Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

kırmızı yanak beslenme programlarımız (kendinizinkini de listeye ekleyin) - 7.sayfa

arkadaşlar, berkayyazer arkadaşımızın da önerisi üzerine bu başlıkta fındık parçalarımızın beslenme diyetlerini toplayalım. hepimiz standart bir şekilde yazarsak takip etmek de daha kolay olur, şöyle ki;

kaplumbağamın tahmini yaşı:

kaplumbağamın kabuk boyu:

kaplumbağamın kilosu (ölçenler için):

günlük verdiğim yemler:

ekstra besinler ve veriliş sıklığı:

tabi ne kadar ayrıntılı yazarsak o kadar iyi, marka ve çeşitleri de ekleyebiliriz, sebzeler için haşlanmış yada çiğ gibi ayrıntıları belirtebiliriz. böylece her yaş/boy için örnek beslenme listeleri oluşturmuş oluruz, listelerdeki yanlışları doğruları tartışabiliriz.

 

hemen tatlı oğlumuz Melek`inkini yazıyım :)

kaplumbağamın tahmini yaşı: 2

kaplumbağamın kabuk boyu: 10.5 cm.

kaplumbağamın kilosu: 200 gram

günlük verdiğim yemler: hergün 6-7 adet sera raffy p; 3-4 küçük parça sera raffy ı ve sanyu karides

                                              hergün yediği kadar kıvırcık marul, fesleğen, su mercimeği                                       

ekstra besinler ve veriliş sıklığı: haftada 2 kez havuç; haftada 1 kez kabak, üzüm yaprağı ve karanfil yaprağı; 10 günde 1 küçük bir parça meyve; haftada 1 kez 2 tane sera reptil carnivor (3`er damla sera reptilin vitamin damlatarak); haftada 1 kez bir parça sera royal.
(bitkisel besinlerin tümünü iyice yıkanmış ve çiğ olarak veriyorum)

 

 

img

pinar1112

17 yıl 27 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

hayır akvaryumu var, leğen sadece ekstra gezinti kaynağı ;) böcek ilacı yemiş bir sinek ölmüş olmazmı? :) neyse uyarını dikkate almalıyım ne de olsa bir canlıdan söz ediyoruz. "Son yemi yemeyene kadar" diyorum çünkü son yemi gerçekten yemeyip bırakıyor (ondan öncekileri büyük bir iştahla yiyor). Birde şunu söylemeliyim ben eve yılda birkaç kez uğrarım, kardeşimden öğrendiğime göre kaplumbağa yaklaşık 2 yıldır bizim evdeymiş ve boyu 5cm. Fakat burada yazılanları okuyorumda siz mi yanlış ölçüyorsunuz ben mi?? Yoksa bizimki bücür mü :P Ya da bi sorun mu var :S Sağlığı da gayet yerinde çok hareketli hatta müzik açtığımda taşa çıkıp kafayı hoparlore uzatıyor. Boy meselesi kafamı kurcaladı :S

img

deathwill

19 yıl 10 ay 18 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

İyi sevindim leğenin statüsüne :)) Böcek ilacını yemiştir, henüz ölmeden sen yakalamışsındır, ya da böcek ilacını yemiştir az yemiştir, ya da yemiştir ama güçlü bir sinektir :))) ohoo bende felaket senaryoları bitmez, ondan sonradan üzülmemek için riske girmemek lazım diyorum ;) Yaşını dolduran kapluşlar 5 cm.`i rahat geçiyorlar, eğer herşey tamsa; mamalar yeterli ve çeşitli, yeterli büyüklükte ve ekipmanları tam akvaryumdaysa. Yem olarak tam olarak ne veriyorsun, vitamin, kalsiyum alıyor mu, ekipmanlar tam mı? Bir de kırmızı yanaklardan dimi?

img

pinar1112

17 yıl 27 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

sinek hakkında haklısın ;) yem konusundan pek anlamam. kardeşim vitaminini, yemlerini falan bi kutuda tutuyor sadece "besleyeceksen şunu şunu at" diyor ona göre davranıyorum. sayfada gördüğüm resimlere göre bizimkinin yanakları aynı renk ama daha ince uzun (şerit gibi). bir tane de başının üstünde var. yoksa bizdeki "çakma kapluş" mu? :P

img

deathwill

19 yıl 10 ay 18 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

:D Yok diildir :))) O kadar renk farklılığı oluyor, bizimkinin ne başının üstünde tek bir turuncu nokta var mesela. Akvaryumda yaşıyor ama ısıtıcısı, kuru bölgesi var mı, ve de bize asıl kardeşinin yazması gerekmiyor mu :D

img

pinar1112

17 yıl 27 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

arkadaşlar mrblar; bu gagataşını nsl veriyoruz ? parçalayıpmı yoksa bütünmü atıyoruz içine akvaryumun?

img

sensoz2002

19 yıl 1 ay 28 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Eğer kaplumbağaların büyükse bütün olarak da akvaryuma atabilirsin ya da birkaç parçaya bölebilirsin. Gidip kendileri kemiriyor.

Eğer küçüklerse böyle yiyemeyebilirler, o zaman yumuşak kısmını rendeleyip hafifçe ıslattığın mamaları bu toza bulayıp verebilirsin.

Nasıl verirsen ver, önemli bir nokta mutlaka üst kısmındaki sert kısmı bir bıçakla iyice kazı. Bu kısımı yerlerse sindiremeyebiliyor ve çok keskin olduğu için sindirim organlarına zarar verebiliyormuş.

Bir de arkadaşlar, heryerde karahindibalar çıktı, hani şu sarı çiçekli bitkiler. Tüm kaplumbağalar için müthiş bir yeşil besin, toplayıp, temizleyip verebilirsiniz. Hani şu;

not: fotoğraf http://www.christopherhobbs.com/website/herbal/database/herbs/dandelion_lib.html sitesinden alıntıdır.

img

pinar1112

17 yıl 27 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Buraya benim kaplumbagalarımın beslenme programlarını yazalı 3 ay olmus yani kaplumbagalarım artık 4 aylık.Daha önceden verdigim sanyu karides,raff p ve I karısımı bitti.Bende bügün büyük bir hata yaparak internetten fiyatına bakmadan burdaki bir akvaryumcudan 30 ytl 250ml sera reptil carnivor aldım.Eve geldim fiyatlara baktım 15 ytl.Herneyse bundan sonra alısverislerimi internetten yapıcam.Simdi sorum 4 aylık kaplumbagalarıma ne kadar sera reptil carnivor vermeliyim ?Birde benim minikler ilk aldıgımda 3 ve 4 cm boylarındaydılar simdi 7-8 cm kadar oldular :)

img

huleyn

16 yıl 3 ay 5 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Carnivor kuvvetli bir yem, büyüklüğü de raffy p`nin iki katı gibi. Bebekler için, temel formül protein kaynağı hazır yemler hergün kafa büyüklüğü kadar, doğru yeşil bitkiler istediği kadar (tabi çok da abartmadan, ishal olmadan), havuç, meyve gibi şeker ihtiva edenler haftada 1-2 kez küçük porsiyonlarla huleyn. Ezbere bir rakam söylemem yanlış olur, bir bak bakalım kaç tanesi senin kapluşların kafası kadar ediyor carnivor`un :) (kafası kadar formülünde boyun hariç). Çok hızlı bir büyüme gözlemlersen hazır yemleri, karidesleri biraz kıs, bitkilere alıştırmayı dene, yani hem çeşit, hem denge, hem doğru bir gözlem, hep birlikte ideal beslenme programı demek :)

img

pinar1112

17 yıl 27 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Arkadaşlar bizim kerataları 10 cm. kabuk boyuna ulaşıncaya kadar her gün kafalarının hacmi kadar hazır yemlerle beslemeye karar vermiştim zaten küçükken yeşillik hiç yemediler. Şimdi kabuk boyları 9 cm. ve Aybala reptil carnivor(etçil) dışındaki yemlere burun kıvırmaya başladı ( rafy I ve rafy P ) Aybars hepsini yiyor fakat rafy P yi parça pinçik dağıtıyor. Havalar ısındı acaba bunun etkisi mi? keyifleri iyi gündüz deli gibi yüzüyorlar akşam da tüneklerine tavuk gibi tüneyip burunları dışarda tv seyrediyorlar:) Yeşilliğe ve iki günde bir kafa hacimleri kadar yem yemeye artık başlasalar mı ne dersiniz? Hadi yem periyodunu ayarlamak kolay da yeşillik işini nasıl yapacaz onu pek bilemiyorum yemiyor eşşek herifler. Yeşilliğe alıştırma konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum selamlar... ( fesleğen denememiştin yarın alıp denemeyi düşünüyorum )

img

deryailesezer

16 yıl 4 ay 12 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Sevgili deryailesezer. Bence yavaş yavaş başlasan iyi olur, çünkü çoook uzun bir mücadele gerektiricek yeşilliğe alıştırmak, zaten alışana kadar kabuk boyları 10 cm.i geçer :D. Bir kez bir yeme alışınca yeni şeyleri çok zor kabul ediyorlar, ilk başta yemeseler de ısrarla sunmak lazım, onlar kadar inatçı olmak lazım. Genel olarak da öyleler ya işte, her yeni şey, değişiklik onlar için tedirgin edici. Yeşilliğe alıştırmak için pes etmeden denemek gerekiyor, ilk başta yüzüne bakmıycaklar, ondan sonra parçalayıp parçalayıp bırakacaklar akvaryumu rezil edicekler, son aşamada nazlı nazlı yemeler, ondan sonra da alışıp saldırma evresi geliyor; en azından kendi gözlemim böyle :) Yeşilliği mutlaka günün ilk öğününde henüz normal yemlerden vermeden önce ver, yani en aç oldukları zamanda. Parçalıdıklarını hemen toplama, ilk alışma sürecinde önce parçalayıp sonra parçaladıklarını yiyorlar; ama akşama mutlaka tül kepçeyle topla, suda çürürse bitkiler çok fena.

Sağlıklı bitkisel besinleri tekrar bir yazıyım, yeşil ve kırmızı kıvırcık marul, fesleğen, karahindiba, roka, dereotu, ebegümeci, şalgam yaprağı, bulabilirsen su bitkileri (özellikle lemno minor-su mercimeği, elodea densa, su sümbülü-eichhornia crassipes); bunlar hergün bol miktarda verilebilecek grup. Haftada 1-2 kez daha az verilebilecekler; havuç, kabak, asma yaprağı, her renk dolmalık ve çarliston biberler (acı olmıycak tabi), çeşitli çiçekler (gül, karanfil gibi). 2 haftada bir kez olmak üzere turunçgiller ve kivi hariç meyvelerden tadımlık.

Bir de mesela hem kendi gördüğüm hem okuduğum bir özellikleri, uzun süre ağızlarına sürmedikleri bir yeşilliği birden bire peşinden koşarak yemeye başlıyorlar, sanki birden sihirli değnek dokunmuş da o bitki onun en sevdiği yiyecek olmuş gibi. Akvaryumda her daim taze bir parça yeşillik bulunsun bu yüzden. Bir yöntem bitkileri ağır kokulu yemlere sürüp vermek, raffy royal ideal mesela, kokusu bitkilere hemen siniyor, birazcık kandırmaca yani :)

img

pinar1112

17 yıl 27 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ