Hepsievcil
 
 

Diğer Evcil Forumları > Sincap

Mesaj Ekle

BAKIMI VE BESLENMESİ İLE İLGİLİ HERŞEY BURDA!!! - 3.sayfa

Sevgili hayvansever arkadaşlar,
Bir hayvan beslemeye başlamadan önce forum gibi yerlerden bilgi edinmek çok faydalıdır ve yapılması gereken de budur. Almadan önce buradan bilgi edinmeniz çok güzel bir şey. Taktir ediyorum...
Öncelikle benim de, yaklaşık 8 aydır beslemekte olduğum (10 aylık) bir erkek sincabım var. Adı Fındık. Sincap beslemeye başlamadan önce dikkat etmeniz gereken 3 şey var arkadaşlar. Şu 3 soruyu kendinize sorun öncelikle,
1. Yeterince ve gerekli zamanım var mı?
2. Onun için iyi bir yaşam alanı oluşturabilir miyim?
3. Onu hayatının sonuna kadar, terk etmeden ya da doğaya salmadan besleyebilir miyim?

Özellikle sonuncusu çok önemli. Bu hayvanı alıp 3 ay - 5 ay besleyip sonra da bakamayacağınıza kanaat getirip tam size alışmışken doğaya bırakırsanız bu hayvan hemen yem olur. Evcil bir vahşi hayvan doğada yaşayamaz. Kesinlikle bir kere aldıktan sonra bırakmamalısınız. Hareketli bir hayvandır. Bir kümes hayvanı değildir. Alıp bir kafese kapatıp yemini suyunu vermeye benzemez. Her gün belli sürelerde odada serbestçe dolaşmasına izin vermelisiniz. Ama aşırıya kaçıp sizin odanızı kendi yaşam alanı olarak belirlemesine de izin vermemelisiniz. Yani kendi yerinin kafesi olduğunu bilecek ama devamlı da orda durmayacak.

Yaşam Alanı
Gelelim 2. soruya: yani kafesine, evdeki yaşam alanına. Olabildiğince büyük bir kafes olmasına özen göstermelisiniz. Burda evinizdeki alan problemi ortaya çıkar. Bir de anne faktörü. Bu iki sorunu aşarsanız sincabınızla çok mutlu yaşayabilirsiniz. Kafesi kendiniz yapabileceğiniz gibi büyükçe bir papağan kafesi de alabilirsiniz (benim yaptığım gibi). Ya da özel yaptırırsınız. Hatta size önerim kapalı bir balkonunuz varsa (çok soğuk olmayacak tabi) bu balkonun bir köşesine bir tel örgü çekmek suretiyle dev bir kafes yapabilirsiniz. Odanın içinde bunu yapmak zor olacaktır tabi. Yaratıcı olun. Önemli olan mümkün olduğunca büyük ve kolaylıkla hareket edebileceği bir alan yaratmak. Unutmayın zamanının önemli bir bölümünü burda geçirecek. Kafesin yüksekliği de önemli: 60-70 cm''den büyük olsa iyi olur. Ne kadar yüksek olursa o kadar iyi. Bendeki 50x50x70 cm boyutlarında büyükçe bir papağan kafesi.

         

Kafesin iç dizaynı sizin yaratıcılığınıza ve fantezinize kalmış :) Ben içine ağaç dalları koydum. Tipik bir ağaç gövdesi ve dalları gibi; dik duran kalınca bir daldan yanlara doğru dallanan bir ağaç izlenimi veriyor (suni çiçek yaprakları da koymuştum ama akşamında hepsini alaşağı etmişti yaramaz). Kafesin içinde karanlık bir oyuk şart. Bunu isterseniz bir kütüğü oyarak yapın, isterseniz kuşlar için yapılan ve bütün kuşçularda bulabileceğiniz ağaç yuvalıklar (fiyatı 3 YTL''yi geçmez) ile temin edin, farketmez (büyük olanından alırsanız iyi olur. ben öyle yaptım çok da güzel oldu). Unutmayın bu onun saklanacağı, uyuyacağı, korktuğunda kaçabileceği, kısaca kendini güvende hissedebileceği yer olacak. İçine en az 20''ye 20 cm boyutlarında pamuklu bir bez koyarsanız iyi olur (benimki örtünün altına girip uyuyor bazen :) ). Ya da herhangi yumuşak bir şeyler de olabilir. Kafesin tabanına yumuşak parçalar (bez kırpıntıları olabilir) koyarsanız kendi de yapar yuvasını. Ama temizlemek bakımından tek bir parça bez çok pratik oluyor. Çünkü bir süre sonra kafeste ne varsa hepsini içeri topluyor ve belli zamanlarda içini temizlemek gerekiyor.

         

Suluğunu da standart bir kemirgen suluğu olarak alırsanız iyi olur. Doğada tüm kemirgenler gibi suyu yalayarak içerler çünkü. Acil durumlarda içine yem bırakıp gidebileceğiniz üstü açık bir yemlik olursa bu da çok işinize yarayacaktır. Yapabiliyorsanız kafesin bir yerine derince bir kap içinde toprak koyun. Bu hem doğal içgüdülerle yem saklama isteğini karşılar hem de toprakla oynamayı sevdiklerinden iyi vakit geçirmesini sağlar. Ama dediğim gibi derince olsun, çünkü oynarken toprağı sağa sola dağıtıyor (benimki saksılara musallat oldu). Bir de kafese, oynayabileceği oyuncak tipi nesneler (sarkan, sallanan, dikkat çekici şeyler) koyarsanız bu çok hoşuna gider ve onunla vakit geçirir (sincaplar oyunu çok severler). Gelelim kafesle ilgili en önemli noktaya. Kafesin tabanına, kum, talaş, gazete gibi şeyler koyabilirsiniz. Ama bu hayvanların dışkısı zararsız (ne kokar ne bulaşır, karabiber tanesi gibidir) olmasına rağmen idrarı tüm kemirgen hayvanlarınki gibi çok kötü kokar ve annenizle kısa sürede papazlık olabilirsiniz. Bunun için size en iyi tavsiyem benim de kendi sincabımın kafesinde yaptığım gibi tabana özel bir kedi kumu koymak olacaktır. petshop''larda tester''larını görmüşsünüzdür: sıvıyı anında emerek kimyasal reaksiyonla bünyesine katan bir tür kristal. İnanın en kullanışlısı da bu. Hiç koku yapmıyor. Bir kere tabana 1 parmak kalınlığında serdiniz mi 1 ay gidiyor, hatta daha fazla. Sıkça altını değiştirmek zorunda kalmıyorsunuz. Yani idrar kokusuna kesin çözüm. Yanılmıyorsam 3,8 L’lik paket 6,5 YTL ki bu da bana 5 ay kadar gidiyor. Şimdi farklı markalar da aynı kristal kumu üretmeye başladı ve bu da fiyatlarını bir nebze düşürdü. Tüm pet shop mağazalarında bulabilirsiniz. Herneyse bir de son olarak eğer taşınabilir bir kafesse mümkün olduğunca yalnız kalmayacağı, yani insan göreceği bir yere koyun kafesi (benimki salonda duruyor).

         

İlgi ve Bakım
İlk sorduğumuz soru yeterince ve gerekli zamanım var mı? idi. Bu da oldukça önemli bir nokta. Bu hayvanlar beslenmesi çok zevkli ama bir o kadar da ilgi isteyen hayvanlar. Aldığınızın ilk 1 ayı çok önemli. Devamlı elde beslenmesi ve zamanın çok büyük bir bölümünün ayrılması gerekiyor. Çünkü içgüdüsel olarak vahşi hayvanlardır sincaplar. Size alışmasını sağlayacak en önemli yol ise sürekli olarak onunla ilgilenmeniz, elinizde bolca vakit geçirmesi ve sürekli olarak elde beslenmesidir. Unutmayın yem sizin en büyük kozunuz. Bu ilk bir aylık periyotta sürekli olarak elde beslerseniz sizin vazgeçilmez bir parçanız olur. Çok iyi koku aldıkları için sizin teninizin kokusuna alışmış ve artık sizi kokunuzdan tanır hale gelirler. Ev halkı da sever ve herkes ilgi gösterirse iyi olur. Evdeki kimseyi yabancı görmemeli ve herkese alışık olmalıdır. Zaten sevimliliğiyle herkesin sevgisini ve ilgisini kazanacaktır. Bu sizin için de bir avantaj olur. Yoğun olduğunuzda her zaman ona ilgi gösterip vakit ayırabilecek birileri olursa evde bakımı daha da kolay olur (bizde ablam ve annem de gereken tüm ilgiyi gösterdiğinden ben olmadığımda da bakacak birileri oluyor. Yani demek istediğim üçümüzü de sahibi olarak görüyor. bir tek kişiye bağlı değil. Ama babam dahil diğer tüm yabancılara pek hoş davranmaz. Bu belki de benim küçük canavarımın kişilik özelliği). Eğer ilk aşamada gerekli ilgiyi göstermezseniz yabani yetişebilir. İşte o zaman kafeste bir oraya bir oraya rutin hareketler yapan sıkıcı yabani bir sincabınız olur. Size bir kere alıştıktan ve güvendikten sonra ne yaparsanız yapın kesinlikle size saldırmaz (ben bazen severken çok mıncıklıyorum gıkını çıkarmıyor. Başkası olsa paralar vallahi).

Ve biraz büyüyüp oyun çağına geldiğinde, size ve yeni ortamına da alıştığında işte o zaman sincap beslemenin gerçek keyfine varıyorsunuz. O küçük sevimli yaratık bir kedi gibi sizinle oyun oynamaya başlıyor. Hopluyor, zıplıyor, elinize saldırır gibi atlıyor, sırtüstü yatıp oynuyor, üzerinizde dolaşıyor, saklambaç oynuyor (benimkinin en sevdiği oyundur, bir yerden kafasını uzatıp sizin onu görmenizi bekler, siz ona doğru dönüp baktığınızda da saklanıp hiç ummadığınız bir yerden çıkıp kafasını uzatıverir.) kısaca şımarıyor da şımarıyor. Ve yaptığı her hareket o kadar sevimli ve o kadar güzel geliyor ki onunla vakit geçirmeye ve onu izlemeye doyamıyorsunuz. Bazen yaptığı yaramazlıklara kızamıyorsunuz bile. Bütün hayvanları beslemek güzeldir. Ama sincap beslemek bir başkadır.



Ne Yer, Ne İçer?
Peki neyle beslemeli? Ne yer ne içer bu sevimli yaratıklar? Bu konuda ben benim küçük yaramazla çok sorunlar yaşadım. İlk aldığımda çok fazla yiyecek seçiyordu. Aldığım karışık kemirgen yeminin içinden sadece keçiboynuzlarını ayıklıyor gerisini yemiyordu. Sonra ona fındık verdim çok sevdi başka bir şey yediremedim. Şu var ki bir tek besine alıştırırsanız devamlı onu yer, fakat belli bir süre sonra ondan sıkılır ve üzerine bile bakmaz. Fındığa bıktı, ceviz yemeye başladı, sonra ondan da sıkıldı vs. Umarım siz sorun yaşamazsınız. Sincabınıza vereceğiniz temel besinler: fındık, yer fıstığı, ceviz, antep fıstığı, kestane, badem, ay çekirdeği, bulabilirseniz çam fıstığı, palamut, çeşitli meyvelerin tohum ve çekirdekleri vb. olabilir. Mesela ben yazın kayısı çekirdeği vermiştim çok sevdi (kiraz çekirdeğini bile yedi). Ama şunu unutmayın verdiğiniz fındık, fıstık, ceviz vs. tuzsuz ve pişmemiş (çiğ) olsun. Ve mümkün olduğunca kabuklarıyla birlikte verin. Yavruyken kendiniz kırabilirsiniz. Ama biraz daha büyüyüp dişleri ve çeneleri güçlenince kabukları ile birlikte verebilirsiniz. Bu hem dişleri için de faydalı olacaktır. Besin çeşitliliği ne kadar çok olursa o kadar iyi olur ve gerekli tüm besin maddelerini, omega3,6 yağ asitlerini ve diğer mineral ve vitaminleri almış olur. Tüm bu yiyeceklerin yanısıra meyvelerin etli kısımlarından da bazen vermelisiniz. Çok fazla verirseniz ishale neden olabilir. Çok sevdiği bir yiyeceği ödül olarak kullanabilirsiniz (benim sincabım salatalığa bayılır, ve kokusunu aldığında sabırsızlıkla vermemi bekler, büyük bir iştahla da kocaman yudumlarla yer, bazen çok sevdiği için ekmek de veriyorum). Son olarak kendi diyet listemden söyleyebileceğim mısır verebilirsiniz, sonra keçiboynuzu, nohut, leblebi, salatalık, havuç, arada sırada kıvırcık, marul vs. Bu gibi bazı sebze ve bakliyat türü gıdalar ile besin zenginliğini artırabilirsiniz. Ve bazı meyvelerin kurutulmuş halini de küçük miktarlarda verebilirsiniz. Çok tuzlu ve aşırı şekerli gıdalara kaçmamaya özen gösterin. Unutmayın hiçbir şeyin aşırısına kaçmayın. Bunlar sadece yiyecek zenginliğini artırmak için verebileceğiniz ek gıdalar. Bunların aşırısı veya tek çeşitliliği ishal ya da allerjik vakalara sebep olabilir. Yeri gelmişken önemli bir tavsiye; bir sağlık probleminde hiç vakit kaybetmeden götürebileceğiniz uzman bir veteriner hekiminiz olsun.

Eğitimi
Son olarak eğitimiyle de ilgili birşeyler söylemek istiyorum. Açıkçası ben konuyla ilgili bilgim olmadığı ve bilgi alacak birilerini bulamadığım için eğitiminde biraz yetersiz kaldım. En azından basit komutlar öğretilebilir belki. Çünkü inanın çok zeki hayvanlar. En basitinden "gel" komutunu bile almıyor. Çünkü bunun nasıl yapılabileceğiyle ilgili bilgim yoktu. Ama o kadar da kötü değil aramız. En azından kendisine konuşulduğunu anlıyor ve ilgiyi farkedip o da sizinle ilgilenmeye başlıyor. Yani kısacası keyfi varsa geliyor. Ne de olsa özgür bir hayvan. Bir çubuğu fırlatıp "getir olum" diyemiyorum, ya da "patiyi ver" deyip selamlaşamıyorum ama bu çok da önemli değil. En nihayetinde o bir köpek değil, özgür ve kendi iradesine göre hareket eden bir sincap. Bu noktada daha çok kedilerin mizacını taşıyor diyebilirim. Ama benimle oynaması, kendi kendine yanıma gelip üstüme tırmanması, hatta durup dururken elime atlayıp "hadi oyna benimle" dercesine sırtüstü yatması bile yeterli. Belki siz nasıl eğitilebileceği ile ilgili bilgi edinirsiniz ve bazı komutları öğretirsiniz. Bu yararlı olacaktır.


Umarım size sincaplar ve evde beslenmesiyle ilgili yararlı ipuçları verebilmişimdir. Konuyla ilgili olarak başka kaynaklardan da bilgi edinmenizi, diğer sincap besleyenlerin fikirlerini de almanızı, Bilgili bir veterinere de danışmanızı öneririm. Yazdıklarım hakkında yanlış veya eksik olduğunu düşündüğünüz noktalar varsa lütfen bildirin. Benim de öğrenecek şeylerim var.
Umarım size bu konuda yardımcı olabilmişimdir. Yeni şeyler öğrenirseniz lütfen benimle de paylaşın. Ve sormak istediğiniz şeyler varsa bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışırım.

İyi bir sincap bakıcısı olmanız dileğiyle, hepinize sincabınızla bol neşeli günler...



         

img

toht

18 yıl 8 ay 26 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

izninizle ben de bişey eklemek istiyorum.bazı resimlerde sincaplar gayet mutlu gözüküyor fakat sonuçta bu sincapcık yazdığınız gibi zamanının büyük bölümünü kafesinde geçirecek ve bi kafes ne kadar büyük olursa olsun sincabın doğada yaşadığı ormanlar kadar büyük olamaz..bunu düşünerek besleyin bu sincapcıkları evinizde ne kadar mutlu olabileceğini(veya olamayacağını(!) bilerek alın..

img

şilacık

19 yıl 8 ay 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

öncelıkle sana bu davranısın ıcın sana tesekkr edıorum Toht bende sıncap almak ıstıyorum ama izmitte bulmak bıraz zor yardımcı olurmusun [email protected] tesekkurler

canertug adresimi vereyim sana ekle ordan görüşşelim [email protected] [email protected]

img

darksky

17 yıl 6 ay 26 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

bilgi için teşehkürler ama sincapların hepsi satılmış izmird satılık bi yer varsa söyle

bişey daha tırnakları kesilebiliyormu

selamlar arkadaşlar benim 3 adet sincapım var.henüz 2 haftalık sincaplar sağlık durumları çok iyi.anneleri ve babaları tamamen evcil lerdi.malesef bu kadar sincapa bakamıyorum ve bunları satmak istiyorum boyutları kuyruk hariç 12 santim ağırlıkları 93 gr.eğer almak isteyen arkadaşlar olursa lütfen benimle irtibata geçsin tabi gerçekten bu hayvanlara ilgi göstermek bunları sevmek isteyen arkadaşlar. mail adresim: [email protected]

img

tufyy

17 yıl 1 ay 24 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

tufan sana mail attım ama dönüş yapmadın bana.inşallah hepsini satmamışsındır.bana ulaşırsan çok sevinirim.([email protected])

img

mertcem

17 yıl 1 ay 15 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

bende yaklaşık 2 hafta önce mail attm bana dö[email protected]

herkese merhaba.Ben 5 gün önce yavru bir sincap aldım.Aldığım yer 1.5 aylık olduğunu söyledi.Sizlere bir sorum olacak aldıktan 2 gün sonra feci şekilde parmağımı ısırdı.şuan doğal olarak korkuyorum.sizce nezaman bana alışır?nezaman korkmadan elime alıp sevebilirim?kafesin dışından elimle besliyorum iki gündür korkmadan gelip yiyeceği alıyo elimden.fakat korkuyorum ısırcak diye.o nedenle evin içinede salamıyorum.bütün gün kafeste oturmasınada çok üzülüyorum.cevaplarınızı bekliyorum.teşekkür ederim

img

ayse_gul

17 yıl 1 ay 8 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

öncelikle sabır çok önemli.elinden yemek yiyorsa zaten seni düşman olarak görmüyordur.bir süre daha devam et bu şekilde. zaten zamanla kendisini sevdirmeye başlar; çünki sevgiyede muhtaçlar.sincap`ın 1,5 aylık olmasıda senin için avantaj.

img

mertcem

17 yıl 1 ay 15 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ