Kuş Forumları > Sakalar, bülbüller ve ispinozlar
Merhaba,Türk kanaryasının Lizard`ın atası oluğuna dair teoriler bir çok yabancı kaynakta var.Tüm eski kanaryalar da olduğu gibi konuyu netleştirecek bir bilgi henüz kimsede ne yazık ki yok. Uzun süren bir azalmadan sonra, günümüzde araştırmacı kuş severler özelikle de Avrupa`da hızla çoğalıyor.Birinci sırayı da doğa kuşları ile elde edilen melezler alıyor.Jaspe kanaryası da bu çalışmaların yakın zamanda ki ilk meyvesi.Melezlenen kuş o kadar çok ki yarış listesinde olanlar bile bir hayli fazla.Birde bu listenin dışında olan denemeler var.``Üretken olan-olmayan melezler``başlığına da yazdığım gibi kaç kuşta,kaç senede bu kanıya varılmış belli değil(Türk kanaryası için).Yüz kuşta üretken olmaz da,yüz birinci kuşta olabilir.Birinci,ikinci sene olmaz da üçüncü dördüncü sene olabilir.Onun için denemekten vazgeçmemek lazım diye düşünüyorum. Zaten elimizde ki kuşların çoğunu ``olmazı,olmaz`` kabul eden insanlar bize kazandırmıştır.``Biyolojide her zaman iki kere iki dört etmez.``Sayın Ruhi Saruhan`ın bu sözü araştırmacı kuş severlere kılavuz olmalı. Ülkemizin çok yabancı olduğu bu konuda,olumsuz eleştirilere kulak tıkamak lazım.Olmaz gibi,kuşları kırıyorsunuz gibi...Bu düşüncelerime rağmen listeyi (ki bir çok arkadaşı daha işin başında denemeden vazgeçirebilir) aradım,buldum ve siteye/sitelere yükledim.Tek amacım bugün ki günde bilgiler ne aşamada onun bilinmesi idi. Türk kanaryası melezinin üretkenliği ile ulaştığım son bilgi ise şöyle; ``verdecillo de frente roja x canaria, se dice q los f1 de este cruce son el origen de la raza lizard, no se ha visto ningun f1 fertil`` ``Türk kanaryası x kanarya,Lizard`ın ondan geldiği söylenir,F1 melezlerde üretken görülmedi`` http://faunaautoctona.foroactivo.com/hibridacion-f8/fertilidad-esterilidad-de-algunos-cruces-t140.htm ertuğrul görüşükten alınan makaledir!!!!!!!!
YORUM YOK O ZAMAN`!SAKA X SAKA MELEZİ UĞRAŞMAK İSTEYEN DENESİNC DERİM,OSMANLI ZAMANINDA HEDİYE OLARAK YABANCI MİSAFİRLERE HEDİYE EDİLEN ORJİNAL KANARYANIN(YABANİ BİR IRK)DAHA SONRA AVRUPADA NASIL MELEZLENEREK ÇOĞALTILDIĞINI ARAŞTIRABİLİRSİNİZ.SAKA KUŞU İLEDE AVRUPADA ÇALIŞILMIŞTIR VE ÜREYEN MELEZLER ELDE EDİLMİŞTİR. ZATEN ALAN ARKADAŞLARDA BEN ALDIM DEMEMİŞLERDİR BU SAATE KADAR,BEN SİZE SADECE DENEYİN DİYORUM.
o senin dediğin kanarya bildiğin serinus canaria! bir rivayete göre seferat yahudileri osmanlıya sığınırken yanlarında bu yabani kuşları getirmişler ve hatta bir kısmını burada salmışlar..avrupa kökenli(ispanya)kanaryalardır......o kanaryayıda avrupada değil burda ürettiler,padişahın özel kuşcubaşıları bu türün islahında çalıştı.......bu anlattığım tür kanarya artık soyu tükenmiş ve büyük ihtimalle sonradan almanların getirdiği kırık cermen denen kuşlarla melezlenen İSTANBULİN adıyla anılan 13-14 cm lik renk olarak timbrado ve harza benzeyen görünüm olarak bossu belge ve japon hoso(kamburluk olarak!!! yoksa hoso ile bossu arasında majorle kömürcü gibi boy farkı var:)))tipli bir kuş türü.........ötümü bülbül ağzı ve molinua nın bazı turlarına benzermiş.....hakkında fazla bir bilgi yok fakat bu kuş bu topraklarda islah edildi avrupada değil
evet doğrudur.ama soyu tükendi dediğiniz kuş bazı müstesna insanlarda hala var ve kesinlikle üretip satmıyorlar.(İSTANBULİN).VE BURDA AÇIK VE NET SÖYLÜYORUM BEN SAKA MELEZİNDEN YAVRU ALINDIĞINI GÖRDÜM..BU YILDA KISMETSE 3 TAKIMDA DENEME YAPIYORUM.
Selam kardeş!!!!! ben sana daha enteresan bir olay anlatacağım!!!!1958-1968 yılları arasında dayımın anlattığına göre dedemde 35 tanesi kafeste olmak üzere 300 e yakın kanaryası varmış.bunlar cermen ve istanbullu(büyük ihtimal istanbulin)cinsleri imiş.çoğu sarı ve birkısmı sarı yeşil ahraçlıymış......dedem rahmetli olmadan evvel son 2 takım kuşunu damadına yani babama hediye etmiş oda askere giderken babasının kümesinin olduğu tarastaki ufak odaya bırakmış ve kuşlara gelene kadar babaannem ve dedem bakmış hatta yavru almışlar.....bundan 10-12 sene evvel istanbuldaki üretimhaneme bakıcı temini için babamın kümesinden 10 takım bakıcı seçmeye gittim.....samsuna geldiğimde kümeste babamın bir arkadaşıyla tanıştım ve kendi kümesindeki kuşların dayısından kaldığı,o zamandan beri çok ufak kan takası yapıldığı ve kuşların damarının benim dedemin kuşlarına dayandığını söyledi.kuşlara bakmaya gittiğimde içlerinde bazılarının beyaz bazılarının gri beyaz ahraçlı ve gerisinin sarı ağırlıklı kuşlar olduğunu gördüm......yani kuşlar bildiğin yerli sıra kuşlarıydı ve 80-100 kadar vardı....Samsunda ve istanbulda,internet ortamı bilmeyen 60-65 yaşlarında eski kuşcu kim varsa hemen hemen kümeslerini gördüm kiminde 3-5 kiminde 1-2 adet eski damar kuş var....ama hepsi kırık ve sıra kuşu veyahut bülbül kanarya.......ve hiçbir kuş bir diğeriyle fiziki görünüş bakımından uyumlu değil.........yazıkki İSTANBULİN cinsi kanaryanın bir kare fotoğrafı yok, olan fotoğraflar hep kırma kuşlar. orjinal arşivlerde kayıtlara rastlanmıyor....yani bu sizin eski kuşculardaki kuşlarda büyük ihtimalle kırık kuşlar......ses kayıtları maalesef yok...yani kardeş bu kuşun orjinali kaybolmuş durumda. bildiğim kadarıyla bazı kişiler yeniden bu cinsi diriltmeye çalışıyor T.K.K.K.F de bu konuyla ilgili çalışıyor.........şu anda türk kıvırcığı cinsi kanarya C.O.M tarafından onaylı olarak sergilerde yarışıyor ve uşaki de başka bir türk kanarya ırkı olarak tescillenmek için C.O.M a baş vurdu.......eğer çalışmalar sonuç verirse istanbulin tekrar türk ırkı kanarya olarak sergilerde yerini alacak!!!!!biliyorsun 2. dünya savaşından sonra az kalsın lizardlarda kayboluyordu.....50 adet kaldı tüm dünyada .......ve ingiltere bir daha hiçbir şekilde üretemiyeceği london fancyi kaybetti....ondan dolayı eldekine sahip çıkmak gerekiyor....
takarabune kardeş!!!!!bizim bu konudaki tatlı atışmamız umarım diğer insanlara örnek olur.tartışmaların böyle kuşculuk konusunda olması hem seni hem beni bir çita yükseğe taşır.:))) bazı kişiler birbirine söverek mahkemede tanışır, bakarsın bizde bir dernekte veya yarışmada birbirimize rakip kuşlar çıkartarak güzel bir ortam havasında tanışırız:)ben senelerdir melez yetiştiriyorum saka melezinden yavru alındığını duymadım görmedim ama;BİYOLOJİDE HER ZAMAN 2 X 2 DÖRT ETMEZ!!!!!!!!!senin çalışmanıda desteklerim sonuna kadar.......eğer olurda başarırsan bunu,bizde gurur duyarız bu olaydan.....belki verdiğimişz gaz işe yarar:)))))))) sevgi ve saygılarımla kardeşim MEHMET ALİ ŞEN SAMSUNLU FLORYACI 05379399301 telefonum
Türk kıvırcığı malesef C.O.M. tarafından tescilli değil sadece biz yerıştırıyoruz temel olarak Süd Hollandese lere benzetilip ,bu kuşun ırk olarak kabulu kimilerine ters düşse de bizler için mübalağasız atla deve kadar fark var. Tablo doğru Kanarya *Pussilus olsun *saka melezi olsun yavru vermez, Avrupada adamlar kafeste mutasyon yırtıcılar,mutasyon karatavuk,mutasyon bülbüller ve farklı renk mutasyon nar bülbülleri! ,albino jakolar, mutasyon karga,ve envai çeşit ekzotikler üretiyorlar ve saka melezinin üretken olmadığını da vurguluyor biz daha 5 -6 senedir saka üretirken melezinden yavru alındığını iddia edersek gülerler adama .... Alabildiğini iddia eden resimli ve adım adım bunu belgeler. Ruhi abi de sevdiğim 1.sınıf bir profesyonel özellikle malinua duayeni bir abim sanırım bu örneği başka bir şey için vermiş olsa gerek. Ertuğrul abinin de ellerine sağlık. Bu arada İstanbulin le Canarya yı ilişkilendirmek biraz tuhafıma gitti.Söylediğiniz senelerde bile belki 1960 larda, 1 yada 2 İstanbulini görebilmiş belki çok çok az kuşcu vardır (çok eski kuşçuların söylemi).O zamanlar cermenler bizim maltız yani malta dediğimiz kanaryalarla revaçta İmiş.(görmediğim için)Ancak tabi hala beslediğini iddia edenler var malesef görüntü ötüm vs anlatılanlarla alakasız kuşlar.
sevgili kuş adam size birkaç sorum olacak!!!!! c.o.m hakemleri türk kıvırcığını neden kabul etmezler? nord hollander veya süd hollanderlarla arasında fark var benzerlik yok!!acaba bunu hakem heyeti ayırt edemiyormu,eğer edemiyorsa nasıl hakemlik yapıyorlar. aynı c.o.m acaba serinus canarya x serinus serinus tan üretilen timbradoyu kabul ediyormu? eğer ediyorsa daha çok sıra kanaryası tipindeki ötümü başka kuşları andıran bir kuşu,c.o.m gibi ispanyol merkezli bir federasyon,timbrado ispanyol kanaryası olduğu içinmi standarta alınıyor? hala avrupada türk korkusumu var acaba?ben bunu artık başka şekilde düşünemiyorum........:))))ben türk kıvırcığını kabul görmüş olarak biliyordum demekki sadece bizde yarışıyormuş.. istanbulin işine gelince.....yazımı dikkatle okuduysanız size hikayelerden ve faraziyelerden bahsettiğimi anlarsınız..bu anlatılan hikayelerde çizilen resimlerde, istanbulin; sarı yeşil ahraçlı veya yeşil, ince uzun ,hafif kambur,bülbül ağazına yakın öten bir kuş olduğu söyleniyor...bu internetteki kaynaklarda geçiyor......aynı kaynaklarda(1965-1970)maltız kanaryasının saka,florya,iskete hatta bülbüllerle(ne alakası varsa:))))kırılarak yapıldığı yazıyor......yani kulaktan dolma hikayeler o zamanki bilgi yetersizliğinden kitap haline getirilmiş..ben bu samsundaki kümesi ziyaret ettiğimde,istanbuline tip ve renk olarak azda olsa benzer bir şey bulmayı ummuştum ama bula bula yerli bakıcı tabir edilen kuşları buldum....... canarya işine gelince.....serinus canaria(yabani kanarya)türkiye topraklarına ilk geldiğinde 500 sene evvel seferat yahudileri tarafından getirildiği söyleniyor..türkiyedeki evcil kanarya soylarının(maltız veya malta denen kırmalar) bu kanaryaların ve diğer başka menşeeli kuşlarla üretildiği söyleniyor.......bunların hepsi internette bilgi olarak geçiyor ben serinus canaria yazdım, canarya değil.canarya diye istanbulda canelyaya deniyor..canelya(kiraz kuşu)emberiza citrinella!!!!!!!acaba siz karıştırdınızmı? 1960 lı yıllarda 3-5 adet bu kuşun kalması bilinçsiz üreticilerin elinde zaten ilk 10 sene içinde kırılarak fiziki hiç bir özellik o çıkan damarda kalmaz.yani 40 sene sonra onun izlerini aramak zaten abesle iştigal........
dediğim gibi !!!!!!!! çalışmalar bitince istanbulini canlandıracaklarmış!!!!!!!!hep beraber bakıcaz görecez,işin duayenleri veya bu kuşu görmüş insanlar çalışmaların sonuçlarına bakarlar görürler...........bende merak ediyorum olucakmı diye..benim tahminim olmaz gibi......çünkü hangi kuşların ne aşamada kullanıldığını bilmezsen ve ötüşü ile ilgili elinde herhangi bir belge yoksa bana göre yaş iş!!!!!!!!!!!!!
Şunu söyleyeyim ki Türk kıvırcığı yani bizim eski değimimizle Japon .....Üzerine basarak söylüyorum Süd hollandese ile Melado ile ( Nord Hollandese i hele hele hiç karıştırmıyorum artık kimseye hakaret olmasın diye )Büyük ama çok büyük en az 8-9 tane duruştan ,bacaklardan,boyun kafa yapısından baldırındaki tüye kadar hatta kuşun çapına kadar çok ama çok fark var stadnartları gözden geçirirseniz iki show kuşunu da yan yana görürseniz detayları çok kriterlerle ayırmak çok basit ve jüri tabiki bunu çok iyi biliyor o kadar seminerler veriliyor görsel ve teorik biliyorsunuz .Gelelim C.O.M ile alakasına biliyoruz ki bunun Dünya Ornitholoji Konfederasyonuna standart kabulu ve uluslararası show klasmanı olarak kazandırılması biraz da Lobi gerektiren mevzular ancak şahsen inanıyorum ki yakın gelecekte bu kuş ulaslararası arena da kabul görüp , boy gösterecek,Ülkemiz adına çok güzel ilerlemeler kaydediliyor gün ve gün .