Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

kırmızı yanak beslenme programlarımız (kendinizinkini de listeye ekleyin) - 3.sayfa

arkadaşlar, berkayyazer arkadaşımızın da önerisi üzerine bu başlıkta fındık parçalarımızın beslenme diyetlerini toplayalım. hepimiz standart bir şekilde yazarsak takip etmek de daha kolay olur, şöyle ki;

kaplumbağamın tahmini yaşı:

kaplumbağamın kabuk boyu:

kaplumbağamın kilosu (ölçenler için):

günlük verdiğim yemler:

ekstra besinler ve veriliş sıklığı:

tabi ne kadar ayrıntılı yazarsak o kadar iyi, marka ve çeşitleri de ekleyebiliriz, sebzeler için haşlanmış yada çiğ gibi ayrıntıları belirtebiliriz. böylece her yaş/boy için örnek beslenme listeleri oluşturmuş oluruz, listelerdeki yanlışları doğruları tartışabiliriz.

 

hemen tatlı oğlumuz Melek`inkini yazıyım :)

kaplumbağamın tahmini yaşı: 2

kaplumbağamın kabuk boyu: 10.5 cm.

kaplumbağamın kilosu: 200 gram

günlük verdiğim yemler: hergün 6-7 adet sera raffy p; 3-4 küçük parça sera raffy ı ve sanyu karides

                                              hergün yediği kadar kıvırcık marul, fesleğen, su mercimeği                                       

ekstra besinler ve veriliş sıklığı: haftada 2 kez havuç; haftada 1 kez kabak, üzüm yaprağı ve karanfil yaprağı; 10 günde 1 küçük bir parça meyve; haftada 1 kez 2 tane sera reptil carnivor (3`er damla sera reptilin vitamin damlatarak); haftada 1 kez bir parça sera royal.
(bitkisel besinlerin tümünü iyice yıkanmış ve çiğ olarak veriyorum)

 

 

img

pinar1112

17 yıl 27 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Arkadaşlar Aybalayı rejime mi başlatsak ne dersiniz? Aybarsın ağzından kaçan yemleri de kapmaya başladı :)

Bu arada Aybala ve Aybars daha doğal olan yeni kuru bölgelerine kavuştular. Müteahhitin ( Sezer ) yoğun işleri nedeniyle bekleyen asma kat inşaatı sonunda bitti. Kuru bölge inşaatını leğen otelin ısıtıcılı suitinde bekleyen tosbiklerimiz sonunda muradına erdi.Yeni kuru bölgelerinde mutluluklar dileriz.

img

deryailesezer

16 yıl 4 ay 12 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Merhaba firtiktarcin :) Akvaryumunuz, ısıtıcınız, filtreniz, kuru bolgeniz, ısınma lambanız var degil mi? Bunlar kesinlikle olması gerekenler, eksikleriniz varsa mutlaka tamamlayın, eğer herşey tamsa az yemeleri konusunda endişelenmeyin, henüz çok bebekler, bitkisel besinleri ancak biraz büyüdükten sonra yemeye başlıyorlar. Isıtıcınız varsa kış uykusuna girmezler ve zaten bu çok riskli perioda evde girmemeliler de. Kabuk sağlığı için kalsiyum (gaga taşı ile sağlıyoruz, ayrıca mesela verdiğiniz sera raffy ı kalsiyum yönünden de zengindir), D3 vitamini ve güneş/UVB lamba önemlidir. Kabuk sertleştiriciyi kesinikle kullanmayın, faydası yok zararı var:

http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=6055

Teorycim, hiç üzülme, önemli olan kapluşunun ne kadar büyük olduğu değil ne kadar sağlıklı bir ortamda normal gelişimini sürdürdüğü. Senin minik güçlü bir kapluşmuş demek ki, neler atlatmış, yanağı nasıl, tekrar şişmedi umarım. Artık güzel ve doğru bir akvaryumu da olduğuna göre hızla büyüyecektir, zaten öyle olmaya başlamış bile :) Yem miktarı ise gerçekten biraz az. Aynı yemleri miktar olarak 2-3 kat arttırabilirsin, ama bunu birden değil de alıştıra alıştıra yapmakta fayda var diye düşünüyorum, 1-1,5 aylık bir periyotta yemini yavaş yavaş arttırabilirsin. Tabi sera yada tetra yemlerden bulabilirsen daha da harika olur, eğer imkanın varsa internette satılıyor bu yemlerden, sipariş de verebilirsin. Biliyorum özellikle bu yeşillikler akvaryumu  feci kirletiyor, bizim akvaryumun tabanı nerdeyse tamamen boş olmasına rağmen ne kadar uğraştırıyor, ondan yazmıştım sana tabanda kum çok güzel duruyor ama temizliği de bir o kadar zorlaştırıyor diye. Tamamen boş bırakabilirsin tabanı, veya yeşillik verdikten sonra yemediklerini dipten hemen toplayabilirsin, su yüzeyinde kalanları da tül bir kepçeyle hemen alırsan temizliğe epey bir katkısı oluyor. Başka aklına takılan birşey olursa yine konuşuruz, sağlıklar dilerim, çok sevdiğim kapluşlardan seninki de :)

Deryailesezer, bu fındıkların daha çok fotoğrafını, videosunu bekleriz, çok sevimliler, hatta ayrı yeni bir başlıkta bize akvaryumunu tanıtsan ne hoş olur  :) 


img

pinar1112

17 yıl 27 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

kaplumbağlarımın tahmini yaşları: 2 - 1,5 - 1,5 ve en küçüğü 8 aylık falan sanırım. kaplumbağamın kabuk boyu: 16cm - 19cm - 10cm - 10cm günlük verdiğim yemler:sabah öğle akşam olmak üzere sera raffy p den 60 tane veriyorum. çeşit olsun die arada sera raffy mineral - sera raffy p le birlikte tabi ozamn 60 tane vermiorm 60a tamamlıycak şekilde - gammarus karides 2 günde bir 40 tane veriorum yeminin yanında haftada bir yağsız dana eti veriyorum herbirine 2 şer damladan 8 damla sera reptilin damlatıorum etle karıştırıp veriorum. 2 haftada bir suda hafif haşlanmış balık veriorum- 3 gündebir karalahana ,kıvırcık, veriorum, ayda bir pişmiş patates veriorum. ve şu mürekkep balığı kemiğimi ne beyaz sert bişiy ondan atıorum suya bitirdikçe tekrar koyuyurum.

img

celestial

16 yıl 10 ay 18 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Merhaba Celestial. Kaplumbağalarınız epey büyümüş, boylarına ve yaşlarına göre bu tip çok ağır protein içeren bir beslenme oldukça revize edilmeli. Artık çoğunlukla sağlıklı bitkisel besinler, çok çok daha az olarak protein içeren hazır yemlerden yemeliler. Sera yemleri yavaş yavaş azaltın, günaşırı hatta 3 günde bir kafaları kadar vermelisiniz. Ya da bir kafa yemi 2-3 güne bölünecek şekilde verebilirsiniz. Aynı şekilde karides de nadiren tadımlık olarak verilmeli. Dana etini ve balığı olduğu gibi kaldırın, kırmız et zaten zararlı, balık ise ancak bebeklere ve balık ancak tatlı su balığıysa (sazan, alabalık gibi) ve de çok çok nadiren verilebiliyor. Bunlar yerine hergün bol bol yeşillik yemeliler, beslenme programlarının temelini bitkisel besinler oluşturmalı. Bu konuda da aslında çok fazla seçenek yok, masum görünen bazı bitkisel besinler de beslenme programlarında olmaması gerekenlerden, lahana(giller) verilmemeli mesela, kıvırcığa devam, bunu dışında fesleğen, şalgam yaprağı, karahindiba, ebegümeci, dereotu, yonca ve aqutaic bitkiller hergün verilebilir. Haftada 1-2 kez havuç, gül, karanfil yaprakları, üzüm yaprağı verilebilir. Daha nadiren acı olmamak koşuluyla dolmalık biberler ve az miktar meyve verebilirsiniz. Bazılarını sevecekler, bazılarının yüzüne bakmayacaklardır, artık hangilerini severlerse, zamanla da alışıylar bazılarına...ama ağırlık bu bitkisel besinlerde olmalı, hazır yemler beslenmelerinin sadece küçük bir bölümünü oluşturmalı büyük kapuşlar için. Patates (tatlı patates) sizin yaptığınız gibi nadir olarak verilebiliyor, ama ancak diğer açılardan dengeli bir diyet sağlandığında. Mürekkep balığı ve vitamin takviyeleriniz yerinde. Normalde Sera Reptilin`in kullanma klavuzunda haftada bir her 100 gram için 3-4 damla öneriliyor, siz bunu miktar olarak azaltıp gün olarak sıklaştırmışsınız, bu da olabilir bence, yeter ki doz az da olmasın ama mutlaka fazla da kaçmasın. Kolay gelsin..

img

pinar1112

17 yıl 27 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

çok güzel bir başlık yapmışsınız tebrik ederim! Söylediklerini dikkate alıcam pınar teşekkür ederim ilgine.Ama akvaryuma yaklaşınca öyle şiddetli çırpınıolarki dayanamıyordum ama sizin yazdıklarınızı görünce abarttığımı anladım.sağlıkları için artık dietteler:).zaten artık yem masraflarıyla başa çıkamıodum her yönden iyi oldu:) herkesin kapluşlarına sağlıklı mutlu hayatlar:)

img

celestial

16 yıl 10 ay 18 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Rica ederim :) Çok iyi anlıyorum, gerçekten yalvarmalarına yürek dayanmıyor, çok da şirin oluyorlar :) ama obezite de ciddi bir sorun

http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=49425

Hazır yem miktarını birden değil de yavaş yavaş düşürmeyi ihmal etmeyin, lifli besinler de tok tutmaya yardımcı olacaktır. Sağlıkla..;)

img

pinar1112

17 yıl 27 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

pınar1112 sen bu konuda bilgilisin anlaşılan sana bişey daha danışmak istiorum ben yumurtanın beyazını veriorum ayda bir kere yeminin yerine kalsiyum açısından zengin die verildiğini okudum ama heryerde okadar farklı şeyler yazıoki hangisine inanıcağına şaşırıyor insan! biyerde okuduğum kadarıyla yabancı sitelerden bilgi alıyormuşsun yanlış hatırlamıosam?

img

celestial

16 yıl 10 ay 18 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Hihihi :) Elimden geldiğince takip etmeye ve paylaşmaya çalışıyorum, bu beslenme konusuna da son zamanlarda çok takmış durumdayım belli oluyordur :) Pekçok konuda zaten burası inanılmaz zengin, mutlaka arama motorunu kullanarak eski yazıları okumanızı tavsiye ederim. Yumurta beyazına gelirsek.. Çok çok nadir olarak, yada iştahsız, hasta kaplumbağalar için sadece beyaz kısmından çok az verilebiliyormuş, ama genel tavsiye verilmemesi üzerine. İçerik olarak da baktım, kalsiyum olarak zannedildiği gibi zengin de değil hiç aslında. Kalsiyum için verdiğiniz gagataşı zaten çok daha sağlıklı ve herzaman verilebilecek birşey, kısacası yumurtayı vermemenizi önereceğim.

img

pinar1112

17 yıl 27 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

teşekkür ederim pınar1112! aklıma bişiy takılırsa yine seni rahatsız edicem ama :)

img

celestial

16 yıl 10 ay 18 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Tabi, bu başlığı niye açtık zaten :) Yeter ki emin olmadığımız yiyecekleri araştırmadan vermeyelim, genel bir uyarı:

Önemli olan neleri yiyebildikleri/yemeyi sevdikleri değil, neleri yemelerinin onların uzun, sağlıklı bir hayat geçirmek için gerekli olduğu.

Bu ayrım genelde atlanıyor, ki bizim için bile öyle değil midir, bknz. "Super Size Me" :) Sırf bayıla bayıla yiyor diye salamlar, sosisler, ciğerler, kıyma, peynir vs. vermek büyük hata, bu tip bir beslenme birikim sonucu iç organları iflas ettirecektir.

img

pinar1112

17 yıl 27 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ