve kuvvetli beslemek 3. Kafesine veyahut üretim box ortamını beğendirmeli 4. Aşırı derecede rahatsız etmemli, ele alınmamalı 5. En önemliside Yıllarca sürebilecek bir arkadaşlık kurarak size güvenmesini sağlamalı.

img

wipes

ÖZEL MESAJ

MÜTHİŞ BİLGİLER YAZMIŞSIN SEVGİLİ DOSTUM...ÇOK TEŞEKKÜRLER... İNŞALLAH BU SENE MEVCUT BİLGİLERİMİZLE YAVRULAR ALIRIZ... ŞANS OLMAZSA BU SENE,GELECEK SENE BU BİLGİLERLE SEZONA GİRERİZ. TELEFONUNUZU YAZARSANIZ İSTANBUL A GELDİĞİMDE SİZİNLE TANIŞMAK İSTERİM. SELAMLAR FERUDUN BAŞ SAMSUN

img

ferudun

16 yıl 5 ay 30 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

selamlar bildiğimiz konular hakkında herzaman yardımçı olmuşumdur ben teşekkür ederim tel 05352736865 hayırlı sezonlar

img

wipes

ÖZEL MESAJ

SAYIN WİPES YAZINIZIN ALTINA ALINTIDIR DİYE YAZARSANIZ EMEĞE SAYGISIZLIK ETMEMİŞ OLURSUNUZKİ BUDA BENCE COK ÖNEMLİ ÇÜNKÜ YAZIYI BAŞTAN SONA İNCELEDİM KENDİ TECRÜBELERİNİZDEN VEYA DÜŞÜNCELERİNİZDEN BİR KELİME DAHİ BULAMADIM YAZI TAMAMİYLE KOPYALA YAPIŞITR YAPILMIŞ BU MAKALE SAYIN SAF-KAN DERNEK BAŞKANIMIZ FAHRİ AKGÜL`E AİTTİR PAYLAŞIM İÇİN TŞKLER..

img

kingmajor

15 yıl 3 ay 21 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

dostum bu kadar tecrübeye dayanarak yazdığın yazıya göre sattığın 3mm bilezikli sakalarıda senmi üretüyorsun yoksa sağdan soldan alıpmı satıyorsun

img

orhan_34

15 yıl 2 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Bilezikli saka diye verdiği sakalr 3mm mi sayın wipesin bir açıklama yapması lazım sanırım

img

karahan9

15 yıl 11 ay 30 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

karahan9 arkadaşım bana kalırsa da bi acıklama yapması lazım madem bukadar yardımcı olacak yazı yazmış bizlere başka forumdan bi arkadaşta ondan bilezikli saka aldığını ve acemi olduğu icin kandırıldığını söylüyor wipes arkadaşımda bazı ilanlarında bilezikli saka yazmış wipesmi doğru söylüyor yoksa kandırıldığını söyleyen ercan arkadaşmı lütfen bi acıklama gelsin biz kime inanacaz bu forumda herkes bişeyler yazıyor lütfen dürüst olalım beyler biz hobici insanlarız ha hobi ticarete dönüştüyse onunda dürüst olanını yapalım

img

orhan_34

15 yıl 2 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

3 mm bilezik 5 yaşındaki sakayada giriyo 2.9 u bile kabul etmiyo çoğu insan 3 mm cok abes olur bence bilezikli denilmemesi lazım ayrıca alıntı yaparken kendi tecrübelerimiz gibi yazmazsak iyi olur paylaşım güzel ama tecrübe size ait değilse size ait gibi yazmak hoş olmaz inanın bunu yazan kişi bizim büyük üstadlarmızdan birisi hiç yoktan paylaşım yapıyosak hakkını verelim SAYGILAR..

img

kingmajor

15 yıl 3 ay 21 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ