Sürüngen Forumları > İguana
kuyruk .. - 2.sayfa
ya arkdslar biriniz bana yardımcı olabilir misiniz ? iguanamın bundan 4-5 ay önce bi kuyruk problemı vardı kuyrugunun birkac yeri yara gibi oldu veterinere götürdüm batticon ve thiocilline verdi düzelir gibi olmustu ama simdi de kuyrugunun en ucundan 1-2 cmlik bi kısım kuruyor sonra da kopuyor .. daha sonra 1-2 cm daha .. bu sekilde kuyruk kuruyup kopmaya devam ediyor .. ne yapmam gerekir yardımcı olursanız sevinirim
bilirim bu durumu benimde daha önceden 1 papağanım ölmüştü vet. bişey yapamıştı umarım seninki iyileşir :( arkadaşlar mesajlardan anladığım kadarıyla tecrubelisiniz eğer benimde bu sorularımı yanıtlarsanız sevinirim... Daha önce bir sürü hayvan besledim ama iguana beslemedim onun için diğer hayvanlardan deneyimim var ancak iguana hakkında sadece teori benimkisi pet shoplarada sormak istemiyorum çünki büyük çoğunluğu canlı olarak değilde para olarak bakıyor ve ona göre yanlış şeyler söylüyor kafamda 3 soru var 1)alacağım küçük iguananın yaşayacağı alan nasıl olmalı satılıyormu veya nasıl yapabilirim (şuan için çok fazla para veremem öğrenciyim) 2)veterinerde kimlik aşı vb uygulamaları varmı 3)hayvanın cinsini ve sağlıklı olduğunu nasıl anlayabilrim bazılarının derisinde kurumuş yaraya benzer şeyler oluyor onlar ne? eğer bana yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler arkadaşlar...
naçizane bir tavsiye: iguana forumlarını tararsan, tüm sorularına yanıt bulabilirsin. burada bizden çok tecrübeli arkadaşlar var. yaşayacağı yer ve diyeti biraz detaylı. ben de ilk başlarken bu şekilde başlamıştım. türkiyemizde, iguanadan gerçekten anlayan veteriner sayısı da, bir elin parmakları kadar. bu konuda çok şanssızız maalesef. arkadaşlarımızın tecrübelerine güveniyoruz.
kardeş o forumların adreslerini verebilirmisin bulamıyorum ben sadece nette 1-2 sayfayı geçmeyecek kadar genel bilgi var onları da biliyorum benım istediğim bilgi kafesini nasıl yapabilirim ve kimlik aşı gibi şeyleri varmı eğer yardımcı olursan çok svinirim
tesekkür ederim iLgin icin .. en yakn zamanda götrcem .. )x
icha durumu nasıl şuan iguananın umarım iidir bu arada yokmu bana yardımcı olan ???
kuyrugundan bi kısım daha koptu )x daha yukarda bi kısım da kanıyo .. snn soruLarınn cevabı da arkdsmzn ddgi gbi diger basLkLarda var buLabLrsem Link atarm birazdan
inş. en kısa zamanda düzelir ve sağlığına kavuşur sorular içinde hala cevap bekliyorum sendende link :)
benim söylemek istediğim, hepsievcilin iguana başlıklarıydı.
onuda bulamıyorum yaw besleyen arkadaşlar biraz bilgi verseler sorular hakkında
Barınma: İguanalarda barınma çok önemlidir. Diğer sürüngenlerden farklı olarak erkek iguanaların cam akvaryumlarda beslenmesi tavsiye edilmez. Bunun nedeni erkek iguanalar kendi cinslerine karşı oldukça saldırgan olduklarından dolayı camda kendi yansımalarını gördüklerinde strese girerler. Kendi yansımasını başka bir erkek iguana sandığı için sık sık saldırı amaçlı kafasını camlara vurur ve burun yaralanmalarına neden olur. Bu nedenle iguanalar için en ideal barınaklar tel kafeslerdir. Yavru iguanalar için küçük kafesler yeterli gelse de büyüdüklerinde geniş alanlara ihtiyaç duyacaklardır. Yetişkin iguanalar için tavsiye edilebilir minimum kafes ölçüleri 2m X 1m X 1.5 m şeklinde olmalıdır. Terraryum içerisinde kendilerini doğal ortamlarında olduğu gibi rahat ve güvende hissetmeleri çok önemlidir. Bunun için kafesin içi yapay bitkiler ve tırmanabilecekleri ağaç dalları ile dekore edilmelidir. Doğadan toplanan dekor malzemelerinin temiz olduğundan emin olun. Dışardan getirilen kütük ve ağaç dallarının iç kısımları çeşitli böcek ve parazitlere ev sahipliği yapıyor olabilir. Bu yüzden getirilen malzemeyi kafese koymadan önce dezenfekte edin veya kaynatın. İguanaların kafesindeki dışkı ve yere dökülen besin artıkları her gün düzenli olarak temizlenmelidir. Aksi taktirde bakteri ve sineklere uygun ortam hazırlamış olursunuz. Kafesin içindeki su kabı her gün temizlenmeli ve tazelenmelidir. Taban malzemesi olarak kum veya ağaç kabuklarından oluşan torf karışımını kullanabilirsiniz. ( ALINTIDIR) barınmayla ilgili bilgiler burda umarım faydası olur .. kimlik ası vb uygulamalar hakkında bir bilgim yok ama oldugunu sanmıyorum.. ben birkac kere kontrole götürdüm .. bahsettigin derideki kurumus seylerin olup olmadıgına agız rengine kuyruguna tırnaklarına falan bakıyor .. iguana hastalıklarını da yazıyorum bunlara dikkat ederek alırsan sanırım saglıklı bir iguanaya sahip olabilirsin .. Rahatsızlık Ve Hastalıklar: İguanalar tutsak olarak yetiştirilen sürüngenlerde yaygın olarak görülen birçok hastalığa maruz kalabilirler. Sık sık burunlarını kafesin çeşitli yerlerine sürtmelerinden dolayı burunlarının aşındığı görülebilir. Burun ucu yaraları kolay tedavi edilmesine rağmen ilerleyip ölüme kadarda götürebilir. Böyle durumlarda yaraya bepanthene sürülebilir. Diğer yaygın olarak görülen hastalık D3 ve kalsiyum eksikliğidir. Bu hastalık UVA ve UVB ısınları eksikliğinden kaynaklanır. Metabolik kemik hastalığı kemiğin deforme olması ve kemik yapısının yumuşamasıyla şekillenir. Tedavi edilmezse ölüme götürür. Bazı deformeler tedaviden sonra düzelmeyebilir bu yüzden erken teşhis çok önemlidir. Stomatitis veya ağız çürümesi birçok sürüngende görülür. Bu hastalık ağzın içinde veya çene hatları etrafında bakteriler tarafından oluşur. Bu hastalıkta güncel antibiyotikler ile veteriner hekim kontrolünde tedavi edilebilir. Stomatitis hastalığına yakalanan türler beslenme zorluğu çektiklerinden dolayı zayıf düşerler. Ağız içinin düzenli kontrolü bu hastalığın ilerlemesini azaltır. Ağız içi pembe ve sağlıklı gözükmelidir. Ağız içindeki herhangi bir süngerimsi veya değişik bir yapı stomatitisin belirtilerinden olabilir. Böyle bir durumda hayvan erken teşhis ve tedavi için hemen veteriner hekime götürülmelidir. Keneler ve akarlar gibi dış parazitler özelliklede dışarıdan gelen türler için hayvanda vebaya sebep olabilir. Keneler hayvanın kanıyla beslendiğinden dolayı hayvanın büyümesini ve gelişmesini engeller. Bu keneler dikkatlice cımbız veya forseps ile hayvanın üzerinden alınmalıdır. Kenenin alındığı yere hastalık bulaşma riskini azaltmak için Betadin solüsyonu sürülebilir. Bazı İguanalar tek hücreli iç parazitlere ev sahipliği yapabilirler. Bu hastalıkta ağırlık kaybı ve ishal görülür. Veteriner hekim tarafından dışkı tahlilleri incelenerek enfeksiyon teşhis edilir ve tedaviye başlanır. (ALINTIDIR) umarım bunların bir faydası olur tabi daha bilgili arkadaslarımız yardımcı olursa sevinirim elimden gelen bu simdilik (: