Hepsievcil
 
 

Diğer Evcil Forumları > Tavşan

Mesaj Ekle

EVVELKİ GÜN TAVŞAN ALDIM. YARDIMCI OLUR MUSUNUZ? - 2.sayfa

Merhaba Arkadaşlar. Geçtiğimiz Cumartesi günü İzmir Kemeraltı''da geziyordum. Tavşan, ipekböceği, kuş satan bir dükkanda hayatım boyunca gördüğüm en tatlı tavşana vuruldum ve onu satınaldım. Hiç aklımda yoktu. Çocukken bir süre beslemiştim ama bilinçli bir besleme olmamıştı. İnternetten tarama yapıp bilgi ararken bu siteyi buldum. Yazışmalarınızı okuduktan sonra hemen üye oldum. Tavşanımın cins bir tavşan olduğunu sanmıyorum. 7,5 milyona aldım. Büyük bir kutu içindeki en dikkat çekici akıllı ve güzel tavşandı. Ve de en yaramaz. Umarım evde sorun çıkartmaz :-) Şimdilik bir karton kutuya koydum. Daha küçük bir yavru. Boş bir akvaryumum var. Ona koymayı düşünüyordum ancak okuduğum yazılardan birinde çok zor durumda kalmadıkça akvaryuma koymayın diyordu. Nasıl yapabilirim? Kafes mi almalıyım yoksa? Sitedeki tuvalet alışkanlığı kazandırma konusundaki tavsiyeleri görene dek şöyle bir fikrim vardı. Akvaryumun tabanına 3-4 cm kalınlığında sünger kesip koymak, üzerine ise kemirmesini bir nebze engellemek için kafes teli sermek. Çişini yaptığında direkt süngerden alta geçer ve taban kuru kalır, haftada 1 kere süngeri ve akvaryumu küvette duş ile temizler, kurutur, küveti dezenfekte eder, bu arada kuru olan yedek süngeri sererim diye düşünmüştüm. Sizce nasıl bir fikir? Kendi kendime bulduğum bir fikir bu ama kötü bir fikir de olabilir. Görüşlerinizi almak istedim. Sizden gelecek yorumları bekleyecek ve bu arada gazete kağıdı sermeye devam edeceğim. Kum da edindim. Kutusunun köşesine saksı altlığına kum koyup, terbiye etmeye de çalışacağım bu arada. Bir başka yazıda da lahana ve marul vermenin iyi olmadığı yazıyordu. Bu beni şaşırttı çünkü önceden beslediğiiz tavşanımızı marul ile besliyorduk. Bu arada satıcının tavsiyesi üzerine arpa kırması aldım ve yem olarak onu veriyorum. Hem marul, hem de arpa kırmasını iştahla yiyor. Bir başka sitede de insanlara tüyünden toksoplazma geçebildiğini ve çevre ve halk sağlığı içn periyodik parazit ilacı verilmesi gerektiği yazıyordu. Bu beni biraz korkuttu çünkü önümüzdeki günlerde eşimle bebek planlamayı düşünüyoruz. Hamilelikte ve sonra bebek için bir zararı olur mu diye de endişelendim. Bir de tavşanım ne kadar büyür bunu merak ediyorum. Kocaman olacak herhalde. Evimizde metrelerce kablo ve deri koltuklar mevcut. 5000 civarında da kitabım vardır herhalde. Yani kemirilecek çok şey. Büyüyünce evim içinde zaptetme zorluğu oluyor mu? Kutudan çıkarınca yakalayıp geri koymak yetişkin tavşanlar için zor mu? Bildiklerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Gördüğüm kadarıyla yıllardır tavşan yetiştiren ve veteriner olan arkadaşlar var aranızda ve yardımlarını esirgemiyorlar. Herkese selamlarımı sunarım. Aranıza katılmaktan mutluyum.

img

argonaut

18 yıl 11 ay 24 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Arkadaş ben de çok tavşan severdim bu tavşan hayvanı maalesef evde olmuyor özellikle de çocuk düşünenen veya çocuğu olan evler için çok güç ..Çünkü bundan 3 yıl önce 2 yıl süre ile besledik ve şu anda öğretmen olan kardeşim o tarihte ciğerlerinin üstündeki bir yara ile hastaneye yattı ve ameliyet oldu.. Doçent tanıdığın söylediğine göre evde beslenen hayvanlardan özellikle de yıkanamayan ve tüy döken(görünmeyen tüyleri olan-tavşan-tüylüköpek-hamster gibi) hayvanlardan kayanaklandığını söyledi.. Ve kardeşimin damızlık çok enfes muahbbetleri vardı sürekli yavru aldığı ve 7 yıldır birikte olduğu kuşlarını tavşanını hepsini vermek zorunda kaldı .. Şimdi artık sadece hayvanı yerinde seviyor.. Size da acizane tavisyem eğer maddi imkanlarınız el veriyorsa ve kendi eviniz ise bir balkonunuz veya çatı katınızda bir bölüm veya bahçede bir bölüm yapıp sadece zaman zaman hayvanı orda sevmek ve bakmak sevginize yetecektir ..Evde beslemenizi tavisy etmem .. Ayrıca bende bayağı hayvan besliyorum ama evde değil terasımda 25 bıldırın ve ördek .. 2 de güvercin sipraişim var.. 3 hafta sonra da 2 kınalı keklik yavrusu gelecek.. Yani bende yeterince hayvan düşkünüyüm :)) onu anlatmaya çalıştım...

erkeskin,mesajını okudum.bu hayvanların tüyleri direkt olarak bir probleme yol açmıyor.ancak hasta hayvanlardan böyle riskler geçebiliyor.Eğer sen böyle düşünerek beslemiyorsan,sana tavsiyem kanatlılarıda besleme,mailini yazarsan onlardan insanlara geçebilecek hastalıklar hakkında sana bilgi verebilirim.Aşağıda güzel bir araştırma verileri var. Alman Vet Impulse gazetesinde yer alan habere göre Almanya’daki evcil hayvan sayısı artmaya devam ediyor. IVH (Pet Ürünleri Sanayisi Derneği) tarafından gerçekleştirilen kamuoyu araştırması sonucunda oluşan veriler, 7,5 milyon evde kedi, 6,2 milyon evde küçük evciller, 5,3 milyon evde köpek ve 4,2 milyon evde kuş beslenildiğini gösterdi. Ayrıca 1,95 milyon akvaryumda toplam birkaç milyon balık ve 420.000 teraryumda sürüngen besleniliyor. Bu rakamlara göre Almanya’daki evcil hayvan sayısı 2004 yılına göre %1,3 oranda bir artış gösterdi. Sahiplerinin %10’u 0-29, %23’ü 30-39, %25’i 40-49, %18’i 50-59 ve %24’ü 60+ yaşındadır.

img

angoravet

19 yıl 4 ay 19 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Angoravet arkadaşım tavşanlar konusunda çok bilgili lduğuna eminim verdiğin bilgiler de gayet net şeyler ifade ediyor ama bak tavşan tüyü ile ilgili senin de takip ettiğin bir kişinin tavşanlarını referans vericem ...Jixx denilen arkadaşın tavşan resimlerini gördün sanırım evet çok güzeller hepsi birbirinden şekerler ama resmin birinde yavruların olduğu resimdeki tüy miktarını gördün mü ,o tüylerin evin muhtelif yerlerinde zamanlar döküldüğünü düşün tabi resimdeki gibi çok görünmeyecektir ama hepsi bir araya gelince aynen resimdeki gibi olacaktır.. Bence elbette herkes evcil hayvan merakını sevgisini tatmin etsin ama bence her hayvan asıl yaşaya bileceği yerde bakılmalı.. Bir kemirgenin ev ortamında yaşaması çokta adil gelmiyor bana ..İstinai durumlar hariç ..Jixx in söylediği ve baktığı gibi bir özgür alanda bakmak mı ? yoksa 120 m2 bir dairede mobilyalar koltuklar arsında bakmak mı? onları o yeşil otlar üstünde görmenin ve koşmalarını izlemenin keyfi gibisi var mı acaba ? Jixx arkadaşımıza o şirin dünyalar tatlısı hayvanlara tanıdığı güzel ortamdan dolayı tşk ediyorum.. Ve onlarla mutlu günler diliyorum.. Sizlere de tabii evde baktıklarınızla mutlu günler diliyorum..

merhabalar.... tavşan tüyü yada herhangi bir hayvanın tüyünü yutmak yada bir sekilde boğazımızdan içeri girmesine hic kimse HASTA OLMAZSIN MERAK ETME diyemez... her türlü tüyün kendine has bir tür hastalık tasır... benim tavşanımın tüyleri halen evin bir kenarından cıkıyor.. sağlıklı olmak icin agzımıza bir bes gecirip oyle temizliyorus.. yinede bu konuda dikkatli olmak gerekiyor onlar dünyanın en şeker tavşanları elbette tüy dökecekler bize düşen onları kimsenin zarar görmüyecek şekilde toplamak ve temizlemek....

img

wolf_alone

18 yıl 11 ay 22 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

arkadaşlar ben veteriner hekimim ve evimde tavşanda besliyorum.ben size kulaktan dolma bilgilere göre konuşmuyorum.Bahsettiğiniz hastalık Hydatidosis önce bu hastalık hakkında bilgilenelim sonra fikir tartışması yaparız.Diğer türlü çok havada kalıyor.Eğer sizin bildiğiniz tavşan tüyü ile ilgili bir hastalık var ise buradan yazarsanız sevinirim. Hydatidosis (Kist hidatik) (E. granulosus) Hayat siklusunda kesin konak köpekler ve diğer carnivorlardır. Sıcakkanlı omurgalıların çoğu "koyun, keçi, sığır ve insanlar" arakonaktır. Ergin parazit 3-6 mm uzunluğundadır ve köpeklerin ince bağırsağında yaşar. Köpek dışkısı ile atılan yumurtalar arakonak tarafından alındığında bağırsak duvarına penetre olur, daha sonra dolaşım sistemine geçer, başta karaciğer olmak üzere değişik organlara dağılarak kist hidatidleri oluşturur. Bu kistlerin içi sıvı dolu olup çocuk başı büyüklüğüne kadar ulaşabilir. Enfeksiyon kesin konağa hidatid kistli organların yenmesiyle geçer. İnsan enfeksiyonlarında bulaşma en çok köpeklerin dışkıları ve kılları ile olur. Köpeklere enfekte sığır ve koyun artıkları verilmemeli, mezbahalarda teşhis edilen enfekte organlar sahipsiz köpeklerin ulaşamayacağı şekilde usulüne uygun olarak imha edilmeli, sahipli köpeklerin periyodik kontrolleri ve koruyucu ilaçlamaları düzenli olarak yapılmalıdır. kaynak: Veteriner Kontrol ve Araştırma Ensitüsü

img

angoravet

19 yıl 4 ay 19 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

selam... walla ben tavşanımı 8 yıl besledim baktım öyle bir gün oluyorduki tüy dökme mevsimi deriz hani .. o günler yattığımız yerde bile Kurbişimin tüyleri vardı .. yaşadığımız yerde ne gelen misafirler nede herhangi biri ne hastalandı nede ters bişiy oldu... O kadar tatlıydıki üstüme alıp oyunlar oynuyordum onunla annem kısıyordu türlendi oğlum temizlenmezde o diyordu bende kızından bulaştı annesi diyordum :)

img

wolf_alone

18 yıl 11 ay 22 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Merhaba Arkadaşlar, Özellikle Angoravet''e bir sorum olacak. Tavşanların tüy dökmesinden bahsediyorsunuz. Benim tavşanım Bıdık 14 Mayıs''ta evimize geldi. Aldığımda 2 aylık falan olsa (tam bilemiyorum ama hoplayıp zıplıyordu ve sütten kesilmişti) şimdi 3 aylık ya da 4 aylık falandır. Hala ufak. Ben henüz bir tüy dökmeye şahit olmadım. Tavşanlarda tüy dökmenin yaşı ya da mevsimi var mı? Bu konuda beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. Bu aralarda tüy dökme mevsimine ben girdim galiba. Son haftalarda saçlarım bayağı dökülüyor çünkü. :-) Eee yaş 35 yolun yarısı. Mucize formülü olan arkadaşların önerilerine açığım. :-)

img

argonaut

18 yıl 11 ay 24 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Tüylü memelilerin bir çoğu yaz mevsimine girerken tüy dökmeye başlarlar.

img

angoravet

19 yıl 4 ay 19 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

walla ben tavşanımı 8 yıldır kıllar arasında besledim... kimi zaman ben onun kılını o benim kılımı yutup gittik :))) herhangi bir hastalığa ailem yada misafirler rast gelmediler...

img

wolf_alone

18 yıl 11 ay 22 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

WoLF_aLoNe arkadaşımıza ve diğer tüm hayvan dostlarına sağlık iyi günler diliyorum .. ama konu çocuk bekleyen bir ailenin tavşan beslemesi ile başlamıştı .. Herkes bunu gözden kaçırıyor..Bir büyüğün nezle olması ile sıfır yaşında bir bebeğin nezleyi atlatması ve yaşaması aynı mı acaba.. Aramızda veteriner değilde insan doktoru da varsa onlarda da bu konu hakkında görüş belirtmelerini isterim.. Ayrıca hiç bir insan evladına ve ve insana ;insa dostu olan hiç bir hayvandan zarar gelmemesi dileğiyle... Ayrıca sizin tüy dökme mevsiminiz gelmiş mevsimler ve sayılı ömür çabuk geçer merak etmeyin tek derdiniz o olsun ..